Matura ustna poziomn podstawowy

Temat przeniesiony do archwium.
241-270 z 326
to co ja ostatni piszę i nikt juz nie odwiedza tej strony??rnczekam na jakieś wskazówki z góry wielkie dzięki papa
No niektóre zestawy to tragedia ;((( ja zdaje niemiecki 23 moja kolezanka miała z angielskiego proces przetwarzania smieci!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ;(((((((
hej. ja mialam ustny w piatek tj.19.05rnobrazek- chlopak lezy na podlodze, ma zamkniete oczy, na kloanach klawiature, obok niego lezy reszta kompa a w pokoju ogolny balagan. pyt: dlaczego ma klawiature na kolanach, dlaczego dla mlodych ludzi czesto komputer jest uzaleznieniem.rnrozmowki:rn1. jestes w niemczech, gospodyni domu robi jakas potrawe na kolacjern- zapytaj jakie skladniki sa jej potrzebnern- gdzie mozesz te skladniki kupicrn- zapytaj czy mozecie pic twoj ulubiony napojrnrn2. mialas remont:rn- dlaczego zdecydowalas sie na remontrn- co zmienilasrn- kto ci pomoglrnrn3. jestes opiekunka. rodzice dziecka chca zostawic dzisiaj nieplanowo Ci dziecko, ty nie mozesz z nim zostacrn- powiedz dlaczegorn- odrzuc propozycje zaplatyrn- znajdz kompromisrnrnpowodzenia, ja dostalam 18/20 :)
Błagam piszcie województwa
Mam ok 70 zestawów z całej polski kto mi je rozwiąże??bo ja nie umię - mogę wysłac jesli ktoś chce.piszcie czekam
fascynujace tylko ze nam jest latwiej i to sie liczy narty
no ja zdałam dziś na 80% :) zestaw jaki miałam to:rn1) jesteś w Berlinie, źle sie poczułaś udaj się do ośrodka zdrowia i spytaj:rna. czy możesz sie umówic na wizyte u lekarzarnb. gdzie przyjmuje lekarzrnc. co ci dolegarn2) przyjechałes do znajomych z niemiec, powiedz:rna. jak mineła podrozrnb. kogo ciekawego poznałaśrnc. opowiedz co ciekawe ci sie wydarzylo w czasie podrozyrn3)Negocjacja: mieszkasz z kolegą w pokoju:rna)masz mu zasugerowac aby dbał o porządek w pokojurnb)masz nie zgodzic sie z jego argumentamirnc) masz postawic kompromisowe rozwiązanie.rnrnORAZEK: lekcja języka ang. kilku uczniów, nauczycielka przy tablicy ( na tablicy coś po ang napisane) rozmawiają i cos sobie w ksiązkach pokazują.rnpytania w sumie niewiem jakie byly bo zabradzo nie rozumialam :/ jedno mialam czy sie ucze jęz. obcych i dlaczego.rnpozdrawiam i ci co nie zdawali jeszcze to POWODZENIA, dacie rade!!
mozesz mi wyslac [email] pomoc
Ja mialam dzisiaj 15/20 ;] (woj. wielkopolskie) zestawik nr. 130 i w nim bylo: obrazek- siedzi mlody facet na krzesle i gra na akordeonie przed nim jest duza czarna torba a kolo niego rower, pytanie do obrazka: co robi ten pan - czyli ze pracuje; czy to co robi jest dobre czy zle (powiedzialam ze dobre bo ludzie lubia sluchac muzyke.. ;D ) Zadanie 1: jestes u znajomej rodziny na kolacji powiedz jaka potrawa smakowala ci najbardziej, popros o przepis, zapros ta rodzine do siebie na kolacje. Zadanie 2: jestes na wycieczce i sie zgubilas powiedz swojemu opiekunowi jak do tego doszlo, kogo poprosilas o pomoc, co robilas przez ten czas kiedy czekalas na swoja grupe. zadanie 3: eheh nie pamietam ... :/ aha! czyli tak twoj kolega uczy sie francuskiego ale nei cierpi tego jezyka. Przkonaj go ze ten jezyk jest ciekawy, odrzuc jego kontrargumenty, powiedz mu jakie sa Twoje najlepsze metody nuki jezyka obcego. Das ist alles ;D zycze powodzenia i poplatania jezyka Pozdrawiam i przy okazji dziekuje wszystkim ktorzy zamiescili tu swoje zestawy jestescie Kochani!! ;*
nawet mnie nie streaszcie ja mam dopiero 24 w srode i juz umieram bo za dobry z tego to ja nie jestem
Ja miałam dzis! Nie było tak źle!poszło jak z płatka! 18 pkt:)))co mnie w zupełnosci satysfakcjonuje:)))))))
Mój zestaw nr 13(wcale nie pechowy):
Obrazek:powódź,ludzie na łodzi ratunkowej(dokładnie na pontonie),w tle zniszczony dom i cała ulica zalana!Pytania:dlaczego ci ludzie sie ewakuują?czego oni potrzebują?
zad.1 dzwoni do ciebie kolezanka z Niemiec:
a)powiedz co powinna jesc by była zdrowa
b)zapytaj ją o metody spędzania wolnego czasu
c)wskaż na dużą rolę aktywnego trybu życia
zad.2Dzwoni do Ciebie kolezanka,słyszy ze jestes zdenerwowana
a)powiedz jej ze jestes zdenerwowana bo pokłóciłas sie z bratem/siostrą
b)co było powodem kłótni
c)jak zareagowali na to rodzice
zad.3 kupujesz słownik w antykwariacie,cena wydaje ci sie za wysoka
a)powiedz o tym sprzedawcy
b)sprzedawca przekonuje cie o antykwariatycznej wartosci książki, nie chce obniżyc ceny
c)zaproponuj kompromis.
ja tez chce [email]
Witam moze komus to pomoze. Ja mialem dzis ustna, wparwdzie nic sie nie uczylem i nie przygotowywałem, bo do niczego nie potrzebuje tej ustnej. Miałem całe 9 pkt :D no ale nie narzekam. Miałem obrazek z Kobieta i grupa dzieci które stały z workiem i w rekach trzymały smieci, za nimi byl jakis malutki las. pytanie mi dali co mysle o takiej akcji zbierania smieci, i czy wedlug mnie to sluszna akcja, i dla czego dzieci sa zadowolone. scenki to A. jestes zaintersowany zwiedzeniem Kolonii w tel. do informacji zapytaj o intersujacy Cie zabytek ktory chcesz zwiedzic, o godziny otwaracia i chyba cene biletu. rnB. Skradziono Ci w metrze portfel, dzwonisz na policje powiedz, w jakich okolicznosciach straciles portfel, co w nim bylo, i jak wygladal sprawcarnC.Masz kupic z kolega mieszkanie ale sprzeczace sie czy ma byc umeblowane czy nie. Twoim zdaniem musza byc meble przekonaj kolege o slusznosci. dojdz do porozumienia w tej kwestii.
jestem hepi bo juz po maturce myslałam że niezdam a tu 17 punktów nawet niewiem jaki numer zestawu miałam obrazek był banalny dziadek z wnukiem szli przez las dzieciak miał piłke pytań nawet niepamientamzdięcie było zrobione od tyłu.
Rozmówki były tez spoko pierwsza była o tym ze jestes na lotnisku i chcesz leciec do londynu musisz spytac się ile kosztuje bilet i jaki dłógi bądzie lot. Druga ze byłaś na wsi i pytanko jaka była pogoda co tam robiłaś i jaka przygoda cie spotkała. trzecie tez banał przyjechał do ciebie kómpel i mówisz mu ze powinien u ciebie nocowac niezgadzasz się zeby nocował w hotelu podajesz powud i idziesz na kompromis. powodzenia
ja mam mature dopier 30, gdyby ktos przeslalby mi zestawy na meila bylbym bardzo wdzieczny [email]
ja mam mature dopier 30, gdyby ktos przeslalby mi zestawy na meila bylbym bardzo wdzieczny [email]
ejjj te zestawy sie naprawde powtarzają!!!!!!!!!!! uczcie sie z forów!

dzisij mialam taki prosciutki zestawik. Ciesze sie ze trafilam na niegooooo .....uffffff wojewodztwo lubelski, nr nawet nie zauwazylam ze stresu ;)
1. Jesteś w ksiegarni. Chcesz kupić prezent dla znajmej:
a) Powiedz czego szukasz
b) Czym interesuje sie znajoma
c) Ile kosztuje książka

2. Byłaś z wizyta u znajomych twoich rodziców:
a) co robiliście
b) jacy są znajomi
c) jaki prezent przygotowali/ niespodziankę

3. Przyjechała do ciebie koleżanka z Austrii:
a) zaproponuj jej żeby spała u ciebie
b) argumenty
c) dojdź do kompromisu

OBRAZEK: Facet w okularach w pokoju z książkami. Trzyma w ręku książki.
Pytania: 1. czy młodzież chętnie czyta ksiązżki
2. dlaczego młodzież nie czyta książek
cały czas obserwowałem ta stronke,wiec i teraz pisze co dzisiaj miałem:
słuchajcie lookajcie na inne tez wojewodztwa!
zestawy sie powtarzaja z innych wojewodztw!
ja miałem zestaw 31:

Obrazek: 4ludzi kleczy na trawie-schylaja sie nad trawa lub roslinnoscia..
1pyt. co oni robia..=walicie scieme ze zbieraja rosliny
a pyt.2 zamotane bardzo nie pamietam dokładnie ale chodzilo chyba gdzie lepiej ogladac roslinnosc samemu tak w lesie czy tez w parku krajobrazowym w rezerwacie przyrody!

info:
1.opowiedz koledze jakich sprzetow urzywasz w domu
2.zapytaj go jakich on sprzetow urzywa
3.opowiedz jakie sprzety sa w twojej szkole
np.Computer, dvd , taka sciema..

relacja: do twojej szkoły przyjechała grupa młodziezy niemiecko jezyczna ale z MEDIOLANU- Ty jestes głownym organizatorem tego-opowiadasz koledze
1. kogo gosciliscie u was w szkole
2. jak spedzaliscie czas
3.jak wygladał was ostatni wieczor razem

negocjacja:
kolezanka chce isc na spacer -jest brzydka pogoda-pada deszcz
1.nie zgodz sie na to zeby isc na spacer
2.odrzuc jej propozycje, jej nalegania
3.powiedz co bedziecie w tym czasie robic w domu

komisje miałem super..cały czas usmiechnieci-nerwy na boki i jakos sie da!
nie nalezy do dobrych uczniow z niemca ale udało sie zdobyc 75%

powodzenia wszystkim!wpisujcie tutaj pozniej co mieliscie pomozecie byc moze innym...pozdro
[email] (zero,zero).prosze o te zestawy
Hej. Ja tez dzisiaj zdawałam, jestem z woj. wielkopolskiego.(zestaw 20) Nie martwcie się, jest spoko. Ważne jest żeby przekazać o co mniej wiecej nam chodzi. Czyli po pierwsze komunikatywność. A ja miałamrnrn

Obrazek: dziewczynka wiesza na choince światecznej ozdoby. jest na śniegu. to wszytko :D. rn

Pytania: 1. Czy ludzie powinni spędzać swieta w domu czy poza domem?
( powiedziałam ze w domu w gronie rodziny bo to rodzinne swieto heh)rn
2. to chyba bylo co ta dziewczynka robi.
scenki:
1.dzwonisz do plywalni i sie pytasz:rna)kiedy jest otwarta plywalniarnb)jaka jest cena biletu wstępu na plywalniernc)wyraz chęć brania lekcji plywaniarnrn

2. opowiadasz koledze ze bylas w gorach w Austrii i ze mialas wypadekrna)jak doszlo do wypadkurnb)jaką otrzymałas pomocrnc) jak Cie leczyli rnrn3. Idziesz do hotelu.Szukasz 1 osobowego pokoju, ale recepcjonistka mowi ze nie marna)przyjmij jej przeprosiny za to ze nia marnb) odrzuc jej propozycjernc)kompromis
ma ktoś może zestawy z pomorskiego?
Zestaw 9rnrnObrazek.rn1 Chłopak gra na konsoli a 4 patzry na grę.rnpytania rna)Dlaczego oni patrzą na gręrnb)Dlaczego gry są takie popularnernrnA Masz zostać opiekunem do dzieci.rn - mówisz o swoich doświadczeniachrn -czym masz się zajmować rn -i co będziesz robił z dzieckiemrnrnB Są dni sporturn - Masz powiedzieć gdzie były i kiedyrn - Jakie były atrakcjiern - I czy twoja drużyna zdobyła jakiś medalrnrnC Kolega chce żebyć umył naczyniarn - powiedz co będziesz robiłrn - powiedz dlaczego nie chcesz zmywaćrn - kompromis
elo:) ja tez prosze o ten zestaw:) [email] z góry dziekuje.pozdrowionka
hejka:)) moje zadanka: 1.chce odwiedzic kolegę w Niemczech,więc
*podaje konkretny adres przyjazdu
*jakim środkiem lokomocji zdecydowalam sie jechać
*gdzie gościu ma mnie odebrać, kiedy będę na miejscu
2. mialam wypadek:
*w jaki sposób to się stało
*masz złamaną rękę, co musisz zrobić ( czy cos takiego)
*jak zareagowali rodzice
3. wybierasz się z kolegą na wycieczkę rowerową:
*co bedziecie robić
*nie zgódz sie na zmianę trasy
*powiedz, że musicie to powtórzyć....a obrazek przedstawial czworo ludzi, którzy siedzieli przy stole. jedli ciasto, pili cos tam.... w tle bukiet kwiatów ..pyt.dlaczego się spotkali? dlaczego znajomi (przyjaźn)są tak ważni???
ZEBRAL KTOS WSZYSTKIE TEMATY ???
obrazek: samolot a w nim 4 ludzi. Musiałam odpowiedziec na pytania:1 kim sa ci ludzie 2 jakim srodkiem transportu lubie jezdzic najbardziej
Rozmowki
1 moj kolega wypytuje sie o jakiego czlonka rodziny. mialam sie spytac dlaczego on sie nim interesuje, powiedziec co on robi i podac sposob skontaktowania sie z nim. 2 to bylo trzeba opisac wypadek co cie stalo jak zareagowali na to poszkodowani i jaka pomoc im udzielili. 3 kupuje prezent dla mojej pani i proponuje cos tam moj kolega chce kupic jednak ksiazke nie zgadzam sie i oczywiscie idziemy na kompromisik:) Pozdrawiam wszystkich odwiedzajacych te strone, wpelni WAS moi drodzy rozumiem:)
No właśnie..... Czy ktoś ma kompletny spis zestawów?? Hehe pytanie brzmi może trochę pazernie... ale.. :)
NOoo prosimy, na pewno ktos ma wszystkie zestawy skompletowane... prosze podzielcie sie z nami..
pamietajcie ze na ustnej najwazniejsza jest komunikatywnosc i szybkosc w precyzyjnym komunikowaniu zdan.Im nie chodzi o błędy tylko dobór slów i słownictwa z danego zakresu.Nie patrza na gramatyke w takim stopniu jak na twoje "myslenie" głosem.Wiec mówcie jak najwiecej powodzenia.
Ja miałam maturę wczoraj i nawet nawet sobie poradziłam. Jestem zadowolona. Uważam że zda każdy kto coś z siebie wykrztusi. Musicie spróbować powiedzieć coś na każdy temat wtedy na pewno zdacie. Mówicie, mówicie i jeszcze raz mówcie nawet jeśli to nie będzie do końca na temat lub to bedzie niegramatyczne. A oto moje zadania:rnrnArn- poszukujesz pracy dorywczej, powiedz jaka praca Cię interesujern- jakie masz oczekiwaniarn- zapytaj gdzie masz dostarczyć dokumentyrnrnBrn- jesteś na wymianie w Wiedniu, opowiedz jaki jest harmonogram dnia rodziny u której mieszkasz.rn- co robicie wieczoremrn- co wywarło na Tobie największe wrażeniernrnCrn- dyskusja z koleżanką o zwierzętach, Ty je lubisz a ona niern- odrzuć jej argumenty, podaj swojern- kompromisrnrnOBRAZEKrnRodzice z dziećmi w kuchni przy stole. Jedzą coś zielonego, może być sałata, rozmawiają, może się kłócą ;) Ojciec stoi nad chłopcem i wygląda jakby cos mu tłumaczył.rnPytaniarn1. dlaczego ojciec stoi nad chłopcem - odp. bo rozmawiają ;)rn2. O co może miec pretensję ojciec do chłopca. - odp. o to że nie posprzatał pokoju ;)rnrnPOWODZENIA!!!rn PAMIĘTAJCIE ŻE TRZBA SPRÓBOWAĆ COS POWIEDZIEĆ NAWET JEŚLI NIE MACIE POJĘCIA O CO CHODZI DO KOŃCA!
Temat przeniesiony do archwium.
241-270 z 326

« 

Pomoc językowa

»

Pomoc językowa