Matura ustna poziomn podstawowy

Temat przeniesiony do archwium.
91-120 z 326
powiedzcie szczerze czy te zestawy naprawde sie powtarzaja??? a zreszta okaze sie bo jutro zdaje ;-( boooje sieeeeee
"phoenix12345" napisz jutro czy miales jakies pyt. z tych zestawow, albo czy na jaki trafiles...
hje hje hje... za jakies 8 godzin mam maturke i zdazylem dojechac do srodka wpisow. tyle chyba starczy :D ciesze sie ze to zlookalem bo rano doucze sie kilkunastu slowek ktorych bym nie znal :) powodzenia innym..ktorych to jeszcze czeka ;]
właśnie wyszłem z ustnych podstawowych nie pamiętam jaki był nr zestawu. byłem 4ty.

obrazek: lekarz po lewej stronie tłumaczy coś pacjentce kobiecie ma okulary i słuchawki w kieszeni. Przed nim leżą produkty (chleb, płatki, czekolada, jogurt i coś tam jeszcze) lekarz ma uniesioną reke.
pytania do obrazka:
1. nie pamiętam dokładnie jak brzmiało ale chodziło o to jak należy sie odżywiać żeby być zdrowym, czy jak sie zdrowo odżywiać
2. też coś o odżywianiu

I. Jestem na kursie językowym i organizuje wraz z grupą spektakl teatralny
-mam spytać jakie ten ktoś lubi sztuki
-mam powiedzieć gdzie i kiedy odbędzie sie spektakl
-powiedzieć że po spektaklu będzie możliwość spotkania mit aktorami

II. Jestem u kolegi w Berlinie i podczas jego nieobecności w centrum była demonstracja młodzieży mam mu opowiedzieć:
-dlaczego demonstrowali
-co robili demonstranci
-jak sie zachowywała policja

III. Zapraszam koleżanke do restauracji ale ona nie chce sie zgodzić żebym za nią zapłacił
-mam niezgodzić sie z jej argumentami
-mam coś zaproponować
-mam zaproponować że zapłace część kosztów

to były moje dowiem sie jeszcze o inne
zamieszcze je tu albo na to forum: http://www.ufd.pl/temat15831_strona3/
poniżej zamieszczam zestawy które mieli kumplowie z mojej klasy. niektóre sie powtarzają ale na tym forum ale niektóre były przekręcone
--
zestaw
obrazek: piknik, młodzi ludzie i dorośli rozmawiają ze sobą bawią się jedzą piją
pytania:
1.dlaczego oni się ze sobą spotykają
2.czy wspulne spotkania są ważne dla ludzi

I. Masz wynająć mieszkanie
-powiedzieć że chcesz wynająć mieszkanie
-swoje warunki przedstawić
-spytać gdzie jest to mieszkanie i czy moge zobaczyć je

II. Relacjonowanie:
Jesteś na wycieczce rowerowej
-przedstaw program wycieczki
-powiedz co zwiedziliście
-gdzie spaliście i czy masz kondycje do jazdy rowerem

III. Negocjowanie:
Przygotowujecie impreze twój kolega chce kupić napoje w plastikowych butelkach
-nie zgudz sie z tym
-podaj powody
-zaproponuj kompromis
--

--
ZESTAW
obrazek: dwie kobiety walczą na macie jedna jest ubrana na niebiesko druga na biało w tle widownia,
pytania:
1. czy sport który one uprawiają jest właściwy dla kobiet
2. który sport i dlaczego jest właściwy dla kobiet

I. dzwonisz do biura tur.
-pytasz czy mają oferty last minute
-pytasz co jest w cenie
-określasz rodzaj płatności

II. Byłeś na koncercie
-muwisz kiedy był koncert i gdzie jaki to był koncert
-opowiadasz o tym co go zakłuciło
-co sie potem stało

III. Mieszkasz u niemieckiej rodziny która ma koty koty te cały czas wchodzą do twojego pokoju a ty masz alergie na koty
-powiedz gospodarzowi że tak nie może być
-powiedz dlaczego
-zaproponuj wyjście z sytuacji
--

--
ZESTAW
obrazek:
4 młodych ludzi 2 chłopaków 2 dziewczyny na wycieczce w górach oglądają rośliny
pytania:
1.czy lepiej uczyć sie o naturze w szkole czy na łonie natury
2.Czy młodzież czy powinna szanować nature czy lubić czy jakoś tak..

I.rozmawiasz z kolegą z niemiec o pomocach naukowych
-jakich urządzeń technicznych używasz do nauki
-czy są ci przydatne
-zapytaj kolegi jakich on używa pomocy

II.Opowiadasz koledze z berlina jak wynajmowałeś mieszkanie
-jak znalazłeś te mieszkanie
-opisz swoje spotkanie z właścicielką
-dlaczego wybrałeś właśnie to mieszkanie

III. Jesteś na spacerze z kolegą zaczyna sie burza
-chcesz wracać do domu a kolega kontynuować spacer
-nie zgódz sie na jego argumenty
-zaproponuj kompromis
--

---------
reszte podam jak sie dowiem

byłam jedyna w szkole :p LOL
o 8.30 już byłam po
zdałam na 95% - 19/20
jestem bardzo szczęśliwa

wylosowałam 12 zestaw

I. Jesteś z mamą na wakacjach za granicą u jakiejś rodzinki. Nagle Twoja mama bardzo źle się poczuła:
- zapytaj gospodarza/gospodynię jak można tu skontaktować się z lekarzem
- opisz dolegliwości mamy
- zapytaj o doraźne środki/lekarstwa, które być może pomogą Twojej
mamie

II. Byłeś uczestnikiem przyjęcia urodzinowego koleżanki. Opowiedasz o tym koledze:
- powiedz mu jak wyglądały przygotowania do urodzin
- jacy byli uczestnicy przyjęcia
- jaki prezent przygotowaliście/przygotowałęś dla jubilatki

III. Chcecie razem z koleżanką wynająć małe mieszkanie. Ona chce mieszkać na obrzeżach miasta:
- nie zgódź się z jej argumentami, odrzuć propozycję, uzasadnij...
- przedstaw kontrargumenty, jednym niech będą wysokie koszty dojazdów
- przedstaw kompromisowe rozwiązanie...

Obrazek:
czterech dorosłych ludzi, w górach, na łonie natury, grilują, uśmiechają się, są szczęśliwi, spędzają razem wolny czas...
1. Dlaczego/po co ci ludzie się spotkali?
2. Czy lubisz wędrować i dlaczego, uzasadnij..

pozdrawiam i życzę powodzenia nie tylko na niemieckim
mój obrazek: para młodych ludzi stoi przy wejściu do samolotu, machają a jakiś koleś ich filmuje.
pytania:
1. dlaczego ich filmuje?
2. czy życie znanych ludzi jest łatwe? (z obrazka jednak nie wynika aby ci ludzie byli sławni :/)
Hej hej, mam mature dopiero w srode (27.04) i dzieki wszystkim za zestawy i cwiczenia =) przypomne sobie teraz slownictwo i będzie dobrze :D bo o czesci wcale bym nie pomyslala a przed komisja byloby jedno dluuuuugie yyyYYyyyy.. ;P heh.. cos Wam zacytuje: „Słuchajcie! Skończcie już z tą infantylną giełdą tematów. Jestem jednym z członków OKE (z pewnych względów nie będę podawala ktorej). Obserwujemy to i inne uczniowskie fora dyskusyjne, wnioski same się nasuwają-chyba będzie trzeba unieważnić maturę ustną. Nasza komisja chce zgłosić taką propozycję do CKE, ale jeszcze tego nie uczyniliśmy. CKE już zapowiedziało, że od poniedzialku wprowadzi do biegu nowe 20 tematów, które mają zostać wymieszane z tymi, które posiada szkoła. Wszystko dzieje się narazie "po cichu". Zapowiedziała też kontrole w wielu szkołach. Prawdopodobnie będziemy członkami komisji egzaminacyjnych i będziemy weryfikować np. nieprawidłowo oceniane egzaminy (w praktyce za wysoko punktowane zazwyczaj).
Pozdrawiam wszystkich tegorocznych maturzystów.”.... niezla jazda (!) jak będę już po dam znac co i jak. 3majcie kciuki!! :] servus!
uczcie sie tych zestawow co sa w internecie bo wszedzie sa takie same tylko inne numery zestawow albo pomieszany obrazek z pytaniami....

ja juz jestem po.. nie wiem ile pkt bo wyniki o 13:) 3majcie kciuki !!!!! :)

bylo ok :)
Do gościa!!!!: nawet jeśli komisja i cke wprowadzą nowe tematy to i tak
będą one bardzo podobne do tych co obecnie są. Wnoisek jest jeden: każdy zda tą maturę z niemieckiego!!!
Serdeczne pozdrowienia dla maturzystów!!!
Rock not dead!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Do gościa 123: jeśli posiadasz takie informacje, to podaj tematy na podkarpaciu. Dobrych wyników!!!!!
Szanowna komisjo egzaminacyjna????? Róbcie te swoje bzdetne kontrole podczas egzaminów. Chyba chodzi wam o to, aby w końcu rocznik 86 został niedouczony. Ostrzegam was tylko, że to się na was zemści, powieszą was na żyrandolach w waszych własnych domach. Aha, zapomniał bym, sami jeśteście niedouczeni. Dlaczego??? To proste,
mój kolega zdawał w piątek i komisja oburzona jego ogromną wiedzą
postanowiła mu obniżyć punkty. Najwidoczniej wiedział więcej od samej
komisji egzaminacyjnej!!!!! Aż żal za dupę ściska!!!!!!!
a zestawy z łódzkiego????
jak ktos ma niech poda
o 13? oj, to juz za chwilke :) 3mam kciuki !! daj znac jak poszlo!
gosciu 123 :) podaj nam swoje tematy w wolnej chwili
WIERZCIEPOWTARZAJA SIE....... MASAKRA JA DXZISIAJ MALAM ZESTAW STAD!!!
gdybys ty miala taka sznase i moglabys zobazyc prykladowe zetsawy pewnie takze bys nad nimi siedziala ty samolubna istoto !!!nigdy w zyciu sobie nieporadzisz bedac taka egoistka i debilka!!!!zycze ci abys sie nie dostala na studia!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
no własnie TEMATY Z PODKARPACIA ?!?!?! ma ktoś ? :)
poszukiwane z podstawowego niemca ale OKE Kraków!!! jutro zdaje...pomocy!
HEHE ludzie zdałem na 90% a uczyłem sie tylko z tego co NA TYM FORUM NAPISALIŚCIE :-) Jestem z łódzkiego miałem zestaw nr 43 To tak: 1- musze powiedziec niemcowi na jakim peronie i kiedy ma pociąg, musiałem powiedzieć gdzie jest wagon restałracyjny i jaki nr ma ten gość gdzie to jest który wagon 2- miałem impreze i opowiadam kiedy była jak przygotowałem i co sie szczegolnego zdarzyło 3 - miałem przekonać ze lepiej robić zakupy w supermarkecie niż w takim małym sklepiku No i poszło mi superowo powodzenia uczcie sie tego co tu jest bo zestawy są takie same POWTARZAJĄ SIE :-)
sa jedne zestawy na cala Polske?!
ja zdalamale zestaw dosc trudny zobaczcie i sei wyuczcie

1.chcesz wziac udzial w kursach powiedz
co umiesz
spytaj co to za kurs
ile sie płaci za ten kurs

2.Powiedz ze mialas prace
co robilas
twoje obowiazki ile zarobilas
na co to wydalas
3.Powiedz ze camping jest lepszy niz hotel
daj im argument

obrazek wprost czarujacy; ludzie biegają w lesie :) zyc nie umierac

dajcie czadu tej pustej komisj...
powidzenia ni8e stresujcie sie tylko
no ja mam jutro.
przestalam sie bac.
szykowalam sie z testow ktore tu byly. tzn wypisywalam slowka, ktorych nie znalam, ktore zapomnialam, ktore moga sie przydac.
Komisje bede miala spoko.

ps. lepiej powtorzcie sobie o niepelnosprawnych, czy moga uprawiac sport i dlaczego.

No nic powodzenia.

Boze spraw zebym zdala....
zdasz na bank ja Ci to mówie :) nie boj sie mała
ile dostałas i wszyscy zdali u was????
to nie jest wazne z jakiego wojewodztwa. Ale napisze ze Łódzkie
zdalem na 17
wszyscy zdali nawet głąby mieli chociaz 7 lub 8 lub 9
obrazek:dwie dziewczyny siedzące w szkolnej ławce na egzaminie:najprawdopodobniej zdają maturke;)jedna cos pisze a druga jest zamyslona.
A
jestes w domu handlowym.Popros sprzedawce aby zaproponowal Ci kilka prezentów dla Twojej rodziny.Powiedz ile masz pieniędzy i co mniej więcej chcesz kupic.
B
zgubil Ci sie pies.Powiedz kiedy i jak to sie stalo.Kto pomogl Ci w poszukiwaniach i w jaki sposob.
C
twoja przyjaciólka namawia Cie na wyjazd nad morze,Ty wolisz jednak jechac w góry.Zaproponuj kompromisowe rozwiązanie.
obrazek:dwie dziewczyny siedzące w szkolnej ławce na egzaminie:najprawdopodobniej zdają maturke;)jedna cos pisze a druga jest zamyslona.
A
jestes w domu handlowym.Popros sprzedawce aby zaproponowal Ci kilka prezentów dla Twojej rodziny.Powiedz ile masz pieniędzy i co mniej więcej chcesz kupic.
B
zgubil Ci sie pies.Powiedz kiedy i jak to sie stalo.Kto pomogl Ci w poszukiwaniach i w jaki sposob.
C
twoja przyjaciólka namawia Cie na wyjazd nad morze,Ty wolisz jednak jechac w góry.Zaproponuj kompromisowe rozwiązanie.
Temat przeniesiony do archwium.
91-120 z 326

« 

Pomoc językowa

»

Pomoc językowa