Jednak okazało się ze niee taka straszna ta matura jak mówia:) Jestem z dolnośląskiego i dostałem dla nie których aż 16 pkt ale dla mnie tylko 16… Zestaw nr 13.
Obrazek miałem taki, że w Sali gimnastycznej był pokaz clowna(to była moja interpretacja bo tak niee wygladał ale tez miał kretyńskie ubranie. A do okoła siedziały dzieci z Grudnschule i były poprzebierane w kolorowe stroje jak z karnawału. Pierwsze pytanie: dlaczego te dzieci się ciesza i sa wesołe a drugie czy im to sprwia przyjemność i czy mnie to kreci, czy cos takiego. I w tym pytaniu uzyli słowka Zaubervorstechlung- niee wiem czy to tak się pisze ale oznacza magiczne przedstawienie czy pokaz.
1. informacje. Dzwonisz do biura i szukasz pracy
- masz się spytac jaka maja oferte
- powiedziec jakie masz kwalifikacje
- ile czasu masz zamiar pracowac
2. relacjonowanie. Opowiadasz o chorobie
- co Ci było
- co robiłes i jak się leczyłeś
- co po wyzdrowieniu robiłes
3. Negocjowanie. Zostałes zaproszony do znajomych z Wiednia. Proponuja Ci zebys podczas pobytu u nich mieszkał.
- masz im podziękować za zaproszenie, i powiedziec ze chcesz tam wynajmowac pokój sam
- odrzucic ich argumenty i powiedziec ze będziesz tam pracowac i w ten sposob zarabiac na mieszkanie
- powiedziec ze ich odwiedzisz jak będziesz mieć wolny czas czy jakos tak
Moi znajomi mieli na obrazkach: ludzi siedzących w biurze, notaki zostawione na lodówce, dzieci puszczające samoloty na łace, facet który stoi na drabinie i maluje(streichen niee malen!!) pokój, dzieci sprztajace park i kolesia który kosi trawe. A z rozmów to np. opowiedziec o włamaniu, powiedziec o pożarze hotelu, czy opowiedziec o zawodach sportowych i zachowaniu kibiców, było tez o rozmowie z sasiadka zeby mogla sie zajac moim kotem i pytała o dyspozycyjnosc jej
Powodzenia!!!