USTNY NIEMIECKI 2006 POZIOM PODSTAWOWY !!! !!!

Temat przeniesiony do archwium.
31-60 z 133
MAM PYTANIE: CZY PRZY LOSOWANIU ZESTAWOW MOZNA PATRZEC NA NUMERY ZESTAWOW????
U mnie nie można. A nawet jakby się dało to to nic nie da, bo wszędzie numery są inne.

http://www.oke.lomza.com/infolinia/nauczyciele/szkola_ponadgim/pliki/jezyk_niemiecki.pdf
Zesraw 18, wojewodztwo pomorskie:rnA. jestes na otwarciu sklepu komputerowego. rn-powiedz ze interesujesz sie informatykarn-spytaj sie jakie sa nowe funkcje komputerowrn-spytaj sie kiedy mozesz ten komputer kupicrnrnB. byles w niemczech i widziales demonstracje uliczna:rn-powiedz co to byla za demonstracja, czego dotyczylarn-powiedz jak zachowywali sie ludziern-powiedz co robila policjarnrnC. twoj kolega zaprosil cie do siebie. chce zebys przyleciala samolotemrn- powiedz ze nie chcesz leciec samolotem i dlaczegorn-zaproponuj inny srodekrn-[nie bardzo pamietam] albo zaproponuj miejsce wspolnego wyjazdu albo powiedz gdzie ma cie odebracrnrnObrazek: Kobieta z trojka dzieci je sniadaniern1.Dlaczego ona jest smutna?rn2.Jej maz pracuje i maja duzo pieniedzy, ale on jest rzadko w domu. Czy to jest dobre ze tylko mezczyzni pracuja? [cos w tym stylu]
Jednak okazało się ze niee taka straszna ta matura jak mówia:) Jestem z dolnośląskiego i dostałem dla nie których aż 16 pkt ale dla mnie tylko 16… Zestaw nr 13.
Obrazek miałem taki, że w Sali gimnastycznej był pokaz clowna(to była moja interpretacja bo tak niee wygladał ale tez miał kretyńskie ubranie. A do okoła siedziały dzieci z Grudnschule i były poprzebierane w kolorowe stroje jak z karnawału. Pierwsze pytanie: dlaczego te dzieci się ciesza i sa wesołe a drugie czy im to sprwia przyjemność i czy mnie to kreci, czy cos takiego. I w tym pytaniu uzyli słowka Zaubervorstechlung- niee wiem czy to tak się pisze ale oznacza magiczne przedstawienie czy pokaz.

1. informacje. Dzwonisz do biura i szukasz pracy
- masz się spytac jaka maja oferte
- powiedziec jakie masz kwalifikacje
- ile czasu masz zamiar pracowac

2. relacjonowanie. Opowiadasz o chorobie
- co Ci było
- co robiłes i jak się leczyłeś
- co po wyzdrowieniu robiłes

3. Negocjowanie. Zostałes zaproszony do znajomych z Wiednia. Proponuja Ci zebys podczas pobytu u nich mieszkał.
- masz im podziękować za zaproszenie, i powiedziec ze chcesz tam wynajmowac pokój sam
- odrzucic ich argumenty i powiedziec ze będziesz tam pracowac i w ten sposob zarabiac na mieszkanie
- powiedziec ze ich odwiedzisz jak będziesz mieć wolny czas czy jakos tak

Moi znajomi mieli na obrazkach: ludzi siedzących w biurze, notaki zostawione na lodówce, dzieci puszczające samoloty na łace, facet który stoi na drabinie i maluje(streichen niee malen!!) pokój, dzieci sprztajace park i kolesia który kosi trawe. A z rozmów to np. opowiedziec o włamaniu, powiedziec o pożarze hotelu, czy opowiedziec o zawodach sportowych i zachowaniu kibiców, było tez o rozmowie z sasiadka zeby mogla sie zajac moim kotem i pytała o dyspozycyjnosc jej
Powodzenia!!!
Ja tez mialem zestaw 13 i to samo a jestem z opolskiego. Tez powiedzialem ze to clown.
a oto zestaw z małopolski;)
1) dzwonisz do biura podrózy: wyraź chęć podróży samolotem, zapytaj ile kosztuje bilet, zapytaj jak długo trwa lot,
2) byłas na wsi w szawjcari u znajomej opowiedz: jaka była pogoda, jak spędzaliście czas, coś ciekawego co Ci sie przydarzyło,
3) odwiedziła Cie znajoma chce jednak nocowac w hotelu, odradź jej to.... no i komproisowe rozwiazanie
obrazek: starszy gość(dziadek;)) z dzieckiem na spacerze w parku,

powodzenia wszystkim:)
JA JutRO mam MAtuRE i nic sie nieucze bo daje lapówke!!!!
napewno tak jest??
ja mialam dzisiaj mature i zdalam.Okazalo sie ze to nic strasznego.Niewiele trzeba powiedziec aby zdac, ale stres byl ogromny.
prosze podaj numer twojego zestawu, ja mam mature dopiero 24 i chce sobie opracowac wszystkie zestawy ktore spisuje z internetu
OBRAZEK : 4 osoby chyab urodziny, pija szampana, jdza torta, maja na glowie urodzinowe szapeczki

I : Byłaś w restauracji i zostawilas tam torebke :
* powiedz kelnerowi o tym ze zostawilas torebke
*pisz jej wtglad
* zostaw jakies namaiary na siebie

II szukales pracy wakacyjnej. Gdy ja znalazles powiedz:
* jak ja znalazles
* opisz pierwszy dzien pracy
* jaka opinie na temat twojej pracy maja twoi przyjaciele

III jestes z kolega w restautacji wegertarianskiej
* powiedz ze nie lubisz jedzenia wegetarianskiego
* popros o inny posilek
Ja miałam dzisiaj. Miałam takie:
1 Boli Cię brzuch. Dzownisz do lekarza i mówisz co Ci dolega. Kiedy jest wolny termin. I ile kosztuje wizyta.
2. Zdałeś maturę i dostałeś się na studia. opowiedz koleżance:
jak zareagowała rodzina, jak się przygotowywałaś do matury i jak świętowałaś zdanie.
3. Koleżanka chce po maturze wyjśc za mąż. Powiedz, że to zły pomysł, podaj argumenty i jakiś kompromis.
OBRAZEK: Młodzi ludzie w sali komputorowej. Coś tam pisza. Pierwsze pytanie, nie wiem jakie było bo nie zrozumiałam. A drugie: czy lubię szkołę.
A i zestaw nr 42, woj. Wielkopolskie a dokładniej Poznań :):):)
czesc...ja mam niemiecki 29 maja i troszk sie boje...bardzo wam dziekuje ze umieszczacie swoje zestawy poniewaz to ogromna pomoc... jeszcze raz wielkie dzieki
Woj. mazowieckie Zestaw 3 (miejscowość : SIEDLCE):

I. Masz kolege z niemiec u siebie.
- zapytaj czy nie jest chory;
- zaoferuj pomoc;
- zapytaj czy wszystkie leki może przyjmować.

II. Byłeś na wycieczce.Opowiedz:
- ile trwała;
- co cię najbardziej zaciekawiła;
- z kim byłeś.

III. Sprawdzanie biletu. Rozmowa z kontrolerem:
- powiedz że nie masz bilety;
- wyraź niezadowolenie z wysokości kary;
- podaj argumenty, by uniknąć kary.

Obrazek:
Dom. Pijany tata leży na sofie. W ręku szklanka z lodem. Obok voodka. Na to patrzy mała dziewczynka. Trzyma w rączkach laleczke. Jest smutna.
1. Jak sie czuje dziewczynka?
2. Co powinno się robić by pomóc dzieciom z takich rodzin?

Ogólnie luzzik. 20/20
Powodzenie wünsche. :)
Inne obrazki:
1. Lekcja w szkole. Podstawoofka.
- Co to może być za przedmiot?
- Dlaczego tak długo trwa czas nauki?

2. Dwóch mężczyzn. Pośrodku pies.
- Jaką role w ich życiu on pełni (ten pies)?
- Czy może być przyjacielem?
Zestaw 9 z Warszawy:rn1.rnDowiedzieć sie o długość w czasie wycieczki z kądś do kądś (nie pamiętam już miast)rnZarezerwować bilety tam i z powrotemrnDowiedzieć się o której wyrusza autobusrn2.rnPoinformować rozmówcę że miałeś remont w domurnPowiedzieć co zmieniłeśrnPoinformować rozmówcę o niedogodnościachrn3.rnPrzekonać rozmówcę że nie powinien tyle pićrn(tutaj miałem sporo śmiechu, bo przekonywałem do abstynencji mojego wychowawcę)rnObrazek:rnBobliotekarnJak myślisz co ci ludzie tam robią?rnDlaczego dziś tak mało książek się czyta?
Zestaw 10!!!
1.Wygrales konkurs i dostajesz w nagrode pobyt nad Morzem Polnocnym.Zadzwon i zapytaj sie:
-gdzie polozona jest miejscowosc
-warunki pobytu
-jakie sa atrakcje turystyczne tego miejsca

2.Byles chory.Opowiedz koledze:
-co Ci dolegalo
-jak dlugo byles chory
-co robiles podczas choroby

3.Sporty ekstremalne (nie pamietam dokladnie).Kolezanka chce chce sprobowac i zacheca Ciebie
-nie zgodz sie na to
-jakie zagrozenia sa zwiazane ze sportami ekstremalnymi
-zaproponuj cos innego

Obrazek: Facet i kobieta sprzataja w pokoju.Facet odkurza
Pytania:1.Dlaczego to wlasnie mezczyzna odkurza a nie kobieta?
2.Cos o partnerstwie (ale nie pamietam dokladnie)

Wszystkim maturzystom zycze powodzenia.Uwierzcie nie ma sie co bac.Milutka komisja siedzi i sie caly czas usmiecha i naprawde nie trzeba duzo powiedziec a mozna dobry wynik uzyskac.Pozdrawiam!!!
cwaniak;/ ciekawe czy tak dobzre Ci poszlo jak napisales/as;/
czy w poszczególnych województwach są te same zestawy?? chodzi mi o numeracje. czy to może każda szkoła ustala sobie??rnrnz góry dzięki za odpowiedź, moje [gg] rnrnw poniedziałek mam maturke to po 15 zamieszczę swoje zestawy
Hej jeśli masz jekieś zestawy proszę prześlij mi na e-maila [email] ja mam ustny dopiero 25!!!!! PROSZE!!!!!
Hej jeśli masz jekieś zestawy proszę prześlij mi na e-maila [email] ja mam ustny dopiero 25!!!!! PROSZE!!!!!
miałam zestaw następujący:)rn1.rozmawiasz z kolega z Niemiec, który jest u Ciebie na wymianie rna)zapytaj do jakiego typu szkoly uczeszczarnb)zapytaj jakich przedmiotow uczy sie najchetniejrnc)powiedz sam czego Ty lubisz uczyc sie najbardziejrn2. Byleś świadkiem kradziezy samochodurna) omow okolicznosci zdarzeniarnb)jak zachowal się własciciel samochodurnc)jak wyglądał złodziejrn3.koleżanka proponuje CI, żebyś zjadła u niej obiad, Ty natomist chcesz zjesc cos na stolowce szkolnejrna)odrzuć propozycje, podaj powodrnb)odrzuć argumenty koleżanki i powiedz dlaczegornc)zaproponuj kompromisowe rozwiązaniernObrazek: dziewczyny stoją przed supermarketem , mają wóżki pełne zakupow. pytania: czy robienie zakupow jest przyjemne? czy to dobrze, ze sklepy sa czynne w niedziele, uzadadnij.
Zestaw 3

Obrazek: 6 dziewczynek i nauczycielka stoją w parku i trzymaja worek ze smieciami!Wszystkie mają rękawiczki i sie usmiechaja.
Pytanie 1 - Dlaczego one są tak bardzo zadowolone?
Pytanie 2 - Czy uważasz ze zbieranie i sortowanie smieci jest wazne w świecie?

Rozmowy sterowane:

1. Ja z kolega chcemy wynająć mieszkanie. Ja chce bez umeblowania a kolega chce z meblami.Mam odrzucic jego propozycje i podac powód, powiedziec jak Ty widzisz to mieszkanie i wymyslec rozwiązanie!

2. W metrze skradziono Ci bilet. Powiedziec gdzie go szukales.Rozwiązać problem.

3. Skradziono Ci portfel. Na policji powiedziec jak wygladal portfel i opisac zlodzieja.
hej ja zdaje maturke 24 i mam takie pytanko czy ktos bedzie tak mily i napisze mi jak sie po niemiecku mowi - czy moglby pan powtorzyc?? napiszcei plis....... a i te zestawy sa wszedzie takie same tylko numery inne tak?? z gory dzieki!!
Wiederholen Sie bitte- proszę powtórzyć.
Witaj w klubie...stresuj sie w takim razie ze mną, ja też mam 24 maja...strasznie się boję...ale musi być dobrze.
Zestaw 35:

Udzielanie informacji:
Bardzo pilnie potrzebujesz pieniedzy, w czasie rozmowy z kolega:
- popros go o pozyczke,
- powiedz ile pieniedzy jest ci potrzebnych,
- zapytaj sie kiedy masz mu je oddac i podziekuj mu za udzielenie ci pomocy.

Realcjonowanie:
Wrocilas z zakupow, wydalas bardzo duzo pieniedzy.Opowiedz swojej rodzinie:
- gdzie robilas zakupy,
- co kupilas i w jakim celu,
- powedz im ceny towarow.

Negocjacje:
Rozmawisz ze swoja kolezanka, ktora do ciebie przyjechala> proponuje ci ona wyjscie dzisiaj wieczorem do centrum mikasta na kolacje w jakiejs restauracji:
- powiedz, ze nie jestes tym pomyslem zachwycona,
- zaproponuj inny sposob spedzenia czasu,
- zaproponuj kompromis.

Obrazek:
Kobieta, ktora znajduje sie w kuchni. Siedzi przy stole, na ktorym stoja kieliszki, a obok nich widac butelke z winem. W reku trzyma ona tace, na ktorej jest pizza.
Pytania do obrazka:
1. Dlaczego w dzisiejszych czasach ludzie jedza "na szybko"?
2. Drugiego pytania niestety nie pamietam :P

Jestem z woj. podlaskiego :) A mature ustna z niemieckiego zdalam na 4 :) POWODZENIA zycze tym, ktorzy jeszcze maja to przed soba. Na pewno sobie poradzicie :)
ja w pomorskim miałem zestaw 44!! obrazek to dzieci zbierajace śmieci; a w rozmowach to zadzwonić do biura podróży i powiedzieć ze nie mogę lecieć w zarezerwowanym terminie z Bonn do Warszawy. zmienić termin i zapytać o której odlot; 2 zrelacjonować koncert, opisac reakje tłumu i powiedzieć w jakich okolicznościach zdobyłem autograf; 3 nawówić kolegę żeby nie jeść w restauracji i zaproponować kompromis:) mam nadzieję ze się komuś przyda:)
dzieki bardzo ;];] loj strasznei sie stresuje niewiem za co sie wziasc ehh kapota tylko 6 dni mi zastalo... :/ a czuje ze nic nie umiem tak samo bylo z polskim ale luzik :) powodzenia zycze wszystkim :) i szczescia - przyda nam sie;]
Temat przeniesiony do archwium.
31-60 z 133

« 

Pomoc językowa

»

Pomoc językowa