USTNY NIEMIECKI 2006 POZIOM PODSTAWOWY !!! !!!

Temat przeniesiony do archwium.
61-90 z 133
Hej ja dzis byłam na tej masakrze i........było zajebiście!!!W nagrode zostawiam coś dla was:pYTANIA DO OBRAZKÓW MATURA 2006 te które mieli moi znajomi!!!!rnOTO ONE:rn1.Einkaufe- warum sind sie zufriden?Mochtest du gerne Einkaufe machen?Warum?rn2.Warum im Supermarkt?Wo kauft der heutige Mensch kieber an?- im Supermarkt oder im kleinen Laden?rn3.Pflegen sie Kinder ihre Haustiere gut?Warum?(Hamster- chomik na obrazku) Magst du Tiere?rn4.Alkohol- warum trinken die Menschen Alkohol?Was kann die Menschen suchtig machen?rn5.Arbeit auf dem Land (BAuerhof)- ist sie schwer?Wo mochtest du in Zukunft arbeiten?
Können Sie bitte widerholen?, albo możesz powiedzieć wie bitte?
ja miałam wczoraj, dostałam 20.20 ;-) jupi:)))

I
jesteś w restauracji, dostałaś nie to danie co zamówiłaś
- powiedz o tym kelnerowi
- powiedz co zamawiałaś
- zapytaj jak długo musisz czekac na swoją potrawę

II
opowiadasz kolezance o podrozy na wymiane do Niemiec, podczas której zepsuł się autokar
- powiedz co się zepsuło
- opowieedz jak zachowywał się jeden z uczestnikow i jaka była twoja reakcja
- powiedz co zrobił kierowca, i jak dotarliscie do celu

III
- podczas wymiany mieszkasz u pewnej rodziny. okazuje się że uciekł Ci ostatnia utobus do domu, telefonicznie poinformuj że
-rodzina nie musi po Ciebie przyjezdzać
- przekonaj ich ze mozesz zatrzymać się na noc u kolegi
- idż na kompromis

obrazek- duża sala wykładowo kilkanaście stoisj komupterowych a przy nich uczniowie. poza tym przy tablicy nauczyciel- wykładowca.
ja dzis mialem maturke z niemca 13 zestawik
obrazek byl clowna i dzieci siedzace w sali gimnastycznej
1 o pracy
2 o chorobie
3 zostales zaproszony do wiednia...
wiecej nie pisze poniewaz ten zestaw juz jeest podany na forum
szukaj 16 maj dolnoslaskie
pozdrawiam wierze ze wszysty zdadza
dziekuje wszystkim:) mam nadzieje ze te zestawy na cos sie przydadza ja tez swoj zamieszcze ale to dopiero 24 :/:/:/
ja mialam mature 18 maja :) no jakos poszlo ale moglo byc lepiej jestem z woj. kujawsko- pomorskiego i wylosowalam zestaw nr 21rn syt1.rnMieszka u ciebie kolezanka z niemiec i mowi ze u ciebie w domu jest jeden smietnikrn- opowiedz jak w Polsce segreguje sie smiecirn-spytaj sie jak wyglada to w Niemczechrn- zapytaj sie o jej stosunek do ochrony srodowiskarnsyt2rnDostalas nowy telefon komorkowy powiedz kolezance:rn- z jakiej okazji otrzymalas telefonrn- jakie ma funkcjern- jakie miales problemy z jego obslugarnsyt2rnkolezanka zaprasza cie do macdonalda rn-wyraz swoje zdanie co do szybkich potrawrn-zaproponuj inne rozwiazaniern- pojdzcie na kompromisrnObrazekrn2 kobitki siedza w pokoju jedna z nich jest lekarzemrnpyt1 dlaczego babka przyszla do lekarzarnpyt2 niestety nie zrozumialamrnrnP.s Moja germanistka powiedziala ze to jeden z najtrudniejszych zestawow wiec uwazajcie :PrnPowodzenia :D
mam pytanko czy napiepierw opisuje sie obrazek i pytania do niego a potem rozmowki czy odwrotnie??
Jak chcesz. To Ty wybierasz!
miałam już usnty niemiecki 18. :) 19/20 rnwoj. dolnośląskie, Jelenia Góra :)rnzestaw nr 32rn*obrazek:rnpani i pan grający w tenisa stołowego na dworze, wokół drzewarnpytania do obrazka:rn-czy uważasz, że prawidłowo spędzają czas wolny?rn-jak i gdzie najczęściej spędzasz czas wolny i dlaczego tam?rnrn*rozmówki:rn- chcesz przeprowadzić remont w wynajmowanym mieszkaniu za granicą, rozmawiasz z ekipą remontową / firmą i mówisz co byś chciał/a zmienić, pytasz w jakim terminie mogli by wykonać dane usługi oraz jakie będą ich koszty,rn-znajomi zostawili Ci psa podczas ich nieobceności, po powrocie pytają jak się sprawowal a konkretniej co było największym problemem dla Ciebie, jak sobie z nim poradziłes/as oraz czy poza tymi problemami mialas jakies przyejemnosc :D z tym psem,rn-mieszkasz w hotelu, pod Twoim pokojem znajduje się klub hotelowy, schodzisz do recepcji i mówisz, ze chcesz inny pokój bo przez imprezy jest za głośno i nie możesz spac, recepcjonista proponuje Ci obnizke ceny pokoju, na co Ty sie nie zgadzasz, żadajac zmiany pokoj, recepcjonista informuje ze wszystkie są juz zajęte, wiec mowisz ze w takim układzie nie chcesz spac w tym hotelu i idziesz sobie do innego rn:)rnPOWODZENIArntak naprawde jest lajtowo, nie stresujcie sie ;)
Cześć wczoraj miałam mature a oto pytania jakie mi zadała komisja:rn1. opisz podróż z niemiec do polski. Kogo tam poznałaś i co ci sie przytrafiło.rn2. negocjacje z kolezanką ktora nie chce sprzatać w pokoju tobie to się nie podoba, zaproponuj rozwiazanie.rn3. źle się czujesz pytasz gdzie przyjmuje lekarz i mówisz co ci jestrn4. obrazek: nauczycielka ucząca j. angielskiego, 6 uczniów siedzących przy stole i zapisujących notatki rnPowodzenia :-)
Mam wrażenie, że tych zestawów jest strasznie dużo !
hej. ja mialam ustny w piatek tj.19.05
obrazek- chlopak lezy na podlodze, ma zamkniete oczy, na kloanach klawiature, obok niego lezy reszta kompa a w pokoju ogolny balagan. pyt: dlaczego ma klawiature na kolanach, dlaczego dla mlodych ludzi czesto komputer jest uzaleznieniem.
rozmowki:
1. jestes w niemczech, gospodyni domu robi jakas potrawe na kolacje
- zapytaj jakie skladniki sa jej potrzebne
- gdzie mozesz te skladniki kupic
- zapytaj czy mozecie pic twoj ulubiony napoj

2. mialas remont:
- dlaczego zdecydowalas sie na remont
- co zmienilas
- kto ci pomogl

3. jestes opiekunka. rodzice dziecka chca zostawic dzisiaj nieplanowo Ci dziecko, ty nie mozesz z nim zostac
- powiedz dlaczego
- odrzuc propozycje zaplaty
- znajdz kompromis

powodzenia, ja dostalam 18/20 :)
Ludzie błagam, piszcie województwa.......
PISZCIE Z JAKIEGO WOJWODZTWA SA TE TEMATY :/
dzisiaj miałam maturke 90% :) zestaw 31
Oto mój zestaw jeśli komuś potzrebny jeszcze
Obrazek kobieta w biurze pochyla się na papierami na biurku stoi komputer leżą jakieś papiery w prawym rogu sti szafa jest tam pełno papierów jakieś segregatory drukarka pytania czy ta kobieta ma dużo pracy drugie co ja chcę robić w przyszłości
Udzielanie informacji
powiedz że się przeprowadziłaś
powiedz dlaczego
zapytaj czy chce zobaczyć zdjęcia
Relacjonowanie
byłaś letnim kursie językowym w Berlinie powiedz
jak przebiegła podróż
jakie były zajęcia na kursie
gdzie mieszkałaś
Negocjowanie
masz kupić siostrze Twojego partnera prezent na urodziny
powiedz że kupicie coś razem
nie zgódź się żeby kupić tylko wiązanke kwiatów i zaproponuj coś
kompromis

mam nadzieje że komuś ię to jeszcze przyda
przyda sie,ja mam mature dopiero 26.05:((
ciesze sie ze umieszczacie zestawy , mam maturke 24 maja wiec napewneo mi sie to przyda , jeszcze raz dzięki:)
zestaw mav jest ze sląskiego, ludzie PISZCIE WOJEWÓDZTWA!!!!! Zebym nie musia szukac, bo nie wszystkie da sie sprawdzic, nie wszyscy wczesniej wspominali skąd sa. Po chorobie mi zestaw bez województwa. Dlatego kolejny raz apeluje o pisanie województwa.
Właśnie wrócilam z egzaminu - mam 20/20 !!!!!!!!!!!!!!!!! Cieszę się jak małe dzieckooooooooooo !!!!!!!!!!!! :))))))))))))))))))
Jak obiecałam, podaję zestaw:
Uzyskiwanie:
Jesteś na dworcu, chcesz jechać pociągiem z Berlina do Monachium. Zapytaj:
- o połączenia z tych dwóch miast
- ile trwa podróż
- czy są zniżki
Relacjonowanie:
Byłaś na koncercie. Opowiedz:
- skąd miałaś bilet
- jak się bawiłaś
-co robiłaś po koncercie
Negocjonowanie:
Jesteście na obozie:
- zasugeruj, jaki prezent kupić opiekunowi
- nie zgódź się z propozycją kupna książki
- podaj kopromisowe rozwiązanie

Powodzenia wszystkim!!
Zapomniałam napisać - OKE Z KRAKOWA
booze jak ci dobrze!!!! ja mma jutro :( tez chce 20 ;( ;( mam nadzieje ze latwy zestaw wylosuje
zestawy sie powtarzaja w calej polsce , jest po prostu ich duzo i w roznych wojewodztwach trafiaja sie te same , wiec nie placz juz o te wojewodztwa , tylko idz sie ucz:P
Hej!!!Wlasnie po maturce jestem;D nie bylo tak zle... mialam 17 pkt...heh nawe mi sie nie snilo a oto moj zestaw (woj.opolskie)
Rozmowy:
!.Rozmawiasz z kolega ktory chce przyjechac do Polski:
*poradz mu najbardziej atrakcyjna czesc Polski
*powiedz co tam jest ciekawego
*powiedz jak najlepiej tam dojechać
2.Uczestniszysz w zawodach spotowych.Relacjonujesz wszytko koledze:
*powiedz co to za zawody
*jak w nich bierzesz udział
*jak zachowują sie kibice
3.Chcesz isc na wystawe obrazów slawnego malarza a kolezanka chce isc do kina
*zaproponuj jej wyjście na wysttawe
*ona sie nie chce zgodzić wiec powiedz dlaczego warto ja zobaczyć
*dojdz do kompromisu.
Obrazek:2facetów niesie 3 faceta na rekach bo ma zlamana noge.Idą ulicą.W tle jest park.Pytania:1.Co stało sie temu chlopakowi? 2.Kiedy i gdzie dochodzi najczesciej do takich wypadków.Dlaczego?
Das ist alles.;D powodzenia!!!!
hej, ja tez juz mam to za soba:) stresik byl, ale w sumie nie potrzebny:)) mam 18, mnie to zadowala:) moj zestaw

129 WIELKOPOLSKA

obrazek
dwie kobietki w biórze turystycznym
1.co te panie moga planowac?
2.dlaczego ludzie wyjeżdżaja na wakacje?

sytuacja 1.
Jedziesz na kurs językowy do Studgartu i bedziesz mieszkała u niemieckiej rodziny. Zadzwoń do nich i poinformuj
-dlaczego u nich bedziesz
-kiedy przyjeżdżasz
-czy mogą odebrać Cie z dworca

sytuacja 2.
Schudłaś. Koleżanka(chyba) zauważyła to. powiedz jej
-co robiłaś żeby schudnąć
-jak pomogła Ci w tym rodzina
-jak pomógł Ci lekarz

sytuacja 3.
Pracujesz w restauracji. Kierownik wymaga od Ciebie abys pracowała też w niedziele
-powiedz ze nie mozesz
-powiedz dlaczego i nie odrzuć jego argumenty
-zaproponuj rozwiązanie

trzymam za was kciuki:) nie stresujcie sie za bardzo, naprawde nei ma sensu
też mam za sobą :) zestawik mialem dosyć prosty - (lubuskie) okreg poznań - zestaw nr 6:

obrazek: dwie babcie trzymają na kolanach laptopa i są otoczone dziećmi, i do tego pytania:
- dlaczego dzieci się tak zainteresowały tym co robi babcia na komp;
- cz ważne są kontakty miedzy wnuczkami i dziadkami, dlaczego?

udzielanie i usyskiwanie inf: jestes gdzies na wymianie czy cos takiego. zapytaj kolegi:
- ile ma lekcji w szkole
- jakie przedmioty
- czy poszedl by z tobą gdzies po szkole , zaproponuj gdzie

relacjonowanie: byles na spacerze z psem kolegi i uciekl ci ten pies. opowiadasz o tym zdarzeniu innemu koledze. opowiedz:
- jak do tego doszlo (gdzie i kiedy)
- okoliczności
- jak o tym poinformowales kolege

negocjowanie: wynajeles mieszkanie. chcesz inaczej urzadzić pokoj. powiedz:
- co chcesz zmienic
- odmow na propozycje wlasciciela
- dojdz do kompromisu

życze powodzenia :))))
woj. WLKP, 22-V
obrazek - trzech młodych koleśi siedzi na łące i pali szlugi,ładna pogoda,świeci słońce...dostałem tylko jedno pytanie : dlaczego ludzie zaczynają palić w tak młodym wieku ?

I - dzwonisz do biura od kursów językowych :
- wyraź chęć uczestniczenia w takim kursie
- określ jakiego języka chcesz się uczyć
- dowiedz się w jakich terminach odbywają się zajęcia

II - twoje mieszkanie zostało okradzione
- opowiedz o tym
- powiedz jak zareagowali twoi sąsiedzi
- powiedz jakie były tego konsekwencje

III - twoja koleżanka chce iść na wystawę do jakiejś galerii czy coś takiego
- nie zgódź się
- zaproponuj coś innego
- pójdź na kompromis
Macie zestawy na poziom podstawowy od zestawu 31 do 45??? prosze piszcie mam mature 25 Maja ;) to moj e- mail [email]
Obrazek: Koleś na rowerze. Jest gdzieś w górach
1. Dlaczego jeździe na rowerze czy coś takego
2. Nie zrozumiałem ale było coś o aktywnym spędzaniu czasu chyba.
Scenki
1. Chcesz dostać sie do schroniska młodzieżowego:
- czy jest w pobliżu jakieś schronisko
- jak tam sie dostać
- poprosić o pokazanie na mapie
2. byłeś na jakimś kursie w Wiedniu
- co tam robileś
- co ciekawego sie wydarzyło
- powiedz coś o powrocie
3. Koleżanka po maturze chce podjąć prace
- powiedz że to nie jest dobry pomysł
- podaj swoje argumanty
- kompromis
22 maja woj. wielkopolskie
Mój zestaw nr 48 dolnośląskiernrn1.) Spotykasz znajomego kolege. Dowiedz sie, zapytaj:rn- jak duża jest jego rodzinarn- kim sa z zawodu jego rodzicern- opowiedz co robia Twoi rodzicern(rozpoczyna egzaminator)rnrn2.) Byłaś na wycieczce za granicą. Opowiedz koledze:rn-o pewnym wydarzeniu w ktorym brałas udzialrn- co sie stałorn- jakie były tego skutkirn(rozpoczyna egzaminator)rnrn3.) Twój kolega uważa, że reklamy w telewizji sa zbedne. Nie podoba mu sie to, że puszczaja je gdy oglada film:rn- wyraz swoje, odmienne zdanie na ten tematrn- nie zgodz sie z argumentami kolegi, podaj dalsze własne argumentyrn- zaproponuj kompromisrnrnObrazek- rodzina- mama tata dwójka dzieci w supermarkecie na zakupach z koszykiem, wózkiem pelnym produktówrnPytania- Czy dla tej rodziny robienie zakupów jest rozrywk?. 2- Dlaczego ludzie nie lubia robic zakupów w supermarkecie.rnPowodzenia wszystkim!!! JA dostałam 19/20 i mam juz Sommerferien ;)
Jestem z mazowieckiego.
Obrazek: wypadek samochodowy na zakrecie,ciezarowki w robie,karetki,policja,straz pozarna
Pyt:dlaczego doszlo do wypadku?
i dlaczego czesto dochodzi do wypadkow na drogach czy cos takiego
ROZMOWKI
1)jestes u znajomego w niemczech i poprosil cie o uszykowanie potrawy
*co bedzie ci potrzebne(produkty)
*gdzie chcesz je kupic
2)byles na Love Parade w Berlinie
*jacy byli ludzie na imprezie
*jaka byla atmosfera na imprezie
*jak zareagowali twoi rodzice i znajomi
3)jestes u kolezanki,od rana chcesz zwiedzac miasto,ona woli zostac w domu
*popros ja zebyscie od rana poszly zwiedzac miasto