Hej ja dziś zdałam na 13 pkt (jestem z siebie dumna, bo krótko uczę sie niemca).
Zestaw który miałam już pojawił się na tym forum, dlatego go nie podaje. Poniżej zamieszczam zestawy, które wystąpiły w woj lubelskim
Zestaw
Obrazek: Dwie babeczki w kuchni. Jedna starsza być może matka. Ta starsza gotuje a młodsza się przygląda. W tle okno.
- czy Twoim zdaniem te kobiety ze sobą współpracują?
- czy w Twoim domu gotowanie jest zajęciem dla kobiet czy mężczyzn?
Uzyskiwanie, udzielanie informacji: Podczas pobytu w Niemczech rozbolał Cię ząb. Udaj się do przychodni i: powiedz w recepcji co Ci dolega, zapytaj się kiedy możesz przyjść, zapytaj się ile to będzie kosztować
Relacjonowanie: Ostatnio uczestniczyłeś w meczu piłki nożnej. W rozmowie z kolega z Austrii powiedz o tym: kto grał, jaki był wynik, jakie było zachowanie kibiców
Negocjowanie: Jesteś na obozie językowym w Niemczech. Kierownik kursu chce gdzieś z wami iść wieczorem: w imieniu grupy powiedz że chcecie iść sami, nie zgódź się z argumentami kierownika, zaproponuj kompromis
Zestaw 7
Obrazek: były dwie sprzątaczki w jakimś hotelu chyba i jedna wycierała lustro, a druga odkurzała sofę. pokój była biało szary. elegancki, duży i jasny.
Uzyskiwania i udzielania informacji miałam, że byłam w Salzburgu i chciałam wziąć udział w kursie językowym, miałam poinformować typa w sekretariacie o moim poziomie jeżyka niemieckiego, zapytać o rodzaje kursów i ich ceny.
Relacjonowania wydarzeń miałam, że pojechałam w Alpy do Austrii. Miałam opowiedzieć w jakim celu pojechałam tam, ile trwała podróż i miałam opowiedzieć jakąś ciekawą historię która mi się tam przydarzyła
Negocjowania: byłam u koleżanki w Niemczech i miała mnie zabrać do szkoły na swoją ulubioną lekcję, ale mi się ta lekcja nie podobała. miałam wyrazić sprzeciw i użyć argumentów, zaproponować inną lekcję, kompromis
Inne jakie były
obrazków były jeszcze: jeden że dziadek idzie z wnuczkiem na spacer po parku i trzymają się z ręce. drugi, ze siedzi dziewczynka przy stole i się uczy
wynajęcie opiekunki
warsztat samochodowy
Zestaw
Obrazek: starszy gość(dziadek;)) z dzieckiem na spacerze w parku,
Uzyskiwanie informacji: dzwonisz do biura podróży: wyraź chęć podróży samolotem, zapytaj ile kosztuje bilet, zapytaj jak długo trwa lot,
Relacjonowanie: byłaś na wsi w Szwajcarii u znajomej. Opowiedz: jaka była pogoda, jak spędzaliście czas, coś ciekawego co Ci się przydarzyło,
Negocjowanie :odwiedziła Cię znajoma chce jednak nocować w hotelu, odradź jej to...., kompromisowe rozwiązanie
Zestaw (to jest chyba to samo co powyżej)
Obrazek: dziadek z dzieckiem idą do lasu jest ładna pogoda
uzyskiwanie informacji zapytaj o samoloty do Londynu , bilety i czy są zniżki dla studentów
relacjonowanie: byłaś na wsi , jaką miałaś pogoda, co tam robiłaś, ciekawa przygoda, która Cię spotkała
negocjowanie: przyjechała do ciebie koleżanka ona chce spędzić noc w hotelu a ty w domu , przedstaw swoje argumenty , nie zgódź się z nią i podaj kompromisowe rozwiązanie
Zestaw
obrazek: chłopak jest w pokoju, czyta książkę, leży on na łóżku i w pokoju jest bałagan,
udzielanie informacji: miałam zapytać koleżankę jaki rodzaj spektaklów teatralnych lubi najbardziej, - gdzie jest ten spektakl- czy może wracać z tobą do domu
relacjonowanie: byłaś na weselu powiedz gdzie było, co zrobiło ci się najbardziej podobało, jakie były twoje wrażenia
negocjowanie chcesz wynająć z koleżanka mieszkanie ona chce z meblami a ty nie , nie zgódź się z nią i podaj kompromisowe rozwiązanie
Zestaw
obrazek matka i syn w kuchni , przygotowują jedzenie, jakieś warzywa kroją itp. i do tego pytania: dlaczego matka jest z synem w kuchni? i jak dzieci mogą pomagać rodzicom?
.uzyskiwanie informacji: zarezerwować pokój w pensjonacie, powiedzieć jaki termin mnie interesuje i zapytać ile kosztuje nocleg w tym pensjonacie
relacjonowanie: byłam na kursie językowym za granica i mam powiedzieć; jak był kurs zorganizowany, kogo poznałeś i w jakich okolicznościach , co robiliście w wolnym czasie
negocjacje: masz zaproponować zakupy w supermarkecie , powiedzieć dlaczego chcesz tam kupować i zaproponować jakieś kompromisowe rozwiązanie
Zestaw
obrazek :chore dziecko leży w łóżku i obok niego stoi stół z jakimiś lekami
1 dlaczego to dziecko jest chore ?
2 co ja robię żeby nie zachorować
uzyskiwanie informacji: prosisz koleżankę żeby zajęła się moim psem. Zapytaj: jaką ma dyspozycyjność, czy ma jakieś doświadczenie, powiedzieć co ma robić.
relacjonowanie: byłam w Wiedniu opowiadam koleżance: jaka była pogoda,
gdzie się stołowaliśmy, co wywarło na mnie wrażenie.
negocjowanie: kupuje z koleżanka prezent. Podąć propozycje prezentu, nie zgodzić się na kupno CD, kompromis.
Zestaw
Uzyskiwanie: Jesteś na dworcu, chcesz jechać pociągiem z Berlina do Monachium. Zapytaj: o połączenia z tych dwóch miast, ile trwa podróż, czy są zniżki
Relacjonowanie: Byłaś na koncercie. Opowiedz: skąd miałaś bilet, jak się bawiłaś, co robiłaś po koncercie
Negocjowanie
Jesteście na obozie: zasugeruj, jaki prezent kupić opiekunowi, nie zgódź się z propozycją kupna książki, podaj kompromisowe rozwiązanie
Zestaw
OBRAZEK: Facet w okularach w pokoju z książkami. Trzyma w ręku książki.
Pytania: 1. czy młodzież chętnie czyta książki
2. dlaczego młodzież nie czyta książek
Uzyskiwanie informacji: Jesteś w księgarni. Chcesz kupić prezent dla znajomej: Powiedz czego szukasz, Czym interesuje się znajoma, Ile kosztuje książka
Relacjonowanie. Byłaś z wizyta u znajomych twoich rodziców: co robiliście, jacy są znajomi, jaki prezent przygotowali/ niespodziankę
Negocjowanie Przyjechała do ciebie koleżanka z Austrii: zaproponuj jej żeby spała u ciebie, argumenty, dojdź do kompromisu
A o tym słyszano:
Uzyskiwanie informacji
1) trzeba było zapytać o pociąg do jakiegoś miasta, o której odjeżdża , ile kosztuje bilet i czy możesz zmienić termin wyjazdu
2) chciałeś wynająć mieszkanie i musiałeś się zapytać o położenie tego mieszkania , warunki mieszkaniowe i ile kosztuje wynajęcie
Relacjonowanie:
1)relacje z koncertu , jak zdobyli bilety , co się na nim wydarzyło i co robili po koncercie,
2)mieli opowiedzieć jak , gdzie i w jakich okolicznościach poznali swoja dziewczynę albo chłopaka
3)opowiedzieć o akcji w szkole przeciw zanieczyszczeniu środowiska w której uczestniczyłeś( jakie akcje podejmowaliście , co robiliście itp)
4)opowiedzieć niemieckiej rodzinie do której przyjechałeś jak ci minęła podroż , ile trwała i jaka przygodę przeżyłeś podczas podroży w pociągu
5)opowiedzieć o wycieczce do muzeum , co tam ciekawego było, co zrobiło na tobie wrażenie i co ciekawego ci się przydarzyło
Negocjowanie:
1)chcesz iść spać i musisz poprosić kolegę żeby nie słuchał głośno muzyki albo szedł spać , możesz powiedzieć ze np. masz jutro ważny egzamin i musisz wcześnie wstać
2)masz przekonać kolegę żeby nie jechał do domu i został u ciebie na noc
3) negocjacja z rodzicami ; masz brudny pokój i każą ci go wysprzątać a ty nie masz czasu i musisz powiedzieć co masz takiego ważnego ze nie możesz teraz posprzątać i zaproponuj kompromis
4) chcesz wyjść z koleżanka do dyskoteki ale ona chce zostać w domu , musisz ja przekonać do wyjścia a jak nie chce to zaproponować kompromis
5) chcesz iść do restauracji ale twoja koleżanka nie ma ochoty , musisz ja do tego przekonać itp
6) chcesz iść na mecz piłki nożnej a twój kolega chce iść gdzie indziej , masz go przekonać żeby szedł z tobą na mecz