USTNY NIEMIECKI 2006 POZIOM PODSTAWOWY !!! !!!

Temat przeniesiony do archwium.
91-120 z 133
JEśLI KTOś MA ZEBRANYCH DUżO ZESTAWóW Z TEGOROCZNEJ MATURY USTNEJ TO WKLEJAJCIE LUB WYśLIJCIE I NAJLEPIEJ JESLI KTOś BY MIłAł PRZETLUMACOZNE NIEKTóRE :) W IMIENIU INNYCH MATURZYSTóW LICZYMY NA WAS, NA TYCH CO JUZ MAJą TEN OGROMNY STREES ZA SOBą !!!!

AHA I JESZCZE TAKEI PYTANIE , ILE MA SIE CZASU ? BO SLYSZALEM ZE TAK TO WYGłADA.... WCHODZE MAM 5MIN NA PRZYGOTOWANIE SIE... I POZNIEJ PRZEZ 10 MIN Z ZEGARKIEM ODPOWIADAM..JEśLI SIE W 10 MIN NIE ZMIESZCZE ZE WSZYSTKIM I KONIEC EGZAMINU, NAWET JAK ZOSTAL MI JESZCZE OBRAZEK DO DOKONCZENIA LUB JAKIES ROZMóWKI ?????????????????????????????????????????????????????????????????????????
JEśLI KTOś MA ZEBRANYCH DUżO ZESTAWóW Z TEGOROCZNEJ MATURY USTNEJ TO WKLEJAJCIE LUB WYśLIJCIE I NAJLEPIEJ JESLI KTOś BY MIłAł PRZETLUMACOZNE NIEKTóRE :) W IMIENIU INNYCH MATURZYSTóW LICZYMY NA WAS, NA TYCH CO JUZ MAJą TEN OGROMNY STREES ZA SOBą !!!!

AHA I JESZCZE TAKEI PYTANIE , ILE MA SIE CZASU ? BO SLYSZALEM ZE TAK TO WYGłADA.... WCHODZE MAM 5MIN NA PRZYGOTOWANIE SIE... I POZNIEJ PRZEZ 10 MIN Z ZEGARKIEM ODPOWIADAM..JEśLI SIE W 10 MIN NIE ZMIESZCZE ZE WSZYSTKIM I KONIEC EGZAMINU, NAWET JAK ZOSTAL MI JESZCZE OBRAZEK DO DOKONCZENIA LUB JAKIES ROZMóWKI ?????????????????????????????????????????????????????????????????????????
Zestaw 10!!!
1.Wygrales konkurs i dostajesz w nagrodę pobyt nad Morzem Północnym. Zadzwoń i zapytaj się:
-gdzie położona jest miejscowość
-warunki pobytu
-jakie są atrakcje turystyczne tego miejsca

2.Byles chory. Opowiedz koledze:
-co Ci dolegało
-jak długo byłeś chory
-co robiłeś podczas choroby

3.Sporty ekstremalne, Kolezanka chce chcę spróbować i zachęca Ciebie
-nie zgódź się na to
-jakie zagrożenia są związane ze sportami ekstremalnymi
-zaproponuj cos innego

Obrazek: Facet i kobieta sprzątają w pokoju. Facet odkurza
Pytania:1.Dlaczego to właśnie mężczyzna odkurza a nie kobieta?
2.Cos o partnerstwie

Zestaw 9
1.Dowiedzieć się sie o długość w czasie wycieczki z skądś do skądś
Zarezerwować bilety tam i z powrotem
Dowiedzieć się, o której wyrusza autobusem

2.Poinformować rozmówcę, że miałeś remont w domu
Powiedzieć, co zmieniłeś
Poinformować rozmówcę o niedogodnościach

Zestaw 3
I. Masz kolegę z Niemiec u siebie.
- Zapytaj czy nie jest chory;
- zaoferuj pomoc;
- zapytaj czy wszystkie leki może przyjmować.

II. Byłeś na wycieczce. Opowiedz:
- ile trwała;
- co cię najbardziej zaciekawiła;
- z kim byłeś.

III. Sprawdzanie biletu. Rozmowa z kontrolerem:
- powiedz, że nie masz bilety;
- wyraź niezadowolenie z wysokości kary;
- podaj argumenty, by uniknąć kary.
Obrazek:
Dom. Pijany tata leży na sofie. W ręku szklanka z lodem. Obok wódka. Na to patrzy mała dziewczynka. Trzyma w rączkach laleczkę. Jest smutna.
1. Jak się czuje dziewczynka?
2. Co powinno się robić by pomóc dzieciom z takich rodzin?

Zestaw 4
Dzwonisz do teatru i pytasz się do grają i kiedy, jakie sztuki, zarezerwuj bilet
2. Dzwonisz do kolegi z Niemiec, zapraszasz go do siebie i na kiedy, on podaje termin, Tobie nie pasuje, dojdź do porozumienia
3.???
Obrazek. Kobiety z dziećmi (przedszkole), dlaczego one sa przy dzieciach, i jakie SA

Zestaw nr 7
obrazek - 6 młodych ludzi siedzi i czyta gazety, uśmiechają się, w tle jakieś drzewo i budynek
1. Dzwonisz do informacji, zapytaj się, w jakie dni jeżdżą autobusy do Warszawy, ile kosztuje bilet i czy można zrobić wcześniej rezerwacje.

2. Byłaś na spacerze, powiedz gdzie, jak tam dojechałaś i gdzie jadłaś kolacje.

3. Jesteś u kogoś w gościnie, zaproponuj ze będziesz płacić za pobyt, gospodarz nie chce się zgodzić, negocjuj.
Obrazek: wypadek samochodowy na zakręcie, ciężarówki w robie, karetki, policja, straż pożarna

ROZMOWKI
1)jesteś u znajomego w Niemczech i poprosił cię o uszykowanie potrawy,•*co będzie ci potrzebne(produkty)
*gdzie chcesz je kupić
2)byłeś na Love Parade w Berlinie,
*jacy byli ludzie na imprezie,•
*jaka była atmosfera na imprezie
*jak zareagowali twoi rodzice i znajomi
3)jesteś u koleżanki, od rana chcesz zwiedzać miasto, ona woli zostać w domu
*poproś ja żebyście od rana poszły zwiedzać miasto
Witam!!wczoraaj miałam maturkę ustną więc postanowiłam wkleić swój zestaw może komuś się jeszcze przyda:) otóżrnI. Poinformuj rozmówcę że kupiłaś bilety na mecz piłki nożnej rn1. Powiedz jakie drużyny grajarn2. Na jakim stadionie odbedzie sie meczrn3. Spytaj rozmówcę czy lubi piłkę nożnąrnII. Podczas pobytu w Hannowerze byłaś świadkiem kradzieży samochodurn1. Powiedz gdzie doszło do kradzieżyrn2. Opowiedz całe zdarzeniern3. opisz reakcję właścicielarnIII. Twój rozmówca nie sortuje śmiecirn1. Przekonaj go że powinnien zacząć sortować śmiecirn2. Odrzuć jego argumentyrn3. KompromisrnOBRAZEK:rnna obrazku był duży supermarket i ludzie stali w kolejkach przed kasamirnpyt1) Dlaczego ci ludzie robią właśnie tu zakupy?rnpyt2) Czy uważasz że są uzależnieni od zakupów?rnno tak wyglądał mój zestaw no i jakby co to zestaw 12 z woj. mazowieckiego:) życzę wszystkim powodzenia:)
nio witam ja tez mialam wczoraj maturke zdobylam az 20 punktow!!!jestem pelna szczescia:)
a oto moj zestaw o czym byl itd...
OBRAZEK:
gosciu siedzac w mc donald's i wcina hamburgera i pije kawe
PYTANIA DO OBRAZKA:
-czy ten mezczyzna wyglada na takiego ktory zywi sie w fast foodach?
-czy jedzenie w fast foodach jest zdrowe?

1.jestes w berlinie w kasie biletowej i pytasz (czy cos takiego):
-jak dojechac do centrum
-czy jest teraz jakis srodek transportu
-czy sa znizki dla studentow

2.opowiedz kolezance ze zmienilas mieszkanie
-dlaczego sie przeprowadzilas
-jak dlugo trwale przeprowadzka
-kto ci pomagal

3.jestes z kolezanka i macie zrobic zakupy ty chcesz w supermarkecie a ona w malym sklepie
-przekonaj ja do zrobienia zakupow w supermarkecie
-odrzuc jej argumenty
-zaproponuj kompromis

MAM NADZIEJE ZE KOMUS SIE TO PRZYDA I ZYCZE ZDAJACYM POWODZENIA. NIE JEST AZ TAK STRASZNIE WYSTARCZY WEJSC Z USMIECHEM I RESZTA JUZ JAKOS IDZIE...:)
czesc ja mam mature 30, prosze o przslanie tematow na meila [email] bede bardz wdzieczny
Sie ma :) ja zdawałam dzisiaj 23.05 w moje urodzinki w sali nr 23 zestaw nr 5 :) a było coś takiego: Obrazek był dziwny. Babka i facet stoją przed oknem i zza zasłonki podglądają ulicę. Po ulicy idzie dwóch starszych gości, po lewo stoi jakiś wóz z dzieciakami, nie wiedziałam co to jest. Z tyłu stał jakiś duży dom i wielkie drzewo. Pytania miałam takie: czemu ci ludzie chowają się za zasłonką? jakie konflikty mogą się narodzić między sąsiadami? Sytuacje:rn1. W upalny dzień gościsz u siebie koleżankę z Austrii:rn* powiedz jej co możesz jej pokazać w centrum Twojej miejscowości,rn* zapytaj co chciałaby zobaczyć,rn* zaproponuj coś zimnego do picia, powiedz w którym sklepie najlepej to rn kupić.rn2. Podczas wycieczki po Berlinie zgubiłaś się. Powiedz swojejmu rn przewodnikowi:rn* dlaczego i kiedy się zgubiłaś,rn* jak długo szukałaś grupy,rn* kogo poprosiłaś o pomoc.rn3. Wprowadzasz się z koleżanką do mieszkania. Ona chce postawić swoje rn biurko na środku pokoju. rn* powiedz, że uważasz to za zły pomysł, nie zgadzasz się,rn* uargumentuj swoje zdanie,rn* pójdź na kompromis pod pewnym warunkiem.rnPowodzenia!! ja miałam 95% :))
Jest tu ktoś wogóle z Podkarpacia?? potrzeba mi, jakie zestawy są u nas?
wspolczuje wszystkim tym co zdaja maturke ustna pod koniec maja,ja dzieki BOGU mam juz to wszystko za soba...20 na 20 punktow uzyskalam heheh ZYCZE WSZYSTKIM POWODZENIA!!!!!!!!!!!
pomorskie
zestawik nr9
obrazek dwojedzieci w szkole maluje jakieś obrazki obok nich stoi nauczycielka i pomaga im pytanka dlaczego powino sie pomagac dzieciom w szkole ? adrugiego nie pamietam

a
jestes na wymianie jezykowej poznałes wielu nowych ludz:
-zapytaj ile ma wolnego czasu podczas roku szkolnego
-co robi robic w wolnym czasie czym sie interesyje
-powiedziec mu czym ty sie interesujesz i

b
byłes na obozie narciarskim w austri i zacorowałes opowiedz o tym koledze:
-jak myszlisz jakie gyły prezyczyny twojej choroby
-jakie miales obiawy
- powiedz jakie zalecenia dał ci lekarz na najblizsze dni

c
kolega proponuje ci wspolne wyjscie na mecz piłki nożnej aty nie lubisz ogladac sportu:
-odmow ipowiezd dlaczego
-zaproponuj wspólne wyjście do kina(on sie nie zgodzi)
- i powiedz ze spedzicie czas osobno
dzisij mialam taki prosciutki zestawik. Ciesze sie ze trafilam na niegooooo .....uffffff wojewodztwo lubelski, nr nawet nie zauwazylam ze stresu ;)
1. Jesteś w ksiegarni. Chcesz kupić prezent dla znajmej:
a) Powiedz czego szukasz
b) Czym interesuje sie znajoma
c) Ile kosztuje książka

2. Byłaś z wizyta u znajomych twoich rodziców:
a) co robiliście
b) jacy są znajomi
c) jaki prezent przygotowali/ niespodziankę

3. Przyjechała do ciebie koleżanka z Austrii:
a) zaproponuj jej żeby spała u ciebie
b) argumenty
c) dojdź do kompromisu

OBRAZEK: Facet w okularach w pokoju z książkami. Trzyma w ręku książki.
Pytania: 1. czy młodzież chętnie czyta ksiązżki
2. dlaczego młodzież nie czyta książek

ekstra mam nadzieje ze wam sie to przyda bo kilka stąd sie powtórzylo w naszym województwie ;) ciao
mialam dzis niemca i lajcik ludzie wyluzujcie powaga bedzie dobrze wchodzicie tam i was normalnie oświeca pieprzycie głupoty i to jeszcze walicie w nich błedy a oni i tak wam daja max przy odrobinie szczescia! ja dostałam 17pkt /20pkt :) ale to dlatego, ze mailam najtrudniejszy zestaw w grupie zestw nr 46 woj. podkarpackie

I udzielam ankiety
1 jak dbasz o środowisko naturalne powiedziałam: Ich liebe die Natur. Ich spare Wasse, zertrete keine Grase und sortire Mu:ll.
2 dlaczego dbasz o srodowisko: ich will, um mein Welt war scho:n und ich liebe , wenn ist sauber.
3 gdzie sie ukaza wyniki ankiety: ściemniłam , ale dali mi za to punkt, choc to bylo źle --> Wo bleibt mein Antwort ist hehehe
II bylas na weselu u kogos tam
1 gdzie bylo wesele. Die Hohzeit war in Berlin
2. jakie wydarzenie podczas wesela zrobila na tobie najwieksze wrazenie--> tego tesh nie wiedzialam powiedzialam żle---> ich war beeindruck, weil dort viele nett Leute war.
3 jakie prezenty dostali państwo młodzi:
Die Ehe bekommen ein groBUhr und Ku:hlschrank.
III kolezanka chce isc na zakupy do malego sklepu a ty do spermarketu
1 podaj jej swoja propozycje: Ich möchte im Spermarkt einkaufen machen.
2 nie zgodz sie podaj swoje argumenty : Ich stimme nicht. Ich bin dagegen, weil ins Geschaft ein weniger Auswahl ist.
3 pojdż na kompromis --> ich schlage vor (mam propozycje). Zuerst werden ins Geschaft fahren, aber dannach im Supermarkt fahren.

obrazek. Auf dem bild sehe ich die Ehe mit Sohn. Er siztz auf dem Korb. Sie sind in der Stad ( byli na lotnisku, ale nie wiedzialam jak to powiedziec to powiedzialam, ze w mieście hehehe.) ich glaube, dass sie ist etwas 25 jahre alt. Sie hat lange Haar. Er tragt hemd und Hose. pyt1. czy oni sa szczesliwi. Meiner meinung sie sind glu:cklisch, weil sie sich la:chen. pyt2: Dlaczego urlopy sa wazne dla ludzi? Die leute ko:nnen mit zuzammen viele zeit verbringen. Sie ko:nnen viele Dankmaler ( zabytki) besischtigen, tanzen, ins Kino gehen, ind die Cafe gehen und so waiter... powodzonka :)
ja mam dopiero jutro niemiecki, scheiße, ale ich habe Angs!!!:/ bardzo ich freue mich, ze jest ta strona. jak coś zapamietam to też umieszcze mój zestawik tylko ze wątpię żeby sie komuś jeszcze przydał bo ja mam prawie na samym końcu:/ ale moze a nuż:)
No zestaw mialas ni taki prosty :) ale poradzilas sobi z nim super jak widac:D gratuluje :))))) ja mam dzisiaj ustny nimicki :(... zobaczymy jak mi pojdzie :P
ja miałam dzis maturke umieszcam zestaw, moze komuś sie jeszcze przyda a jak nie to trudno;
I.
-powiedz ze boli Cie ząb,
- kiedy bedzie dentysta
- umów sia na wizyte
II.
powiedz kolezance o meczu:
-kto grał,
- jaki był rezultat meczu,
-jak zachowywali sie kibice,
III.jestes na kursie językowym opiekun chce pójsc gdzieś wieczorkiem , powiedz
- ze masz inne plany , chcesz isc z kolegami wieczorkiem,
- niezgódz sie z argumentami opiekuna
-idz na kompromis
Wczoraj miałem ustny-zestaw numer 40;)
1. Biuro pracy:
- powiedziec jakie znam jezyki obce,
- cos o znajomosci obslugi komputera itd,
- cechy charakteru, dzieki ktorym moglbym podjac prace.
2. Remont:
- dlaczego musialem przeprowadzic remont,
- co zrobiłem i jak, oraz jakies zmiany zaszly w wygladzie mojego mieszkania,
- kto i w jaki sposob mi pomagal.
3. U niemieckiej rodziny:
- powiedziec, ze wybieram sie na weekend na pole namiotowe-camping,
- kiedy i z kim tam jade, oraz uspokoic gospodarzy, ktorzy martwia sie o moje bezpieczenstwo,
- dojsc do kompromisu.

Obrazek: chłopak spi na podlodze, balagan jak cholera, komputer wlaczony itd;)
Pytania: 1go nie pamietam, a drugie: dlaczego co raz wiecej ludzi jest uzaleznionych od komputerow:)

Ogolnie banal;) Zdałem na 100%;), woj. świetokrzyskie;)
Powodzenia dla tych, ktorzy jeszcze nie zdawali;)
dzis zdawałem niemieck, jestem z Bełchatowa (łódzkie) rnI wynajmujesz mieszkanie w berliniern- gdzie jestrn-jakie jest wyposazeniern-jaka jest cenarnII byly Twoje urodziny dostales zwierzatko domowern-jakie to zwierzatkorn- od kogo dostalesrn-co na to Twoi rodzicernIII dzwonisz do boblioteki chcesz wypozyczyc 4 ksiazki ale oni moga tylko 2 wypozyczycrn- nie zgodz sie z rozmowcarn-wyjasnij czemu potrzebne sa ci 4 ksiazkirn- zaproponuj kompromisrnrnna obrazku mialem grupe mlodziezy 3 dziewczyny i chlopak siedza na lace dziewczyna gra na gitarze spiewajarn- czy to jest dobry sposob odpoczynkurn- czemu uczniowie odpoczywaja po zajeciach
Obrazek:siedzi gościówa w pociągu,czyta gazetęrnPytania:Dlaczego czyta tą gazetę z tak dużym zainteresowaniem,jaką rolę odgrywa prasarn1.Przygotowałaś potrawę koleżance,powiedz:z czego została zrobiona,w jaki sposób ją przyrządziłaś,spytaj co ona lubi najbardziej gotowaćrn2.Nie mogłaś przyjechać do kol,bo w wakacje pracowałaśrnpowiedz:gdzie,jakie miałaś trudności w pracy,na co potrzebowałaś pieniędzyrn3.Koleżanka chce iść na stadion na mecz piłki nożnej,Ty się nie zgadzasz,powiedz dlaczego,zaproponuj inne rozwiązaniernPozdro,miałam 20 punktów:)
A i jestem z swiętokrzyskiego
Jeśli ma ktos zestawy na poziom podstawowy z niemieckego w województwie opolskim bardzo prosze o przesłanie na mój e-mail [email] Mature mam 30 maja. Im szybciej dotrom do mnie zestawy tym wiecej będe miala czasu na przygotowanie. BardzoWas proszę i z góry dziękuje jesli ktos pomoże.:) POMOCY
Hej ja dziś zdałam na 13 pkt (jestem z siebie dumna, bo krótko uczę sie niemca).
Zestaw który miałam już pojawił się na tym forum, dlatego go nie podaje. Poniżej zamieszczam zestawy, które wystąpiły w woj lubelskim
Zestaw
Obrazek: Dwie babeczki w kuchni. Jedna starsza być może matka. Ta starsza gotuje a młodsza się przygląda. W tle okno.
- czy Twoim zdaniem te kobiety ze sobą współpracują?
- czy w Twoim domu gotowanie jest zajęciem dla kobiet czy mężczyzn?
Uzyskiwanie, udzielanie informacji: Podczas pobytu w Niemczech rozbolał Cię ząb. Udaj się do przychodni i: powiedz w recepcji co Ci dolega, zapytaj się kiedy możesz przyjść, zapytaj się ile to będzie kosztować
Relacjonowanie: Ostatnio uczestniczyłeś w meczu piłki nożnej. W rozmowie z kolega z Austrii powiedz o tym: kto grał, jaki był wynik, jakie było zachowanie kibiców
Negocjowanie: Jesteś na obozie językowym w Niemczech. Kierownik kursu chce gdzieś z wami iść wieczorem: w imieniu grupy powiedz że chcecie iść sami, nie zgódź się z argumentami kierownika, zaproponuj kompromis

Zestaw 7
Obrazek: były dwie sprzątaczki w jakimś hotelu chyba i jedna wycierała lustro, a druga odkurzała sofę. pokój była biało szary. elegancki, duży i jasny.

Uzyskiwania i udzielania informacji miałam, że byłam w Salzburgu i chciałam wziąć udział w kursie językowym, miałam poinformować typa w sekretariacie o moim poziomie jeżyka niemieckiego, zapytać o rodzaje kursów i ich ceny.
Relacjonowania wydarzeń miałam, że pojechałam w Alpy do Austrii. Miałam opowiedzieć w jakim celu pojechałam tam, ile trwała podróż i miałam opowiedzieć jakąś ciekawą historię która mi się tam przydarzyła
Negocjowania: byłam u koleżanki w Niemczech i miała mnie zabrać do szkoły na swoją ulubioną lekcję, ale mi się ta lekcja nie podobała. miałam wyrazić sprzeciw i użyć argumentów, zaproponować inną lekcję, kompromis
Inne jakie były
obrazków były jeszcze: jeden że dziadek idzie z wnuczkiem na spacer po parku i trzymają się z ręce. drugi, ze siedzi dziewczynka przy stole i się uczy
wynajęcie opiekunki
warsztat samochodowy

Zestaw
Obrazek: starszy gość(dziadek;)) z dzieckiem na spacerze w parku,
Uzyskiwanie informacji: dzwonisz do biura podróży: wyraź chęć podróży samolotem, zapytaj ile kosztuje bilet, zapytaj jak długo trwa lot,
Relacjonowanie: byłaś na wsi w Szwajcarii u znajomej. Opowiedz: jaka była pogoda, jak spędzaliście czas, coś ciekawego co Ci się przydarzyło,
Negocjowanie :odwiedziła Cię znajoma chce jednak nocować w hotelu, odradź jej to...., kompromisowe rozwiązanie

Zestaw (to jest chyba to samo co powyżej)
Obrazek: dziadek z dzieckiem idą do lasu jest ładna pogoda
uzyskiwanie informacji zapytaj o samoloty do Londynu , bilety i czy są zniżki dla studentów
relacjonowanie: byłaś na wsi , jaką miałaś pogoda, co tam robiłaś, ciekawa przygoda, która Cię spotkała
negocjowanie: przyjechała do ciebie koleżanka ona chce spędzić noc w hotelu a ty w domu , przedstaw swoje argumenty , nie zgódź się z nią i podaj kompromisowe rozwiązanie

Zestaw
obrazek: chłopak jest w pokoju, czyta książkę, leży on na łóżku i w pokoju jest bałagan,
udzielanie informacji: miałam zapytać koleżankę jaki rodzaj spektaklów teatralnych lubi najbardziej, - gdzie jest ten spektakl- czy może wracać z tobą do domu
relacjonowanie: byłaś na weselu powiedz gdzie było, co zrobiło ci się najbardziej podobało, jakie były twoje wrażenia
negocjowanie chcesz wynająć z koleżanka mieszkanie ona chce z meblami a ty nie , nie zgódź się z nią i podaj kompromisowe rozwiązanie

Zestaw
obrazek matka i syn w kuchni , przygotowują jedzenie, jakieś warzywa kroją itp. i do tego pytania: dlaczego matka jest z synem w kuchni? i jak dzieci mogą pomagać rodzicom?
.uzyskiwanie informacji: zarezerwować pokój w pensjonacie, powiedzieć jaki termin mnie interesuje i zapytać ile kosztuje nocleg w tym pensjonacie
relacjonowanie: byłam na kursie językowym za granica i mam powiedzieć; jak był kurs zorganizowany, kogo poznałeś i w jakich okolicznościach , co robiliście w wolnym czasie
negocjacje: masz zaproponować zakupy w supermarkecie , powiedzieć dlaczego chcesz tam kupować i zaproponować jakieś kompromisowe rozwiązanie

Zestaw
obrazek :chore dziecko leży w łóżku i obok niego stoi stół z jakimiś lekami
1 dlaczego to dziecko jest chore ?
2 co ja robię żeby nie zachorować
uzyskiwanie informacji: prosisz koleżankę żeby zajęła się moim psem. Zapytaj: jaką ma dyspozycyjność, czy ma jakieś doświadczenie, powiedzieć co ma robić.
relacjonowanie: byłam w Wiedniu opowiadam koleżance: jaka była pogoda,
gdzie się stołowaliśmy, co wywarło na mnie wrażenie.
negocjowanie: kupuje z koleżanka prezent. Podąć propozycje prezentu, nie zgodzić się na kupno CD, kompromis.

Zestaw
Uzyskiwanie: Jesteś na dworcu, chcesz jechać pociągiem z Berlina do Monachium. Zapytaj: o połączenia z tych dwóch miast, ile trwa podróż, czy są zniżki
Relacjonowanie: Byłaś na koncercie. Opowiedz: skąd miałaś bilet, jak się bawiłaś, co robiłaś po koncercie
Negocjowanie
Jesteście na obozie: zasugeruj, jaki prezent kupić opiekunowi, nie zgódź się z propozycją kupna książki, podaj kompromisowe rozwiązanie

Zestaw
OBRAZEK: Facet w okularach w pokoju z książkami. Trzyma w ręku książki.
Pytania: 1. czy młodzież chętnie czyta książki
2. dlaczego młodzież nie czyta książek
Uzyskiwanie informacji: Jesteś w księgarni. Chcesz kupić prezent dla znajomej: Powiedz czego szukasz, Czym interesuje się znajoma, Ile kosztuje książka
Relacjonowanie. Byłaś z wizyta u znajomych twoich rodziców: co robiliście, jacy są znajomi, jaki prezent przygotowali/ niespodziankę
Negocjowanie Przyjechała do ciebie koleżanka z Austrii: zaproponuj jej żeby spała u ciebie, argumenty, dojdź do kompromisu

A o tym słyszano:

Uzyskiwanie informacji
1) trzeba było zapytać o pociąg do jakiegoś miasta, o której odjeżdża , ile kosztuje bilet i czy możesz zmienić termin wyjazdu

2) chciałeś wynająć mieszkanie i musiałeś się zapytać o położenie tego mieszkania , warunki mieszkaniowe i ile kosztuje wynajęcie

Relacjonowanie:
1)relacje z koncertu , jak zdobyli bilety , co się na nim wydarzyło i co robili po koncercie,

2)mieli opowiedzieć jak , gdzie i w jakich okolicznościach poznali swoja dziewczynę albo chłopaka

3)opowiedzieć o akcji w szkole przeciw zanieczyszczeniu środowiska w której uczestniczyłeś( jakie akcje podejmowaliście , co robiliście itp)

4)opowiedzieć niemieckiej rodzinie do której przyjechałeś jak ci minęła podroż , ile trwała i jaka przygodę przeżyłeś podczas podroży w pociągu

5)opowiedzieć o wycieczce do muzeum , co tam ciekawego było, co zrobiło na tobie wrażenie i co ciekawego ci się przydarzyło

Negocjowanie:

1)chcesz iść spać i musisz poprosić kolegę żeby nie słuchał głośno muzyki albo szedł spać , możesz powiedzieć ze np. masz jutro ważny egzamin i musisz wcześnie wstać

2)masz przekonać kolegę żeby nie jechał do domu i został u ciebie na noc

3) negocjacja z rodzicami ; masz brudny pokój i każą ci go wysprzątać a ty nie masz czasu i musisz powiedzieć co masz takiego ważnego ze nie możesz teraz posprzątać i zaproponuj kompromis

4) chcesz wyjść z koleżanka do dyskoteki ale ona chce zostać w domu , musisz ja przekonać do wyjścia a jak nie chce to zaproponować kompromis

5) chcesz iść do restauracji ale twoja koleżanka nie ma ochoty , musisz ja do tego przekonać itp

6) chcesz iść na mecz piłki nożnej a twój kolega chce iść gdzie indziej , masz go przekonać żeby szedł z tobą na mecz
siemanko ja mam mature z niemca dopiero 29 ale mam pytanko czy do komisji trzeba sie ciagle zwracać po niemiecku??i jakie są najpotrzebniejsze zwroty których sie używa prócz tego zeby powturzyli?? jestem strasznie zestresowana a do tego ostatnio chorowałam i nie byłam w stanie sie uczyć!byłabym bardzo wdzięczna jesli ktoś mi odpiszernz góry bardzo dziękuje:)
Liczyłem że ledwo zdam, a tu taka niespodzianka i 18 punktów :)

nie pamiętam jaki był numer zestawu (chyba 6)

obrazek przedstawiał jakąś demonstrację pokojową:
dużo ludzi
transparenty
w tle miasto

zad 1.
Spytaj koleżankę:
* gdzie teraz mieszka?
* jak duże jest to mieszkanie?
* czy możesz ją odwiedzić?

zad 2.
opowiedz o tym jak jechałeś tramwajem bez biletu
* dlaczego tak się stało?
* jaką dostałeś karę?
*W jaki sposób dotarłeś do domu?

zad 3.
Powiedz współlokatorce
*że nie powinna palić w twoim mieszkaniu
*odrzuć jej argumenty
*znajdź kompromisowe rozwiązanie

A... jestem z Mazur
miałam dzisiaj niemca zdałam na 19pkt:D zestaw miałam taki sam jak pojawił się już na forum, a jestem z podkarpacie. Chciałam powiedzieć ze zestawy powtarzają sie w całej Poolsce i jeśli ktoś przygotowuje sie w oparciu o tą strone to mature ma zdaną:D chyba ze akurat nie ma tego zestawu ale z tego co zauważyłam to wszystkie się powtarzają.pozdro
ja miałam dziś maturke... uff już po... wakacje :D
wylosowałam zestaw 20... taki średni... obrazek mnie troche zmieszał...
1) udzielanie informacji...
*zapytaj czy dostaniesz zniżkę studencką
*o której będziesz na miejscu ( podana była jakaś miejscowaośc)
*zapytaj dlaczego pociąg się spóźni
2) relacjonowanie (opisz święta, chyba Boże Narodzenie )
*opowiedz, gdzie spędziłeś święta i jak
*jakie prezenty otrzymałeś
*jak się do świąt przygotowywałeś
3)negocjacje
o paleniu... (już było wymieniane)
*nie podoba Ci się,że współlokator pali
*argumenty dlaczego
*i podać rozwiązanie problemu

Obrazek:
jakaś popularna rodzina, pararazzi, kamery, dzienniekarze, jakaś ulica, oni idą... pani w okularach, 3 dzieci: 2 córki, syn, elegancko ubrani.
Czy ludzią znanym ławto jest żyć... i co niesie ze sobą popularnośc, coś o prywatności, czy mogą mieć życie prywatne... już nie pamiętam... to jeszcze emocje... :) a i 20 pkt :) powodzenia życzę i 3mam kciuki za maturzystów :) pozdrawiam :)
a jeszcze jedno... woj. mazowieckie :) to jeszcze emocje ;)
Tak, do komisji mozna mówić tylko w po niemiecku. U mnie tam jak widzieli ze nie rozumiemy od razu inaczej zadawali pytanie. A jak nie wiedziałam dalej o co chodzi powiedziałam Wie bite? a babka po niemiecku do mnie ze mam patrzec w kartke i mi pokazała na nia zebym załapała. Jak nie zrozumiesz możesz powiedzieć Ich verstehe nict. Wie bitte? Albo jak chcesz zeby powtórzyli, Können Sie bitte wiederholen? Nie bój się bedzie dobrze, ja z niemca nie jestem orłem, a zdałam i to całkiem dobrze (13pkt). Powodzenia!
Miałam dzisiaj niemiecki!!! jestem z opolskiego i wylosowałam zestaw nr 5 ten zestaw juz tu jest (Miras z Grudziadza) Powodzenia tym któży maja to jeszcze przed sobą!!!!!!
Hej wszystkim!Ja wlasnie dzisiaj miałam egzamin z niemka.Nie byl az taki trudny myślalam że bedzie o wiele gorzej.rnObrazek:rnByło na nim pelno osób otaczały one jedną kobietę która siedziala i pisała na jakieś kartce.Wydaje mi sie ze to była jakaś gwiazda i rozdawała autografy.rn Zadanie 1rn Łapiesz Taxi powiedz kierowcy gdzie chcesz jechac i ze musisz tam szybko dorzeć.Potem ile to będzie trwało i ile będzie kosztowac przejazd.rnrnZadanie 2rn Bylaś na obozie w wakacje.Tam wraz z przyjaciółmi zrobiliście ognisko. Opowiedz o przebiegu imprezy.Jak wyglądało sprzątanie po zorganizowanym ognisku oraz jak wyglądało jego przygotowaniernrnZadanie 3 rn Jesteś u fryzjera.On mówi ze chce ci ściąć dużo włosów,bo są zniszczone.Nie zgodź się na to i podaj argument.Weź pójdz na kompromisrnrn Pamiętam to tak po łebkach ale mam nadzieję,że wszystko jest zrozumiales.Przez stres nawet nie zauważyłam jaki miałam numer zestwau.Dostalam 14 punktów nawet się cieszę.Nareszcie juz mam wszystko za sobą.Trzymam chciuki za innych:)
Temat przeniesiony do archwium.
91-120 z 133

« 

Pomoc językowa

»

Pomoc językowa