jaki podręcznik do liceum/technikum lubicie?

Temat przeniesiony do archwium.
1-30 z 50
poprzednia |
no właśnie, jak już w temacie zdążyliście przeczytać, chciałam Was zapytać, jaki podręcznik do liceum/technikum polecacie, lubicie. jestem młodą nauczycielką, nie miałam do czynienia z podręcznikami, ponieważ niemieckiego sama się nauczyłam. do tej pory uczyłam z "alles klar" ale widzę, że nie tylko mnie on się nie podoba, ale również nudzi uczniów. szukam podręcznika nie tylko ambitnego, ale również ciekawego. dlatego proszę podzielcie się swoimi opiniami.
Ja też odradzam "alles klar", absolutnie się nie nadaje do nauczania. Myślę, że powinnaś przeglądnąć "Dein Deutsch". A jeśli nie, to w ogóle nie korzystać z książek a zapewnić uczniom jakieś czytanki (niech się zrzucają na kserówki, a co :P ) i zalecić im kupno książek do gramatyki, tak aby polizali i słownictwa i gramy.
Polecam Themen aktuell, to chyba najlepszy podręcznik. Ja uczyłam i z Alles klar, i z Themen, bez porównania.
dziękuję Wam serdecznie!!

zastanawiałam się nad Themen aktuell ale boję się, że uczniowie nie poradzą sobie z poziomem tego podręcznika.

może opiszę z jakimi klasami mam do czynienia; uczę klasy licealne, w których niemiecki jest drugim jezykiem w wymiarze godzin 2 tygodniowo i klasy z rozszerzonym niemieckim z 4godzinami tyg. to rozszerzenie jest w sumie fikcyjne, ponieważ tylko część uczniów rzeczywiście ma dobrą znajomość niemieckiego. obok nich jest sporo uczniów, którzy mają problemy.

przyznam, że najwygodniej byłoby uczyć z jednego podręcznika. uczę już w gimnazjum i studium, wymaga więc to dodatkowego przygotowania. nie wiem poradżcie proszę.
Z jedego podrecznika to raczej nie da się uczyć wszystkich klas.
Ci co mają 2 godziny muszą mieć swoj podręcznik dostosowany do ich potrzeb a ci co 4 takze na ich poziomie.
Themen neu nadaje sie do klasy rozszerzonej, nie jest taki zly. Mniej zaawansowani razcej nie poradziliby sobie z nim.
Slyszlam o takiej ksiązce "Sowieso", podobno nadaje sie dla poczatkujących i przygotowywuje do ZD, czyli cos jak maturka podstawowa.

Cokolwiek wybierzesz, pamietaj aby podręcznik byl dostosowany do umiejętności danej grupy.Zycze powodzenia!!!!;]
Mam jedno pytanie. Czym się różni "Themen neu" od "Themen aktuell" ? P.S. Polecam Themen Neu. Do tej pory uczyłem się z "Wer? Wie? Was?" i "Dachfenster", żaden nie miał odpowiedniej treści. Themen Neu ma dużo plusów. Ma dobrze podzielone (według mnie) rozdziały. W jednym jest o podróży , w drugim o zdrowiu itp. W każdym jest dużo zadań, dialogów, bogate słownictwo. Bardzo przydatne są oddzielne ćwiczenia do podręcznika, gdzie każdy rozdział zaczyna się od słownictwa jakie będzie potrzebne i gramatyki, która będzie potrzebna w danym rozdziale.
Słyszałam, ze Themen neu to tylko starsza wersja Themen neu aktuell.
Wszystko jest to samo, jesli chodzi o treśc, inne są natomiast tylko obrazki.

Ale nie wiem czy to prawda...
bardzo dziękuję za rady!! może rzeczywiście wprowadzę Themen aktuell w klasie z 4godz.

mam jeszcze pytanie, czy znacie podręcznik Langenscheidt Optimal? został mi gorąco polecony zarówno do klas z rozszerzeniem jak i podstawą.
Ja tego podrecznika nie znam, ale firmę Langenscheidt kojarze, bo produkują dobre słowniki. Jeśli książki sa tak samo dobre jak słownik to się raczej moga być.
Ale lepiej, abyś znała publikacje niż opierała sie na cudzych opiniach.
Pozdrowienia;]
Sowieso zostało zastąpione przez Geni@l, i jest to zdecydowanie podręcznik dla gimnazjum.
ja mam jeszcze Sowieso..sprzed 7 lat :D

książka dla bardzo początkujących :)
Nie jest najgorszy, a nawet jeden z najlepszych Langenscheidta, który do tej pory nie miał szczęścia do super podręczników. Podręczniki Huebera są jednak bardziej przejrzyste dla ucznia (dla nauczyciela też), nawet przy dwóch godzinach warto.
Bardzo ciężko jest dobrać podręcznik do domniemanych umiejętności grupy. Tak naprawdę trzeba przejść przez cykl kształcenia, żeby zobaczyć, z czego najlepiej się uczy. A i to zależy od zespołu ludzi. To co w jednym zespole idzie sprawnie, w drugim niekoniecznie.
przez te podręczniki już spać nie mogę. strasznie się tym przejmuję. pewno pamiętacie jak to było na początku ;)
w domu mam różne podręczniki, wydawnictwa były tak miłe i przysłay mi gratis. z Langenscheidt'a dostałam Optimal i zastanawiałam się czy nie wprowadzić go właśnie we wszystkich klasach. na rozszerzeniu poszerzałabym o dodatkowe słownictwo.
ale z drugiej strony tyle dobrego słyszałam o Themen...a szukam ambitnej książki. muszę też przyznać, że podręczniki Hueber są bardzo przejrzyste. mam podręcznik Schritte internatoinal - ich nowość. w sumie tez pasowałby do moich klas: przy 2godz - przerabiam 4 tomy przy 3-4godz 6tomów. podręcznik ten jednak nie ma dopuszczenia. i tak żle i tak niedobrze.
Alles Klar ta książka jest poprostu banalna nie lubię jej ...!Ale nie wiem co polecić bo tylko tą miałam;-/Leider.....
Polecam themen neu :) miałam go w liceum - 3 godziny tygodniowo. na studiach miałam dialog beruf :)
a może Partnersprache ??? dla osób chcących się rozwijać językowo książka fatalna..ale skoro piszesz o fikcyjnym rozszerzeniu itd..? Powiem tyle podręcznik w skali od 1 do 5 oceniłbym na 3, natomiast ćwiczeniówka wnosi troszkę więcej. Jest tam troszkę beznadziejnych ćwiczeń...ale naturalnie można ich nie robić. Ososbiście męczyłem się w liceum z tym podręcznikiem ale innym przypadł on do gustu.
dziękuję Wam wszystkim za cenne uwagi. zdecydowanie Themen jest według Was faworytem.

zastanawiam się jeszcze, czy można korzystać z podręcznika, który nie ma dopuszczenia do użytku szkolnego?

przepraszam, że zasypuję Was pytaniami, ale mam nadzieję że mnie rozumiecie - to dopiero mój drugi rok pracy...
Mhm..tak na zdrowy rozum to chyba nie mozna wprowadzac podrecznika niedopuszczonego do uzytku szkolengo...pewnie dyrektor czy ktos taki by sie przyczepił...ale nie wiem -> to jest moja opinia.
Lepiej wybierz ksiązki posiadające takie zezwolenie...
tak naprawde nikt nie bedzie tego sprawdzal, prawda jest taka, ze anuczyciel w zasadzie moze przerabiac, co uwaza za stosowne. Tak wyglada polskie szkolnictwo :] Mozna wpisac do dokumentacji jakies pierdoly, a robic swoje. Liczy sie w koncu efekt.

Ja bym zrobil tak, ze z maturzystami zrezygnowalbym ze wszystkich podrecznikow, lecialbym na repetytorium z gramy Bezy + leksykalne z wagrosu + maturalne z Omegi. Duzo lepszy i bardziej efektywny zestaw niz te wszystkei smeici podrecznikowe. Kserowki robic uczniom i tyle.

Dla tych co maja 2 godziny tez mozna skserowac jakeis prostsze czytanki po prostu, wybrane zagadnienia z Bezy etc.
uh u mnei tez bylo Partnersprache. Tragiczne to jest :P Najsmieszneijsze ze przez 3 lata w klasie z rozszerzonym neimieckim przerobiona zostala polowa pierwszej czesci :]
tez mam stare sowieso :P i jest to dosc ambitna seria porownujac do "der die das" :P
Masz rację, ja też bym tak zrobiła :) W klasie maturalnej trzeba przygotować do matury :)
nie tylko w klasie maturalnej, to juz troche pozno. Mozna takie cos zaczac od pierwszej klasy LO, nei byloby to glupie
ludzie tylko nie alles klar!! bede sie z niej uczyc juz 3 rok i powiem wam szczerze ze ksiazka ta nie bardzo zacheca do nauki to po pierwsze a po drugie nic z tego niemieckiego nie wiem pomimo tego ze uczylam sie juz 2 lata :(:(:(
tak właśnie zrobiłam w ubiegłym roku szkolnym. w moim pierwszym roku pracy zostałam rzucona na głęboką wodę. dostałam klasę maturalną początkującą - byłam ich 7nauczycielką. nie przerobili nawet pół podręcznika, nie potrafili powiedzieć nawet jak się nazywają a opisywanie osób było dla nich kosmosem! uczyłam ich więc z repetytoriów i to z niezłym wynikiem bo tylko jeden nie zdał.
moich uczniów od pierwszej klasy przygotowuję do matury. nawet po pierwszych lekcjach robiliśmy proste maturalne zadania. dotyczy to oczywiście klas, które będą uczyły się przez trzy lata. dla wszystkich chcę też organizować fakultety od drugiej klasy.
wszystko byłoby ok gdyby nie moje zmartwienie, jaki podręcznik wybrać. łamię się między Optimal a Themen aktuell. Themen jednak jest za trudny w klasie z 2godzinami przez (tylko) 2lata. zwracam tez uwagę na cenę zestawu książka+ćwiczenia, a tu Optimal jest o 20zl tańszy... przepraszam, że tak to przeżywam.
bardzo dobrze ze przezywasz, oby wiecej takich nauczycieli co sie przejmuja uczniami :)

nei mozesz po prostu nie wybrac podrecznika i rabac z nimi repetytoria?
podręcznika mogłam nie wybrać w klasie 4 gdzie na podręcznik było już za póżno. chciałabym jednak trzymać się nazwijmy to "ścieżki" jaką byłby podręcznik, który poszerzałabym tekstami i ćwiczeniami z repetytoriów.
hm z podrecznikow dla szkol srednich to ja mialem kontakt tylko z Partnersprache, ktore bylo po prostu paskudne, innych na oczy nie widzialem. Znam podrecznik bardzo dobry, "Auf neuen Wegen" wyd. Hueber, ale to juz zdecydowanie wyzszy poziom, dobry dla matury rozszerzonej dla osob ktore licza na powyzej 90 %...
Też bym chciała mieć taką nauczycielkę jak Pani przynajmniej bym się wiecej nauczyła...Moja nauczycielka od niemieckiego jest poprostu do BANI!!!! Jak zapowiada sprawdzian lub kartkówkę to mówi DOKŁADNIE co będzie tzn . pokazuje nam w ksiązce zadania lub teksty i mówi otwarcie że mamy sie z nich przygotować bo one będą. Potem przychodzi do kartkówki czy sprawdzianu i wszyscy dostają piątki bo nawet Ci co nie potrafią nic to się obkują na pamięć i mają 5 !!!
Ja się od stycznia uczę sama niemieckiego z różnych zródeł i powiem szczerze że przez te pół roku nauczyłam się więcej sama niż z tą nauczycielką przez 2 lata.I coś mi się wydaję że do matury się też sama przygotuję. Aha zapomniałam wspomnieć obecnie uczęszczałam do 2 klasy lp i mieliśmy ALLES KLAR-BEZNADZIEJA TOTALNA -ale zamiast skończyć już książke 2b to my nawet nie skończyliiśmy 1b...Jestem wściekła bo nie dość że w tej książce nic pożytecznego nie ma to jeszcze mamy takie tyły a matura coraz bliżej ja bym chciała zdawać rozszerzoną to kicha muszę zakuwać sama i w międzyczasie jakieś korki brać .Inaczej nie d rady dzięki mojej nauczycielce!!!
Temat przeniesiony do archwium.
1-30 z 50
poprzednia |

« 

Studia językowe