jaki podręcznik do liceum/technikum lubicie?

Temat przeniesiony do archwium.
31-50 z 50
| następna
proponuje Dein Deutsch, jest tam slownictwo pod kazda lekcja i gramatyka,polecam=]
margoltka a w jakiej miejscowości uczysz???
Tak naprawdę to ryzyko wprowadzać podręcznik bez dopuszczenia, a jak zaczynasz pracę, to na twoim miejscu nie ryzykowałabym. Ponadto do podręczników bez dopuszczenia nie ma programów nauczania (programy nauczania pisane są niestety pod podręczniki, co oczywiście jest głupotą, ale to już inna sprawa), co juz wyklucza dany podręcznik. Życzę powodzenia w podjęciu decyzji.
jestem z zabrza. chciałam Wam wszystkim podziękować za cenne uwagi. oczywiście w dalszym ciągu czekam na Wasze sugestie i doświadczenia.
macie rację z tym podręcznikiem bez dopuszczenia. niewiadomo co nasz minister wymyśli i nie miałabym ochoty znów zmieniać podręcznika. szkoda, że Schritte international nie mają dopuszczenia. jest to bardzo fajna, nie za trudna książka dla początkujących. podobają mi się ćwiczenia i ciekawostką jest zebranie słownictwa z lekcji w postaci słowniczka tematycznego pod koniec rozdziału.
coraz bardziej natomiast przekonuje mnie Optimal. porównałam już rozkład materiału z podręcznikiem i ćwiczeniami, i muszę powiedzieć, że materiał jest sensownie podzielony. minusem jest, ze książka, jak to mój chłopak nazwał jest mało kolorowa i trochę mało przejrzysta. trzeba trochę przeskakiwać strony i później znów się wracać... ma to jednak swoje plusy, w czasie powtórki - słownictwo i gramatykę nietrudno odnaleźć, bo mają swoje stałe miejsce w książce.
Themen też mi się podoba, ale trochę boję się, że liceum z 2godz., technikum czy klasa sportowa nie poradzą sobie z tym podręcznikiem.
jeszcze nie wiem co z rozszerzeniem. klasa z rozsz. niem. ma kontynuować naukę na wyższym poziomie, ale co z tego, skoro w praniu ich wiedza wcale nie okazuje się większa niż w pozostałych klasach. uczniowie nie są na tym samym poziomie, dla jednych Perfekt czy nawet Passiv nie są niczym obcym, dla drugich samo przedstawienie się jest już problemem. a 4godziny tygodniowo to tez nie za dużo jak na klasę z rozszerzonym niemieckim.
w weekend odpocznę sobie i przestanę przeglądać te podręczniki, ale w przyszłym tygodniu będę musiała podjąć decyzję.
To może zrób taki test na początku roku :) U mnie pani tak zrobiła, bo trzeba było podzielić klasę na grupy :).
Była grupa zaawansowana i początkująca :) Tylko,że zaawansowana tylko w nazwie, ale i tak robiliśmy szybciej materiał niż Ci z początkującego :)
"Tylko,że zaawansowana tylko w nazwie, ale i tak robiliśmy szybciej materiał niż Ci z początkującego"............i zrozum tu kobiete hahahahaha
A co sądzisz o Laguge, wyd. Hueber tyle że książka tez jest nowa i niewiadomo jak wyjdzie w praniu.

Dla grup początkujących warte polecenia jest HIER UND DA, wyd. PWN Wydawnictwo Szkolne
"LAGUNE" wyd. Hueber
Prinzesschen, a z jakiego miasta jesteś? Bo ja mam taką samą sytuację, to znaczy taką samą nauczycielkę!
Eliza ja jestem z Poznania a TY???
Ja też!!!!!!
A możesz napisać, jaka szkoła?
Eliza ZSE ale już nie w tym roku...bo się przeniosłam;-)
A już myślałam, że się znamy :-( Ja chodzę do LO. Życzę powodzenia w nowej szkole! Pozdrawiam!
Łee ja też myslałam że się znamy bo miałam w klasie Elize...Serdeczne dzięki .Również życzę udanego roku szkolnego i pozdrawiam;-)
nie znam jej, ale na stronie hueber nie znajduje się w spisie książek z dopuszczeniem. sytuacja więc podobna jak w przypadku Schritte int.
no i zdecydowałam! powiem Wam szczerze, że spadł mi kamień z serca.

wybrałam dla klas rozpoczynających naukę niemieckiego Schritte international (dzwoniłam do wydawnictwa, czekają na numer dopuszczenia) a dla klas kontynuujących Themen aktuell. wybrałam Schritte, ponieważ to książka bardzo przejrzysta, wszystko ładnie rozrysowane i rozplanowane (nie trzeba tak skakać jak w przypadku Optimal), co do Themen to wiadomo - sprawdzona klasyka, na dobrym poziomie.

chciałabym jeszcze raz Wam podziękować dla cenne sugestie i życzę przyjemnego powrotu do pracy!!
margoltka, jeśli chodzi o schritte to nie wiadomo, kiedy dostanie dopuszczenie. Podobno szybciej Lagune je dostanie. Rozmawiałam dzisiaj z ludźmi od Huebera, podręczniki czekają w długiej kolejce na dopuszczenie.
Hej! Czy znacie podręcznik EM. Ja miałem go w liceum. Uważam, że ejst dość dobry. Na wysokim poziomie.
Hmm.. ja się ucze z podr. 'Delfin' wyd. 'Hueber'. Jestem w klasie z dwoma godzinami niemieckiego. I powiem tak - podręcznik jest całkiem spoko, z tym, że jak dla mnie wystąpił drobny problem - bo jest troche za łatwy. Tzn. napewno jest to podręcznik wystarczający dla osób, które po prostu chcą przebrnąć przez niemiecki w liceum, i umieć troche podstaw. A niestety, do klasy z rozszerzonym niemieckim przepisać się nie mogę.
Ale skoro pani podoba się Themen neu, to mogłaby go pani wprowadzić i w klasie z rozszerzonym niemieckim i podstawowym - w tej drugiej można by pomijać trudniejsze zagadnienia, a jeśli kogoś przypadkowo zainteresowałby niemiecki, to mógłby dodatkowo sam te zagadnienia przerabiać.

Co do Delfina jeszcze - wiem, że dla klas rozszerzonych też może być - jest sporo trudniejszych rzeczy z gramatyki, i jest właśnie zaznaczone, co jest dla zakresu podstawowego i rozszerzonego. Ale moim zdaniem to raczej tylko dla poziomu podst. się nadaje:)

Pozdrawiam:)
Temat przeniesiony do archwium.
31-50 z 50
| następna

« 

Studia językowe