jestem z zabrza. chciałam Wam wszystkim podziękować za cenne uwagi. oczywiście w dalszym ciągu czekam na Wasze sugestie i doświadczenia.
macie rację z tym podręcznikiem bez dopuszczenia. niewiadomo co nasz minister wymyśli i nie miałabym ochoty znów zmieniać podręcznika. szkoda, że Schritte international nie mają dopuszczenia. jest to bardzo fajna, nie za trudna książka dla początkujących. podobają mi się ćwiczenia i ciekawostką jest zebranie słownictwa z lekcji w postaci słowniczka tematycznego pod koniec rozdziału.
coraz bardziej natomiast przekonuje mnie Optimal. porównałam już rozkład materiału z podręcznikiem i ćwiczeniami, i muszę powiedzieć, że materiał jest sensownie podzielony. minusem jest, ze książka, jak to mój chłopak nazwał jest mało kolorowa i trochę mało przejrzysta. trzeba trochę przeskakiwać strony i później znów się wracać... ma to jednak swoje plusy, w czasie powtórki - słownictwo i gramatykę nietrudno odnaleźć, bo mają swoje stałe miejsce w książce.
Themen też mi się podoba, ale trochę boję się, że liceum z 2godz., technikum czy klasa sportowa nie poradzą sobie z tym podręcznikiem.
jeszcze nie wiem co z rozszerzeniem. klasa z rozsz. niem. ma kontynuować naukę na wyższym poziomie, ale co z tego, skoro w praniu ich wiedza wcale nie okazuje się większa niż w pozostałych klasach. uczniowie nie są na tym samym poziomie, dla jednych Perfekt czy nawet Passiv nie są niczym obcym, dla drugich samo przedstawienie się jest już problemem. a 4godziny tygodniowo to tez nie za dużo jak na klasę z rozszerzonym niemieckim.
w weekend odpocznę sobie i przestanę przeglądać te podręczniki, ale w przyszłym tygodniu będę musiała podjąć decyzję.