krociotkie-prosze bardzo o pomoc:)

Temat przeniesiony do archwium.
1-30 z 70
poprzednia |
prosze o pomoc w przetlumaczeniu tego teksciku:)
Już wiele lat temu kobietom i mezczyznom byly przypisywane konkretne role. Podczas gdy meżczyźni polowali, kobiety pozostawaly w jaskini, pilnowaly ogniska i zajmowaly sie dzíećmi. w naszych czasach nadal czesto obowiązuje taki tradycyjny podział obowiązkow: kobieta zajmuje sie domem, a mężczyzna zarabia na utrzymanie rodziny. Coraz czesciej jednak mowi się o równym podziale obowiazków w rodzinie.
;> nikt nie jest w stanie mi pomóc?:(
a jak rozumiesz slowo "pomóc"?
calkiem normalnie, pomoc w przetlumaczeniu choc jednego zdania? bo ja sobie nie radze? nie jestes przypadkiem troszke uszczypliwa?;) pozdrawiam.
No właśnie Weronika, ja też zauważyłam, chyba się uszczypliwa zrobiłaś :D

Do xxyyzzasiul: napisz coś, to poprawimy, tylko błagam żadnego translatora!
No ale będąc dosłownym, to jak ja proszę kolegę, żeby pomógł mi wnieść fortepian na 10 piętro w wieżowcu, to nie znaczy, że jak on przyjdzie, to ja będę siedział z założonymi rękoma, a on będzie wnosił ten fortepian samemu ;)
jak widac to tylko wstep z ktorym mialam problem.. reszte napisalam sama.. czemu tacy niemili jestescie? nie chcecie to nie pomagajcie..
zaraz postaram sie umiescic tu moja wersje;)
jako Rak (Sternzeichen) czuję się wręcz zoblugowana do szczypania, więc czemu macie mi za złe, że idę za głosem natury:P

Maciek - otóż to. już Cię lubię:P
xxyyzzasiul, przepraszam, to ja jednak jestem trochę nienormalna, bo wydaje mi się, że moje rozumienie słowa "pomóc" jest nieco odmienne od Twojego, które podobno jest całkiem normalne. Ale skoro nie jestem sama w kręgu nienormalnych(Maciek)to nawet jakoś szczególnie mi to nie przeszkadza.

kolejne uwarunkowanie naturalne/wrodzone - jako Weronika mogę być teoretycznie uosobieniem agentki z książki Paulo Coelho. Też wariatka. I jakoś nikt jej nie miał tego za złe:) swoją drogą skoro po kilku latach od przeczytania książki pamiętam tylko taki fragment:
"Sich erschießen, sich von einem Hochhaus stürzen, sich erhängen - das alles passte nicht zu ihrer weiblichen Natur, wenn sich Frauen umbringen, greifen sie zur romantischeren Mitteln wie: sich die Pulsadern durchschneiden oder eine Überdosis Schlafmitteln nehmen(...)"
to nie świadczy to raczej o mojej normalności.
liczę na to, że na maturze będę miała temat dotyczący rodzajów samobójstw - czuję się idealnie przygotowana:) (aczkolwiek nie widzę nic romantyczniejszego w podcinaniu sobie żył)
pozdrawiam:) macie co do poczytania:) chwilowa wena, bo właśnie się wyspałam:)
Schon vor langer Zeit erfüllten die Frauen und die Männer konkrete Rollen. Während die Männer jagten, blieben die Frauen zu Hause, bewachten den Feuer und kümmerten sich um die Kinder. In userer Zeit gibt es auch sehr oft solche traditionelle Teilung der Pflichten: die Frau kümmert sich um den Haushalt und die Kinder, der Mann verdient den Lebensunterhalt. Immer häufiger sagt man jedoch über die gleiche Teilung der Pflichten in der Ehe.
urwalo, nicht jede Frau wollte nur Hausfrau sein. moge teraz poprosic o sprawdzenie? ewentualna poprawe? weronika, nie bede sie z Toba klocic:)
no proszę - nie było tak od razu?:)

Schon vor langer Zeit erfüllten die Frauen und die Männer konkrete
>Rollen. Während die Männer jagten, blieben die Frauen zu Hause,
>bewachten den Feuer und kümmerten sich um die Kinder. Heutzutage(takie fajne słówko "w dzisiejszych czasach")
>gibt es auch sehr oft solche traditionelle Teilung der Pflichten: die
>Frau kümmert sich um den Haushalt und die Kinder, der Mann verdient für
>den Lebensunterhalt. Immer häufiger spricht man jedoch über die gleiche
>Teilung der Pflichten in der Ehe.

noooo jak ładnie.
nie sugeruj mi ze jestem nienormalna:)
a czy ja się kłócę? ja przecież tylko podszczypuję;) (nie zrozumcie źle...;) )
a jesteś Weroniką??;)
dziekuje serdecznie:) sorka, fakt, moglam tak od razu
Ehrlich. Endlich sagt mal jemand, wohin Frauen gehören, und wohin Männer. Wir jagen, gehen unserem Vergnügen nach. Frauen gehören an den Herd. Und zur Not auch - nun ja, das lasswn wir jetzt.

Ein modernes europäisches Welt- und Frauenbild. Ktos tam mowi "o równym podziale obowiazków w rodzinie". So ein Trottel ... :-)))
jesli chcesz, to takie bardziej dosłowne tłumaczenie pierwszego zdania wyglądałoby mniej więcej tak(bo widziałam, że dla własnej wygody nieco zmieniłaś:) ):
Schon vor vielen Jahren wurden den Frauen und den Männern konkrete Rollen zugeschrieben.
>Ein modernes europäisches Welt- und Frauenbild. Ktos tam mowi "o
>równym podziale obowiazków w rodzinie". So ein Trottel ... :-)))

Meinst Du nicht Mokotowka?:P
a proszę bardzo - taka POMOC to czysta przyjemność;)
Nö. Mich.
:>
dziekuje! bardzo bardzo mi pomoglas:) dobrej nocki, pozdrawiam
Też nigdy siebie samego do normalnych nie zaliczałem ;)

... a ja cały czas myślałem, że Ty już dawno po maturze jesteś...:p

pozdrawiam, i wzięlibyście się wszyscy za coś porządnego, a nie tylko na forum siedzicie!:p
odezwał się ten, którego wcale tu nie ma:P

to źle myślałeś:P wystarczyłoby zajrzeć do profilu;)
aż tak staro wyglądam?:]

wspólnymi siłami zatruwamy forum jadem nienormalności ;)
>odezwał się ten, którego wcale tu nie ma:P
Przerwę od statystyki stosowanej też trzeba sobie od czasu do czasu zrobić ;) - ładnie brzmi, że się uczę:p

>aż tak staro wyglądam?:]
wiesz co, niewyraźnie wyglądasz, ciężko ocenić;p zbyt zdolna jesteś jak na swój wiek, stąd mój błąd ;)

>wystarczyłoby zajrzeć do profilu;)
Skoro nalegasz, to właśnie przed chwilą zaglądnąłem ;)

>wspólnymi siłami zatruwamy forum jadem nienormalności ;)
ja rasitą nie jestem, do białych i normalnych nic nie mam:p

dobranoc wszystkim ;p
też bym chciała móc się pochwalić, że się uczę, ale niestety najpierw musiałabym zacząć:))

niewyraźnie? już myślałam,że polecisz mi rutinoscorbin;) oj tak, zdolna...nieziemsko wręcz. szkoda, że jedynie w zakresie lenistwa:)

nie nalegałam. powinnam tamto zdanie napisac w Konjunktivie Plusquamperfekt, ale po polsku brzmialoby to dosc dziwnie bądź wcale by nie brzmiało;)("było by wystarczyło?")

az mnie teraz ciekawi jakiego koloru są nienormalni...;)
Trzeba zorganizować na forum masz równości przeciw dyskyminacji tych myślących inaczej! ;)

Już nie bądź taka skromna, co do swoich umiejętności:p A nienormalni mają oczywiście nienormalny kolor:p
I co - pewnie wyjdzie na to że tylko my dwoje będziemy maszerować?:P
ja skromna? gdzieeeezby tam... taki narcyz ze mnie......

no to jestem nienormalnie kolorowa:P
Mam prośbę wielką. Napisałem opis nauczyciela. Czy może ktoś go sprawdzić? Byłbym szalenie wdzięczny.
Adres tematu: https://niemiecki.ang.pl/opis_nauczyciela_pilnie_potrzebny_1574.html
Temat przeniesiony do archwium.
1-30 z 70
poprzednia |

« 

Pomoc językowa - Sprawdzenie

»

Brak wkładu własnego