proszę o przetłumaczenie

Temat przeniesiony do archwium.
31-58 z 58
| następna
Kurde! Ludzie! To jest tylko informacja o skazaniu! Wyrok nie jest prawomocny! Dopiero po uprawomocnieniu dostaniesz informację na temat płacenia. Ja już mam postrzępiony jęzor od gadania tego samego wkoło!
Czy wy naprawdę takie bezdennie tępe? Pokemony, czy jak? Ludzie!
(a forum_spamanin nie wierz, bo to komunisci! Tylko ludziom dokuczajÄ…!)
Na jakim forum byłaś? Podaj adres! Nie dyskutuj! Podaj adres!
edytowany przez hammel: 25 gru 2010
Cytat: hammel
Kurde! Ludzie! To jest tylko informacja o skazaniu! Wyrok nie jest prawomocny! Dopiero po uprawomocnieniu dostaniesz informację na temat płacenia. Ja już mam postrzępiony jęzor od gadania tego samego wkoło!
Czy wy naprawdę takie bezdennie tępe? Pokemony, czy jak? Ludzie!
(a forum_spamanin nie wierz, bo to komunisci! Tylko ludziom dokuczajÄ…!)
Na jakim forum byłaś? Podaj adres! Nie dyskutuj! Podaj adres!

on ma jak zwykle racje
ggaabiii! Ma rację i nie ma racji. Obejrzał teraz dokładniej, bo widzi, że te palanty z forum prawnego też nie potrafią czytać.
Zrób rzeczy następujące:
- Na samym dole drugiej strony stoi, że jesteś temu przeciwna (Ich erhebe Einspruch). Napisz datę, miasto i podpisz ten dokument. Zrób kopię tych obu stron. Potem zrób polecony do tego sądu, co po lewo u góry na pierwszej stronie stoi. I wyślij do nich. Nie czakaj na nic. Zrób to szybko.
- idź do tłumacza a potem z tym do prawnika i powiedz mu, że się odwołałaś i że w razie czego, to będzie miał zajęcie.

Chodzi o to, że po otrzymaniu tego pisma masz 10 dni czasu na odwołanie się. Podejrzewam, że te 10 dni już minęły????
Podejrzewam także, że szwajcarzy czekają spokojnie na twoją reakcję (to też ludzie i biurokraci na medal). Ale, prędzej czy później przywalą, jeśli nic nie zrobisz.
Pośpiesz się z tym wniesieniem sprzeciwu.
Ruszaj siÄ™.
Podkreślenie moje: nie jestem "przysięgłym", to tylko wskazówki po lekturze tego pisma.
Poniżej cała treść twoich "fotek". Może się komuś przyda do zrozumienia (np. forum_romanin).

Untersuchungsgerichtamt II Emmental-Oberaargau
Schloss, Bernstrasse 5
3312 Fraubrunnen
Tel.: [tel]
Fax: [tel]

Strafmandat
NameundAdresse des Täters
wird, gestützt auf die Strafanzeige vom 06.10.2010, wegen
- Überschreitens allgemeiner, fahrzeugbedingter oder signalisierter Höchstgeschwindigkeit nach Abzug der vom Astra festgelegten Geräte- und Messunsicherheit ausserorts und auf Autostrassen auf 30 kh/h
begangen am 08.08.2010 auf der Strecke Brugdorf-Wynigen
in Anwendung von
- Art. 27 Abs.1, 90 Ziff.2 SVG
- Art. 4a/1+4, 5 VRV
- Art. 22, 108 SSV
- Art. 34f, 42ff, Schweizerisches Strafgesetzbuch (StGB)
- Art. 87, 262 und 385f des Gesetzes über das Strafverfahren (StrV)
schuldig gesprochen und verurteilt zu:
- einer Geldstrafe von 10 Tagessätzen von Fr. 30,00, ausmachend total Fr. 300,00
Der Vollzug der Geldstrafe wird aufgeschoben mit einer Probezeit von 2 Jahren.
- einer Verbindungsbusse von Fr. 600,00
Die Ersatztfreiheitsstrafe bei Nichtbezahlen wird auf 6 Tage festgesetzt.
- den Verfahrenskosten bestehen aus den Gebühren Fr. 300,00
Total zu bezahlender Betrag (bedingter Vollzug der Geldstrafe berücksichtigt) Fr. 900,00
Strafregister
Dieses Urteil wird im Strafregister eingetragen.
Fraubrunnen, 15.12.2010/HIL
Die a.o. Untersuchungsrichterin 5 (Kipfer)
Hinweise:
- Rechtsmittelbelehrung, Erläuterungen und Zahlungsmodalitäten siehe Rückseite.
- Ein Einspruch mit Telefax oder E-Mail ist nicht rechtsgültig und hat heine fristwahrende Wirkung.
- Für Fragen zum Strafmandat bitten wir Sie [tel]anzurufen.
- Nach Eintritt der Rechtskraft dieses Strafmandates wird Ihnen zur Ãœberweisung des Betrages eine Rechnung mit Einzahlungsschein zugestellt. Wir ersuchen Sie daher, vorher keine Zahlungen vorzunehmen.
- Für sämtliche Fragen betr. Zahlungsmodalitäten /Ratenzahlungen etc.), wollen Sie sich bitte an die
Justiz-, Geminde- und Kirchendirektion, Rechnungswesen [tel]wenden.
Rechtsmittelbelehrung
Gegen dieses Strafmandat kann innert einer Frist von zehn Tagen ab dessen Erhalt Einspruch erhoben werden (Art. 266 Gesetz über das Strafverfahren; StrV).
Der schriftliche Einspruch muss datiert und von der angeschuldigten Person oder von einer hiezu
bevollmächtigten Anwältin oder einem hiezu bevollmächtigten Anwalt unterschrieben und spätestens am letzten Tag der zehntägigen Frist beim aufgeführten Untersuchungsrichteramt eingereicht oder der schweizerischen Post oder einer schweizerischen diplomatischen oder konsularischen Vertretung im Ausland übergeben werden (Art. 73 StrV), oder:
Der Einspruch kann mündlich anlässlich der Zustellung durch die Polizei oder persönlich (nicht telefonisch)
innert der zehntägigen Frist beim Aufgeführten Untersuchungsrichteramt (Art. 266Str.V) erhoben werden. Der Einspruch kann schriftlich begründet werden. Eingaben per Mail oder Fax haben keine fristwahrende Wirkung,
Bei einer Postaufgabe im Ausland gilt die Frist nur dann als eingehalten, wenn die Eingabe am letzten Tag
von der schweizerischen Post oder einer schweizerischen diplomatischen oder konsularischen Vertretung im Ausland zur Weiterbeförderung in Empfang genommen wurde. Die Beweislast hierfür trifft den Absender.
Einspruchsrecht der Staatsanwaltschaft
Der Staatsanwaltschaft steht ebenfalls ein Einspruchsrecht zu. Hievon ausgenommen sind Verurteilungen wegen einer Übertretung (Art. 267 StrV). Von einem allfälligen Einspruch erhalten Sie Kenntnis (Art. 270 StrV).
Einspruchsverfahren
Wird Einspruch erhoben, werden die Akten zur Fortsetzung des Verfahrens (Vorladung zu einer
Gerichtsverhandlung usw.) dem zuständigen Einzelgericht überwiesen (Art. 270 StrV).
Falls kein Einspruch erhoben wird, erwächst das Urteil in Rechtskraft.
Erläuterungen
Geldstrafe mit bedingtem Vollzug
Das Gericht schiebt dei Bezahlung einer Geldstrafe auf, wenn eine unbedingte Strafe nicht notwendig
erscheint, um den Verurteilten von der Begehung weiterer Verbrechen oder Vorgehen abzuhalten (Art. 42 Abs. 1 StGB). Schiebt das Gericht die Bezahlung der Geldstrafe auf, bestimmt es dem Verurteilten eine Probeziet von zwei bis fünf Jahren. Für die Dauer der Probezeit kann das Gericht Bewährungsstelle anordnen und Weisungen erteilen (Art 44. Abs. 1 und 2 StGB).
Busse
Für die Bezahlung der Busse sowie der Kosten erhält der Verurteilte eine Rechnung mit Einzahlungsschein. Es wird darum ersucht, vorher keine Zahlungen vorzunehmen.
Die Vollzugsbehörde, d.h. dei Justiz-, Geeminde- und Kirchendirektion des Kt. Bern, Rechnungswesen,
Kramgasse 20, 3011 Bern, Tel. [tel], bestimm dem Verurteilten eine Zahlungsfrist von 1-12 Monaten. Sie kann Ratenzahlung anordnen und auf Gesuch die Fristen verlängern.
Soweit der Verurteilte die Busse nicht bezahlt und sie auf dem Betreibungsweg uneinbringlich ist, tritt an
ihre Stelle die im Strafmandat festgesetzte Ersatzfreihetsstrafe. Die Erstatzfreihetsstrafe entfällt, soweit
die Busse nachträglich bezahlt wird.
Gemeinnützige Arbeit
Die Untersuchungsbehörde kann im Strafmandat mit Zustimmung der angeschuldigten Person statt einer
unbedingten Geldstrafe, einer unbedingter Freiheitsstrafe resp. einer Busse gemeinnützige Arbeit anordnen. Die Zustimmung zur Anordnung von gemeinnütziger Arbeit kann innert der Eisnpruchsfrist von 10 Tagen (nach Zustellung des Strafmandates, vgl. oben) schriftlich nachgereicht werden, wobei die oben aufgeführten Voraussetzungen für den Einspruch ebenfalls gelten.
Ein Tagessatz Geldstrafe resp. Fr. 100,- Busse werden durch vier Stunden gemeinnützige Arbeit abgegolten.
Erfolgt kein Zustimmung durch die angeschuldigte Person, wird die unbedingte Geldstrafe oder die
ausgesprochene Busse vollzogen.
Strafregister
Dieses Urteil wird im Strafregister eingetragen. Der Eintrag wird grundsätzlich nach zehn Jahren ab
Rechtskraft des Urteils von Amtes wegen aus dem Strafregister entfernt. Im Strafregisterauszug für
Privatpersonen erscheint ein eingetragenes Urteil mit unbedingter Strafe nach sechseinhalb Jahren, ein
Urteil mit bedingter Strafe, sofern sich der Verurteilte bewährt hat, nach Ablauf der Probezeit nicht mehr.
Erklärung
Ich erhebe Einspruch / Je forme opposition Aktennummer U 1[tel]

Ort und Datum Unterschrift

(Bei Einspruch bitten wir Sie, das ganze Formular an das aufgeführte Untersuchungsrichteramt zurückzusenden und gegebenfalls für sich eine Fotokopie zu erstellen.)
http://forumprawne.org/prawo-miedzynarodowe/176150-mandat-z-szwajcari.html
gabi! No, durniej nie mogłaś tego w tym "prawniczym" forum sformułować.
Do tego odpisał ci jakiś początkujący Mr. Cylinder (specjalny pokemonik prawniczy) i to był jego pierwszy wpis. Gdy ktoś już pisze "z tego, co wyczytałem", to on w ogóle nie umie czytać. Tylko bączki puszczać. I to śmierdzące.
Mnie tam to wszystko jedno, ale w twoim wieku, to powinnaś mieć już coś w tym kartonie na szyi mieć.
Po takim rozwoju tematu przez ciebie, odechciało mi się zupełnie zajmować tym przypadkiem. Coś w rodzaju "zawiasu". Co wy tam chrzanicie? Co to są zawiasy? Skrzypią może? I brzęczą kajdany? Jezu!
Prześpij się jeszcze ze trzy miesiące, to po 900 frankach może ci przejdzie pokemoństwo? Ale, nie wierzę już w to.
tak z tym forum prawnym to tak głupio to opisałam i i tak nic się nie dowiedziałam.
A 10 dni jeszcze nie minęło od dostania mandatu. Co do prawnika to nie wiem bo wydam na niego majątek a i tak mogą mi tej kary nie zmniejszyć. Chciałabym tylko wiedzieć ule to tam mamy do zapłaty bo jedni piszą 900 franków a inni że 300 franków spróbuję pomyśleć nad tym odwołaniem.
Do zapłaty 900.
Odwołać można się, tylko pytanie czym poprzesz swoje odwołanie.
Jechało się za szybko i trzeba płacić.
600

Cytat:
einer Geldstrafe von 10 Tagessätzen von Fr. 30,00, ausmachend total Fr. 300,00

+
Cytat:
Verfahrenskosten bestehen aus den Gebühren Fr. 300,00

Japa, nerv nicht. Es ist kein Liebesbrief. Lese amol bis zum Schluß. Gehe in dich hinein zurück. Versuche deinen leeren Schukarton zu bewegen und wenn es scheppert, dann darfst du den Karton ganz leise aufmachen und hineinflüstern: sounsoviel Franken.
P.S. Eselsbrücke - "Busse" hat weder mit Autobussen noch Globussen zu tun.
edytowany przez hammel: 27 gru 2010
http://forum.gazeta.pl/forum/w,516,12[tel],12[tel],tlumaczenie.html
Sie schmeisst sich immer noch durch die Gegend. Lieber dumm, als Gabi heissen...(aber forum_spamanin dürfte dort auch was lernen, zugegeben. Nawet taki gaarsch zrozumial)
witajcie ponownie sorki że was tak gnębię ale jesteście jedynym forum gdzie tak syuper staracie sie pomóc szczególnie dziękuję hammel :)
Mąż teraz pojechał do prokuratury i spróbuje się dowiedzieć czegoś więcej. Tamod chcąc się odwoływać mam na myśli zmniejszenie wysokości kary bo z tego co wiem to nie można unieważnić kary za czyn niezgodny z prawem.
dziękuje wszystkim napisze potem co mąż załatwił w prokuraturze.
Gdy twoj stary bedzie jeszcze raz jechal do Szwajcarii, to wbij mu do glowy, ze w tym kraju kazde przekroczenie predkosci ponad 20km/h konczy sie prokuratura. I przestan skakac po "pejsatych" forach.
tak mąż wiedział że ma się tam stosować do dozwolonej prędkości był tam 8 miesięcy więc jeden mandat to chyba i tak dobry wynik tylko żeby on wynosił chociaż z 1000 zł a tu taki szok prawie 3000 tysiące to ogromna suma :(
gabi, przestan. Zajrzyj w internecie pod przestepstwa drogowe w Szwajcarii. Ucz sie zycia. Masz szcescie, ze mu nie chcieli wjechac na pensje, to byloby gorzej. Wtedy bylibyscie w skowronkach. No rusz sie i poczytaj o tej cholernej Szwajcarii.
Cytat: ggaabbii
Tamod chcąc się odwoływać mam na myśli zmniejszenie wysokości kary bo z tego co wiem to nie można unieważnić kary za czyn niezgodny z prawem.

Sprzeciw wniesie pewnie niewiele - wykroczenie zostało popełnione i prawdopodobnie udowodnione.
Wystawiony mandat na 300 franków jest najmniejszy z możliwych [Bei 30 km/h mehr als erlaubt, ausserhalb einer geschlossenen Ortschaft, müssen Sie 300 bis 2200 Franken (205 bis 1501 Euro) Strafe zahlen.]
taryfikator dla Szwajcarii - http://www.bussgeldkatalog.ws/schweiz/bussgeldrechner/

Wystawiona zostanie kara dodatkowa 600 (chyba, ze chce iść na 6 dni na dołek) i koszty 300. Można je rozłożyć nawet na 12 miesięcy.
ale trzeba zlozyc na to wniosek w Gemeindzie. I kto to zrobi bez tlumacza? Polska prokuratura? Gestatten, dass ich geschwind lächle... :-/
mąż był w prokuraturze i Pani wytłumaczyła w sumie powiedziała to samo co hammel tylko najpierw była zdania, żeby nie odwoływać się o zmniejszenie mandatu(bo mogą nie zmniejszyć a jeszcze dołożyć koszty sprawy więc wyjdzie jeszcze więcej ale potem zadzwoniła (bo skonsultowała się z jakimś tłumaczem) i stwierdziła byśmy napisali prośbę o zmniejszenie mandatu i wysłali im.

Tamod "Sprzeciw wniesie pewnie niewiele - wykroczenie zostało popełnione i prawdopodobnie udowodnione.
Wystawiony mandat na 300 franków jest najmniejszy z możliwych "

ale nasz mandat wynosi 900 franków żeby to było 300 franków to nic byśmy się nie odzywali tylko zapłacili :(

hammel narazie czytam o tych przestępstwach drogowych ale nic konkretnego nie znalazłam ale poczytam jeszcze
Otwórz wreszcie bańkę i wejdź na linki podane przez Tamoda. Tam pisze wyraźnie. Jezu, ile ty masz lat? Siedem i pół? Straszne.
Po polsku może opisowo?
http://www.twojaeuropa.pl/2031/przepisy-i-oplaty-drogowe-szwajcaria
byłam na wszystkich stonkach które podajecie. Jak narazie zastanawiam się czy pisać odwołanie czy nie właśnie na stronie podanej przez ciebie hammel pisze że"Mandaty – w Szwajcarii stosuje się tak zwany system mandatów dziennych. Polega to na dostosowaniu wysokości kary do stopnia zamożności zatrzymanego kierowcy." może w odwołaniu można by się do tego odnieść :)
Cytat: ggaabbii
byłam na wszystkich stonkach które podajecie. Jak narazie zastanawiam się czy pisać odwołanie czy nie właśnie na stronie podanej przez ciebie hammel pisze że"Mandaty – w Szwajcarii stosuje się tak zwany system mandatów dziennych. Polega to na dostosowaniu wysokości kary do stopnia zamożności zatrzymanego kierowcy." może w odwołaniu można by się do tego odnieść :)

gabi ze szwajcarami nie ma zartow jedynie o co mozesz prosic to rozlozenie kary na raty moze sie zgodza
http://www.bussgeldkatalog.ws/schweiz/bussgeld-schweiz/
Cytat:
Die ganze Härte der Schweizer Verkehrsgesetze bekam jüngst ein Autofahrer zu spüren, der auf einer Straße die erlaubten 80 km/h um 36 km/h überschritt. Einen Strafbefehl in Höhe von 900 Franken (rund 600 Euro) wollte der ertappte Raser nicht zahlen und legte Berufung ein. Bei der erneuten Strafzumessung durch das zuständige Obergericht wurden dann die hohen Einkommens- und Vermögensverhältnisse zugrunde gelegt und der Temposünder zu einer Geldbuße von nicht weniger als 25 000 Franken (rund 17 000 Euro) verurteilt.

Gabi, dokladnie przyklad twojego sprintera. Facet jechal 30 za szybko, mial zaplacic 900, odwolal sie i po ponownym przebadaniu usiedli mu na pensje i musial placic tysiace.
Zastanawiaj sie, zastanawiaj. Zaplac i siedz cicho!
Cytat: hammel
http://www.bussgeldkatalog.ws/schweiz/bussgeld-schweiz/
Cytat:
Die ganze Härte der Schweizer Verkehrsgesetze bekam jüngst ein Autofahrer zu spüren, der auf einer Straße die erlaubten 80 km/h um 36 km/h überschritt. Einen Strafbefehl in Höhe von 900 Franken (rund 600 Euro) wollte der ertappte Raser nicht zahlen und legte Berufung ein. Bei der erneuten Strafzumessung durch das zuständige Obergericht wurden dann die hohen Einkommens- und Vermögensverhältnisse zugrunde gelegt und der Temposünder zu einer Geldbuße von nicht weniger als 25 000 Franken (rund 17 000 Euro) verurteilt.

Gabi, dokladnie przyklad twojego sprintera. Facet jechal 30 za szybko, mial zaplacic 900, odwolal sie i po ponownym przebadaniu usiedli mu na pensje i musial placic tysiace.
Zastanawiaj sie, zastanawiaj. Zaplac i siedz cicho!

Mein Schatz du hast wie immer recht dein Diego mam nadzieje ze moj personal pisze wszystko co dyktuje dein Diego
gdyby jeszcze przestal ciagle cytowac te kilometrowki, to byloby juz angenehmer
dziękuję wam że tak pomagacie naprawdę liczę się z waszą opinią na razie zaglądam po internecie i próbuję znaleźć też przypadek z mandatem ze Szwajcarii ale ciężko jest coś znaleźć
Ty się tutaj nie licz z niczyją opinią! My jesteśmy tylko forum a nie punkt ratowniczy. Sama widzisz, jakie pierdoły potrafimy tutaj wypisywać. Daj to przetłumaczyć przysięgłemu, to nie będziesz musiała się z niczym i nikim liczyć. Fakty są smutne. A sprawa, niestety poważna.
P.S. Przecież ci podałem linka do tego przypadku w Szwajcarii. Czy ty masz placki kartoflannyje na oczach? Jezu!!!!
Wiem, że muszę sama zdecydować, dobrze jest poczytać opinie innych ale widzisz piszesz o tym forum że pierdoły czasem wypisujecie a zobacz jak dziś ta Pani prokurator raz mówi tak a za chwile dzwoni i mówi całkiem co innego więc nad tym trzeba się mocno zastanowić bo wiecie jeszcze jest taka opcja, że odwołamy się a jak przydzwonią jeszcze więcej to najwyżej nie zapłacimy a mąż przez najbliższe lata w Szwajcarii nie będzie mógł się pojawić :)
To nie sa nasze opinie. To fakty. To przepisy. Nasze zdanie nie ma tu absolutnie najmniejszego znaczenia.
ja miałem problem z podatkiem niemieckim. znalazłem przez skypa steuerberatera, który mi troche podpowiedzial ZA DARMO co i jak. spróbuj podobnie (tylko nie u steuerberatera ;))
a jezeli maz bedzie sie w szwajcarij musial pojawic to co wtedy kryminal jezeli tej sumy nie mozecie od razu zaplacic to sprobujcie te pieniadze na raty rozlozyc ale nie wolno wam dac do zrozumienie ze nie chcecie zaplacic odsetki rosna rowniez a w zyciu nigdy nic nie wiadomo
Temat przeniesiony do archwium.
31-58 z 58
| następna

« 

Pomoc językowa - tłumaczenia