Viadrina - GPL

Temat przeniesiony do archwium.
1-30 z 97
poprzednia |
hej, kto zaczyna od pażdziernika studia na Viadrinie, chetnie nawiaze znajomośći :)
Cześć. Dostałaś już odpowiedź z Viadriny na prawo polskie i niemieckie bo ja wciąż czekam? Czy już jesteś pewna swojego miejsca i szukasz przyszłuch kolegów(: bo u mnie żadnej odpowiedzi
dostałam już list i jestem przyjeta, ale proponuje Tobie wyslac maila na adres Immatrikulationsamtu z zapytaniem jak wyglada Twoja sytuacja :) na pewno bedzie gut ;) pozdrawiam
ja tez dostalam list, ale to nie oznacza, ze sie dostalam!czekam na drugi(Zulassung) we wrzesniu egzamin i dopiero wtedy bede wiedziala czy moge tam studiowac..
pewnie macie racje, ja sie ubiegalam o miejsce z niemiecka matura, dlatego dostalam list z potwierdzeniem o przyjeciu. Na jakie kursy sie wybieracie we wrzesniu??
Cześć, dostałem już list.Z DSH jestem zwolniony, ale ciekawi mnie kiedy wybierasz się na uczelnie i czy opłacasz też ten bilet za 88 Euro? bo mi on do niczego nie potrzebny, a szkoda tylko kasy.Orientujessz się mniej więcej z opłatami?( Akademiki, i inne Gebuhren) ?
hej, gratuluje :) ja chetnie skusze sie na ten bilet, bo pewnie czesto bede wracac do domu przez niemcy, wiec mi sie oplaci. Zlozylam podanie na akademik we Frankfurcie od 01.10. Tylko nie wiem jak one wygladaja, mam nadzieje, ze we wrzesniu na kursach czegos wiecej sie dowiem.
Aga, a te podanie o akademik złożyłaś przez Studentenwerk? bo na stronie Viadriny nic nie znalazłem czy może na miejscu się dowiadywałaś?
tak złożyłam przez Studentenwerk - akademik na Logenstraße, nie wiem dokladnie jak wyglada cenowo, bo znalazlam kilka stron i na kazdej byla podana inna cena ;) a Ty gdzie planujesz zamieszkac?
ja zamierzam znależć akademik w Słubicach. Gdyż uni ma tam kontakty z CP i kilka akademików na piłsudskiego, lecz chyba będę musiał pojechać do Słubic. Dla mieszkanie we Frankfurcie odpada 2 razy tyle kasy trzeba wywaliuć niż normalnie. No ale do immatrykulacji trzeba jeszcze kupę rzeczy pozalatwiać w Collegium pollonicum
fakt, troche to kosztuje, ale licze na niski kurs euro :P
a na jakie kursy zapisaujesz sie we wrzesniu, czy nie bedziesz bral w tym udzialu?
We wrześniu zamierzam dalej pracować ,ale chciałbym pójść na ten kurs co daje możliwość poznania prawniczego języka niemieckiego.Ej dostaliśmy taką kartkę o ubespieczeniu zdrowotnym wypełniasz ją czy sam EKUZ wystarczy im do tej immatrykulacji?
hmm... ja nie dostałam żadnej kartki ktora trzeba wypelnic, tylko wlasnie za bardzo nie wiem o co im chodzi z tym ubezpieczeniem.
To znaczy ta karta nazywa się Krankversichert im Studium, a styłu doczepili jakąś śmieszną niebieską kartę. Nawet nie wiem czy to wypełniać. By zrobili jakąś stronę internetową z aktualnymi info czy kontem studentów tak jak gdzie indziej w polsce, a nie jak w średniowieczu trzeba czekać 2 tyg. na list
nie dostalam nic takiego, dostalam tylko że musze Krankenversicherung im dostarczyc do 2.10, ale nie wiedzialam o co chodzi,musze sie chyba z nimi skontaktowac. a z tymi informacjami to prawda!!
skąd jesteś jak można wiedzieć??
nie dostalam nic takiego, dostalam tylko że musze Krankenversicherung im dostarczyc do 2.10, ale nie wiedzialam o co chodzi, bo w nawiasie napisali w jakiej postaci to ma nie byc, musze sie chyba z nimi skontaktowac. a z tymi informacjami to prawda!!
skąd jesteś jak można wiedzieć??
Gorzów(:
tak myslalam po nicku, ale lepiej sie upewnic ;)
to tez bedziesz mial kawalek do domu?
nie tylko 100 kilosów autobusem, dlatego trza mi mieszkania w Słubicach.goście ze study net mówili mi że wszyscy muszą wykupić ten bilet to się wkurzylem bo ani razu z niego nawet nie skorzystam):Ej myślałem że na gpl BIORĄ JAK LECĄ A KILKU MOICH ZNAJOMYCH SIĘ NIE DOSTAŁO
Co do "brania jak leci" to brali tak ponieważ było mało chętnych na ten kierunek bo grono osób nie wiedzialo w ogole o jego istnieniu.Na szczęście sytuacja sie zmieniła i bardzo dobrze bo to na prawdę dobry kierunek. Na innych kierunkach wprowadzony jest normalny Numerus Clausus czyli średnia ocen, widocznie teraz wprowadzili równiez numerus clausus dla naszego kierunku. Co do Versicherung to ja zalatwialam to w zeszlym roku, bo jestem studentka drugiego roku w AOK. To się zalatwia pod koniec wrzesnia jak będziecie na dsh bądź na tym tygodniu dla początkujących studentów. W auditorium maximum będzie stała taka pani z AOK i tam nalezy zaniesc odpowiednie dokumenty, w tym na pewno zaswiadczenie o immatrykulacji na rok akademicki :)
Róziu, a wiesz może jak stoi sytuacja z akademikami?(:
a moglabys napisac jakie dokumenty trzeba dokladnie złożyć na ubezpieczenie i czy cos w naszym NFZ trzeba zalatwic oprocz E111?
pozdrawiam
Rózia... :> z tego co pamiętam to tylko ekuz czyli europejska karta ubezpieczen zdrowotnych.Zanosicie to do aok plus ksero zasw. o immatrykulacji, to dostaniecie listownie. Ekuz wyrabia się w NFZ i tyle. Jesli chodzi o akademiki to: ceny kształtują się w okolicach 210 euro do 230. Najtaniej jest na mullenweg i birkenalle tam nawet 150 euro, ale te akademiki są dosyc daleko od uczelni, tzn. to jest 10 min tramwajem plus na piechotę 15 min do collegium polonicum. Te akademiki mieszcza sie jendak na dosc nieciekawym osiedlu. Polecalabym więc jesli chodzi o akademiki niemieckie logenstrasse albo grosse oderstrasse.Ceny są tam tak jak napisalam wyzej 210 wzwyż, ale warunki dobre, internet w cenie a poza tym blisko na uni. Logenstrasse jest tuz przy uni, więc ma sie widok na uni, tyle ze do col polu jest 15 min drogi. Grosse Oderstrasse lezy po srodku drogi takze i tu i tu jest blisko. Jesli chodzi o kontakt z niemcami to jest w takich akademikach nikły, bo jednak miszka sie w malych sgementach i pokoj jednoos. Zawsze pozostają tez akademiki po polskiej stronie. Tutaj przemawia na korzysc cena, chociaz akademiki drozeją z roku na rok. Teraz np kosztowaly od 305 do 450 zl.
Pozdrawiam no i witam pierwszakow :)
jak dobrze miec doswiadczona kolezanke :) dzieki za cene rady, a Ty gdzie mieszkasz po pl czy de stronie?
ja po polskiej póki co
Witam!dzisiaj sie dowiedzialam ze dostalam sie do Viadriny!oczywiscie problem z papierami, ale blackrose mi troche pomogla!wszystko super tylko jeszcze czekaja mnie jeszcze kursy i egzamin DSH!
Wielki dzięki Róziu. ja też zostanę w Słubicach to te na piłskudskiego no nie?
Landbergusiu na Piłsudskiego plus amicus na ul. Szamarzewskiego.
Hey ;) dostalam miejsce na VWL, mieszkam w Slubicach ; ) i z checia poznam ludzi z Viadriny ;)
jeszcze trzeba dsh zdać. Idzie ktoś może na kurs 2-tygodniowy, który przygotowywuje do DSH? Ja bede szla ;)

Pozdrawiam;)
Cześć,

również dostałem się na VWL :) Przed wczoraj przyszło do mnie zawiadomienie.

z ubezpieczeniem zdrowotnym to mamy się nie martwić?Można to zrobić na dniach powitalnych?Jeżeli tak to dobrze,bo nie chcę jeszcze kończyć wakacji :)
Temat przeniesiony do archwium.
1-30 z 97
poprzednia |

« 

Pomoc językowa - Sprawdzenie

»

Życie, praca, nauka