IBWL, GPL - Viadrina 2011/ 2012

Temat przeniesiony do archwium.
181-210 z 382
Jak ja skladalem dokumenty na Viadrine to dalem wszystko poza ubezpieczeniem i powiedzialem w Imma-Amcie: ,,Ich (lepiej powiedziec Ick) brauch die Immatrikulationsbescheinigung, sonst kriege ich die Karte vom polnischen Gesundheitsamt nicht, da die da 'nen Nachweis brauchen, dass ich hier studiere. Es geht echt nicht anders."

pozdro
edytowany przez Neo_Adonis: 18 sie 2011
Orientujecie się może, czy decyzję otrzymamy tylko w przypadku pozytywnej odpowiedzi, czy każdy "Bewerber" dostaje list? Pytam, bo dziś już czwartek, a listonosz jeszcze nic nie przyniósł...

Magda0703, listy dostają wszyscy, którzy złożyli dokumenty, więc coś powinno przyjść.

Do mnie jak na razie pisemko z uni-assist wczoraj przyszło, że dokumenty spełniły wymagania formalne i przekazali je uniwerkowi (data "stempla" - 12.08) Z tym, że to był priorytet, a Viadrina pewnie wysłała same zwykłe.
Dzięki za odp, khth:) więc też nie masz dcyzji o przyjęciu? Trudno cokolwie zaplanować, jeśli dzisiaj już we wtorek ma być dzień "powitalny"...
Wygląda na to, ze listy dalej leżą w jakiejś rozdzielni. Decyzji nadal brak, codziennie czekam na listonosza jak na Mikołaja z prezentami :P
Strasznie mało czasu na wszystko będzie. Wygląga na to, że w ciągu tygodnia trzeba będzie załatwić wszystkie sprawy w domu i wyjechać na Vorkurs.
A wlasnie, jak robicie z tym Vorkursem? Wysylacie juz teraz zgloszenia bez potwierdzenia przyjecia na Viadrine czy czekacie jednak na list oficjalny? Sama nie wiem czy wysylac im to w ciemno.. :/
weltall, z regulaminu wynika, że rezygnacja przed końcem terminu zgłoszeń nie ma żadnych konsekwencji. Wysyłając jutro, w razie czego można jeszcze zrezygnować, a kiedy list przyjdzie, niewiadomo. Kasę trzeba też do 26-go przesłać będzie, ale przy przelewach bankowych pieniądze są na drugi dzień roboczy od wysłania, więc jest jeszcze wtorek, środa na ewentualny manewr. Pozdrawiam Cię serdecznie, jedziemy na tym samym wózku :)
Myslalam tez nad tym, zeby podczas Willkommenstag sprobowac zapisac sie na Vorkurs ale watpie, by bylo to mozliwe.. Rozumiem ze chetni na dzien powitalny jada bez wzgledu na to, czy do 23. dostana potwierdzenie przyjecia czy nie? ;)
można jechać :D być może da się zapisać na miejscu, w końcu to tylko podanie.
ja właśnie czekam i jak się nie doczekam no to nie jadę :D
a ten vorkurs no to kurde, za 2 tygodnie praktycznie trzeba jechać a tu nawet nie ma decyzji czy będzie on potrzebny czy nie ! no nic czekam do jutra jak jutro nic nie przyjdzie to ja nie wiem :D
A czy ktokolwiek wie, jak ten Vorkurs DSH wygląda? Opiera się głównie na książce czy oprócz tego są szczegółowo przeprowadzane jakieś tematyczne moduły i trening pisania?
A co do konta w banku niemieckim, załatwieniu wszystkiego w tamtejszej kasie chorych... można to zrobić w trakcie września np. podczas kursu, czy są na to jakieś naglące terminy? Rozumiem że to będzie w liście, ale listu wciąż nie ma ..
sprawdźcie maile, misiaki, te maile, które podaliście na podaniu o studia. Ja dostałam właśnie takiego fajnego z informacją, że mi gratulują "Zulassung zum Studium der Rechtswissenschaften" :D

Witaj, GPL :D
!
Nareszcie cokolwiek wiadomo! :D
najpierw pani w imma-amcie stwierdziła, że mogę się cieszyć na przyjście listu, a teraz maila nie dostałam. Ja już nic z tego nie rozumiem, ?!
U mnie jest właśnie podobnie i zaczynam się niepokoić, ani listu, ani e-maila jeszcze nie dostałam.
a dzwoniłaś?
ja myślę, że to tak czy tak jeszcze przyjdzie tylko, że po czasie, Viadrina wysłała to zwykłym ekonomicznym , a z pocztą polską wszyscy wiedzą jak jest, więc szukaj wiatru w polu.... ;/
dziewczyny, zajrzyjcie do SPAM-u. Mogło tam wrzucić maila.
Nie, tego jeszcze nie zrobiłam. Może napiszę do nich. Myślę, że to wtorku powinno się wszystko wyjaśnić. Rozważałam wyjazd na powitanie pierwszych roczników, ale jeżeli nie mam odpowiedzi, a nie dostałam się, to bez sensu tam się wybiorę.
W SPAMie też nic nie mam.
no dokładnie, nie pojedziemy, a potem się się okaże, że list gdzieś zaginął, ehhh...;/ Niemcy pracują w piątek tylko do południa, więc do poniedziałku już nic się nie załatwi...
u mnie w spamie nie ma
Ciekawe, dlaczego te listy nie docierają, zakładając, że były wysłane w środę, to wyłączając dlugi weekend, to minęło wystarczająco dużo czasu, żeby one do nas doszły.
pannna_migotka, listy z uni assist zostaly wyslane ok. 6.08 a np do mnie doszly 17.08. Ida wiec ok. 10 dni. Zulassungsbescheidy z Viadriny wyslano 10.08, wiec pewnie dojda w poniedzialek.
edytowany przez weltall: 19 sie 2011
ekonomiczny teoretycznie idzie 6 dni roboczych włączając dzień nadania
Do mnie listy z uni assist przychodziły w tempie ekspresowym.
bądź co bądż mail raczej nie potrzebuje sześciu dni
w zeszlym roku jak czytaem to bescheidy doszly do ludzi 19., wiec mam nadzieje, ze dzisiaj cos bedzieeee...
ale wy tu ciągle chrzanicie, jak po pijaku. Przecież, jak was nie przyjmą, to nie będą przysyłali. Idźcie lepiej do roboty. Czy to forum to już jest forum śledzenia przesyłek pocztowych, czy gdzie ja w ogóle jestem?
Temat przeniesiony do archwium.
181-210 z 382