germanistyka sosnowiec

Temat przeniesiony do archwium.
1-30 z 60
poprzednia |
Witam

Rozważam studiowanie germanistyki w Sosnowcu , jednak zdawałem podstawy z niemieckiego na maturze (pisemny-ok.80 % ustny-85%), mam w ogóle jakieś szanse na dostanie się ??
Nie masz żadnych szans. Idź lepiej do zawodówki.
Cytat: witeeq
Witam

Rozważam studiowanie germanistyki w Sosnowcu , jednak zdawałem podstawy z niemieckiego na maturze (pisemny-ok.80 % ustny-85%), mam w ogóle jakieś szanse na dostanie się ??
Sosnowiec i germanistyka. Te dwa wyrazy nie pasują do siebie.
A to tam ta germanistyka jeszcze jest? Fakt, Sosnowiec i germanistyka to dwie sprzeczności.
jest aż tak źle ? zapisałam się na studia do sosnowca. mam 100% z ustej z rozszerzenia i ok 70% z pisemnej rozszerzonej. czytałam opinie i wszyscy mówią że jest tragedia ... może sie nie dostane to zapisze się na jakis inny uniwerek.
Cytat: m91katarzyna
może sie nie dostane to zapisze się na jakis inny uniwerek.

problem to będzie jak się dostaniesz :)
ale dlaczego ? Studiujesz bądź studiowałeś na uś ;>?
teraz sie wszystko wyda....
jestem po prostu ciekawa bo jeszcze nie jest za późno ..
na trzecim roku studiow licencjackich są trzy egzaminy licencjackie, w tym jeden z metod przekazywania wiedzy, czyli miedzy innymi z kompetencji plastycznej, czyli z czyms co nie jest w ogole zwiazane z germanistyką i drugi z Metod badań humanistycznych. Ocena z tych dwoch egzaminów to 75% oceny z dyplomu licencjackiego. 75% oceny jest innymi słowy z trzech zjazdów na uś, bo tylko przez trzy zjazdy uczą kompetencji plastycznej i metod badan humanistycznych. A oceny z trzeciego egzaminu to tylko 25% oceny, mimo że ten egzamin jest z tego czego uczą 3 lata na studiach, ponieważ egzamin ustny jest z : metodyka/ literatura albo metodyka/językoznawstwo albo metodyka/realioznawstwo.
nawet na profilu nauczycielskim ;>?
Ja studiuję na UŚ w Sosnowcu i jakoś nie narzekam... wręcz przeciwnie, jestem bardzo zadowolona. Jest ciężko i studia te wymagają poświęcenia dużej ilości czasu, ale to świadczy tylko i wyłącznie o wysokim poziomie uczelni. Śmieszą mnie krytyczne wypowiedzi co niektórych osób... Czego wy się ludzie na studiach spodziewaliście??? że nie będzie nic do roboty i będziecie mieć kupę czasu wolnego a zaliczenia z nieba spadną?

Do m91katarzyna: nie radzę Ci słuchać tych wszystkich bzdur na tema uczelni w Sosnowcu. Ja też zanim zaczęłam tam studiować, nasłuchałam się porządnej krytyki i byłam nieźle tym przerażona, ale teraz nie żałuję, że wybrałam Sosnowiec. Jeżeli germanistyka to Twoje prawdziwe marzenie i faktycznie chcesz pracować w zawodzie nauczyciela, to absolutnie nie daj się zrażać ...
Cytat: monisiaczek20
Ja studiuję na UŚ w Sosnowcu i jakoś nie narzekam...

Zeig mal was du kannst, dann werden wir sehen, ob die Uni wirklich so toll ist.
Cytat: m91katarzyna
nawet na profilu nauczycielskim ;>?

tak, na profilu nauczycielskim tez. nie chodzi o to ze jest wysoki poziom, tylko o traktowanie studentów. za szósty semestr trzeba zapłacić ok. 750 zł mimo ze sa to studia dzienne, bezpłatne.
http://www.fil.us.edu.pl/ifg/p5.htm
Kiedy się rzuci okiem na podaną przez Ciebie stronę, to ciekawe rzeczy można wyczytać. Jak choćby SS. No cóż, na stronie germanistycznej budzi to dziwne skojarzenia. A tak swoją drogą to zamiast Sosnowca lepiej wybać już Opole albo Wrocław. Tam przynajmniej wiedzą, co to język niemiecki.
No, masz rację. A, jakie masz jeszcze skojarzenia? Napisz to do nich. Do autorów stronki. Może ci podeślą wąsiki Adolfa? Powinni też uważać przed innymi skrótami, jak: PZPR, RM, LSD oraz LMAA. Jezu!
No, takich bzdur, jak twoje, to już dawno nie czytałem. A przygłupów mieliśmy już tutaj przróżnych.
Nie chodzi tu przecie o jaki wybór, tylko o Info o Sosnowcu, kaczorze!
btw. to niejest podana przez mnie strona, lecz oficjalna strona tego sosnowieckiego Uśia.
Kaczor kwacze i ma z tym dobrze GENIUSZU WIELKI. A tych Twoich skrótów jakoś nie kojarzę. Może oświecisz? Jak to jest z niemiecka? Aufklären? Daj tu pokaz i sypnij germanistycznym Kantem/kantem.
Gib auf. Es ist zu schwer für dich, Poke. Jak byłam mała, to pokazywałam...
mam 259,5 pkt. zobaczymy czy się dostanę. może przetrwam, jak nie zmienie uczelnie.
nie polecam studiów magisterskich na uś. wykładowcy wcale nie są przychylni studentom i robią problemy z każdej strony. Na seminariach rzucają pracami magisterskimi. w ogole nie przykładają się do pracy, nie sprawdzaja prac magisterskich a pozniej sa problemy na obronie, bo prace praktycznie pisze sie samemu, bez kontroli. ewentualnie na dzien przed obrona powiedza ze praca sie nie nadaje i nie dopuszczaja do obrony
Cytat: zochama
Gib auf. Es ist zu schwer für dich, Poke. Jak byłam mała, to pokazywałam...

Aś przysolił Panzerfaustem. Zaczynasz Kafką, a kończysz nieomal Goethem. Echt umwerfend bist Du Oberpoke!
Siegschte?
Lispelei ist Deine Stärke. Einmaliges Phänomen.
"Nie wiedzieć, co piszesz" - ist deine Stärke.
Dziękuję uniżnie za ten przytyk! To pcha moją osobę w stronę pokory pokemona :)

Cytat: zochama
"Nie wiedzieć, co piszesz" - ist deine Stärke.
już zaczynasz bredzić . nawet po rusku "uniżnie"? Du hast diese Pokemon-Schublade schon längst belegt. Sie ist prallevoll und du merkst nichts, wie ein sehr fetter Pokemon. Und auf Deutsch dazu: weder "me", noch "be". Geschweige sog. Sprachhorizonten.
Witam
Jak tak sobie czytam wypowiedzi na tym forum to jestem coraz bardziej zestresowany.Pomijając już wszelkiego rodzaju,,przepychanki słowne", gdzie tylko jedno określenie ciśnie się na usta-,,Maul Halten!!!"*przepraszam,nie mogłem się powstrzymać. Coraz bardziej stresuje się wyborem studiów(i chyba nie tylko ja).Czytając opinie o germanistyce a UŚ mam nieomal wrażenie,że wybierając ten kierunek w Sosnowcu człowiek,,łamie sobie życie i kariere".
A co ma zrobić osoba(piszę na swoim przykładzie) która zdawała niemiecki na 98% podstawa i 88% rozszerzenie z pisemnego i po 100% ustnego egzaminu maturalnego, lecz uzyskała tylko 44% z polskiego podstawy i 100% z prezentacji. Zdaję sobie sprawę,ze z takimi wynikami raczej na UJ szans nie mam,z tego względu Sosnowiec. Ale...proszę o odpowiedź studentów absolwentów UŚ. Czy aż tak ,,zaprzepaściliście sobie kariery i życie studiami na Śląskim??"
*aby nie zaśmiecać forum. Pytanie do osób zorientowanych w temacie. Jak jest na UŚ ze zwolnieniem z lektoratu łaciny, jeśli osoba realizowała ten przedmiot przez 2 lata w LO i na świadectwie ukończenia szkoły jest ocena 5(bardzo dobry)?? Czy trzeba jakieś zaświadczenie ze szkoły pokazać i w ogóle jak to wygląda??
halten pisze się przez małe "h". Panie "porządkujący to forum".
Nie próbuj nic z germanistyki, jeśli wrodzone gapiostwo zmusza cię do takich naiwnych błędów.
Klappe zu! Und komm lieber zu mir kopać rowy...
Was dich nicht tötet - macht dich stark.
Deine Parlierkunst bewältigt mich! Mit "be" und "me" meist Du wohl "weder gicks noch gacks". Gut, dass mir meine Frau jede Nacht das liebe Deutsch beibringen kann. Więc z Tobą mości Panie mogę tylko "uniżnie". Uniżenie moje jak widzisz w tym co tuż tu powyżej mam dla kogoś innego, bejb.
Temat przeniesiony do archwium.
1-30 z 60
poprzednia |