DSD

Temat przeniesiony do archwium.
31-60 z 155
Część z nich znam i korzystam z nich b. czesto (pierwsze dwa linki). A z tłumacza internetowego odwiedzam, jak chcę się polać. Przykładowo zdanie: \"Cześć, mam na imię Kasia\" ów tłumacz przekłada na \"Verehrung , besitze aus Rufname Geldschrankknacker\" ;)))

schubert-verlag.de/aufgaben/zo/zo1.htm
filo.pl/niemiecki/view.php?s=4&d=7&pd=42&deep=2
www.sprache.of.pl
www.germanok.boo.pl ==> kilka fajnych rzeczy w dziale \'download\'
www.deutschlern.net
www.mdr.de/viaeuropa
ww2.tvp.pl/tvppl/251.dzialy

Twój ostatni link rzeczywiście jest pod DSD? Jakoś nie mogę tam nic takiego chyba znaleźć....
cześc u mnie w szkol dwa miechy temu cała klasa zdała 1 certyfikat, a w przyszłym miechu 5 osób zdaje drugi bo idą do Poznania na lingwistykę, mówie wam umnie można się nauczyć niemca narazie mam 5 godzin, a w przyszłym roku będzie 8, wię będę wymiatał narazie kończę 1 klasęwię jeszczr tylko podstawy ale kiedyś kto wie ,
http://www.dasan.de/j/daf/pruefungen/pruef_dsd.htm

to jest pod dsd

życze ci powodzenia Piotrze:) ja bede miała za rok 9 albo troszke więcej

dzieki za stronki

pozdrówki k.
Na pocieszenie: doszukałam się statystyk zdawalności DSD II
http://www.zfa-polska.blink.pl/index.php?act=dsd2stat
Teraz wystarczy, żeby nas tylko dopuścili... ;)
zdawałam DSD II w tym roku (jestem absolwentką jednego z krakowskich liceów); byłam w klasie z poszerzonym niemieckim (6h tygodniowo); spotkania z Niemką mieliśmy raz w tygodniu po 90 minut i z testami mieliśmy do czynienia tylko i wyłącznie na tych spotkaniach. Muszę powiedzieć, że egzamin zdaliśmy bez żadnych problemów, nawet osoby, które zaczęły uczyć się niemieckiego dopiero w liceum. Może moje stwierdzenie nie będzie obiektywne,ale uważam egzamin za łatwy i przyjemny. Hoerverstehen w tym roku było banalne, teksty do Leseverstehen i Inhaltsangabe naprawdę bardzo przystępne. Wystarczy być \"oczytanym\" i zdanie tego egzaminu nie stanowi żadnych trudności. Pozdrawiam!
ale kisiel i co dalej z tym wyszło???
Mam pytanie jak dostać się na taki kurs i czy zajęcia przygotowywujące do tego egzaminu dużo różnią się od normalnych oraz jak wygląda przebieg tego egzaminu??? Byłabym wdzięczna gdyby ktoś mi na to udzielił odpowiedzi!!!:-))))
Aby móc uczestniczyć w zajęciach przygotowujących do DSD musisz być uczniem szkoły (kl. dwujęzycznej lub z poszerzonym niemieckim), która przygotowuje do tego certyfikatu. Wykaz takich szkoł znajdziesz na http://www.zfa-polska.blink.pl (kliknij na Szkoły DSD II).
Zdawalam DSD II w tym roku w sesji zimowej we Wroclawiu (tzw. Fruhjahr). Przed egzaminem straszyli nas, ze jest trudny, ale nie bylo az tak zle. Wiekszosc mojej klasy uzyskala ponad 80 punktow na 100 mozliwych (taki wynik zwalania z egzaminu wstepnego z niemieckiego na germanistyke na UWr). Ale jak bylam na ogloszeniu wynikow, to okazalo siee, ze byli i tacy co mieli po 96-98 punktow :)
Glowna wada tego egzaminu jest jego dosc przestarzala formula: np. na pisemnym trzeba strescic wybrany tekst w ok.250 slowach i do tego odpowiedziec na dwa pytania tez w 250 - takie zadania byly na maturze z niemieckiego na poczatku lat 80.! Wolno uzywac slownika niemiecko-niemieckiego (tez ewenement, ale raczej dziala na twoja korzysc). Z kolei na rozumieniu ze sluchu nie ma sie przed soba arkusza z pytaniami i musisz sam robic notatki, a potem odpowiadac na ich podstawie na pytania - co jest sprzeczne z zalozeniami nauczania jezykow obcych i nie wystepuje na zadnym innym egzaminie! Zas na ustny trzeba przeczytac jedna z ksiazek z listy tych podanych przez komisje - mozesz zaproponowac swoja, ale komisja musi sie na to zgodzic - oczywiscie w oryginale. Na samym ustnym otrzymuje sie krotki tekst, ktory najczesciej pochodzi z jakiejs niemieckiej gazety i dotyczy mniej lub bardziej aktualnej tematyki - sa teksty b.latwe ale sa i kosmicznie trudne. Test musisz strescic, potem jest do niego kilka pytan sprawdzajacych zrozumienie i 2-3 pytania do twojej lektury. Masz 20 minut na przygotowanie sie - niby duzo, ale w rzeczywistosci ludziom czasu brakuje. Aha - tekst powinien byc zwiazany z twoja lektura, np. moja kolezanka miala test o historii komunikacji miejskiej w jakims niemieckim miescie, a w jej lekturze (\"Homo Faber\" M.Frischa) srodki transportu odgrywaly dosc znaczaca role. Ale nie zawsze tak jest - np. ja mialam tekst bedacy omowieniem wynikow ankiety, ktora dotyczyla znajmosci praw czlowieka w Niemczech, ktory nijak mial sie do tematyki mojej lektury (\"Pachnidlo\" p.Suskinda). Ogolnie moge powiedziec, ze zeby zdac to trzeba duzo cwiczyc - zwlaszcza to strzeszczanie tekstow na pisemnym, ktore musi byc zawsze prowadzone w czasie terazniejszym i bez powtarzania slownictwa i wyrazen z testu (naprawde zwaracaja na to uwage i czesto zabieraja za powtarzanie punkty!). Warto tez cwiczyc ustne streszczanie tekstow wlasnymi slowami. Lekture na ustny tez trzeba przeczytac dokladnie, bo komisja sprawdza znajomosc fakto i slownictwa - i potrafi byc tu naprawde wredna i upierdliwa ;) Jezeli chodzi sie do szkoly, ktora bierze udzial w programie przygotowujacym do DSD II to twoj nauczyciel i muttersprachler powinien miec komplet materialow do cwiczen.
Do zalet tego egzaminu moge zaliczyc to, ze zdaje sie go za darmo i ze wiekszosc niemieckich i austriackich uczelni uznaje, ze jego posiadacze moga studiowac w bez zdawania dodatkowego egzaminu z jezyka niemieckiego. DSD II uznaje tez kilka uczelni, np. na UWr - germanistyka, a na UAM lingwistyka stosowana (ale tu tylko wtedy, gdy jestes absolwentem jednego z dwoch wybranych liceow z Poznania lub jednego z Kalisza) - jest sie zwolnionym z czesci egzaminow wstepnych z maxymalna ocena czy liczba punktow. Poza tym moge powiedziec, ze wiekszosc osob zdaje bez problemow (trzeba miec 51 punktow na 100, a na certyfikacie nie ma podanej liczby punktow, ktora sie zdobylo, wiec liczy sie \"zdanie\":)).
DSD zdalam w tym roku i musze powiedziec, ze to naprawde przystepny egzamin. (Nie napisze, ze \"Å‚atwy\", bo to do konca nie bedzie zgodne z prawda) Mam wrazenie, ze w tym roku grama byla latwiejsza, niz w poprzednich latach :) a juz na pewno latwiejszy byl tekst na ustnym.
Tygodniowo moja klasa (dwujezyczna) miala 6 h niemieckiego (3 z polskim nauczycielem i 3 z niemieckim), a oprocz tego 1-2 h chemii (w zaleznosci od klasy), 1-2 h geografii i 2 h matematyki po niemiecku, w klasie 3 i 4 doszla nam takze historia Niemiec - 1 h (plus lekcje po polsku). Srednio wypadalo nam 12 h kontaktu z j. niemieckim :)
Ostre przygotowywania zaczely sie w 4 klasie, pisalismy wtedy bardzo duzo wypracowan, wiecej niz 1 tygodniowo (to z Niemka) i oczywiscie testy gramatyczne (to z Polka). Musze przyznac, ze poza tym co robilismy w szkole, jakos specjalnie sie nie przygotowywalam. No i zdalam (ale nie wiem, z jakim wynikiem, bo akurat nie bylo mnie w szkole :/ )
I uszy do gory ! Jak czytam, ile sie uczycie, to wiem, ze na bank zdacie. A z tym poziomem trudnosci - tylko Was tak strasza, u nas tak samo bylo :P
Pzdr
Dzięki, za zamieszczenie swoich \"wrażeń\" z DSD. Z dużym zainteresowaniem to przeczytałam, wiele przydatnych informacji :) Jeśli chodzi o ustny (DSD będę zdawać w sesji zimowej za rok - jak się uda ;) to nam nasz Niemiec, coś napomknął o możliwości z lekturą, ale bardziej się skupił na wolnych tematach. A tak nawiasem mówiąc, to jednak gdzieś muszą zamieszczać wynik punktowy, skoro UW zwalnia z egzamów jak ktoś ma min. 80 pkt.
Pozdr.
na certyfikacie nie ma liczby punktow, ale dostajesz osobne zaswiadczenie, gdzie jest ona umieszczona. z tym ze na co dzien poslugujesz sie samym certyfikatem, wiec nikt o twoich punktach nie wie :)
J przygotowuje sie już od 2 lat jestem na specjalnym profilu mam 10 godzin niemieckiego tygodnowo plus 2 godziny nauki w domu-sama ćwicze ale to itak chyba za mało ale dobrze że zdaje za darmo :))
nie wiem jedni piszą że mają 10 godzin i że nie zdadzą, że to cegła, strraszne dramat więcej niż mittelstufe w oesterreich institut, inni że to znowu nie trudne, ale wiecie co ja jestem teraz po gimnazjum z DSD, ale jakoś sobie nie wyobrażam żebym miałzacząć czytać lekturki niemieckie, a co lepsz je rozumieć...:)

Ale cóż trzeba się uczyć, mimo iż z nowej matury ma już żden nie zwalniac, ale skoro zwalniał z niej dawniej ZD po A6 w OI, to czemu nie poradzić sobie ze zdaniem matury, mając DSD które jest wyżej niż Mittelsufe po A12 wOI.

Wszyscy z Krakowa napiszcie błagam do jakich lo chodziliście?
8, 2, 1?

Pozdrawiam
hejka to znowu ja:)
ty masz 10 godz> jeju ja mam teraz 5 + 4 dsd zaczne =9 i chyba zwariuje za rok egzamin i boje sie ze obleje! piszecie ze jest \'\'przystepny\'\'ale ja po tych wakacjach prawie wszystko zapomnialam dramat! a piszemy b.czesto wypracowanka, w dodatku dodali nam nowy jezyk obcy 3h tyg nie wiem wogole po co , jak zdajemy dsd:) no coz........

pozdrowka
ludzie, nie panikujcie! naprawde trzeba sie bardzo postarac, zeby nie zdac DSD...
po wakacjach to ja prawie nic nie pamietam, tragednia wlasnie pisze liscik na niemiec w czasie przeszlym i cholewka zajmuje mi to duuzo czasu!oj gdzie ta moje wiecza;((( buu

pozdro , nie lamie sie lamac sie bede kieddddys tam:)
soreczka za bledy to wynik zmeczenia widac ucze sie:) papap
Jaki temat wybraliście na ustny? Pytanko do tych co zdają w tym roku, jak i do tych co DSD mają już za sobą. Pytam bo muszę się na coś zdecydować, a krucho u mnie z pomysłami, a chciałabym trafić na jakiś ciekawy termat.
Hallo!!!
Zdawałam DSD II cztery lata temu i patrząc na to wszystko z perspektywy czasu mogę Wam napisać, że nie jest to trudny egzamin, jeśli będziecie podchodzić do niego poważnie i przygotowywać się porządnie. I nie bójcie się go tak, jak o tym piszecie, bo to naprawdę nie jest takie straszne!!! :)
A jeśli chodzi o temat jaki sobie wybrałam na ustny, to było to: "Jugend- und Erwachsenenwelt" - może nie bardzo orginalny ten temat, ale za to nie miałam żadnych problemów ze znalezieniem artykułów na ten temat oraz z opracowaniem tego tematu. Lepiej nie wybierać tematów bardzo ambitnych, bo potem jest problem i nie bardzo się wie, co można po polsku na ten temat mówić, a co dopiero po niemiecku :)
Wszystkim, którzy będą zdawać w tym roku DSD II życzę powodzenia i trzymam kciuku!!! :)
Dzięki za odpowiedź. "Jugend- und Erwachsenenwelt" to bardzo ogólny temat, sprecyzowałaś go sobie mówiąc tylko o jakimś określonym aspekcie / aspektach? I jeszcze jedno pytanko, jaką miałaś do tego lekturę? Bo słyszałałam, że do każdego tematu trzeba wybrać sobie jakieś dzieło literackie pasujące tematycznie do swojego zagadnienia. Pozdr.
hej Kasik...ja tez teraz zldaje DSDII i ja sobie wybralam rasizm...nie wiem jak bedzie ...mam nadzieje ze dobrze...pozdr:)
a znajomi brali....terroryzm, rola kobiet w zyciu( to ejst ceikawe bo to sa te wszystkie arabki itd) spory eksteremalne, aborcja, a dalej to juz nie pamietam:)
Dzięki za info. Ja zastanawiam się nad tematem kary śmierci. Chyba, że wpadnie mi do głowy coś lepszego. Heh.. nie wiem.
czy ktos z Was orientuje sie gdzie moge zdawac taki egzamin (DSD2) w krakowie i gdzie ewentualnie jest przystepna cena? dodam ze jestem studentem IV ale mam nadzieje ze ograniczen wiekowych nie ma:) Z gory dziekuje za odpowiedz i pozdrawiam
kraków , Instytut Goethego i kosztuje bodajze 1,3 (13 mln starych zl) i jest bez ograniczen wiekowych, wejdz sobie na str instytu, dsd jest wejsciem bez egzaminu jezykowego na uczelnie w krajach niemiecko jezycznych

pozdrowka
Marcin, DSD II jest bezpłatny jeśli jesteś uczniem liceum, które do niego przygotowuje. W innym wypadku nie wiem jak o jest. Może się czegoś dowiesz od koordynatora DSD w Polsce: http://www.zfa-polska.blink.pl/index.php Zawsze możesz jeszcze zdac egzamin odpowiadający temu stopniowi trudności w Goethe Institut - tam nie ma ograniczeń wiekowych (chyba ze dolna granica - min. 18 lat przy wyższych egzaminach). Goethe Institut Krakau: http://www.goethe.de/ms/kra/poindex.htm
Pozdr.
Ja mam niestety tylko 7 godzin niemca, chociaz dsd II czeka mnie "dopiero" za rok, chodze jeszcze prywatnie dwa razy w tygodniu po 180 minut, wiec wychodzi mi 11h. Zobaczymy co z tego wyjdzie, mam nadzieje ze zdam, a za tych co zdaja juz w grudniu lub w styczniu (nie wiem dokladnie) to 3mam kciuki :)
Mam pytanko w sprawie DSD do zorientowanych. W części "Textproduktion - textgebundene Aufgabe", gdzie jest do napisania komentarz są podane dwa pytania. Na ile słów trzeba napisać ten komentarz, czyli odpowiedzieć na te dwa pytania. Moja Niemka, która nas przygotowuje (jeszcze ;)) nie wie, ale podejrzewa, że kazde pytanie, traktować należy jak jeden komentarz (czyli 2 x 300 słów), ale mi się to wydaje mało prawdopodobne, bo gdy doliczyć Inhaltsangabe (200 słów), wychodzi 800 słów! Może ktoś wie? Pozdr.
A nie mieliscie u siebie probnego z wizytacja z regionu? Zawsze sie mozna popytac tych z "gory"... :/
Zbyt dobrze nie pamietam, probny mialem w polowie 2 klasy, ale cos kolo 600 slow mi wyszlo, i to byl max.
Temat przeniesiony do archwium.
31-60 z 155

« 

Zentrale Mittelstufenprüfung