DSD

Temat przeniesiony do archwium.
121-150 z 155
Na UWr studiuje niderlandystyke :) Bardzo fajny kierunek, serdecznie polecam zwlaszcza ze jezyk niemiecki i niderlandzki sa bardzo podobne :) Jest ze mna na roku pare osob z germanistyki, mowia ze jest ciezko, szczegolnie na poczatku, ale da sie przezyc.
Ja na germanistyke tez sie dostalam, ale zlozylam podanie o odroczenie rozpoczecia studiow, ktore dziekan rozpatrzyl pozytywnie. Zaczynam wiec w przyszlym roku - moze sie spotkamy :)
Wow niderlandystyka:0!Studiuję germanistykę, nie wiem, jaki problem mają Twoi koledzy z germ., ale dla mnie tylko wymowa jest trudna(, bo słucham z kaset-"Mówimy po niderlandzku"-a oni szybko mówią:)
Byc moze wyrazilam sie niejasno - ci ludzie z germanistyki nie maja problemow z niderlandzkim (no moze maja, ale nie o to tu chodzilo:]), tylko mowia ze na germanistyce UWr jest czasami ciezko (Magdziol pytala, jak na tym kierunku jest) :] Mam nadzieje, ze teraz juz wszystko jasne :D
Magdziol, a dlaczego nie chcesz studiować germy na UAM-ie, skoro jestes z Poznania?
Ahaaa:)
A kto powiedzial, ze chce studiowac germanistyke? ;)
Jest to jakas mozliwosc dla mnie, calkiem zagubionej w kwestii "kim zostac?" :(
Coz, ludzie nieprzecietnie utalentowani czesto maja taki problem ;)) (TAKI ZARCIK ;) ( tudziez: sa zbyt niezdecydowani!)
Pytalam, bo chcialam byc mila i podtrzymac konwersacje na forum, ktore ze wzgledu na przerwe swiateczna mogloby zamierac.. do czego udalo sie nie dopuscic;) nam wszystkim ;) Pytalam tez z wielu innych powodow:
1. z czystej cielawosci, bo tu na UAMie wielu narzeka, ze robi sie wiele niepotrzebnych rzeczy, mniej uwagi zwraca na wspolczesny niemiecki, a glownie na staroniemiecki ( co mnie specjalnie nie pociaga), nie wiem jednak jak jest na prawde. Tez slyszalam, ze jest duuuzo nauki...
2. lubie Wroclaw :)
3. bylam ciekawa, czy metia skreslila sie z listy na lingwistyce, bo dostala sie na germanistyke ( domyslac sie moglam, bo wczesnij wiedziala conieco o tym kierunku), na szczescie wybrala bardziej intrygujacy (dla mnie) kierunek (bez urazy)
>metia
pozdrawiam, jak juz mowilam nie jestem jeszcze zdecydowana, ale jezeli sie spotkamy to predzej na niderlandzkim niz na germanistyce we Wrocku, coz, ta w koncu mam pod nosem ( jak juz ktos zauwazyl, tez pozdrawiam ;)

Moze macie jeszcze jakies ciekawe propozycje co do kierunku studiow?
Jestem otwarta na wszelkie oferty!
Dla autora najlepszej - NAGRODA!
Poprawka: dla autora OSTATNIEJ ;)
Chcesz propozycje, to ja zacznę :)
Domyślam się, że chcesz coś ciekawego (ale jestem domyślna :D) związanego z językami (na to by wskazywały Twoje dotychczasowe wypowiedzi), więc co byś powiedziała na:
1) coś skandynawskiego - w tym roku na UAM-ie jest filologia norweska i duńska (za rok pewnie szwedzka ;)) Na tych kierunkach jest o tyle fajnie, że pula miejsc jest podzielona po połowie dla osób, które na maturze / egzaminie wstępnym zdają angielski i dla tych co niemiecki, a że ludzi zdających niemiecki jest zawsze mniej, więc łatwiej się dostać (to sie tyczyło oczywiscie UAM-u) :)
2) etnolingwistyke - z tego co wiem, fajny kierunek dla osób, które chcą poznać bardziej egzotyczne języki (choć niekonieznie bo np. taki hiszpański do egzotycznych sie raczej nie zalicza).
To na tyle na razie. Pozdr.
Czy ktoś może przetłumaczyć to na niemiecki ( mogą być błędy ) i wysłać na adres kris1977@ tlen.pl

W mojej okolicy jest bardzo dużo małych sklepików i jest również kilka supermarketów. Ja robię zakupy zarówno w małych sklepikach jak i w dużych supermarketach a czasami również na targu. jeżeli chodzi o codzienne zakupy takie jak chleb, masło , mleko to to chodzę do malutkiego sklepu obok mojego bloku, ponieważ jest bardzo blisko i nie zajmuje mi to dużo czasu. Gdy robię większe zakupy to jadę do supermarketu, ponieważ mogę tam dłużej pochodzić i dokładnie obejrzeć każdy kupowany produkt.Dodatkowo w supermarkecie widze cenę każdego produktu i mogę wybrać taki, który najbardziej mi odpowiada. W przypadku warzyw i owoców to zawsze kupuję je na targu gdyż mam wtedy pewność że są świeże.
o jakieciekawe rozmowy o DSD ostatnio??:)...oj niedlugo znajde teksty o tym jak pielegnowac kwiatki:)....jak to wszystko sie zmienia:)..pozdr
A po co Ci ta informacja? Z tego co wiem malpki nie hoduja kwiatkow...
Bez urazy ;)
A forum umarlo, bo wszyscy kuja na ustne.
no walsnei kuja...a ja sie lenie:/...nic nie umiem...a jak sie naucze na pamiec to bede recytowala bez sensu:/
Mam ten sam problem...
Ale trudno sie czegos nie nauczyc na pamiec jak sie to czyta dwutysieczny raz, wiec ucze sie juz tylko udawania, ze "to wcale nie z pamieci" ;)
przed lustrem zeby bylo smieszniej, ale moje czesto znaczaco podrzednie zlozone konstrukcje nawet przy najlepszym aktorstwie nie zabrzmia wiarygodnie, no coz, najwazniejsze to w podobnym stylu odpowiedziec potem na ich pytania...

A tak po-za-tym to tez sie lenie, ma sie rozumiec! pozdr
a ja juz jestem po:)..i zyje:)i nie bylo zle:) i w ogole sie ciesze....nie bylo tak zle...jak mowilam staralam sie wtracac "yyyy" zeby wygladalo bardziej na mowienie a nie recytowanie i chyba zle nie wyszlo...niestety wynikow nie ma:( a pytanie do Was...wiecie kto bedzie u Was w komisji??moglibyscie napisac???aa no i powodzenia wszystkim!!!!
a co sądzicie o "przymusie" zdawania przez uczniów z klas 2języcznych matury z języka na poziomie 2języcznym?? Nie dość że DSD nie zwalnia z matury (czego zupełnie nie rozumiem) to jeszcze musimy pisać maturę na wyższym poziomie.
hej!wiec powiem ci tak:dsdII to paroddia:-))) mi sie wydawalo ze to jakis kosmos i ze w zyciu nie zdam!!! dodam ze orlem w mojej klasie nie bylam :-))) a zdalam!!!! a teraz szczescie....:-))) wiec sie nie przejmuj a przygotowywac to sie przygotowywalam przed egzaminem i dodatkowo na lekcjach troche w szkole ;-)))) nie ma sie czego bac..no moze tylko ustnego i pytac komisji bo czsem glubie bywaly..ale projekt to pestka!!!najwazniejszy w nim jest prosty jezyk!!:-)))) powodzenia :-)))
jak juz to : Deutsches Sprach-diplom II!!!
papa
Hejka ja tez przygotowuje sie do DSDII , czytalam kilka Waszych wpisow i widze ze wszedzie jest tak samo - nasza babka tez ciagle mowi ze egzamin jest strasznie trudny . Boje sie ze nie zdam Niby ciagle piszemy jakies rozprawki , streszczenia , czytamy lektury . Ale czasami jest tyle tego ze normalnie pisze to na "odwal sie ".Mam 6 godz normalnego niemca z polka i 3 z Niemka . Z tego co sie orientuje nie ma zbyt duzo szkol , ktore prowadza przygotowanie do DSD. Wiec warto sie wziac za robote i nie zmarnowac tej szansy :))Aha no i mam jedno pytanko - czy u Was tez na tych gdzinach z Niemka/ Niemcem oceniane sa prace pod wzgledem procentu bledu w calej pracy ?Podobno do 8 % bledu zdaje sie .
Tez już jestem po DSD, nie powiedziałabym jednak, że egzamin to parodia. Poza tym raczej uważam, że o ile egzamin ustny jest łatwy (i większości podniósł ładnie punktacje), to o tyle na części pisemnej nie ma zmiłuj się, brakuje ci jednego, dwóch punktów do zaliczenia - masz pecha, nikt ci nie naciągnie. Aha, i jeszcze jedno, po klasie dwujęzycznej to może i pesta (mimo wszystko nie dla wszystkich), ale są klasy z poszerzonym tylko niemieckim, gdzie część podchodzi do tego certyfikatu i wtedy już nie jest tak różowo...
A ja mam jeszcze czas [tj. niecałe 10 miesięcy], ale chciałabym sie dowiedzieć coś o szkołach, które przygotowują do DSD II, tzn. czym wy się kierowaliście gdy wybieraliście liceum... czy tylko tym że blisko miejsca gdzie mieszkacie czy czymś innym?

Szczególnie interesują mnie opinie absolwentów krakowskich liceów (i obecnych, i tych po maturze). Jacy nauczyciele? Jak przygotowania i poziom nauki? Jaka atmosfera w szkole? I jeszcze wszystko co wam przyjdzie na myśl ;)
Wiem: jestem uparta, ale chciałabym jednak czegoś się dowiedzieć niż iść w nieznane. Jak ktoś może mi pomóc to czekam na wiadomość [email] to mój e-mail.

Dla niewtajemniczonych ;) : wszystko o krakowskich liceach, a zwłaszcza II, VI i VIII, ewentualnie I i XVI. Jakby ktoś nie wiedział te licea przygotowują do zdawania DSD II i właśnie dlatego chciałabym pójść do jednego z nich
Hejka!! Ja chodze do klasy z DSD. Licze że za 5 lat bede zdawać egzamin DSD. W tym roku poszło mi bardzo dobrze ( miałam ocene celującą:D). Dla wilu osób j. niemiecki jest bardzo trudny. Nie wystarczy dobry nauczyciel ( choć to jest bardzo ważne) liczą sie również chęci. Za wszystkich zdawajacych trzymam kciuki :)
Czesc! Potrzebuje waszej rady, wy co tak dobrze niemiecki znacie (rispekt)... Do czwartku musze sie zdecydowac czy zdawac dsd2, a moja sytuacja wyglada nieciekawie w porowanianiu do tych, co maja np 10 niemieckich w tygodniu w tym jakis native speakerow i inne bajery. Ucze sie w programie IB (miedzynarodowa matura) i mam niemiecki na poziome standard level (jest jeszcze high level). Mamy 5 niemieckich w tygodniu z mila pania ktora duzo nie wymaga, no ale nie jest tak ze sie obijamy, np. rekcje mam w malym paluszku (hehe.. przed wakacjami mialam :>). W gimnazjum nie uczylam sie niemieckiego, tylko troche z mama. Wczesniej znalam bardzo dobrze niemiecki - moj tato przez 10 lat pracowal w niemczech, spedzalam tam wiec cale wakacje ferie, jestem wiec osluchana z tym jezykiem. Gorzej z pisaniem, chociaz zdalam vortest do dsd2 (pisalismy to streszczenie i odp do textu o dziewczynce i tacie i sklepie). NIe czuje sie pewnie w mowienu, ale moze bym jakos dala rade sie do stycznia przygotowac :P nie przeczytalam jeszcze ksiazki homo faber, ale przerabialismy ja na polskim, mam nadzieje ze cos tam jeszcze pamietam - also versuche ich dieses buch auch auf deutsch lesen. UWAGA! nie zalezy mi na uzyskaniu jakiejs duzej ilosci punktow na tym egzaminie, chce tylko zdac, miec te 51!! Kiedys myslalam o tym zeby studiowac w niemczech, niestety warunki jakie stawiaja niemieckie uczelnie absolwentom IB sa bardzo niesprawiedliwe, nie spelniam ich.. Ale taki papierek zawsze sie przyda. jestem sie w stanie zmobilizowac do nauki, moge nawet codziennie jakies cwiczenia robic... (bede musiala znalezc na to czas w ogolnie hardkorowej maturalnej klasie :[) To jak? probowac? dac sobie spokój? I need your help! Ich brauche eure Hilfe!
Nie taki diabel straszny...
ale cos trzeba umiec.

W Twoim przypadku powtorz konstrukcje z "zu" !
Podchodzisz - nic nie tracisz, a do planow ze studiami w Niemczech mozesz wrocic (wiekszosc uczelni honoruje DSD). To na pewno nie jest bardzo trudny egzamin, zaryzykowalabym stwierdzenie, ze chwilami banalny, ale mnie zlinczuja ci , co sie nocami uczyli... Mysle jednak, ze tych banalnych momentow jest na tyle duzo, by bez wiekszego problemu zdobyc jednak te 51%. Nie przejmuj sie ksiazka! Chyba ze nie opanujesz swojego tematu (wlasciwie przemowienia... nie ludz sie, i tak wszyscy mowia z pamieci, nawet jak nie chca samo wchodzi ;)
oczywiscie wybor jest Twoj, a priorytetem matura, ale jakbys sie postarala DASZ RADE TO POLACZYC! bez szalenstw, nie poswiecajac czasu na mature, ale ten na siedzenie przed telewizorem... ( ja nawet tego nie poswiecilam, a zdalam)
pozdrawiam cieplo i zycze wlasciwego wyboru!
pamietaj, grunt do zaryzykowac, potem samo jakos pojdzie!! to nic nie kosztuje...
Dalam sie skreslic z listy. Czuje satysfakcje ;) pozdrawiam.
chodzisz moze do liceum do Lodzi? ;)
bylem w klasie bilingualnej z niem. i zdalem DSDII w 2004. bardzo balem sie Textprodiuktion ale jak napisalem z 10 prac po 500 slow, ktore sprawdzila mi nauczycielka w szkole (dzieki jej za to!), to na egz. poszlo mi na prawde niezle.

sluchanie bylo jedno z prostszych bo osluchalismy sie z Niemka ktora uczyla w naszej szkole ;)

na mowienie wzialem temat "Das Schachspiel seit Uhrzeiten" jako fanatyk szachowy i to byl niezly wybor. podczas rozmowy komisja zadawala duzo pytan i moglem wykazac sie Sachkenntnisse :)
Szczególy mozecie przeczytać na:
donatoblog.blogspot.com
ej fajnie ze tyle osob chodzilo do klas niemieckich, ja tez konczylam klase z DSD ale w gdansku:)))
Tylko jedyne czego mi brakuje na tym papierku, to ze nie ma zadnej oceny ani nic, tylko po prostu ze zdane, a u nas wszyscy zdali.
Uwazam ze to prosty egzamin. To juz chyba ZMP byl ciezszy... serio...
mam do was wielka prosbe....moglibyscie napisac jakies adresy stronek gdzie sa przykladowe testy dsd2...bo dosyc trudno znalezc..a zdaje juz za miesiac. pozdrowienia!
czesc Kasik!napisz mi z jakiej strony sciagnelas te zadania na DSH???
Temat przeniesiony do archwium.
121-150 z 155

« 

Zentrale Mittelstufenprüfung