Dobra mam dokładniejsze informacje .Poszperałem trochę w necie,napisałem kilka e-maili i mam odpowiedź :
Dzień dobry panie Krystianie ****
Informacje dotyczące nauki zawodu w Niemczech, które się ostatnio ukazały w polskich mediach są niestety bardzo uproszczone. Ten temat ma wiele różnych aspektów: rodzaje zawódow nauczanych, regionów, firm, znajomości języków obcych, wykształcenie itp.
Tzw. Dualny system nauczania polega na równoległej nauce zawodu w szkole(teoria) i w przedsiębiorstwie/zakładzie pracy(praktyka). Niemiecki system nauki zawodu jest rownież dostępny dla polskich uczniów/absolwentów i studentów niezależnie od regionu w którym mieszkają. Warunkiem podstawowym jest znajomość języka niemieckiego, oraz wiek 16- 25/max.27 lat. Nauka jest bezpłatna a w ramach praktyk zawodowych uczeń otrzymuje wynagrodzenie, za które może opłacić koszty zamieszkania i wyżywienia. Wysokość tego wynagrodzenia jest zróżnicowana w zależności od zawodów, firm i regionów gdzie odbywa się nauka. Początek nauki jest na przełomie sierpnia i września, a czas trwania nauki wraz z paraktykami to 3-3,5 roku.
Zawody są podzielone w na tzw. zawody rzemieślnicze, podlegające Izbie Rzemieślniczej,i na zawody przemysłowo-handlowo-uslugowe, które podlegają Izbie Przemysłowo- Handlowej(IHK), oraz inne np.zawody rolnicze. Wykaz nauczanych zawodów można znaleźć na stronach internetowyh IHK i Izby Rzemieślniczej. Szczegółowy opis wszystkich zawodów (specjalizacji) , wynagrodzeń, czasu i warunków nauki na obszarze Niemiec można znależć na stronach Urzędu Pracy(Arbeitsagentur) np.www.planet-beruf.de
IHK Cottbus ma kontakt z 1500 firmami w regionie Brandenburgii i pomoże kandydatowi:
-w wyborze zawodu zgodnie z zainteresowaniami i predyspozycjami(spośród ok.140 zawodów)
-wyszuka odpowiednią firme szkolącą uczniów w danym zawodzie
- w skompletowaniu wymaganych dokumentów
-udzieli wskazówek odnośnie rozmowy kwalifikacyjnej w firmie
-w wyszukaniu zakwaterowania
W celu przygotowania do wstępnej rozmowy kwalifikacyjnej w IHK Cottbus, proszę przysłać wypełniony formularz zgłoszeniowy , oraz dołączyć życiorys(CV plus Foto) w języku niemieckim z opisem jak długo(intensywnie) trwała nauka języka niemieckiego, a także kopię ostatniego świadectwa szkolnego.
W załączeniu dokumenty:
-Formularz zgłoszeniowy
-adresy stron internetowych
-FAQ-Katalog
-Broszura o kształceniu zawodowym i praktykach w Niemczech
- wzory zyciorysu,CV itp.
W przypadku dalszych pytań służe pomocą.
Pozdrawiam serdecznie
Elżbieta Todte
Izba Przemyslowo-Handlowa
Industrie- und Handelskammer Cottbus
Geschäftsbereich International/Volks- und Außenwirtschaft
Wirtschafts-/Finanz- und Grundsatzfragen
WIKON Zielona Góra - Cottbus
Goethestraße 1
D-03046 Cottbus
Tel.: [tel]
Fax: [tel]
E-Mail [email]