Pytanie o zawodówke w Niemczech.

Temat przeniesiony do archwium.
61-89 z 89
| następna
Witam też chce się uczyć w takiej szkole !! Za 6 miesięcy kończe gimnazjum i chciał skonczyć zawodówke w niemchcech. Prosze o jakiś numer kontaktowy do użytkownika Balka10.
Cytat: Deleborn
Dobra, kobieta nie kobieta, mąż czy nie mąż mniejsza o to.

Otóż mam pytanie.
Wraz z kolegą z klasy postanowiliśmy się nieco więcej dowiedzieć jak to jest z tym wyjazdem do tych zawodówek. Czy może ktoś udzielić rzetelnym informacji ?
Gdzie składać i JAKIE papiery ?
Gdzie się dowiadywać o cokolwiek więcej niż " zawodówki w niemczech, tak coś o tym było" i inne pierdoły a zero szczegołów.
Chodzi mi o wszystkie rzeczy, które pozwolą Nam się " zapisać " ( ? ) do tych szkół ( wybranej)
Też bym chciał z kimś wyjechać !! za Pare miesięcy kończe gim. Może byśmy sie jakoś zgadali !!! odp
pól polski chce już wyjechać a raptem było 12 miejsc
reszta planowane w przyszlosci

edytowany przez bella1365: 21 sty 2011
www.transnational-dual.de -> ja wiem tylko o tym trzeba dać dowód naznajomość języka np. certyfikat lub matura ustna.. wiem to od osoby, która tym zarządza w niemczech.
Cytat: bella1365
pól polski chce już wyjechać a raptem było 12 miejsc
reszta planowane w przyszlosci
Przyszłość nadeszła, ogłosili że mają 10 tysięcy miejsc dla uczniów z państw ościennych...

Cytat: martin92
www.transnational-dual.de -> ja wiem tylko o tym trzeba dać dowód naznajomość języka np. certyfikat lub matura ustna.. wiem to od osoby, która tym zarządza w niemczech.

no ta, bo 2 klasie gimnazjum piszę mature a w 3 to dostaje certyfikat znajomości j. Niemieckiego od tej całej Merker czy marker... o.O

To czy z kimś wyjadę jeżeli ktoś chce to bardzo chętnie tylko potrzebne są mi wiadomości gdzie złożyć papiery o to, gdzie popytać Gdzie mam tam pojechać ( przecież nie w każdym mieście w niemczech to jest) bo zapewne jakieś przydziały są itp. Więc czy ktoś ma konkretny numer telefonu/ stronę lub cokolwiek pozwalające potwierdzić to że jak tam pojadę to będę miał pokój, wyżywienie, szkołę i praktyki ?... Nie mam zamiaru jechać w ciemno ale to też jest opcja prawda? :<

Witam all. Mam 16 lat ucze się w technikum <technik pojazdów samochodowych> ,jestem najlepszym uczniem w klasie wiem ,że sobie poradze w tej szkole mimo to chcę wyjechać z powodów materialnych.Brak kasy mnie do tego zmusza. Prosze o dokładne informacje na email [email] lub na [gg] . Jak ktos sie wybiera to pisac ja z kilkoma kumplami jestesmy tym bardzo zainteresowani.
Aha, to macie więcej takich najlepszych uczniów?
Cytat: zochama

Zaachoma pijesz do czegoś? Wątpisz we mnie hah ?Możesz być pewny/a że jestem najlepszym uczniem w klasie a jest takich nie wiele ...Chyba że źle zrozumiałem twoją wypowiedź ;p

Wracając do tematu nie mam pojęcia w którą wersje z gazet wieżyc ...Jedni piszą ,że mieszkanie i wyżywienie jest zapewnione inne piszą ,że zapewniona jest jedynie opłata za praktyki...Ma ktoś może dokładne info? Czekam na odp. Pisać ewentualnie na gg.
Piję do ciebie, bo twój wpis nie podaje o co ci codzi, taki jesteś rozkojarzony najlepszy. Wieżysz mi? W wieży?
Cytat: xxfaz
Prosze o dokładne informacje. Jak ktos sie wybiera to pisac ja z kilkoma kumplami jestesmy tym bardzo zainteresowani.

Ślepy/a jesteś? Wyraźnie napisałem ,że chodzi mi o informacje.Jeśli ktoś tu jest rozkojarzony to chyba ty ...<lol>
O jakie informacje?
cytat:
wiem ,że sobie poradze w tej szkole mimo to chcę wyjechać z powodów materialnych.
Wyjechać można także z garażu na ulicę, albo ze szkoły. Nic kapowalski?

Jeżeli się nie wypowiadasz na temat to z łaski swojej morda w dupe i się nie odzywaj.

Xxfaz, niestety nadal zero konkretnych informacji.
Deleborn! A, co by ci sie stalo, gdybyś się zmusił przeczytać całego tego posta i to najlepiej od miejsca Oleczny z 5-go stycznia 2011? Może byś wtedy nareszcie twoją własną morde w dupę wsadził? Zamiast tutaj bezmyśnie dupami rzucać z łaski swojej, dzieciaczku? Wciągnij do tej czytanki twojego Xafaza, bo on też szuka i ni czorta...
Grupa projektowa jest odpowiedzialna za koordynacje działań między firmami a zagraniczną młodzieżą.
Do naszych obowiazków należy:
· identyfikowanie zapotrzebowania wśród firm z Turyngii (włączając w to indywidualne potrzeby
kandydatów) oraz informowanie o tym naszych zagranicznych partnerów
· zatwierdzanie podań
· przeprowadzanie rozmów kwalifikacyjnych
· przygotowanie mlodzieŜy do warunków edukacji w Niemczech
· pomoc w znalezieniu zakwaterowania oraz w kontakcie z urzędami
· wsparcie w prawnych i organizacyjnych sprawach
· wsparcie praktykanta w procesie integracji z nowym otoczeniem
· wsparcie mlodzieŜy w czasie edukacji oraz zapewnienie pomyślnego treningu zawodowego
edytowany przez zochama: 07 lut 2011
zosiu ty jestes strasznie wulgarna
Deleborn! A, co by ci sie stalo, gdybyś się zmusił przeczytać całego tego posta

Post to wiadomość jaką właśnie wysłałaś, Temat a może po angielsku jak już tak chcesz to TOPIC to jest całośc ( chodzi tutaj o zakładanie topiców gdzie piszę się posty) tak na sprostowanie.

Widzisz, przeczytałem trzy strony TEGO topicu i nic nie wyciągnąłem :< ale widzę, że jak się trochę pozłościsz to wychodzi Ci to na dobre i jakieś już konkretne informacje podałaś, trudno było tak od razu ? za to czepiać się innych pytających ?
Deleborn, jesteś po prostu za tępy. Zostań w twojej podstawówce i zapomnij o wyjazdach. Weć sobe ten twój TOPIC, bo to wszystko PIC na wodę u ciebie.
Deleborn, jesteś po prostu za tępy. Zostań w twojej podstawówce i zapomnij o wyjazdach. Weć sobe ten twój TOPIC, bo to wszystko PIC na wodę u ciebie.

ZOSIU ZOSTAW CHLOPAKA W SPOKOJU

a to podobno młodzież używa słów nie znając ich znaczenia ;] Widać bardzo wysoki poziom w Twojej wypowiedzi , ile masz lat ? 20 ? pfff
Cytat: Deleborn
ile masz lat ? 20 ? pfff

Was für ein Dummkopf :)
Pewnie się stęskniliście ;] Jeżeli piszę dokładne informacje to chyba logiczne dla ludzi myślących jest to że zalicza się do tego : ( placówki,nr tel,Miejsca składanie podań, terminy zdawania zgłoszeń , zasady umów). Jeżeli ktoś coś o tym wie ,pisać! ;)
xD Tak czytam te wypowiedzi i czytam i się zastanawiam czy plany tych gimnazjalistów są poważne czy jest to zbuntowana młodzież która chce uciec z domu bo życie im nie odpowiada z rodzicami. Jeśli komuś z was się uda to napiszcie tutaj czy się udało :-) zero złośliwości.
Heh nie wiem jak inni ale ja tam jadÄ™ z powodu kasy ;/
Dobra mam dokładniejsze informacje .Poszperałem trochę w necie,napisałem kilka e-maili i mam odpowiedź :

Dzień dobry panie Krystianie ****
Informacje dotyczące nauki zawodu w Niemczech, które się ostatnio ukazały w polskich mediach są niestety bardzo uproszczone. Ten temat ma wiele różnych aspektów: rodzaje zawódow nauczanych, regionów, firm, znajomości języków obcych, wykształcenie itp.
Tzw. Dualny system nauczania polega na równoległej nauce zawodu w szkole(teoria) i w przedsiębiorstwie/zakładzie pracy(praktyka). Niemiecki system nauki zawodu jest rownież dostępny dla polskich uczniów/absolwentów i studentów niezależnie od regionu w którym mieszkają. Warunkiem podstawowym jest znajomość języka niemieckiego, oraz wiek 16- 25/max.27 lat. Nauka jest bezpłatna a w ramach praktyk zawodowych uczeń otrzymuje wynagrodzenie, za które może opłacić koszty zamieszkania i wyżywienia. Wysokość tego wynagrodzenia jest zróżnicowana w zależności od zawodów, firm i regionów gdzie odbywa się nauka. Początek nauki jest na przełomie sierpnia i września, a czas trwania nauki wraz z paraktykami to 3-3,5 roku.
Zawody są podzielone w na tzw. zawody rzemieślnicze, podlegające Izbie Rzemieślniczej,i na zawody przemysłowo-handlowo-uslugowe, które podlegają Izbie Przemysłowo- Handlowej(IHK), oraz inne np.zawody rolnicze. Wykaz nauczanych zawodów można znaleźć na stronach internetowyh IHK i Izby Rzemieślniczej. Szczegółowy opis wszystkich zawodów (specjalizacji) , wynagrodzeń, czasu i warunków nauki na obszarze Niemiec można znależć na stronach Urzędu Pracy(Arbeitsagentur) np.www.planet-beruf.de

IHK Cottbus ma kontakt z 1500 firmami w regionie Brandenburgii i pomoże kandydatowi:
-w wyborze zawodu zgodnie z zainteresowaniami i predyspozycjami(spośród ok.140 zawodów)
-wyszuka odpowiednią firme szkolącą uczniów w danym zawodzie
- w skompletowaniu wymaganych dokumentów
-udzieli wskazówek odnośnie rozmowy kwalifikacyjnej w firmie
-w wyszukaniu zakwaterowania

W celu przygotowania do wstępnej rozmowy kwalifikacyjnej w IHK Cottbus, proszę przysłać wypełniony formularz zgłoszeniowy , oraz dołączyć życiorys(CV plus Foto) w języku niemieckim z opisem jak długo(intensywnie) trwała nauka języka niemieckiego, a także kopię ostatniego świadectwa szkolnego.

W załączeniu dokumenty:
-Formularz zgłoszeniowy
-adresy stron internetowych
-FAQ-Katalog
-Broszura o kształceniu zawodowym i praktykach w Niemczech
- wzory zyciorysu,CV itp.

W przypadku dalszych pytań służe pomocą.

Pozdrawiam serdecznie

Elżbieta Todte

Izba Przemyslowo-Handlowa

Industrie- und Handelskammer Cottbus
Geschäftsbereich International/Volks- und Außenwirtschaft
Wirtschafts-/Finanz- und Grundsatzfragen
WIKON Zielona Góra - Cottbus
Goethestraße 1
D-03046 Cottbus

Tel.: [tel]
Fax: [tel]
E-Mail [email]
Internet http://www.cottbus.ihk.de
posprawdzajcie sobie na tej stronie:
Edukacja zawodowa w Niemczech, dualny system kształcenia zawodu.
na tam prawie wszystko napisali :) ale jeszcze niedokładnie
Witam!
Jeśli kto coś już wie więcej niż tu pisze, np. Czy już ktoś się zapisał (to co i jak? zrobić cza?), Lub czy wysłał jakieś dokumenty (CV) itd..

ProszÄ™ o kontakt.. :)

E-mail: [email]
Numer Kom. 5[tel]
[gg]
patryk120 - erfüllst du die Grundvoraussetzungen?

Witam, właśnie dostałem się do zawodowej szkoły w Niemczech na zawód elektryka, jeżeli chcesz podążyć w moje ślady jeśli jesteś naprawdę zainteresowany napisz, przygotowałem folder zawierający wszystkie potrzebne materiały, kontakty oraz dane na temat nauki zawodu w Niemczech. Aktualnie ustaliłem z szefem płatność 700 euro za miesiąc przez pierwszy rok nauki, a za ostatni na 1100. Zarobki są jak widać niesamowite a od razu po szkole zostanę tam przyjęty. Jeżeli chcesz pójść w moje ślady, śmiało napisz: [email] lub 37475601(gg)
też biore udzial w tym projekcie.mialem rozpoczac nauke w sierpniu ale by mi nie zdążyli zrobić kursów,a jezyka nie umiem super,tylko dobrze.zaproponowali mi wyjazd w maju 2012r. od maja do sierpnia kursy chyba beda tam. stawka z anauke to 460 euro 1 rok, 480 euro 2 rok. 560 euro 3 rok.
nauka trwa 3,5 roku w systemie dualnym ( 2 tyg. szkoła, 2 tyg. praktyki)
jeżeli byście chcieli pójść na zawód elektronika to dobrze by było gdybyscie złozyli papiery tam gdzie ja bo troche samotnie było mi, nie było z kim pogadac
wiecej info: [email] lub [gg]
Temat przeniesiony do archwium.
61-89 z 89
| następna

»

Pomoc językowa - Sprawdzenie