Przenieść się do Niemiec

Temat przeniesiony do archwium.
61-90 z 93
20% przez pół roku, przeciez to bandytyzm w biały dzień.
"nie chcemy aby placil nam pracodawca niemiecki za was poniewaz automatycznie upowaznia go to do obnizenia wam stawek i nie o 20% ale prawie o polowe "

Chciałbym sie dowiedzieć na jakiej podstawie prawnej? jakis paragrafik pani przytoczy albo art. ? bo moim zdaniem to umyslne wprowadzanie w bład, ale mam nadzieje, ze sie myle!
Wg niemieckiego prawa pracy jest to nielegalne....rnIstnieja wprawdzie firmy leasingu personalnego (Zeitarbeit)takie jak Adecco, Manpower, ale tutaj pracodawca jest ta wlasnie firma, ktora wypozycza pracownika danej firmie (na podobnych zasadach zreszta jak w Polsce).rnI w takich firmach oczywiscie nie pobiera sie oplat od pracownika przed podpisaniem umowy o prace!!!!!rnNie wiem, czy cos takiego jest w Polsce legalne...rnJezeli ktos oferuje Wam zatrudnienie, zawsze musicie otrzymac umowe o prace, z nastepnymi informacjami:rnPracodawca (adres, telefon), pracownik, stawka za godzine (brutto), ilosc godzin pracy w tygodniu, wynagrodzenie nadgodzin, ilosc dni urlopowych, na jaki czas zawarta jest umowa o prace, i jak szybko mozna pracownika zwolnic!rnWazne jest, jezeli ktos oferuje Wam prace z zakwaterowaniem i wyzywieniem- domagajcie sie pisemnego potwierdzenie kosztow (jezeli uslyszycie, ze mieszkanie i wyzywienie jest bezplatne: to rowniez koniecznie potrzebne jest to "na pismie".rnI wszystko oczywiscie z podpisem i data.rnJezeli svissemodern zapewnia (jak obiecuje) prace legalna: otrzymacie umowe o prace PRZED WYJAZDEM DO NIEMIEC I PRZED WPLACENIEM JAKICHKOLWIEK ZALICZEK!!!!rnA-ha : jezeli czytanie w internecie jakiekolwiek pozytywne lub negatywne opnie, to pamietajcie, kazdy (nawet same zainteresowane firmy) moga takie opinie pisac, wiec zawsze przemyslcie sprawe!rnW Niemczech "Zeitarbeitsfirmen" maja na prawie zawsze podane liste referencji (a wiec przedsiebiorstw, z ktorymi wspolpracuja)...rnA-ha: jezli przeczytacie, ze jakies posrednictwo pracy pracuje legalnie w Niemczech, piszcie na forum: mozna to bez problemu sprawdzic: te firmy musza miec zezwolenie niemieckiego biura pracy!!!!!rnrnI jeszcze jedno: wakacje tuz,tuz, wielu z was rnbedzie pracowac w Niemczech: moze ci ktorzy juz pracowali podzieja sie z wrazeniami i udziela paru rad tym, ktorzy wyjada w tym roku?????rnrnZycze Wszystkim powodzenia!
Moja zona ma obywatelstwo Niemieckie .Jakie dokumenty nalezy zabrac z polski (przetlumaczone) niezbedne do pierwszych rejestracji w Arbeitsamt ile czeka sie na dowod osobisty w Niemczech? rnpozdrawiam z gory dziekuje moj [gg]
Potzrebuje uciec od wojska a jedynym wyjsciem jest zameldowanie za granica .Oczywiscie odplatnie, czy ktos moze mnie poratować moj mail [email]
bardzo prosze o pomoc.chcialabym wyjechac na stale do niemiec. moj chlopak jest niemcem i ma tam mieszkanie.ja mieszkam w polsce i mam synka z innym mezczyzna.wraz z synem jestesmy obywatelami polski.jestem jego jedynym prawnym opiekunem wiec nie ma problemu z paszportem. nie mam pojecia gdzie mam sie udac i jakie dokumenty sa mi potrzebne.mieszkam w gdansku. moj e-mail [email] .bardzo prosze o pomoc.z gory dziekuje
Witam.
Ja tez sie przenioslam do Niemiec. Pomogl mi w tym pewien czlowiek. Znalazl mi mieszkanie, zalatwil wszystkie sprawy papierkowe zwiazane z chodzeniem do roznych urzedow. Teraz mam swoje mieszkanie, urodzilam dziecko, chodzilam nawet na kurs niemieckiego. Jednym slowem nie znalam jezyka a mialam wszystko na 5 zalatwione.
Jesli macie ochote, kliknijcie do mnie [gg] , [email]
pozdrawiam i zycze powodzenia.
hej ;) czy masz może gadu gadu ?? Bo chetnie skorzystałabym z Twojej pomocy...
AGNIESZKA SZUKA HELP, cztalam wszystkie wpisy i poza moim twoj byl najswiezszy, chcialam zapytac czy chodzilo ci o mnie pytajac o nr, gg. jesli tak, podalam go we wczesniejszym poscie, a tak dla przypomnienia 2741550.
Pozdrawiam
analiza czy jak ci tam biega. Wydeje mi sie ze jestes naciagaczka i nie masz za bardzo dobrych intencji. Jaesli tak nie jest to powiedz dlaczego spamujesz?.
No i tak na marginesie - calkiem za friko ? e chyba nie. Od siebie moge tylko zaoferowac 23 cm, bo kasy nie mam. a co do gelsenkirchen - Troche tam bidnie
znam ten adres w gelsenkirchen, co podaje @naliz@, to zaklad pogrzebowy, zycze szczescia na ostatniej drodze
von Klug czy jak ci tam...
Twoj nick jest chyba twoim przeciwientwem-tak na marginesie!
Nie do Ciebie pisze to sie nie wtracaj i postaraj sie zwiekszyc poziom Twojej inteligencji, bo po tym co piszesz to nic soba nie reprezentujesz, a to przykre.
Wiesz co, Ty chyba tez do najinteligentniejszych sie nie zaliczasz bo zadnego adresu nie podawalam i chyba Tobie trzeba zyczyc duzo szczescia w zyciu, wnioskujac po Twoim poscie. Puste to takie...
I jeszcze, skoro kasy nie masz to raczej u Ciebie bidnie, hmmm?...
analiza, grosse-klappe
ile bedzie kosztowac panska pomoc w zamieszkaniu w niemczech?
niemcy maja WIELKIE serce dla polakow, i dlatego ich KOCHAM!
kurcze to miales szczescie, ze trafiales na samych takich co kochaja Polakow ;)
hej wszystkim mam pytanie niedługo skończę technikum i chciałbym wyjechac do niemiec mam pytanie co ja będę musiał za dokumenty z sobą zabrac by załatwic wszystkie podstawowe formalności!!!
Cześć!Mieszkam w Niemczech od lipca.Mój mąż mieszka tutaj od 3 lat i wszystko załatwiał sam,tzn.mieszkanie.Bardzo trudno dostać duże mieszkanie jak nie jest się razem z rodziną zameldowanym w Niemczech ale jemu sie udało :) musisz mieć pieniadze ok.1300 Euro na kaucje nawet w mieszkaniu socjalnym.3 pokojowe mieszkanie to czynsz ok.510 Euro plus ok.80 Euro prąd co 2 miesiące.Musisz miec kąto w banku no i oczywiście pracę.Znać dobrze Niemiecki bo bez tego w tej chwili nie masz szans na pracę,dobrą pracę o którą trudno w tej chwili.Na Basis jest fulpracy ale za400 Euro nie da się wyżyć.Ja w tej chwili chodzę na kurs Niemieckiego codziennie po 4 godziny mam dwoje dzieci jedno jest w szkole drugie w przedszkolu.Wydaje mi się że powinieneś najpierw sam przyjecheć znaleść pracę ,zacząć zarabiać.Nie dostaniesz pieniędzy za nic a już napewno za pochodzenie!!! .Mieszkam na Bayerach mam dobry zawód ale w już na początku powiedzieli mi ze bez znajomosci bardzo dobrej jezyka nie mam szans na znalezienie pracy.Jeśli masz pochodzenie możesz zalatwić Kindergeld.Ale najpierw musisz być zameldowany!!!Można załatwić pomoc finansową do czynszu ja dostaję 106 Euro miesięcznie po za tym nie mam zadnych dodatkowych pieniędzy zyjemy z jednej pensji nie jest żle z głodu nie umieramy :)Czekam jeszcze na zatwierdzenie mojego dyplomu żebym mogła wykonywać swój zawód,jesli mi go nie zatwierdzą to będę musiała zadawać go jeszcze raz w języku niemieckim.Nie ma już WIZ jestem tutaj na paszporcie.Pozwolenie na pracę dostałam bezterminowo ale do tej pory czekam na specjalny papier z ubezpieczalni bez którego nikt mnie do pracy nie przyjmie.Kurs kosztuje dla Auslendrów 100 Euro miesięcznie plus 11 Euro książka ja mam go za darmo ale kupe papierów i nerwów mnie to kosztowało.Muszę się uczyć do Maja i mam nadzieje ze znajde chociaż pracę na Basis.Życzę powodzenia!!!
Ja w niemczech mieszkam od 1,5 roku. Przyjechałem razem z żoną i 8 miesięćzną wtedy córką. Na początke zahaczyliśmy się u rodziny. Fakt załatwiania jest sporo, dużo chodzenia po urzędach ale idzie to dość sprawnie.
Co do jednej z wypowiedzi jaką czytałem że najpierw musisz mieć pracę bo nie wyżyjesz. Ja pracy nie mam i żyję i mam się dobrze. Jeżeli masz obywatelstwo to należy ci się wszystko to co niemcom. Czyli dostaniesz zasiłek dla bezrobotnych który jest bezterminowy. Z czasem zmienia tylko nazwy i go obcinają ale nie mogą zjechać poniżej pewnej kwoty za którą i tak spokojnie się utrzymasz. Na córkę dostałem Erziehungsgeld na 3 lata i oczywiście Kindergeld.
Za mieszkanie płaci miasto. Samemu opłacam prąd, telefon.
Dostaję miesięcznie 1250 euro zasiłku z czego muszę wszystko opłacić i się utrzymać. Mieszkanie 500, prąd 60 co miesiąc, telefon 50. Raz na pół roklu śmieci 150. Czyli po odjęciu zostaje ok 600 euro. Na jedzenie i życie starczy ci to spokojnie. Tym bardziej że na każde dziecko Kindergeld masz 154 euro.
Nie wiem jak jest w innych landach. Ja mieszkam w Baden-Wurttemberg. I wcale nie narzekam i nie żałuję przeprowadzki.
No to niezle tego zasilku tez bym nie narzekal ani nie zalowal przeprowadzki,ale poczekajmy jak zasilek sie skonczy i wszystkie doplaty z Miasta,ba albo trzeba bedzie cos zwrocic Miastu.Mieszkam juz 19 lat w Niemczech wiem cos o tym.Pozdrawiam.
witam wszystkich a kto mi powie co zrobic zeby wyjechac juz z dzieckiem w czasie zalatwiania pochodzenia,jakie zebrac papiery czy istotne jest ze ojciec dziecka jest obywatelem niemiec,czy reszte formalnosci zwiazane z pochodzeniem mozna zalatwic juz tam bendac prosze o pomoc [email]
Witam! Mam jedno pytanie odnośnie tego Co napisałes(Manexxl) Na jekiej podstawie dostałeś Erziehungsgeld? Słyszałam ze na dziecko przysługuje tylko Kindergeld w wysokości 154e..
Jest tak, jak masz pochodzenie to z glodu w Niemczech nikt ci nie da umrzec, przyznaja wam socjal, mieszkanie socjalne, darmowy kurs j. niemieckiego, doplate do mieszkania socjalnego, kindergeld. musisz zameldowc sie z rodzina w danym miescie, zapisac dzieci do szkoly. Potem bedzie juz na prosto. Zycze powodzenia.
Bardzo przykre jest to, ze Narodowosc osoby w tym przypadku Polska, jest traktowana jak najgorsze zlo. To ze jest ktos POLAKIEM nie znaczy ze ma byc ponizany bo Pani ktora tak sie wyrazila tez nie ma pewnosci co ja jeszcze czeka w przyszlosci i moze sie zdarzyc ze w kazdej chwili noga sie jej powinie i tez bedzie zmuszona szukac pracy- bo jak znam zycie nie tacy biznesmeni ze szczebla najwyzszego w jednej chwili spadali na sam dol. Tylko niech ta Pani zastanowi sie jak sie poczuje , gdy ktos do kogo ona sie zwroci o pomoc zacznie ja ponizac przez to ze ma taka narodowosc jaka ma.Niestety nic nie trwa wiecznie a zycie plata czasem takie figle o ktorych widac ta Panie nie ma pojecia bo byc moze jest zbyt pewna siebie. A to niestety bardzo duzy blad. Trzeba byc realista i czlowiekiem dla drugiego czlowieka.Zdaje sie ze czasy dyskryminacji juz dawno minely. Ja Panu zycze ze swej strony wytrwalosci w ukladaniu sobie i rodzinie zycia w niemczech i nieprzejmowaniu sie takimi uwagami ze strony innych.
Niech sie pan nie przejmuje, Pani sylwia nie wie jeszcze co ja spotka w przyszlosci. Nie tacy biznesmeni z najwyzszego szczebla spadali na sam dol bo tak zycie chcialo. tylko naiech sie ta Pani zastanowi co poczuje jak ktos do kogo zwroci sie o pomoc potraktuje ja jak gorsze zlo tylko dlatego ze jest np.POLKA.Taka pewnosc siebie moze te Pania zgubic bo nie jest realistka. A zycie lubi platac figle i to okropne-szkoda ze ta Pani nie potrafi realistycznie wziasc tego pod uwage bo nic nie trwa wiecznie. Zycze Panu wytrwalosci i cierpliwosci w zalatwianiu swoich spraw i kontaktach z tego typu ludzmi co ta Pani. Prosze sie nie przejmowac. Nie wszyscy dyskraminuja ludzi ze wzgledu na ich narodowosc.Zycze powodzenia.
Niech sie pan nie przejmuje, Pani sylwia nie wie jeszcze co ja spotka w przyszlosci. Nie tacy biznesmeni z najwyzszego szczebla spadali na sam dol bo tak zycie chcialo. tylko naiech sie ta Pani zastanowi co poczuje jak ktos do kogo zwroci sie o pomoc potraktuje ja jak gorsze zlo tylko dlatego ze jest np.POLKA.Taka pewnosc siebie moze te Pania zgubic bo nie jest realistka. A zycie lubi platac figle i to okropne-szkoda ze ta Pani nie potrafi realistycznie wziasc tego pod uwage bo nic nie trwa wiecznie. Zycze Panu wytrwalosci i cierpliwosci w zalatwianiu swoich spraw i kontaktach z tego typu ludzmi co ta Pani. Prosze sie nie przejmowac. Nie wszyscy dyskraminuja ludzi ze wzgledu na ich narodowosc.Zycze powodzenia.
Bardzo przykre jest to, ze Narodowosc osoby w tym przypadku Polska, jest traktowana jak najgorsze zlo. To ze jest ktos POLAKIEM nie znaczy ze ma byc ponizany bo Pani ktora tak sie wyrazila tez nie ma pewnosci co ja jeszcze czeka w przyszlosci i moze sie zdarzyc ze w kazdej chwili noga sie jej powinie i tez bedzie zmuszona szukac pracy- bo jak znam zycie nie tacy biznesmeni ze szczebla najwyzszego w jednej chwili spadali na sam dol. Tylko niech ta Pani zastanowi sie jak sie poczuje , gdy ktos do kogo ona sie zwroci o pomoc zacznie ja ponizac przez to ze ma taka narodowosc jaka ma.Niestety nic nie trwa wiecznie a zycie plata czasem takie figle o ktorych widac ta Panie nie ma pojecia bo byc moze jest zbyt pewna siebie. A to niestety bardzo duzy blad. Trzeba byc realista i czlowiekiem dla drugiego czlowieka.Zdaje sie ze czasy dyskryminacji juz dawno minely. Ja Panu zycze ze swej strony wytrwalosci w ukladaniu sobie i rodzinie zycia w niemczech i nieprzejmowaniu sie takimi uwagami ze strony innych.
Temat przeniesiony do archwium.
61-90 z 93