Matura ustna 2009

Temat przeniesiony do archwium.
1-30 z 210
poprzednia |
Witam, mam parę pytań
Od kiedy są matury ustne z niemca na poziomio podstawowym?
A także podobno w tym roku z angielskiego maja być takie same zestawy jak w 2008, czy jest szansa, że z Niemca też tak będzie? Ktoś cos o tym wie?
I jeszcze pytanie czysto teorytyczne czy w całej Polsce sa takie same pytania? I ile ich jest:)
Pozdrawiam
matura ustna z niemieckiego zaczyna się już 6 maja. Ale zapewne masz już podane w szkole kiedy ją masz:) Nie wiem czy będą takie same zestawy ale możliwe że tak. Mnie interesuje poziom rozszerzony
hej ;) Ja mam maturę ustną 12 maja ... Jak ktoś będzie miał szybciej niech napisze co miał ;) Ja też napiszę zaraz po ;)
Pozdro !
witam
Ja też zdaje maturę 19maja i był bardzo wdzięczny jak byście pisali co mieliście
Napewno każdemu by to pomogło w jakimś stopniu dzięki
Pozdrawiam
ja mam 6 maja , napisze Wam co było choc sama nic nie umiem ;/
Ja mam 5maja to dam wam mniej wiecej co bedzie
Czesc! Ja mam dopiero 22 maja, bede bardzo wdzieczny jak bedziecie umieszczac swoje zestawy, ja postaram sie od znajomych tez jakies pozamieszczac! Pozdrawiam! I powodzenia wszytskim!
ja już miałam
1.otworzono nową siłownie
-kiedy jest otwarta
-ile kosztuje godziana korzystania z siłowni
-i jak najlepiej tam dojechać
2.pszeprowadziłeś sie do nowego mieszkania
-jak je znalazłeś
-dlaczego je wynajełś
jak je umeblowałeś
na obrazku jest dwoje dzieci chłopiec i dzieczyna ubierają choinke znajdują się w pokoju
a 12 maja z czego zdajesz niemiecki czy angielski?? Ja pisze niemiecki podstawowy 7 maja.
ty pisałaś z niemca czy angielskiego??
Ja mam ustną dopiero 28 maja:(nie pomogę więc
a negocjacje co było? i losowałas koperte czy jak?
ja juz mialam...moge sie podzielic zestawem jesli ktos napisze [gg]
dzisiaj mialam ustna mature z niemca, poziom podstawowy.
Na obrazku mialam krowy obok nich mlodego mezczyzne, tzrymał jakies grabki czy cos. pytania do obrazka: czy jego praca jest ciezka? jaka prace chcialbys wykonywac w przyszlosci?
ja też już jestem po.. 90% uff:)

1. obrazek.. kilka dziewczyn w bibliotece, pracują przy latpopach. xD

pyt 1. dlaczego dziewczyny znajdują się biblioece?
pyt 2. uczysz się samodzielnie,czy ze swoimi przyjaciółmi?

informcja:)
-jesteś w obcym mieście,zapytaj polcijanta,czy mógłby Tobie pomoc, powiedz czego szukasz
-poproś o pokazanie miejsca na mapie
-upewnij się czy wszystko zrozumiałeś

relacjonowanie :
-zgubiłeś a.fotograficzny, napisz kiedy się o tym fakcie zorientowałeś
-co robiłeś od tamego czasu
-czy podjołeś jakieś działa mające na celu odznalezienie swojego przedmiotu

negocjacje:
-przekonaj właściciela mieszkania, aby zgodził się na wizyty Twoich przyjaciół w domu
-odrzuć jego zdanie
-zaporponuj komromisowe rozwiązanie :)

pozdrawiam maturzystów,nie było tak źle :D!

czwartek pisemny:)
a mam pytanie czy nie wiecie przypadkiem czy te zestawy z niemca sa w calej Polsce te same?? a to z krowami to negocjowanie i relacjonowanie to gdzie moge znalezc??
hej ja już po ustnej. miałam na obrazku starego gościa który karmił ptaki w zimie. a pytania to dlaczego on je karmi, i dlaczego pomoc zwierzętom jest ważna czy coś takiego.
1. jesteś w Niemczech u pracodawcy i pytasz się go:
-co będzie4sz robić
-jakie będzie Twoje wynagrodzenie
-w jakie dni możesz pracować (rozpoczyna zdający)
2. jesteś na wycieczce w Austrii nad jeziorem. opowiadasz koledze
- gdzie byleś
-jakie zabytki zobaczyłeś
-i kogo poznałeś (rozpoczyna egzaminator)
3. jesteś u kolegi na wakacjach i on cały czas gra na komputerze.
- zaproponuj co możecie robić innego
-nie zgódź się z jego argumentami i uzasadnij dlaczego
- podaj kompromis. (rozpoczyna zdający)
moi znajomi mieli na obrazku jakiegoś kolesia który stoi na głowie.a pytania z tego co zapamiętałam to dlaczego on to robi, dlaczego ludzie się na niego patrzą i co tam robią (chyba). inna miała jakiś żuli co leżeli kolo śmietnika, nie wiem jakie miała pytania. ktoś miał o jakimś człowieku który jest w kawiarni chyba i patrzy się na niego pies chyba bezdomny. była jeszcze jakaś rozmówka ze uczestniczyłeś w wyborach
-gdzie były te wybory
- z kim byleś
-?
nie pamiętam jakie były inne. powodzenia inny :) były u nas marne wyniki a byliśmy jedną z najlepszych klas w szkole z Niemca, no cóż jak się tam wejdzie to zapomina się wszystko, czarna dziura. tym bardziej ze miałam nie przyjemna egzaminatorkę :/
ja miałam na obrazku dziewczynke z mama które przyżadzaja jakies potrawy stół jest obficie zastawiony potrawami. pytania to było dlaczego jest tak dużo jedzenia. drugie czy Ty pomagasz w kuchni gotowac.
I -to jestes u kolezanki w niemczech jestes chora popros o wizyte u lekarza. 2.podaj date kiedy chcesz isc 3.Jak tam dojechac? rozpoczyna zdajacy
II - opowiedz zdarzenie z zawodów sportowych, jak podobały Ci sie zawody i cos jeszcze nie wiem co. Rozpoczyna egzaminator
III - kolega chce isc na dyskoteke a Ty do pizzeri
1.Nie zgodz sie z jego propozycja
zaproponuj kompromisowe rozwiazanie. Rozpoczyna zdajacy.
siemanderooo ja mialam dzisiaj maturke ustna z niemca.:P
obrazek siedzi panna z gościem na ławce w parku, panna czyta coś a gościu patrzy na nią pytania:
-czemu siedzą w parku?
-gdzie ja najchętniej spędzam czas i dlaczego akurat tam? :)

1.zgubiłam plecak zgłaszam się do biura rzeczy zaginionych czy jakoś tak
-miałam powiedzieć ze zgubiłam plecak
-zapytać czy ktoś go zwrócił
-jak mogę się skontaktować

2.byłam z Salzburgu i przeżyłam ciekawa przygode
-co ciekawego mi się przytrafiło
-gdzie to miało miejsce
-jaki były konsekwencje tego wydarzenia(tutaj powiedziałam ze zgubiłam fona w restauracji i musiałam kupić nowego :P)

3.kumpel chce iść na zawody sportowe
-powiedz ze nie podoba ci się jego pomysł
-nie zgódź się z jego argumentami i powiedz czemu nie chcesz iść
-zaproponuj kompromis :)

w sumie nie była taka trudna myślałam ze będzie gorzej:) powodzonka xD elo:)
witam tez mam juz to za soba i sie udalo nawet niezle 16pkt zgarnelam ale to chyba zasluga tego zestawu mialam ten z tymi laskami w bibliotece ogolnie poszlo ok:)juz opisujac obrazek mialam 1 pytanko z glowy:) moi znajomi mieli takie obrazki; jakis staruszkow gotujacych w kuchni,pytanie czy lepiej byc samotnym czy zyc z kims. kontenery i cos o sortowaniu smieci. rodzine jezdzaca na nartach. ludzi chodzacych po gorach-czemu mezczyzna ma krotki rekaw bluski. 2dzieci czytajacych ksiazke i...faceta siedzacego w parku,palacego papierosy a pytania byly przerozne;np. ze stoimy w korku,powiedziec kiedy bedziemy na miejscu. ze zgubilismy dokumenty-cos jak z tym aparatem, ze zlamalismy noge,jak itd. negocjowanie w jakiej knajpie chcemy zjesc, kupno mieszkania, ustalenie trasy wycieczki, zamowienie ksiazek, kupno komputera, zaproszenie na jakis zjazd czy konferencje...hmm 3mam kciuki za pozostalych:)
fajnie by było gdybyście pisali z jakiego jesteście województwa i jaki mieliście numer zestawu (prawdopodobnie pisze) to nam na pewno ułatwi sprawe :) ja mam ustna z niemieckiego 14 maja ale jak bede wiedzial wczesniej jakiś zestaw to dam znać. Pzdr.
A jak to jest ze cala Polska ma to samo czy tak jak bylo kiedys? Czytalem, ze jest 800 zestawow co roku i po 50 na wojewodztwo cos takiego ale nie jestem pewien. Chociaz kolezanka zdawala ustna dwa lata temu i miala ten zestaw z ptakami :| wiec piszcie wojewodztwa, bedzie latwiej..
pozdrawiam ;)
dawajcie adres tej stronki znajomym ktorzy tez maja w tym roku mature z niemieckego. Trzeba sobie pomagac xD
miałł ktos może juz egzamin ustny w woj.MAŁOPOLSKIM????? orientujecie sie jakie zestawy były w poprzednich latach w woj MAŁOPOLSKIM??? PROSZE PISAC!!
ja dzis mialam mature:)100%:D
moj zestaw
obrazek: siedza na kocu dwie dziewczyna i graja na gitarze a chlopak na akordeonie. za nimi troche ludzi i las. pyt: dlaczego spotykaja sie akurat tam i jakie znaczenie ma w twoim zyciu muzyka
A. znalazles ogloszenie o pracy, dzwonisz i pytasz
-o rodzaj oferowanej pracy
-wysokosc wynagrodzenia
-mozliwosc przyjscia na rozmowe kwal.
B. zlamales reke
-powiedz o okolicznosciach wypadku
-jak dlugo miales gips
-jak to wplynelo na twoje zycie codzienne
C.mieszkasz z wspollokatorem ktory caly dzien siedzi na necie a Ty potrzebujesz skorzystac z kompa
-podaj powod(czy cos takiego)
-odrzuc jego argumenty i podaj wlasne
-zaproponuj kompromisowe rozwiazanie
powodzenia:D
woj. warminsko-maz jak Wam to cos pomoze:D
czyli jednak nie ma w calej Polsce takich samych zestawow:(:( pszcie woj. mnie interesuje śląskie:):) ja wam niestety nie powiem bo mam mature dopiero 25maja:(
cześć, ja mam dopiero 19 maja. Proszę piszcie wszystkie zestawy, nawet jak nie trafimy na jakiś konkretny przez was podany to coś tam wymyślimy. Ja dzisiaj Polski ustny zdawałam :)) :D jak narazie jest dobrze
Może piszmy drukowanymi literami na początku zestawu z jakiego województwa? :) Będzie łatwiej. I jak później będzie dużo zestawów, to będzie można skupić się tylko na tych z danego województwa :)
Ja mam 21. dopiero, ale bede starać się pisac na bieżąco. Chociaż u mnie zaczynają się dopiero koło 15.
Dolnośląskie

mój kolega miał dzisiaj obrazek na którym jest kobieta w wodzie, ma na głowie welon i bawi się z delfinem
Temat przeniesiony do archwium.
1-30 z 210
poprzednia |