Matura ustna 2009

Temat przeniesiony do archwium.
61-90 z 210
:P
I jak wam dzis poszło?
Ja mam tak gdzieś 21-22 pkt... z zamkniętej części... więc nie za dobrze...
Ale z drugiej strony... najważniejsze że zdane... Jutro mam ustny. Napisze co i jak... kurcze ale się boję...
ja jakies 26, wiec tez nie za ciekawie, z zamknietej czesci.. ;/
no tak wazne ze zdane, ale mi np potrzebny jest ten niemiecki a to podstawa wiec chcialam miec 90 chcoiaz ale w snach tlyko pomarzyc moge.. ;/
to powodzenia jutro!! dasz rade!! ;)
Ja nie pamiętam którą grupe miłam.. dziś na niemeickim ;/ Ale myśle, że zdać powinnam ;D.. jak ktoś bedzie miał zestawy ze śląskiego to poprosze ;P ja wiem ze na jednym dziś u nas był zestaw z murzynem i białym i jakies trójkąty kwadraty coś tam miby wycinali coś w ten deseń... a scenki jedna z tym, że koleżanka prosi o przechowanie kota a ty sie nei zgadzasz bo masz alegie a nastepne cos o sylwestrze było z kim byłeś co sie działo i takie tam.. ;D tyle wiem... POWODZENIA! Ja ustna mam 18 ;]
Hejka! no dzisiejsza matruka nawet spoko, aczkolwiek na części- słuchanie polecą Mi punkty, trochę nie tak jak sobie tego chciałam;(, no nic, mam pytanko, czy zestawy na maturę ustną są takie same w każdym województwie? Ja mam ustną 19. Dacie znać jakie są pytanka, zestawy, co wogóle było i czego można się spodziewać, itd.?;). Jestem z woj. Lubelskiego;) pozdrawiam;)
hej no i jak się okazało był list nieformalny.
kiedy macie ustne? ja mam 22 także jeśli ktoś by miał wcześniej z woj ŚLĄSKIEGO to proszę napisać co miał i nr zestawu ;) dziękuje z góry,ja dam znać po swojej jakby mi coś innego padło
Witam! Mam takie pytanie nei wiem czy ktoś sie orietuje może... ale co sie dzieje jeśli ktoś na maturze zamiast XYZ podpisła sie swoim imieniem i nazwiskiem. ( w zadaniu nic nie pisało zeby podpisac sie XYZ. ) Są tego jaieś konsekwencje? Bardzo prosze od opd.
nie wiem jak z konsekwencjami, ale w zadaniu bylo zeby podpisac sie XYZ, wiec nie wiem.
Podpisz się jako XYZ. W zadaniu nie jest określony limit słów. Oceniana jest umiejętność
zwięzłego przekazania wszystkich informacji określonych w poleceniu (4 punkty) oraz
poprawność językowa (1 punkt).

tresc pod zadaniem
ale ja nie mowie teraz o maturze z niemca tylko z WOSU ;] zapomniełam dodac ;/ i własnienei wiem jak to będzie z tym wypracowaniem;/
ale sie syf zrobił na tym forum. Na początku miało to byc forum dla osob ktorzy mature ustną rozszerzoną z niemca zdawają... potem zaczęła podstaw pisac swoje zestawy...teraz widzę że pisemny podstawowy sie wkradl,,,a niektorzy próbują tutaj z wosem zaczynać....masakra.Ludzie uprzontnijmy te forum i piszmy o maturze ustnej rozszerzonej .Zamieszczajcie swoje zestawy tutaj.
piszcie zjakiego wojewodztwa co jest... jezeli ma ktos z podkarpackiego prosze na gg sie odezwac:) 2223674
DOLNOŚLĄSKIE
1. -zapytaj jaką pracę będziesz wykonywał
- powiedz w jakie dni możesz pracować
- zapytaj ile dostaniesz za pracę
2 -opowiedz kolezance ze zatrzasnęły się drzwi w pociągu
- jak na to zareagowali ludzie
- jak to wpłynęło na ciąg dalszy Twojego dnia
3 - mieszkasz z kolezanką która gotuje nie zdrowe jedzenie powiedz ze Ci to nie odpowiada
-nie zgódź się z jej argumentami
- zaproponuj kompromisowe rozwiazanie

Obrazek to facet stoi na jakimś wzniesieniu w tle tylko gory i las a niedaleko widac droge 2 domy
Pytania to
-dlaczego on stoi na dworze
-jaka pogode lubisz najbardziej i dlaczego

Życzę powodzenia ja miałam 16
A wiecie może czy gdzieś są odpowiedzi do drugiej grupy z niemieckiego pisemnego, bo ja sobie spisałam moje odpowiedzi a chciałabym sprawdzić jak mi poszło. A mam tylko spisane czy zaznaczyłam a , b itd
Tak się bardzo bałam tych ustnych. Spać nie mogłam... a nie było tak źle... było wręcz super hehe zdałam na 95%... tak tak na 95% radocha niesamowita :)
Dziękuję wam za to forum, dzięki nim przygotowałam się do tych wszystkich sytuacji i to bardzo pomogło. Miałam inne scenki, ale to nie było wazne. Podaje mój akrusz

WOJEWÓDZTWO POMORSKIE: arkusz 18
1. Chcesz iśc na koncert jakiegoś zespołu. zadzoń do biura.
* POwiedz na jaki (kogo) koncert chcesz isć)
* Zarezerwuj bilety
*Zapytaj ile to będzie kosztowało

2. Przekonałaś twojego 60-letniego sąsiada, żeby kupił sobie komputer. Opowiedz o tym koleżance.
* Jakich argumentów użyłaś żeby go przekonać
* Jak przebiegły zakupy
* Jak nauczyłaś go serfować w interneci

3. Mieszkasz wspólnie z koleżanką. Ona nie chce gotować zup.
*Zapytaj dlaczgo nie chce zup.
*Podaj swoje argumenty. Nie zgódź sie z jej argumentami.
*Dojdz do kompromisu.

Obrazek: Na obrazku było zdjęcie zrobione jakby z lotu ptaka- może z jakiegoś wysokiego budynku. Był tam peleton kolarski. Było wielu ludzi, którzy np kibicowali. Na balkonach również stali ludzie. To było gdzieś w Hiszpani- tak po twarzach zauważyłam.
*Dlaczego ludzie stoją na balkonach? (Ja powiedziałam, że lepiej widzą i że kibicują i klaskają)
*Dlaczego jest takie ważne, żeby organizować międzynarodowe zawody?
(powiedziałam, że można nauczyć się lepiej języka i można poznać wielu ludzi i żę organizowanie takich zawodów jest bardzo ważne dla ludzi, którzy lubią sport.

A wam życzę wszystkich powodzenia
Ich drucke dir die Daumen.
A to zestaw kumpeli- Weroniki- wynik 85% gratuluję :)

Obrazek: dwie dziewczynki siedzą w jakiej sali ?kuchni? robią sałatkę w tle więcej dzieci i jakieś nauczycielki
Pytania:
1.dlaczego dzieci robią sałatkę
2.dlaczego powinno uczyć się dzieci gotować

1 organizujesz wycieczkę dzwonisz do informacji i pytasz: o odjazdy pociągów cenę biletu zniżkę oraz zamawiasz bilety dla całej grupy
2.jestes świadkiem wypadku : gdzie to się stało co się stało jak zareagowali przechodni i ty , jak przebiegała akcja ratunkowa
3.twoja koleżanka chce iść do cyrku a ty chcesz spędzić czas na świeżym powietrzu powiedz jej o tym oraz zaproponuj kompromis
mogą Ci odjąć punkt za formę. poza tym tutaj jest mowa o języku niemieckim ,a nie wosie;/
hania gratuluje;) ja sie strasznie stresuje jak mysle o swojej ustnej,bo nie widze tutaj zadnych zestawow ze slaska z podstawy ;(
ja wlasnie tez nie widze ze slaska ani jednego zestawu. nie wiem czy wszyscy ten angielski zdaja czy moze maja pozniej niz ja:( ja mam 25 maja:)
Paulina jak coś to ja Ci napisze tylko,że późno,bo ja mam ustny 22
mam nadzieje,że ktoś ze śląska będzie miał wcześniej i da znać ;)
Ja miałam niemiecki dzisiaj :) /województwo małopolskie/

To mój zestaw:
Obrazek: dwie dziewczyny wybierają bluzki w sklepie
Pytania: Dlaczego tam przyszły i czy ja często robię zakupy w supermarkecie

Rozmowy:
-zapytać w informacji czym najlepiej dostać się do centrum miasta
-gdzie mogę kupić bilety
-czy są zniżki dla studentów

Relacjonowanie:
impreza urodzinowa
- gdzie się odbyła
- jak przebiegała
- niespodzianka przygotowana przez kolegów

Negocjowanie:
w restauracji, koleżanka chce zjeść coś tradycyjnego, a ty nie
- zaproponuj coś do jedzenia
- odrzuć propozycję zjedzenia typowej polskiej potrawy i podaj powody
- zaproponuj kompromis

Tak to mniej więcej wyglądało. Banał. Ja miałam 100%, także Wam życzę tego samego! ;) Powodzenia na ustnym!
gaga a moglabys podac nr zestawu?
Właśnie wróciłam z egzaminu. Oto moje zadania:

MAZOWIECKIE
zestaw 6

Obrazek: na pierwszym planie były palmy i basen, w basenie kąpią się ludzie, inni siedzą przy stolikach wokół basenu i rozmawiają/opalają się. najprawdopodobniej jest to jakiś teren przy hotelu.
pytanie 1 : Dlaczego ludzie spędzają urlop w ezgotycznych krajach?
pytanie 2 : Co twoim zdaniem wpływa na udany urlop?

Udzielanie informacji
Twoi znajomi chcą dziś wieczorem wyjść i proszą cię o opiekę nad dzieckiem
-zapytaj kiedy planują powrót
-jak możesz się z nimi skontaktować w razie problemów
-zapytaj czy odprowadzą Cię potem do domu

Relacjonowanie
Twój niemiecki kolega pisze artykuł do gazetki na temat sportu. Prosi Cię o udzielenie kilku informacji:
-powiedz ile miałeś/aś godzin wf w szkole w tygodniu
-co robiliście na tych zajęciach
-jakie osiągnięcia sportowe ma wasza szkoła

Negocjacje
Wynajmujesz wspólnie z koleżanką z Niemiec pokój
-zaproponuj wspólne płacenie czynszu i sposób (np. po połowie)
-nie zgódź się z jej argumentem i uzasadnij
-zaproponuj kompromisowe rozwiązanie

Dodam,że był to jeden z łatwiejszych zestawów :) Moje koleżanki miały na obrazkach: jakiegoś leśniczego z dziećmi,którzy zbierali śmieci w lesie oraz matkę z dzieckiem,którzy siedzą przed telewizorem (pytania: dlaczego dziecko jest smutne? jak rodzice powinni spędzać czas z rodzicami?). Jeśli chodzi o rozmowy sterowane to chyba najgorsza była z opowiedzeniem swojej nietypowej metody nauki słówek, poza tym coś ze zgubieniem paszportu.
Aha i jednak okazuje się,że chyba jest wspólna pula zestawów dla całej Polski,bo moja koleżanka miała jedną z rozmów,która została już tu wcześniej napisana dla województwa pomorskiego (ja jestem z mazowieckiego).Ale obrazek miała już inny,więc pewnie się to wszystko miksuje :)
Była to ta rozmowa:
3. Mieszkasz wspólnie z koleżanką. Ona nie chce gotować zup.
*Zapytaj dlaczgo nie chce zup.
*Podaj swoje argumenty. Nie zgódź sie z jej argumentami.
*Dojdz do kompromisu.
LUBELSKIE A NR ZESTAWU NIE ZWROCILAM UWAGI:) ALE I TAK SA ZAWSZE KOPERTY ZMIESZANE WIEC TO I TAK SIE NIE PRZYDA:)
1Uzyskiwanie inormacji, idziesz na spektakl powiedz kolezance:
-jaki to spektakl
-gdzie sie odbedzie
-o ktorej sie zacznie

2.relacjonowanie byles na wsi opowiedz:
-jaka byla pogoda
-co robilas
-jaka przygoda ci si eprzytrafila

3.negocjacje dzwoni do ciebie kolega i mowi ze przyjezdza czy cos takiego:
-zaproponuj mu nocleg u siebie
-odrzuc jego zdanie ze przenocuje w hotelu i podaj dlaczego
-zaproponuj kompromis

obrazek: dwie dziewczynki ciagna choinke po sniegu w oddali widac gory kolo nich pies i snieg tylko
pyt1 dlaczego one niosa choinke czy cos takiego
pyt2 jak ty pomagasz w przygotowaniac przed swietami

obrazki innych jakie pamietam: siedzi matka z corka przy kompie, 2siedzi stara babcia przy kompie 3siedzi rodzina w domu przy obiedzie

rozmowki takie 1widziles wypadek powiedz jaka zaostala udzielona pomoc co zrobiles co robili inni, 2 jedziesz do kolegi i jest korek zadzwon i powidz co sie stalo kiedy bedziesz 3idziesz do hotelu chcesz zarezerwowac pokoj -kiedy -na ile,4twojnkolega pali(negocjaowanie) powiedz zeby nie palil, -podaj powod -wypracuj kompromis

a teraz najlepsze obok nas w innej klasie byl ruski i co sie okazalo ze 2 zestawy byly identyczne :))
a i jeszcze byl zestaw taki jak wyzej o tych dziewczynach w supermarkecie i te same rozmowy, i byl ten obrazek z tymi co na gitarze graja jak wyzej jest ale rozmowy inne
No nareszcie ktoś z Lubelca;). Napewno coś Mi się przyda;) tak więc dziękuję;). Jakby ktoś miał jeszcze inny zestaw to mógłby Mi podać jego treść i numer;) pozdrawiam;)
z tego co tu jest napisane, wnioskuję, iż ma to znaczenie z jakiego się jest województwa;( kurde szkoda, że zestawy się miksuje, ale mam nadzieję, że natrafię na ten który Mi podałaś;)
Temat przeniesiony do archwium.
61-90 z 210