Matura ustna 2009

Temat przeniesiony do archwium.
31-60 z 210
okej, woj. Lubuskie..zestaw..mhm.. chyba 86?
ale i tak mamy mały wpływ na to,jaki zestaw dostaniemy,ponieważ wszystkie znajdują się w kopertach:D
1.Jesteście na wakacjach czy coś i tylko ty z twojej grupy znasz język niemiecki:
-powiedz w recepcji o przybyciu twojej grupy
-zapytaj się o której jest wydawane śniadanie
-czy można kosaćcowy z internetu

2. NEGOCJOWANIE -Coś o pracy:
-powiedz jak znalazłeś pracę
-czym się zajmujesz
-co kupiłeś za zarobione pieniądze

3.Kupiłeś aparat fotograficzny, a on się zaraz zepsuł:
-poproś o zwrot pieniędzy
-odrzuć propozycję i podaj powód
-zaproponuj kompromisowe rozwiązanie

A na obrazku kilkoro dzieci. One czytają książki. Ona ma okulary, białą bluzkę i okulary. Można powiedzieć, że są w bibliotece.

Pytanie 1 do obrazka: chodziło o to co czytają dzieci?
Pytanie 2 do obrazka: dlaczego dzieci czytają książki?

To tyle co pamiętam:)
Srry pomyłka w 2 to 3 jest o negocjacji.
Wszystkie rozmowy zaczynał zdający:(
proszę o zestawy z województwa mazowieckiego...
Ja jestem z woj. świętokrzyskiego, u nas w szkole zestawy się powtarzały. powodzenia innym.
a i miałam nr zestawu 25
ma ktos z podkarpackiego?? ja mam 9 w sobote i sie boje okrutnie.
ja jestem z podkarpackiego, a dokładniej z Rzeszowa :)
wczoraj miałam egzamin stres nie do opisania ale wynik dla mnie świetny ( 18 pkt na 20 :D )

z tego co pamietam były takie pytania :

-dialog u lekarza ( jakie masz objawy choroby, zapytaj o godziny otwarcia oraz o koszt wizyty )
- umówiłes sie z kolegą z Monachium. Spóźnisz sie , poinformuj go : czym jechałeś na to spotkanie, jak zorientowałes sie, że jedziesz w złą stronę, jak znalazłeś właściwą drogę ( ja powiedziałam , że pytałam róznych ludzi :P )
- chcesz z koleżanką kupić owoce i warzywa, jednak ona uparła sie by kupić je w supermarkecie, powiedz: że chcesz kupić owoce i warzywa na targu, uzasadnij dlaczego , zaproponuj kompromis.

To były moje pytania, pytałam też znajomych co mieli .
-wynajmujesz mieszkanie z kolezanką. Ona chce 2-osobowy , powiedz: że chcesz 1-osobowy pokój, uzasadnij , ustal kompromis.
było relacjonowanie meczu, kto z kim grał, kto przegrał i jak zachowywali sie kibice.
było coś o sporcie zapytaj kolegi czym sie interesuje , powiedz czy sport jest ważny dla Ciebie i dlaczego.

wiecej niestety nie pamiętam ale mam nadzieje, że pomogłam choć troche :)

i ten ustn y nie był znowu taki zły :) nie taki diabeł straszny jak go maluja :D
Jest tu ktoś z mazowieckiego??
pomocyyyyyyyyyyyyy
;)
a nie wiecie jak to wkonuc jest? kazde wojewodztwo ma swoje zestawy, czy cala Polska to samo?
no właśnie nie wiem jak to jest z tymi zestawami.. ale chyba każde województwo ma inne...
więc siedzę tu i "odświeżam" prosząc o zestawy z mazowieckiego ;)
no właśnie nie wiem jak to jest z tymi zestawami.. ale chyba każde województwo ma inne...
więc siedzę tu i "odświeżam" prosząc o zestawy z mazowieckiego ;)
Piszczie na początku czy to angielski czy niemiecki bo ciężko sie połapac ;p
We wszystkich woewodztwach sa te same zestawy?
na niemieckim forum raczej o ang. pisac nie beda ;p z tego co wiem, kazde wojewodztwo ma swoj zestaw pytan
Witam! Jesteście pewni co do tych województw? No to ładna kapa;/ A już myślałam ze z Niemca będzie troszkę z górki… bo po dzisiejszym wosie mam doła.. a co do jutrzejszego Niemca… to myślicie że może być list formalny? ;/ Na co stawiacie? Pozdrawiam!
mysle, ze az tak na nie dowala, bo zazwyczaj uczymy sie i doskonalimy pisac w szkole tylko nieformalny, ale z tego co wiem to raczje nigdy nie bylo formalnego, wiec miejmy nadzieje, ze teraz tez nie bedzie! ;D jaa juz sam nie wiem na co stawiac ;/ najbardzije sie boje sluchania reszte sie jakos wymysli, wiec zycze kazdemu powodzenia!!
I PROSZE O ZESTAWY Z PODKARPACKIEGO!!!!!!!! ;((
No właśnie z niemieckiego nigdy niebyło formalnego, a z angielskiego był w tamtym roku i dlatego się boje, że my możemy mieć teraz i tak ta matura w tym roku jest taka ze szkoda gadać wiec niewiadomo czego można się spodziewać. Ale jak będzie formalny to jest po mnie z anglika była prosta to maga Niemca dowalić.. w tamtym roku był angielski ciężki a niemiecki do napisania… zna ktoś zestawy ze śląskiego?
JAK PISZECIE CO BYŁO NA WASZEJ MATURZE USTNEJ TO PODAJCIE JAKI POZIOM!!!! BO TERAZ NA STRONIE TO JEDEN WIELKI HAOS
zdajcie ten nemiecki za mnie..... ja pisze 18 ;/ ŚLASKIE
Ale nigdy nie bylo formalnego a z ang czesto sie chyba zdarzalo bynajmniej w szkole sie clay czas to pisze a u nas na niemieckim nigdy nie pisalismy, nasza pani powiedziala, ze to jest NIBY na rozszerzony, wiec czuje jak jestem przygotowany do tej matury ;/
czesc wszystkim:):)
bylabym b.wdzieczna gdyby ktos pisal z mazowieckiego bo ja ustne dopiero 25 maja mam:) przynajmniej bede mogla sie lepiej przygotowac do ustnego? czy kazdy stresuje sie ta matura tak jak ja????
pozdrowionka:*
Moim zdaniem list formalny bedzie na 100%.... Przeanalizowałam sobie matury z czterech ostatnich lat i jeszcze nigdy nie było oficjalnego listu. A przeciez na probnym angielskim byl a teraz mieli prywatny wiec wydaje mi sie ze u nas tez bedzie odwrotnie i bedzie oficjalny.... Nie wiem czy zauwazyliscie ze przez 4 lata było w krotkiej formie wypowiedzi do napisania zaproszenie notatka itd, ale jeszcze nie było ogłoszenia wiec teraz wlasnie moze byc przynajmniej ja mam takie przeczucie...:):)
Nie kraczmy już tak moze... jak bedzie oficjalny to to ja sie potne.. nie wiem jak to bedzie.. moze zaczniemy sie moglic ;p moze pojde na Jasną Góre na kolanach i intencja;p Powodzenia jutro Germaniści :]
Jutro pewnie będzie łatwo, ogólnie cały czas gadają że w tym roku matury są proste... no chyba ze telewizja i radio kłamie :P
VIel Erfolg
Wpisujcie zestawy z Warm-mazur, i piszcie ze to z tego wojewodztwa!! Wpisujcie tez na tym forum http://www.forumowisko.pl/index.php?showtopic=105047
ej to forum miało być na poziom rozszerzony a wy wyjezdzacie z jakimiś negocjacjami--proszę poziom rozszerzony. ja mam 22 maja wiec później się pochwale zestawem
jakieś zestawy z mazowieckiego??
;>
:P
Temat przeniesiony do archwium.
31-60 z 210