hej ; ) własnie wróciłam z maturki ustnej; ) 95%! ; D
miałam zestaw 27; woj.śląskie ; D
OBRAZEK: na głównym planie dwie dziewczyny myją zęby (ubrane w t-shirty i dżinsy), a z tyłu przyglądają im się z zaciekawieniem dzieci afrykańskie; pomimo ładnej pogody pada deszcz, bo trzy panie trzymają parasolki ; ) znajdują się gdzieś na wsi niedaleko lasu.
PYTANIA: 1. Dlaczego te dzieci przyglądają się kobietom z zaciekawieniem? (powiedziałam, że są zadziwione całą tą sytuacją i że mogą nauczyć się czegoś nowego.)
2. Jak dbasz o higienę i dlaczego? ; D
ROZMÓWKI STEROWANE:
1. Ubiegasz się o posadę opiekunki do dzieci w niemieckim urzędzie pracy. Powiedz:
* jaki interesuje cię zawód
* o swoim doświadczeniu w tym zawodzie
* o wysokość wynagrodzenia
2. Właśnie wróciłeś z Monachium samolotem. Dzowni do ciebie koleżanka z Bonn, opowiedz jej o:
* pogodzie podczas lotu
* twojego stanu zdrowia
* miłym przywitaniu na lotnisku
3. Jesteś na wymianie językowej w Bonn i twoja grupa planuje iść w góry. Niestety, twoja opiekunka martwi się i nie jest pewna czy to dobry pomysł. Powiedz,:
* że będzie się wami opiekować przewodnik
* na wszelki wypadek weźmiesz coś ze sobą na złą pogodę (powiedziałam, że wezmę kurtkę przeciwdeszczową i parasolkę)
* przekonaj, że będzie bezpiecznie (powiedziałam, że idę ze znajomymi, którzy są super wysportowani i do tego wezmę telefon i będę dzwonić co 2 godziny)
Koleżanka miała taki OBRAZEK: pan leży sobie na plaży i się opala, obok paru ludzi. Niestety, nie wiem jakie miała pytania.
Co do ROZMÓWEK:
1. Masz opisać komus drogę jak dość do jakiegoś centrum handlowego
2. Właśnie wróciłaś z wycieczki autokarowej, opowiedz o pogodzie i samopoczuciu koleżance
3. ---