Matura ustna 2009

Temat przeniesiony do archwium.
151-180 z 210
Ja mam mature ustna 20 maja bardzo bym prosił o przesłanie na [email] waszych zestawów z woj ślaskiego albo napisanie na [gg] dzieki
piszcie zestawy z pokarpacia maloposki i lubelskiego w pon mam maturke i czuje sie z niemca slaba. no i jak to jest z tymi zestawami czy kazde wojewodztwo ma wlasne czy sa podzielone oke??????????????
miałem maturę 15 zestaw 86
obrazek przedstawiał 8 starych typów dziennikarka udzielała wywiady z jakimś kolesiem na 1 planie był jakiś młody koleś z kamerą siany były czarno-białe a na ścianach wisiały obrazy. pytanie do obrazka tylko jedno mi zadali: jak uważasz czy zawód dziennikarza jest ciekawy, odpowiedziałem że tak bo można poznać wielu ludzi
1.sytuacja to chcesz wynająć pokój w pensjonacie dla 2 osób zapytaj o:wolne pokoje, ile chcą za pokój z śniadaniem i jak daleko jest z pensjonatu do centrum
2 przeprowadziłeś się do nowego mieszkania opowiedz koledze kiedy to nastąpiło co wydarzyło się szczególnego, kto ci pomagał
3 Twój współlokator zorganizował przyjęcie w domu
powiedz że ci to przeszkadza, nie zgódź się z jego argumentami i zaproponuj kompromisowe rozwiązanie

ogólnie luz się trafiło 70%
Prosze o wojeództow slaksie
a z jakiego wojewodztwa jestes
a a a a a a a to spoko;) dzięki. Ja mam ustną 19.05. jeśli ktoś ma coś jeszcze, proszę- piszcie, numery zestawów też. A jaki to zestaw?;) pozdrawiam...
Jestem z woj. Lubelskiego- jakby co;)
spoko;) nie takie trudne- dzięki za inf... Maturzyści z Lubelca dacie radę;). Ja mam 19 ustny, piszcie jakby co- jeśli macie jeszcze inne zestawy;) będę wdzięczna;- i podajcie numery zestawów;);)pozdrawiam
witam miałem ustną w czwartek. 16/20 pkt czyli nie było zle
Woj. Sląskie zest 29
obrazek: gosc pali papierosa, i jest w miejscu gdzie mozna palic papierosy
1)pyt- Czy on pali w miejscu do tego przeznaczonym? i gdzie powinno palic sie papierosy - cos takiego
2 pyt- po co ludzie palą papierosy

1)Kupujesz ogród
-Zapytaj o powierznie ogrodu
-Ile wody potrzebują kwiaty w tym ogrodzie
- nie pamiętam;p

2)Byłeś swiadkiem wypadku, gdzie obrazen doznał pies
-jak zachowywał się pies
-jak zareagował własciel psa
-Jakie pies odniosł obrazenia

3)Kolezanka chce isc do kina ty na spacer
- Odrzuc jej propozycje
- Nie zgodz sie z jej argumentem podając powod
- zaproponuj kompromis
Woj. małopolskie, zestaw 7
Obrazek: 3 mężczyzn myjących samochód, jeden z nich jest na rolkach.
pyt. co sądzę, że oni robią? Czy chciałabym pracować dorywczo i dlaczego?
Rozmowy sterowane:
*jedziesz na kurs językowy zapytaj o warunki jakie są w ofercie powiedz na jakim poziomie znasz język i zapytaj o cenę
*bylas u znajomych w Alpach opowiedz co Ci sie przytrafilo,jakie to mialo konsekwencje i kiedy bylas
*wybierasz sie do Berlina,proponujesz podroz pociagiem ale twoja współlokatorka proponuje podroz samolotem, nie godz sie i zaproponuj inne rozwiazanie i podaj argumenty

to był zestaw mojej koleżanki. Jak jest tu ktoś z małopolski i miał już maturę ustną z niemieckiego, to prosiłaby o podanie zestawu ;)
woj. świętokrzyskie , zestaw 27
obrazek : kobieta z mężczyzną, kobieta siedzi w samochodzie i ogląda mapę , mężczyzna stoi w drzwiach i ma w ręce przewodnik. Wydawało się,że są w lesie.
1 pytanie : dlaczego ludzie podróżują ?
2.Dlaczego ludzie lubią jeździć samochodami?

Rozmówki :
1.Chodzisz do nowej szkoły, w rozmowie telefonicznej z kolegą ,poinformuj go :
o tym jaka to szkoła
powiedz jaka jest Twoja wychowawczyni
opowiedz o zajęciach pozalekcyjnych

2.Byłaś na koncercie. W rozmowie z kolegą przez Skype opowiedz mu o nim:
gdzie odbył się koncert
jakiej muzyki szukasz
jak reagowała publika

3.Twój kolega chcę kupić drogą pamiątkę, lecz nie ma na nią pieniędzy
zaproponuj mu pożyczenie gotówki
powiedz skąd masz pieniądze, i podaj powody dla których kolega powinien wziąć pieniądze
podaj termin zwrotu gotówki

:) wszystko , 85% . szczęście! :) powodzenia!!
JA mam dzisiaj mature. czy ktos z was jest z wielkopolski i mail juz mature???????????????prosze o przesylanie zestawow
Mam pytanie jak jest po niemiecku pokój trzyosobowy, czteroosobowy? no bo nie wiem;( a jednoosobowy to das Einzelzimmer, dwu to doppelzimmer a te kolejne to jak? proszę o podpowiedź, dziękuję z góry;)
das Dreibettzimmer a czteroosobowy to chyba analogicznie das Vierbettzimmer ;)
tak mi sie wydaje:)
proszę o niezwłoczną pomoc...odp. teraz pilne...;)
Miałam dziś ustną. i muszę przyznać, że dużo tu wymienionych zestawów powtarza się.

Mój zestaw: (woj.lubelski, nie wiem jaki numer)

Obrazek:
Starsza pani (babcia) siedzi z dzieckiem przy komputerze:
Pytania: Co one robią? Czy często korzystasz z komputera?

Rozmówki:
Chcesz pracować jako opiekunka:
- powiedz dlaczego chcesz pracować,
- jakie masz doświadczenie w tej pracy,
- zapytaj czy możesz zamieścić ogłoszenie w gazecie.

Byłeś chory:
- powiedz co ci dolegało,
- powiedz że byłeś u lekarza,
- powiedz co ci zalecił lekarz.

Z koleżanką potrzebujecie słownika, ona chce kupić, a Ty wypożyczyć z biblioteki:
- zaproponuj wypożyczenie z biblioteki,
- odrzuć argument kupna słownika i powiedz dla czego,
- kompromis.
Dziękuję;) za pomoc i za zestawy;)-wszystkim;)
Proszę o pomoc pilne!;)Jak to powiedzieć po niemiecku- dzwonisz do informacji PKP (- zapytaj o dogodne połącznie z Berlina do Monachium
- zapytaj o zniżki dla uczniów
- jak długo trwa podróż
a i jak napisać w czasie przeszłym takie zdanie: zbyt długie siedzenie przy komputerze jest nie zdrowe, ponieważ psuje się wzrok... plis pomóżcie odp teraz;)
1.Gibt es gute Verbindung aus Berlin nach Monachium?
2.Gibt es die Ermäßigung für Schüler?
3. Wie lange dauert die Reise?
4. Zu lange Sitzen beim Computer war ungesund denn das Augenlicht ist kaputtgegangen.
hej macie coś z warmińsko-mazurskiego? proszę, wrzucajcie ja mam 22.05 niemiecki. Strasznie się boje...
hej słuchajcie mam dla was ważną wiadomość!!!!:D po pierwsze to nie idziwe województwami wszędzie są takie same zestawy wiem ponieważ gadałam z dyrektorką która uczy niemca tak wiec ona oriętuje sie w sytuacji :d nie zważajcie na województwa:! wszystko jest to samo po 2 niee taki diabeł straszny ;D dacie radee;))
dzięki;) pozdrawiam;)
to dobrze że nie taki straszny ten ustny;) i że we wszystkich woj jest to samo- to dodaje otuchy... damy rade;) grunt to pozytywne myślenie;)
zachodniopomorskie. zestaw 144.
1. poznałeś kolege z niemiec:
-powiedz gdzie mieszkasz
-co mozna tam zwiedzic
-zapytaj kiedy cie odwiedzi

2.studiujesz w anglii, opowiedz kol.:
-jak sie tam dostalas
-czym dojechalas
-jak znalazlas mieszkanie

3. kolega chce isc do opery, ty do dyskoteki:
-nie zgodz sie z nim
- zaproponuj wyjscie do dyskoteki
-kompromis

obrazek: dwie kobiety siedzace w kawiarni, przed nimi otwarta gazeta, cos zaznaczaja (szukaja pracy,mieszkania..) pytania do obrazka
-dlaczego te kobiety sa zadowolone
-jaka role odgrywa przyjazn w zyciu czlowieka

woj. mazowieckie, zestaw nr 21

obrazek - facet z dzieckiem na kanapie czytaja ksiazke, pytania - jaka ksiazke mogą czytać, czy rodzice powinni czytac dzieciom.

A-czy mozna zarezerwowac stolik dla niepalących, zapytac do danie szefa kuchni, zamówić stolik
B-w jakich okolicznosciach zginał pies, reakcja rodziny, co zrobiłas/es zeby go znalezc
C-ona uwaza ze jestes za młoda na opiekunke dla dziecka, przekonaj ze sobie poradzisz, zaproponuj kompromisowe rozwiazanie :)

Mazowieckie, zestaw 7
Obrazek: Piaskownica, ojciec z dwójką dzieci, jedno trzyma na kolanach. Po prawej stronie piaskownicy stoi niebieski wózek. Gdzieś tam leży bodajże zielone wiaderko. Z tyłu jest jakiś dom, totalna rudera, jeden wielki syf :) Pytania: a) Dlaczego ojciec trzyma dziecko na kolanach? b) Kto powinien wychowywać dzieci? (nie jestem do końca pewna, czy aby na pewno tak brzmiało).
Sytuacje:
A. Udzielanie informacji.
Przyjeżdża do Ciebie siostra z Niemiec. W rozmowie telefonicznej, którą z nią przeprowadzasz:
- zapytaj, którym pociągiem przyjedzie;
- zapytaj, jak będzie wyglądała, cechy charakterystyczne itp.;
- powiedz, jak Ty będziesz wyglądał.
(rozpoczyna zdający)
B. Relacjonowanie wydarzeń.
Brałeś udział w konkursie dla przewodników wycieczek zagranicznych. Powiedz koledze:
- kim byli uczestnicy wycieczki;
- ile egzaminów musiałeś zdać;
- które zajęcia były dla Ciebie najbardziej interesujące.
(rozpoczyna zdający)
C. Negocjowanie.
Twoja koleżanka z pokoju nie lubi wychodzić wieczorami z domu, a Ty chcesz brać udział w życiu towarzyskim grupy.
- powiedz jej o tym, że chcesz wychodzić;
- nie zgódź się z tym, że to ona jest za Ciebie odpowiedzialna i podaj swój argument;
- powiedz, że będziesz wcześnie wracać i ustal godzinę powrotu do domu.

Zestaw 4 mazowsze

wiec pierwsze to obrazek i jest na nim sporo młodych ludzi leza ksiazki dlugospiy rozmawiaja i 1 pyt co oni robia i czym sie interesuja . 2,jaki jest twoj ulubiony przedmiot szkolny i dlaczego

A. jestes w restauracji poinformuj kelnera ze jestes wegetarianinem .popros o mozliwosc mniejszej porcji c nie pamietam

B lecisz samolotem podaj powody spoznienia twojego samolotu jak przebiegala podroz i czy poznales kogos podczas lotu

C: zamowiles ksiazke w ksiegarni ale niestety jescze jej nie ma wyraz swoje niezadowolenie popros o zwrot pieniedzy zgodz sie na propozycje sprzedawcy
woj. ŚLĄSKIE zestaw 10

OBRAZEK
młoda babka siedzi w aucie, jedzie i gada przez telefon
1. do kogo dzwoni, po co dzwoni, do kogo jedzie ?? ktores z tych pytan, nie pamietom dokladnie ;p
2. Gdzie jest zakazane uzywanie telefonow?
i jeszcze mialach dodatkowe pytanie: czy uzywom telefonu w szkole (bo odp. ze w szkole i kosciele jest zakaz uzywania telefonow)

sytuacja A
Kolezanka z niemiec ma znalezc ci prace
- powiedz o swoich umiejetnosciach
- dogodny termin do rozpoczecia pracy w niemcach
- zapytaj ile bedziesz dostowac wyplaty

sytuacja B
Bylaś w zoo
- opowiedz jakie widzialas zwierzeta
- o mozliwosciach karmienia
- co zabawnego robily te zwierzeta

sytuacja B
chcesz przygotować polska kolacje
- ponow prosbe o o pomoc w kuchni
- odrzuc argument
- zaproponuj inne czynnosci ktore kolezanka moze wykonywac w kuchni

W innych zestwach bylo o zbieraniu grzybow, o kupnie auta (troche trzeba bylo opisac), i byl jeszcze jakis obrazek z ludzmi w basenie. wiecej nie pamietom
Mialach chyba najlatwiejszy zestaw ze wszystkich co zdawali :D zdalam na 85%

POWODZENIA !!! :))
woj podkarpackie
korzystałam z tego forum jak przygotowywałam sie do matury, przeanalizowałm kilka historyjek i obrazków, udało mi się i trafiłam na 3takie same historyjki jak były na tej stronie...
1. zgubiłęś plecak, jesteś w birze rzeczy znalezionych, powiedz ze zgubiłeś palecka, zapytaj sie czy jest on w biurze, zostaw swój telefon żeby zadzwonili do ciebie jak sie znajdzie
2.jestem w strasburgu co ciekawego ci sie przytrafiło, ja powiedziałam że byłam w wesołym miasteczku zgubiłam telefon na karuzeli, musiałm kupić nowy bo jestem uzależniona od komórki
3. kolega chce iśc na mecz ty nie chcesz, ja powiedziałam tak że wole zostać w domu. mecze są głupie, kompromis chodżmy do pubu tam oglądniemy mecz bo tam jest vile znajomychi jest piwo ;p
OBRAZEK
siedzi para na ławce, mann słucha muzyki, frau czyta książke pytania dla czego oni są w parku na ławce a drugiego nie pamietam
MIAŁAM 18 PUNKCIOKÓW... ;D
ja już po
miała zestaw 34 . woj świętokrzyskie ;)
OBRAZEK : uczniowie są w stołówce szkolnej i jedzą.
pamiętam tylko jedno pytanie dlaczego oni tam jedzą??
UDZIELANIE INF : powiedz jak się uczysz języków
kto ci pomaga
i zapytac jakich Ty się uczysz
RELACJONOWANIE :jesteś w Wiedniu i jestes świadkiem kradzieży samochodu opowiedz o okolicznościach zdarzenia
zachowanie własciciela samochodu
wyglad złodzieja
NEGOCJACJE :ty chcesz isc na tennis a koleżanka na basen
nie zgódz sie
podaj argumenty
zaproponuj kompromis
woj.podkarpackie.
obrazek mama z corka myja psa.
1 chcesz kupic prezent
-poinfprmuj o tym i dla kogo
-czym sie dana osoba interesuje
-zapytaj sie ile kasiazka kosztuje
2 przyjechali do cibie nie spodziewani goscie
powiec o tym-
-jak spedzaliscie czas
- jakie mialas wrazenie po odjezdzie.
3 twoj kolega przyjezdza do ciebie.
- zaproponuj mui spanie u siebuie
- powiedz dlaczego ma nie spac w hotelu
- ustal kompromis
mi sie nie powiodlo mialam tylko 45 procent
Ayo wam! już jestem po maturze nie było tak strasznie;) głowa do góry- wszystkim którzy jeszcze nie zdawali;) o to Mój zestaw;) Woj. Lubelskie.
1. zaczyna egzaminator- miałam o spektaklu:
- gdzie był
-jaki to spektakl( powiedziałam opera)
- czas( zapytali się jak nazywał się spektakl)
2. Byłaś na wsi u kolegi/koleżanki powiedz:
- jaka była pogoda
- co robiłaś tam
- co Ci się przydarzyło( powiedziałam,że złamałam nogę).
3. Zaczyna zdający:
przychodzi do Ciebie kolega/koleżanka:
- zaproponuj nocleg u siebie
- on się nie zgadza, chce spać w hotelu, nie zgadzaj się i powiedz dlaczego ( jest drogo)
- kompromis( ja powiedziałam to może u mojej cioci przenocujesz)
4. Obrazek. Dwoje dzieci- dziewczynki ciągną choinkę, uśmiechnięte, obok jest pies, w tle góry, śnieg. Zapytali Mnie czy pomagam w święta, co robię( sprzątam, zakupy itp.)coś jescze na temat tych dziewczynek- czy one chętnie pomagają, dlaczego są sczęśliwe itp. Powodzenia tym którzy jeszcze nie zdawali. Zestawy się powtarzają.;)
moja maturka tez nie była taka zła:)90% woj Łódzkie.

1 scenka.
jesteś u gospodarzy w Niemczech
a)powiedz im jakie dania preferujesz
b)spytaj się gospodarzy co oni lubią jeść
c)powiedz kto gotuje najczęściej u ciebie w domu

2 scenka
byłaś na wycieczce w górach
a)powiedz w jakich okolicznościach się zgubiłaś
b)co robiłaś w nocy w czasie kiedy byłaś sama
c)jak ta przygoda się skończyła

3 scenka
jest u Ciebie koleżanka i chce iść na spacer w nocy po twojej okolicy
a)wyraź niezadowolenie z jej pomysłu
b)podaj powód swojego sprzeciwu
c)ustal kompromis(powiedz co można robić u Ciebie zamiast spaceru)

Obrazek: facet leży na dywanie koło niego stoi małe dziecko.bawią się klockami. są w pokoju dziecinnym.
pytania:1. nie pamiętam już 2. dlaczego dziadkowie są tacy ważni dla dziecka?
Temat przeniesiony do archwium.
151-180 z 210