Różnica między es gibt a sein

Temat przeniesiony do archwium.
1-30 z 42
poprzednia |
j.w. Jaka jest różnica w użyciu es gibt i sein. Wiem, że to może podstawa ale w necie nic nie mogę znależć... mile widziane użycie w zdaniu...
a gdzie to tak szukała w tym necie? Możesz nam to zdradzić? Podpowiadam: skąd pochodzi "gibt"? A, co to jest "sein"? (sein Sohn ist ein Maurer...)
edytowany przez bongo-bongo: 16 paź 2010
Po pierwsze mój drogi - nie mam trzech latek, by zwracać się do mnie w trzeciej osobie. Po drugie - jeżeli uważasz, że pytanie jest głupie i uwłacza twej wiedzy, to po prostu na nie nie odpowiadaj. Masz jakieś kompleksy i odnosząc się w sposób lekceważący do innych użytkowników sobie ego podbudowujesz? Przykro mi bardzo, ale robi to z ciebie sfrustrowanego prostaka i tyle. Nie chcesz pomóc - to tego nie rób.
A po ostatnie, mój milutki 3,5 latku to nie pyskuj tutaj i rusz własną dupkę oraz podbuduj twoje zdegenerowane ego na pierwszym podręczniku do języka i nie dokuczaj takimi lekceważącymi bzdurami ludziom an forum. Twoja troska w pytaniu bazuje na twoim lenistwie i robi z ciebie sfrustrowaną Pyzę na polskich dróżkach, dzieciaczku-Neo. Jeżelli nie chcesz tego zrobić - to rozrycz się, bo to zwykle pomaga. Wcale mi nie przykro, ale nauczyłaby się czytać, to i wiedziałaby, o co chodzi. Ale, cuś mi się zdaje, że chciała tylko popyskować, c'nie?
wie gesagt, ab dem 4. Eintrag Off Topic... zgroza
trochę tu już było kiedyś:

https://niemiecki.ang.pl/forum/pomoc-jezykowa/91035

nawet nie takie głupie to na końcu, choć coś by tam zawsze można dodać; choćby to, że "sein" + N (Hier ist ein Tisch.), a "es gibt" + A (Hier gibt es einen Tisch.)

a co to Bęzy nie posiada; przecie by stykło to, co tam nadrukowali ...
edytowany przez Asgard: 17 paź 2010

es gibt = istnieć (Jest dużo głupich ludzi = Es gibt viele dumme Leute).
sein = być (Jestem w domu = Ich bin zu Hause)

http://de.pons.eu/dict/search/results/?q=byc&in=&kbd=pl&l=depl
Przecież ta "zgroza" to ani czytata ani pisata. Po prostu jakiś "gosiak". Bęza? A, co to? Może jakaś: bęzyna?
A w Necie, to ja też za czorta nic nie znajduję. Nawet w polskim. No, nie ma po prostu. Ni chu-chu...
Przecież ona sobie tutaj tylko jaja z was robi.
edytowany przez bongo-bongo: 17 paź 2010
Cytat: Mokotow
wie gesagt, ab dem 4. Eintrag Off Topic... zgroza

Jak dla mnie to juz od 2. posta, kiedy to srongo zaczyna gadac o zarowkach i swoich klopotach.
Ty też NEO? Subbbr! Wielkomen zu Hause. Lubimy bredzić, prawdaż? a o żarówkach srongo nie pisało. Pojebały ci się wątki, c'nie?
Cytat: bongo-bongo
Ty też NEO? Subbbr! Wielkomen zu Hause. Lubimy bredzić, prawdaż? a o żarówkach srongo nie pisało. Pojebały ci się wątki, c'nie?

z'haus! zapomniales juz, ze twoj niemiecki posiada autorskie warianty, pajacu?
ja pajacuję zmiennie, abyś się nauczył języka ludzkiego, bąbelku. Przyjedź do mnie, to się z twoim "auf der Hand liegender Sprache" z nikim nie dogadasz. Padniesz już u rzeźnika.
ja pajacuję zmiennie, abyś się nauczył języka ludzkiego, bąbelku. Przyjedź do mnie, to się z twoim "auf der Hand liegender Sprache" z nikim nie dogadasz. Padniesz już u rzeźnika.

Hahaha. Wybacz. Juz teraz padlem :-)
A tam takie niedorozwoje jak ty? To faktycznie padlbym, zanim bym dojechal.

Ps. Przyjedz do mnie, to bez slownika powitania nie zrozumiesz.
edytowany przez dociekliwy19: 17 paź 2010
Do Pcimia City nie jadę.
I ja tu jestem dzieckiem neo? ha ha ha ha! i jeszcze się koleś bawisz w psychologa? W wielu postach odnosisz się do ludzi w lekceważący sposób, a odpowiedż na mój post potwierdza tylko to co napisałam w poprzednim - frustrat, który dzięki swojej wiedzy czuje się lepszy od innych. A nie daj Boże ktoś odwarknie - Toż to obraza majestatu! Na moją wiadomość odpowiedziałeś po prostu chamstwem i wyzwiskami - mój drogi za dużo czasu w komputerze główkę trzymasz. Jak już wspomniałam - nic cię nie obliguje do udzielania odpowiedzi na forum.
Yes! So ist das eben. Und du hast wieder was neues auf Deutsch gelernt, nicht wahr? Fleißiges Bienchen. Pyskuj, pyskuj. Obligatoryjnie.
btw. nicht in vielen Topics, sondern in JEDEM. Nicht gemerkt?
Yes! So ist das eben. Und du hast wieder was neues auf Deutsch gelernt, nicht wahr? Fleißiges Bienchen. Pyskuj, pyskuj. Obligatoryjnie.
btw. nicht in vielen Topics, sondern in JEDEM. Nicht gemerkt?

Zeig, dass du doch etwas kannst, und beantworte die einfachste Frage, die du findest!
Och, super. Teraz będziemy prześcigać się w uszczypliwych komentarzach, pokażesz jakaż malutka jestem i będziesz żył ze świadomością, że oto pokonałeś straszliwego trolla internetowego. Otóż 3,5 latka nie ma na to ochoty i nie zamierza pyskować więcej w tym czy innym wątku. Za dobrze znam bubków, których zdanie musi być na wierzchu.
Dziękuję pozostałym za podesłanie odnośnika i uwagi.
Nie znajduję tu żadnego, nawet najmniejszego pytania. Znajduję jedynie ciężkie dupsko polskiej młodzieży, która naresczcie nie ma ochoty pyskować, bo argumenty wychodzą. A, co ci inni tu tak powiedzieli? Bązego powtórzyli. Przecież i tak nic z tego nie łapiesz. Odnośniki i uwagi okazały się wspaniałomyślnie okazjonalnie twórcze podczas zatrzaskiwania drzwi, pakowania kapci i lezienia do domu z płaczem po matkę. Buuuuuu!
Młodzieży? Człowieku ja mam 28 lat! Już ci się kompletnie na mózg rzuciło? Mnie wyzywasz od dzieci neo, a tym czasem sam spędzasz całe dnie z głową w kompie, wrzucasz wszystkich do jednego wora, wyzywasz i wypisujesz jakieś pseudo ironiczne uwagi. Skoro cię tak wszystko drażni i jesteś taki niezastąpiony, to co tu w ogóle robisz? Idż w świat przecież kogoś takiego wszędzie zatrudnią i na pewno zyskasz poklask i uwielbienie dla swej osoby, czyż nie? Pyskować? Napyskować tobie to może dziecko w szkole albo syn czy córka, jeżeli takowe masz, a nie drugi użytkownik na forum. I co, że inni powtórzyli jakiegoś Bązego? I że niby ja nic z tego nie kumam? Niby czemu? Bo Jaśnie Ekscelencja tak twierdzi? To forum jest poniekąd stworzone po to by pomóc komuś, kto ma problemy z jakimś zagadnieniem. Argumenty wychodzą? To tu była jakakolwiek dyskusja? A ja myślałam, że tylko malutki facecik się pieklił. A najlepsze jest to, że takie szanowne osóbki mają niezachwiane poczucie własnej wartości, łatwiej im kogoś wyśmiać niż pomóc, bo w tedy czują się lepsi. Człowieku czemu się tak zachowujesz? Matka cię nie kochała, nauczyciel upokarzał, koledzy się znęcali? Tylko się kolego nie zapluj, gdy będziesz udzielał odpowiedzi - jeszcze Ci żyłka pęknie i co wtedy będzie?
... dem habe ich nichts hinzuzufügen... ;-)
...ich auch nicht... (28 lat i taka ciemnota?) Ja jestem bongo-bongo a ty chrzanisz już prawie całą dobę (jak doba po niemiecku?) i ani kroku dalej. Nawet Moko się nie ruszył. A taki litościwy. On to też lubi. Ja mam żyłkę, a ty i tak nic z tego. Buahahahahaa!
Cytat:
Nawet Moko się nie ruszył.
Nicht nur boshaft, sondern auch noch blind? Eintrag von 10:26
Mnie to nie interesuje. Ta bździągwa musi to wreszczcie zauważyć. Jak myślisz, zauważyła?
Mnie to nie interesuje. Ta bździągwa musi to wreszczcie zauważyć. Jak myślisz, zauważyła?

Ze jestes odrzuconym przez spoleczenstwo psycholem? Oczywiscie!
wyciek? Willst du unter meine Decke? Du hast es ergriffen! Wie ein Blitz vom Kitz! langsam wirst du normal werden! Joł!
wyciek? Willst du unter meine Decke? Du hast es ergriffen! Wie ein Blitz vom Kitz! langsam wirst du normal werden! Joł!

ergriffen ist fehl am Platz. Bitte im Wörterbuch nachschlagen! Du meintest "erfasst". "Wie ein Blitz vom Kitz" kannst du auch ins Wörterbuch des Srongischen aufnehmen. "Langsam wirst du normal" ist ausreichend. Das zweite "werden" kann weg. LG!
LG=Life's Good. Hast du heute 'nen Korrekturwahn? Oder willst du mir endlich deine Liebe zu mir erhuldigen (wieder fehl am Platze? Sapperlott!). Oj, a może ci zaraz żyłka pęknie, jak to dziewice dziewiczo określają? I nie wymyślaj mi nowego nicka, bo nik nie rozumi. Wszyscy reagują przy mnie na AT (A-frikanische T-rommel). Aber du bist auch so ein Neo, der nur einen Eintrag lesen kann. Sogennantes Pferd mit Scheuklappen. Und schau: wir sind weg vom Thema und du beschaeftigst dich endlich mit meinen angeblichen Fehlern. Meinst du, diese Zwetschge merkt das? Ich koennte dir stundenlang Grund fuer deine Korrekturen liefern. Sollma?
LG=Life's Good. Hast du heute 'nen Korrekturwahn? Oder willst du mir endlich deine Liebe zu mir erhuldigen (wieder fehl am Platze? Sapperlott!Klingt zwar poetisch, ist aber sinnlos: meine Liebe zu dir erhuldigen hättest du schreiben müssen sonst ergibt es keinen Sinn!)
Ulf, besinne dich.
Temat przeniesiony do archwium.
1-30 z 42
poprzednia |

« 

Brak wkładu własnego