Kochani,
jestem absolwentka juz z kilkuletnim stazem pracy i odradzam z calego serca studiowanie germanistyki jak i w ogole innych jezykow obcych!!!
- Po pierwsze nie macie po tych studiach zadnego konkretnego zawodu, nic!!!
- Po drugie praca nauczyciela, wykladowcy jezyka obcego po kilku latach nie jest wcale ale to wcale satysfakcjonujaca!! Pojawia sie nudna rutyna, ktorej nie zburzy nawet zaden doskonalajacy kurs dla nauczycieli. Zblazowani studenci i uczniowie potrafia skutecznie ostudzic nawet najwiekszy zapal i entuzjazm.
- Po trzecie na rynku pracy jest juz tak duzo germanistow i anglistow, ze nie ma mowy o rozsadnych zarobkach. Nawet jesli uda zarobic sie duzo, to tylko pracujac w kilku miejscach w ciagu jednego dnia, przemieszczajac sie lotem blyskawicy (bo z reguly mam na to jakies 15 - 20 min). Zaobserwujcie kiedys na ulicach Warszawy (lub innego duzego miasta) pedzace piechota osoby z firmowa teczka wypchana kserokopiami, z wiatrem w rozpietej kurtce i szalenstwem w oczach - to sa na pewno lektorzy jez. obcych.
- Po czwarte nikt w tym kraju nie zatrudni juz lektora na umowe o prace. Po czesci jestem w stanie to zrozumiec (pracodawcy po prostu to sie nie oplaca) ale jak tu samemu oplacic ZUS, podatki, ubezpieczenie!!!!
- Po piate niewielkie sa szanse na zmiane zawodu po kilku latach w szkolnictwie. Epizod w edukacji zniecheca skutecznie potencjalnego pracodawce do zatrudnienia bylego nauczyciela. Niestety wciaz pokutuje w Polsce stereotypowy wizerunek belfra (juz oszczedze opisu jaki to wizerunek).
- Po szoste: tlumaczenia tez nie sa juz dzis tak oplacalne jak kiedys (z powodu duzej konkurencji) a i tak najwiecej zarabia na tym posrednik.
- Po siodme nadciaga niz demograficzny i juz niedlugo nie bedzie kogo uczyc. Poza tym nauczyciela z krwi i kosci zastapi np. komputer.
Nie ma sie co ludzic, ze bedzie lepiej. W EU jest tak samo zle. Zatrudnienie i stwaki w Niemczech dla nauczycieli DaF sa tak samo marne jak w Polsce. Polecam strony www.aktionbutterbrot.de lub forum na www.deutsch-als-fremdsprache.de
Przykro mi to pisac, ale wlasnie tak wyglada obecnie moja sytuacja - absolwentki germanistyki z kilkuletnim doswiadczeniem.
Pozdrawiam!! Odradzam!!!