Germanistyka - wybor uczelni

Temat przeniesiony do archwium.
31-60 z 131
nie polecam ci wogóle studiów jezykowych niemieckiego w WSH Wrocław kompletna porażka, nie dosyć że słono trzeba zapłacic to nic się nie nauczysz, kadra sie zmienia non stop zaden nauczyciel nie wytrzymał wiecej iż 2 lat.
A może ktoś się skusi na WSSM w Łodzi? Ja niedawno zacząłem i muszę przyznać, że jest w miarę ok. Jasne, że z początku ciężko się przestawić na Deutscha, ale wykładowcy jakoś to ułatwiają,a to chyba najważniejsze. Nie ma mowy, żeby się do tego języka zniechęcić :)
hej jeśli interesowały by Cię Kielce to tam na Akademi iŚwiętokrzyskiej można studiować niemiecki wieczorowo, ale zajęcią odbywają się w weekendy tydzień nie jak na zaocznych co 2.
Kochani,

jestem absolwentka juz z kilkuletnim stazem pracy i odradzam z calego serca studiowanie germanistyki jak i w ogole innych jezykow obcych!!!
- Po pierwsze nie macie po tych studiach zadnego konkretnego zawodu, nic!!!
- Po drugie praca nauczyciela, wykladowcy jezyka obcego po kilku latach nie jest wcale ale to wcale satysfakcjonujaca!! Pojawia sie nudna rutyna, ktorej nie zburzy nawet zaden doskonalajacy kurs dla nauczycieli. Zblazowani studenci i uczniowie potrafia skutecznie ostudzic nawet najwiekszy zapal i entuzjazm.
- Po trzecie na rynku pracy jest juz tak duzo germanistow i anglistow, ze nie ma mowy o rozsadnych zarobkach. Nawet jesli uda zarobic sie duzo, to tylko pracujac w kilku miejscach w ciagu jednego dnia, przemieszczajac sie lotem blyskawicy (bo z reguly mam na to jakies 15 - 20 min). Zaobserwujcie kiedys na ulicach Warszawy (lub innego duzego miasta) pedzace piechota osoby z firmowa teczka wypchana kserokopiami, z wiatrem w rozpietej kurtce i szalenstwem w oczach - to sa na pewno lektorzy jez. obcych.
- Po czwarte nikt w tym kraju nie zatrudni juz lektora na umowe o prace. Po czesci jestem w stanie to zrozumiec (pracodawcy po prostu to sie nie oplaca) ale jak tu samemu oplacic ZUS, podatki, ubezpieczenie!!!!
- Po piate niewielkie sa szanse na zmiane zawodu po kilku latach w szkolnictwie. Epizod w edukacji zniecheca skutecznie potencjalnego pracodawce do zatrudnienia bylego nauczyciela. Niestety wciaz pokutuje w Polsce stereotypowy wizerunek belfra (juz oszczedze opisu jaki to wizerunek).
- Po szoste: tlumaczenia tez nie sa juz dzis tak oplacalne jak kiedys (z powodu duzej konkurencji) a i tak najwiecej zarabia na tym posrednik.
- Po siodme nadciaga niz demograficzny i juz niedlugo nie bedzie kogo uczyc. Poza tym nauczyciela z krwi i kosci zastapi np. komputer.

Nie ma sie co ludzic, ze bedzie lepiej. W EU jest tak samo zle. Zatrudnienie i stwaki w Niemczech dla nauczycieli DaF sa tak samo marne jak w Polsce. Polecam strony www.aktionbutterbrot.de lub forum na www.deutsch-als-fremdsprache.de

Przykro mi to pisac, ale wlasnie tak wyglada obecnie moja sytuacja - absolwentki germanistyki z kilkuletnim doswiadczeniem.

Pozdrawiam!! Odradzam!!!
A co z wynikami z matury, żeby się dostać? Szczególnie chodzi mi o UJ.
Co trzeba zdawać na nowej maturze jak sie chce dostac na germanistyke? (oprocz tego ze rozszerzony niemiecki)
o wlasnie moglibyscie przyszli germanisci podawac wyniki ze swojej maturki probnej z niemieckiego a osoby ktore maja juz szczescie studiowac jakie byly progi w zeszlym roku????????
Dobrze byloby wiedziec czy wogole warto skladac papiery
hej!ja jestem juz od pol roku w niemczech jako oper i bardzo mi sie podoba ale moja matura zeszlego roku nie byla zbyt ciekawa!teraz ja poprawiam i mam nadzieje, ze to mi sie uda!opowiedz mi troche o poznanskiej germanistyce!bardzo mi zalezy!
Szczerze mówiąc, nie spodziewałam się tak fantastycznego wyniku z matury próbnej z nimeieckiego - z podstawowej dostałam 100% a z rozszerzonej 97%. Wybieram się na germanistykę na Uniwersytet Warszawski
no to słabo, skoro musisz tłumaczyć co drugie słówko.Ja mam historie Niemiec po niemiecku, i nic nie trzeba tłumaczyć jesli dobry jest poziom na praktycznej!!Pozdrawiam
Ja studiuję w Wyższej Szkole w pewnym miasteczku... Jestem na pierwszym roku i muszę przyznać, że to był największy błąd w moim życiu ;( Jest pełno przedmiotów, któe są cięzkie max dla mnie (gramatyka opisowa, literatura niemiecka) ..alo wogóle niepotrzebne np. filozofia, łacina... Jakoś sobie radzę, ale wiem,że to nie jest to czego oczekiwałam. W liceum byłam bardzo dobra jeśli chodzi o język a maturę nową zdawalam na poziomie rozszerzonym i miałam powyżej 90 %... Zastanówcie się przed podjęciem decyzji,żebyście nie żałowali tak jak ja :(
germanistyka to nie nauka jezyka tylko nauka o jezyku, poza tym zawsze sa przedmioty, ktore sie w ogole nie podobaja, ale co za problem sie ich nauczuc i zdac. a jezyka trzeba w duzej mierze uczyc sie samemu
studiuje germanistyke w Zielonej Gorze i naprawde polecam ta uczelnie:) wszystkie przedmioty sa prowadzone w jezyku niemieckim i mysle ze poziom jest wysoki. naprawde polecam:) pozdrawiam
:-)
a jaki próg obowiązywał w zeszłym roku w Zielonej Gorze?
ja nie jestem z tej ery;-)
nie wiem jak jest przy obecnej maturze, moze ktos inny Ci pomoze
tak, tak.. germanistyka na Uniwersytecie Zielonogórskim jest naprawde na wysokim poziomie.... może dla Ciebie, mnie jest wstyd się komukolwiek przyznać ze tam studiuje ten kierunek
ja wyznaje inna filozofie..........rnnie wazne gdzie studjujesz, wazne co umiesz i co soba reprezentujesz.rnmozna studiowac nawet w "Wydmuchowie Wielkim" i bic na glowe tych z Poznania, czy Wroclawia. ten kierunek wymaga sporej samodyscypliny i poswiecenia. ale oczywiscie mozna go skonczyc bez najmniejszego wysilku,tylko potem na piatym roku zadasz sobie najwazniejsze pytanie, "co ja umiem?" i dlatego wiekszosc germanistow laduje w szkolach, bo jedynie tam sie nadaja
właśnie mam pytanko co do germanistyki w zielonej;) moglabys napisac jak tam jest? ile trzeba miec % zeby sie dostac?
Przegladalam na google.pl informacje o germanistykach i patrzac pod Opolem znalazlam taki oto watek na forum GW, cos tam sie knoci w tym Opolu, jak chcecie, to sami poczytajcie:

http://forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=65&w=42010055&v=2&s=0
nie pamietam dokladnie ale chyba trzeba bylo miec conajmniej z podstawy 77% a z rozszerzonego 56% to jest naprawde malo
a to jest mowa o germanistyce???
Masz na mysli linka? Tak o germanistyce na Uniwersytecie Opolskim, po lekturze postow wiem, ze nie wybralabym sie tam :(

Artykul tutaj: http://miasta.gazeta.pl/opole/1,35114,3352305.html

Pzdr.
nie nie chodziło mi o posta onaZG, ale artykuł przeczytałam
Cześć mam takie pytanie aby wybrać sie na germanistyke ? powiedcie mi tylko z czego trzeba zda maturę zeby dostac sie na germanistykęööö????? odpowiedcie mi na ta odpowiedz na meila [email]
PROSZE TO WAZNE
Cześć mam takie pytanie aby wybrać sie na germanistyke ? powiedcie mi tylko z czego trzeba zda maturę zeby dostac sie na germanistykęööö????? odpowiedcie mi na ta odpowiedz na meila [email] TO WAZNE
HEJKA MAM TAKIE PYTANIE ABY IŚĆ NA GERMANISTYKĘ TO Z CZGO TRZEA ZDAC MATURKE - PROSZE ODPOWIEDZ MI BO TODLA MNIE WAŻNE ;))):):):):):) OD[POWIEDZ MI NA MEILA [email]
Czy studia w Poznaniu są płatne? Jak szukałam na internecie informacji to wszędzie było napisane że tak? Napisz jak poszła Ci matura i jak znałaś języka idąc na studia? Z góry dziękuję za odpowiedź! Odpowiedź wyślij na emaila [email]
wybieram się na germanistykę w Zielonej Górze, czy potrzebna jest rozszerzona matura z polskiego?
ja zrezygnowałam z Zielonej Góry. nie jest potrzebna matura z języka polskiego. tylko z niemca pisemnego;)
Temat przeniesiony do archwium.
31-60 z 131

»

Pomoc językowa