Germanistyka - wybor uczelni

Temat przeniesiony do archwium.
61-90 z 131
witam Was kochani!rnchcialabym sie dowiedziec, od Was co wiecie na temat AJD w czestochowie, tylko prosze nie krytykujcie tej szkoly za nadto. Piszcie co wiece, pozdrawiam!!
mam pytanie, jesli ktos sie orientuje, jaki trzeba miec wynik z matury, by dostac sie na germanistyke na UW, UAM i UMK?? Wiem, ze jak najlepszy, ale min. ile???albo znacie moze i mozecie polecic jakies kolegia jezykow obcych z j. niemieckim???
http://ifguam.mojeforum.net/index.php
Zachęcamy do zadawania pytań studentom germanistyki na Uam na powższym forum:)
Chciałabym zapytać o Uniwersytet w Zielonej Górze. Jak tam właściwie jest? Czy sporo nauki i czy rzeczywiśćie aż tak trudno? no i czy naprawdę wszystkie języki są wykładane w języku niemieckim? nawet na pierwszym roku? kiedy studenci powinni się nieco oswoić z tym językiem choć na początku. wydaje mi się, że nauka niemieckiego, to nie to samo, co wykładanie przedmiotów w tym języku i bieżące tłumaczenie sobie całości wykładów. wydaje mi się, że na początku to trochę ciężko bęzie się przestawić na taki system. wiem, że kontakt z niemieckim powinien byc jak największy, lecz mimo wszystko trochę się boję, boe nie wiem czy sobie poradzę na tym kierunku. Proszę opowiedzcie o swoich przeżyciach, doświadczeniach na ten temat i oczywiśćie o tym uniwerku.
pozdrawiam gorąco
Sorrki - ja chcę tylko ostrzec wszystkich przed germanistyką na Uniwersytecie Śląskim!!!! Tam panują nienormalne układy! Wykładowcy po chamsku odnosza się do studentów, wręcz potrafią wyzwać od zer! Wydawać by się mogło, że jest tam wysoki poziom nauczania, ale to złudne!! Tam jest wysoki poziom chamstwa! Nikomu ni epolecam. Języka nie nauczycie się dobrze a będą sie was ciągle czepiać i robić problemy. Zwykle jest tak, że na germ UŚ zostają kujony, ktore nie znają w ogole języka i ni emaja o nim pojęcia, a wylatuja ludzie , którzy starają sie wykazać kreatywnym myśleniem.
O germanistyce na US w Sosnowcu czesto slyszy sie taka opinie - chca stukaczy malomowiacych, a nie ambitnych i samodzielnie myslacych studentow. Dobrze, ze US ma konkurecje, kto madrzejszy i przezorniejszy wybiera inna uczelnie.
hejka to nikt nic nie wie na temat tego AJD w czestochowie??
A czemu nikt nie wypowiada sie o UŁ i jego germanistyce tam jest po prostuuu swietnie:) .......żartowałam:)
Ja też myśle o opiekunce dla dzieci jak nie wyjdzie mi matura bo mysle o germanistyce. Możesz mi coś napisać na temat tej pracy? Jak to mniej więcej wygląda i jak tam sie dostałaś??
hej ja jestem wlasnie na 1 roku na uamie, w tym roku przyjmowali od 137 punktow, :) zakuwania mnostwo, ale jest warto super szkola. super poziom :) polecam
witam Wa skochani!!
piszcie jak wma sie podobaja studia germanistyczne :))
ja jestem po prostu szczelwa, nareszcie robie to co lubie i co wiecej nie ma tam matematyki jupi:)))))))))))))
pozdroooffffkiiii
hej ja mam mature za 1,5 roku ale juz teraz mysle gdzie sie wybrac. chcialam isc wlasnie na germanistyke na uam trudno sie tam dostac? czy egzamin ustny tez musi byc zdawany na rozszerzeniu? Boje sie ze sobie nie poradze na wykladach w jezyku niemieckim a no i moze jeszce takie pytanie czy gramatyka jest wykladana po niemiecku czy po polsku? z góry dziekuje za jakiekolwiek informacje =D
Jestem studentką germanistyki na UAMie. Musisz zdawać maturę ustną rozszerzoną. Wszystki zajęcia, poza fakultatywnymi (psychologia itp) odbywają się w języku niemieckim - a co za tym idzie gramatyka również. A do wykladów w j. niem szybko się przyzwyczaisz;)
Ja również mam jeszcze sporo czasu do matury ale już teraz warto się rozejrzeć. Mieszkam w Warszawie i myślałem o Uniwersytecie Warszawskim. Nic innego mi nie przychodzi w Warszawie do głowy. Ktoś się orientuje czy ciężko jest się tam dostać, jaki próg, itp?

pozdrawiam!
czy jest tu ktos z gdanska? :) mam na mysli,kto tam studiuje germanistyke lub w kolegium jezykowym? chcialabym bardzo tam studiowac,ale znalazlam tylko uniwersytet gdanski i tam kolegium jezykowe,ale jest zaoczne,a ja bardzo bym chciala dzienne :/ uhh..jestem au pair, zostalo mi jeszcze troche,ale mam dosyc i chce juz studiowac :)
Witam,

dużo osób chwali Poznań, naprawdę taki dobry? Ja jestem ze Śląska i z tego, co wiem, to dobry merytorycznie jest Wrocław, ale jeśli chodzi o poziom językowy, to Opole w sam raz, z tego względu, że studiuje wiele osób dwujęzycznych i niemieckiego używa się nie tylko na zajęciach, choć na dobrą sprawę lepszy Wrocław.
hej
a co sadzicie o germanistyce na uniwersytecie lodzkim i warszawskim???
Masz racje, Wroclaw jest naprawde OK, wiele ciekawych zajec i rewelacyjna kadra, a to przeciez wazne. Co do Opola, to nie wiem, czy poziom jezykowy taki tam wysoki. Kiedys bylo zdecydowanie lepiej!
Ja studiuję w Nysie - mam praktycznie wszystkich wykładowców z Wrocławia. I powiem Wam, że wcale nie jest tak łatwo (Nysa ma bardzo różne opinie) - praktycznie WSZYTKIE przedmioty są po niemiecku od pierwszego roku (oprócz historii filozofii i psychologi). Uczelnia kształci w dwóch kierunkach - pedagogicznym i tłumaczeniowym. Jednak żeby zrobić magistra trzeba się przenieść po 3 latach na inną uczelnię, bo w Nysie są tylko studia licencjackie. Pozdrawiam :)
Pomóźcie mi wybrać:] wybieram sie na germanistyke i zastanawiem sie nad UJ a UMCS... ktory wybrać? na ktorym jest wekszy poziom? Wiecie moze jakich dodatkowych jezyków mozna sie uczyc na germanistyce na UJ i UMCS? co mozna wybrac? Proszę o szybką odpowiedz dzieki :]
no i jeszcze jedno.. mysle ze sama germanistyka nie wyatarczy zeby znaleźć dobry zawód... z czym najlepiej ją połączyc?
najlepiej z zarządzeniem, ekonomią lub administracją
Masz w Kraku jeszcze Akademie Pedagogiczna, tam wlasnie sa studia dwukierunkowe, w tym drugim przedmiotem jest jezyk. Wiec jesli nie UJ to moze AP? Najlepiej sie popytac telefonicznie :)
Dobrze, ze w ogole jest wybor :)
Bez urazy, ale AP to nie UJ
tez chciałabym usłyszeć więcej opinii na temat germanistyki UJ - wybieram się tez tam, podobno ciężko, ale jak juz się zna jezyk to studiowanie nie powinno sprawiać kłopotu............
jakoś studiuję tam już parę lat i jeszcze żyję, nie jest tak strasznie, ale trzeba naprawdę systematycznie się uczyć. Najgorszy jest pierwszy rok, bo wszystko jest nowe i nie wiadomo, jak sie za to wszystko zabrać, ale potem już jakoś leci. Od przyszłego roku program ma zmienić się całkowicie, będzie część przedmiotów obowiązkowych, a część do wyboru
a nikt nic nie wie o UMCSie? ja do Lublina mam bliżej i tak włanie bardziej skłaniam do na UMCSu ;] o i jeszcze jedno:] Jakie są na UMCSie i UJ lektoraty z innych przedmiotów? jakie mozna wybrać? czy to uczelnia narzuca? moze ktos wie ?? ;] prosze o informacje
na UJ jest obowiazkowy lektorat z angielskiego obecnie od 2 roku, od przyszlego roku pewnie sie to zmieni bo studia beda w systemie 3+2 wiec mysle ze angielski powinien byc juz na pierwszym roku, tak jak ja mialam, bo to dopiero funkcjonuje od ubieglego roku i moim zdaniem jest bezsensem bo przez rok mozna duzo zapomniec, starym systemem ang zaczynal sie na pierwszym roku a konczyl na koniec 4. sa tez lektoraty z innych jezykow ale sa nieobowiazkowe i mozesz sobie je zalatwic we wlasnym zakresie na samym poczatku pazdziernika,ale jest bardzo duzo chetnych i ciezko jest sie dostac.
a ty "magda!" juz skończyłas studia? masz jakąs prace w zawodzie? bo nie jestem pewien czy to dobry wybór ta germanistyka... zebym później nie został bez pracy bo germanistów bedzie multum! Ale jednak chyba skusze sie:d KOCHAM NIEMIECKI!!
tzn do "mada!":D
Temat przeniesiony do archwium.
61-90 z 131

»

Pomoc językowa