Germanistyka - wybor uczelni

Temat przeniesiony do archwium.
121-131 z 131
| następna
może ktoś podać jakieś konkrety o WSJO w Poznaniu ? wybieram się tam w tym roku i nie wiem czy jest to dobry wybór, a mieszkam koło Łodzi więc mam kawałek ;)
za dostaniem sie raczej wielkiego problemu nie bedzie, gorzej pewnie z ukonczeniem, a po co wam ta germanistyka, i tak sie juz nikt niemieckiego nie chce uczyc, tylko angielski i hiszpanski teraz, dajcie sobie spokoj, chyba ze satysfakcjonuje was 5 lat ostrej nauki a potem bezrobocie
Święte słowa! Nawet najlepsze warunki nie zastąpią własnej pracy. Choć każdy chce się uczyć w przyjemnym otoczeniu. To wpływa na klimat i samopoczucie na studiach. Najlepsze warunki oferują jednak uczelnie prywatne pod tym względem.
mam pytanie apropo germanistyki hmm interesuje mnie krakow uniwersytet pedagogiczny lub wroclaw jakie przedmioty sa brane pod uwage przy rekrutacji? niemiecki i polski czy konieczny jest jeszcze dodatkowy przedmiot? i wie ktos moze cos o progach punktowych:D?
na up brany jest tylko niemiecki, w tamtym roku próg wynosił 75 % z roszerzenia, nie wiem jaki był wynik z drugiej rektuacji
Ciekawi mnie skąd to tak wielkie zainteresowanie Uniwersytetem Pedagogicznym w Krakowie? A na UJ to już nikt nie chce iść? Z tego co wiem, to na UP rekrutacja na germanistykę już z niemieckim podstawowym. Teraz kwestia przemnożników. Ale myślę, że ci z maturą rozszerzoną dostaną się w pierwszej kolejności. Wrocław też stosuje takie mnożenie.
na up akceptuję obydwa poziomy z tym że poziom podstawowy jest mnożony przez 1,5 a rozszerzony przez 2. chętnych nigdy na up nie brakowało więc z podstawowym raczej nikt nie ma szans.
Ale nie zapominajmy o tym, że co roku z kandydatami jest różnie. Choć jeśli germanistyka na UP jest tak dobra, to faktycznie, nie powinna narzekać na brak kandydatów. Ciekawi mnie jak tam jest ze współpracą z Niemcami? No i jak działa Erasmus? To daje szansę na naukę w kraju danego języka.
na Erasmusa nie narzekamy, bo mamy umowy podpisane z prawie 50 uniwersytetami, w dodatku w ramach wymiany (ale nie jest to erazmus) są praktyki w pedagogische fachhochshule freiburg. całkiem sporo osób wyjeżdża, dużo osób też wyjeżdża na magisterkę do niemiec, prym wiedzie u nas Freie Universitat Berlin. 2 lata temu 6 osób z trzeciego roku dostało wysokie stypednia z DaaDu bo zakwalifikowali się ze swoimi wynikami i rekomendacjami od profesorów, parę osób z ostatniego roku dostało się też na Humboldta.
Robi wrażenie. Pozazdrościć miejsca studiów! Teraz to chyba germanistykna na UP będzie miała nalot kandydatów, bo warunki jak widać wyśmienite.
witam Was

GERMANISTYKA ZAOCZNIE na Politechnice Częstochowskiej?

co myślicie o tym?

jest tam możliwość nauki język biznesu, nie wszędzie jest
cikawe myślę połączenie uczelni technicznej przedmiotów biznesowych z informatyką i językiem
Temat przeniesiony do archwium.
121-131 z 131
| następna

»

Pomoc językowa