Witam wszystkich polakow, niemcow, tych co sie zrzekaja polskich pochodzen/obywatelstw i tych rodowitych polako-niemcow ktorzy sie juz tutaj urodzili. Jest masa osob ktora pisze same brednie, i to nie tylko w tym temacie, zalosne jest tez to ze masa leniow otwiera 100 tematow o tym samym i jednym pytaniu -OBYWATELSTWO- PRACA- PRZEPROWADZKA – gdzie nie wejde widze niemal te same pytania i odpowiedzi...ehh, nie wiedomo gdzie pisac, po co takie zamieszanie? :D Zaczne od tego iz rowniez z przyczyn osobistych wyjechalem do niemiec jak mialem 19 lat. Taak rok 1999 :o) rany to byly boskie czasy, kazdy je pamieta DEUTSCHE MARK i sie kazdemu dobrze zylo, prawda? Wszystko bylo kolorowe itd. Wyczytalem gdzies idiotyczna wypowiedz pewnej osoby ze NIEMCY sa winni temu co sie dzieje w Unii i ze psuja swoim wizerunkiem unie europejska? A co oni takiego robia bo tego nigdzie nie wyczytalem. Chyba zapominamy ze Niemcy nie sa jedynym krajem w unii europejskiej, a moim zdaniem to sama unia europejska popsula juz dawno dawno sytuacje w europie!!! Zanim nie weszla ta cala parodia unijna, wszyscy mieli bardzo dobrze, wszytskim zylo sie naprawde dobrze i nikt nie narzekal! Poczekajcie az w polsce pojawi sie euro , to bedzie wielki SZOK dla wszystkich polakow! Beda mieli swoja wymarzona unie europejska!...a teraz....nie ukrywajmy tego, nie przechwalajmy sie paszportami bo one sa i tak gowno warte!!! Tylko nieliczni sie do tego przyznaja ze to prawda! Mam podwojne obywatelstwo, no i co z tego? Czy z tego powodu mam jezdzic do polski i rzucac forsa na prawo i na lewo zeby pokazywac jaki to ja fafarafa nie jestem? Mam szpanowac po wszystkich znajomych zeby pokazywac jaki to ze mnie bogaty niemiec??? Rany ludzie ilu z was tak szpanuje? Ja znam setki!!! W polsce szpanuja , a w niemczech co? Zachrzania co miesiac do urzedu pracy czy job center z pelnym papierkiem podbitych pieczatek od pracodawcow na ktorm sie znajduje: nie ma miejsc, nie ma pracy, nie ma nic! Zwija Arbeitslosengeld 1 albo 2, placa mu co 6 miesiecy za to jego ciasne m1 czy tam m2 i tak zyje z dnia na dzien coraz wieksza masa ludzi! Widze w gazetach BEZROBOCIE SPADA!! Rany rewolucja..bezrobocie spada, ale czyim kosztem? Ilu ludzi zachrzania do roboty za 1 EURO czy 1.50 na godzine??? Plakac mi sie chce, ilu niemcow opuszcza niemcy?? Wyjezdzaja do USA, Kanady, Hiszpanii, na Mallorce, do Australii, Luxemburga czy Norwegii!! Oh tak, Luxemburg panstwo niespelnionych marzen, tam maja najnizsza srednia krajowa 1500 Euro, Norewgia podobnie :o) co slinka wam cieknie co? Niestety niemcy nadal nie wprowadzili systemu zarobkowego NAJNIZSZA KRAJOWA! Ja tutaj nie bede sie rozpisywal o dokumentach i urzedach bo to pestka w porownaniu z tym co sie tutaj dzieje (kazdy jeden papier jest do zalatwienia, nie ma urzedu w ktorym nie da sie czegos zalatwic!!! Co do niemieckich rodzin to wyjezdzaja masowo, calymi rodzinami!! Mowisz nie? Poogladaj troche TV, malo tam z kamera na zywca pokazuja? Ah, nie ogladasz? Za duzo Jerrego Springera pewnie , albo Lzy Eleonory?! OBUDZ SIE! Za rok albo 2 drugim urzedowym jezykiem w niemczech bedzie TURECKI!!! Smieszne co? Isminiz nedir? Anlamýyorum..... sen benim herseyimsin... senden hoşlanıyorum!!!! Ledwo umiemy niemiecki a juz beda nam kazac sie uczyc tureckiego.. boicie sie? Alez nie ma czego, zapewniam , moze byc tylko lepiej!! Tylko lepiej, ale tylko wtedy jesli bedziemy sobie pomagac!!! NIE ROZUMIESZ? PO CHINSKU PISZE?? Jesli my POLACY bedziemy sobie pomagac- to bedzie sie nam dobrze zylo!!!! Niewazne czy bedzie bieda czy tez nie-zawsze damy sobie rade..ale chwilka, niech pomysle kiedy ostatni raz otrzymalem jakakolwiek pomoc od polaka......zaraz..calkiem niedawno...jeszcze chwilka...mhmh..ah to bylo 2 lata temu!! No tak, wtedy mialem jeszcze moje wlasne PKW!!!! Oh wtedy mialem duzo znajomych!! Nie mialem co prawda az tak bardzo wypchanego portfela, ale auto mialem :o) jak to milo miec przyjaciol gdy ich potrzebujesz!!.autko sprzedalem, ubezpieczenie bylo za drogie, benzyna drozala, przeglady kosztowaly tez pieniadze.....coz..tak bywa w zyciu. Pogodzilem sie z tym opchnalem autko, i co miesiac kupuje sobie Monatskarte BVG na BERLIN AB-bo mieszkam w berlinie-caly czas- a od niedawna kupuje S-Ticket,,wiecie o co biega... i co sie stalo raz potrzebowalem zeby mnie sasiad z dolu podwiozl, SASIAD POLAK!!!! I co, powiedzial, a no ok, kiedys mnie tam wiozles ok, no to heja, pojechalismy. Od tamtej pory schodzi mi totalnie z drogi! Wlazi w dupe niemcom ile sie da, turkom tez ......FRAJER! Kiedys go.........!!! Nie slyszalem kiedy ostatni raz gadal po polsku! Ah, zapomnialem jego dziewczyna to tez POLKA!!! RODOWITA!! Ale nie pamietam kiedy oni gadali po polsku...w wigilie? No tak, zwierzeta mowia wtedy LUDZKIM GLOSEM!!! Plakac mi sie chce! Bo tak jest, mam tylko jednego prawdziwego przyjaciela POLAKA na ktorego zawsze moge liczyc!!! Nie bede tutaj wymienial mnostwa przypadkow, gdzie mnie oszukiwano, i to wlasny rodak polak, ile razy mnie oszukiwali, w pracy czy po pracy, okradali, a nawet czasem rzucali sie naprawde o nic do bicia!!...czasem mialem nadzieje ze kiedys bedzie inaczej, ale juz dawno ja stracilem..zadaje czasem pytanie czy warto jest zyc....nie ludze sie tym ze polak polaka utopil by w lyzce wody....tak bedzie zawsze, teraz nawet jeszcze bardziej! wiem ze zawsze po deszczu wychodzi slonce!!! Wtedy ja nie bede potrzebowal tych pseudo POLAKOW!!! Beda mnie mogli pocalowac w ..... TRAMPKI!!! Chociaz nadal staram sie ufac ludziom, nie tak jak kiedys ale sie staram, byc otwartym i usmiechnietym, taki jaki kiedys bylem w polsce, USMIECHNIETY! Bratniej duszy u niemca nie znajdziesz.....wszystko takie sztuczne az smierdzi na kilometr!! Ale sie z tym pogodzilem.......kiedys pewnie powroce do polski, wroce do rodziny ktora na mnie zawsze bedzie czekac :o) wiecie co...Sami wiecie kim jestescie, skad pochodzicie i kim chcecie byc, jedno jest pewne ze jestesmy POLAKAMI! Nie kryjcie tego, dumnie i glosno pokazujmy nasza polska dume i godnosc! Laczmy sie a bedzie nam dobrze, to przeciez nie kosztuje, zadnych sztucznych przyjazni dla kasy!!! Narzekamy na turkow- o cala masa, gdzie sie nie rusze to turek!! Ale te turki maja swoja godnosc, te turki nie okradaja siebie, te turki potrafia sobie pomagac!!!! BOLI??? I POWINNO!! Spujrz teraz w lustro i zapytaj jeszcze raz , czy dla paru euro, auta i innych rzeczy musze udawac kogos kim zupelnie nie jestem? Musze wlazic komus w dupe tylko po to zeby mnie lepiej traktowano czy lubiano? Co to , jakis chory LAKASMUS??!!! Na nas powinno sie wolac KAKALACKEN-kakerlaken!!! Z wielkim bolem to napisalem!!! Lze mam w oku!!! Zamiast sie przechwalac – mamy kase, zyje sie nam super, jest siwetnie- napisz jak i gdzie nasz rodak polak moze otrzymac pomoc, w jaki sposob, sam/a mozesz pomoc rodakowi! OCZYWISCIE zauwazam mase dobrych komentarzy i takojaka owo chec pomocy!! Ale to jest internet i nie oszukujmy sie nawzajem! To nie to samo co na zywo!! A pisanie glupich postow mam obywatelstwo..mam kase, i zyje mi sie zajeodlotowo niczego nie dowodzi, a tych co nie maja to i nawet wkurza...i boli...nie wiem co jeszcze napisac.....tym oto moim postem apeluje o wzajemna pomoc i rowne traktowanie! Mamy sie jednoczyc a nie na siebie napadac! Jeden maly krok, jeden dobry uczynek, jeden prawdziwy usmiech moze odmienic ciebie i osobe ktorej pomagasz i ktora wspierasz, nawet chocby psychicznie!!...ide ludzie....pozdrawiam wszystkich...niech kazdy zyje ale daje tez innym zyc..oby sie wam w zyciu ulozylo. Zycze wam wszystkim z calego serca.