Jak sie Polakom mieszka w Niemczech?

Temat przeniesiony do archwium.
61-90 z 96
W Polsce takich przypadkow jest zapewniam Cie wiele wiecej najgłosniejszy ostatnio to pobicie jakis dzieci dyplonmatow rosyjskich , ale bardziej z zycia to sama widze jak u nas traktowani sa obcokrajowcy na kazdym kroku pieknie wyglada to tylko w "europa da sie lubic"
Do Polake w Niemczech

Co sie Tobie tak zlego przydazylo, iz tak gorliwie nienawidzisz narodu niemieckiego ? Nie przyszlo Ci nigdy do glowy, iz na swiecie sa ludzie i ludziska? Sprobowales znalezc przyjaciol wsrod Niemcow - a moze szukasz tylko zlego? Ty musisz byc naprawde nieszczesliwym czlowiekiem jezeli zyjesz w kraju klorego tak goraco nienawidzisz.
Przykro mi Ciebie.
dzeki za wspolczucie
Mieszkam w Niemczech od 15 lat.Spotkalam roznych ludzi i tu i w Polsce.Sa mili Niemcy i Mili Polacy ale i rownierz niemili.Ja osobiscie nie mialam zadnych problemow.Chociaz przyznam racje z Niemka nie moge sie zaprzyjaznic.Sa w moich oczach troche dziwne.Nie ma co Polskie dziewczyny my sie rozumiemy najlepiej.Tesknie za Polska bardzo ale na stale bym juz nie wrocila.Przyzwyczailam sie do zycia w Niemczech.Tu jest moja rodzina.Sercem zostalam jednak w Polsce.Pozdrawiam wszystkich.Gdybym mogla cofnac czas do roku 1991 to bym nigdy nie wyjechala i bym zostala tam gdzie sie urodzilam.
mam zle przeczucia co do przyszlosci w Niemczech i pozostania tu na wieki, chociaz Polska jest biedna i ma problemy to jednak jest krajem wybranym...
mam 17 lat, chlopaka Niemca i zamierzam wyjechac tam na studia i prawdopodobnie do konca zycia tam zostać. Chcę pracowac jako notariusz i wiem ze w Polsce bez znajomości nie bylabym w stanie zrobic aplikacji i otworzyc kancelarii. W Polsce nic mnie nie trzyma ale nie zamierzam porzucic swojej tozsamosci i udawac Niemke. Chce godnie reprezentowac moja ojczyzne, ktorą zawsze byla i bedzie Polska niezaleznie od tego czy uzyskam podwojne obywatelstwo czy nie.
Mam nadzieje na normalne zycie a nie wypatrywanie kiedy wyplata,bo nie ma co jesc i za co zyc. Polska niestety sie stacza i choć mam nadzieje ze sie nie stoczy, to wole mieć pewną przyszlosc, a nie wieczna niepewnosc jutra. Nie jestem jakąś wielką patriotką, ale szanuje moją ojczyznę. To trudna decyzja, ale nie widze dla siebie innej przyszlosci w takich realiach jakie mamy teraz.
Heja,

jestes juz monachium ?? moze moglybysmy sie spotkac na kawie. Chyba mam podobne zdanie co do niemcow...... i strasznie brakuje mi kogos kto to moze zrozumiec.

Odezwij sie
[email]
Aneta
z takimi pogladami lepiej zostan w ojczyznie.Bo tu niestety bedziesz musiala dokonac wyboru.
niewazne,gdzie jestes - wszedzie mozesz spotkac niewdziecznego trolla. Poza tym, w Niemczech, gdzie czesto krytykuje sie Niemcow, to nie Ci w ostatecznosci okazuja sie falszywi., lecz kto?
tak... nasz kochany, drogi Polak.
Hm... Ja ogolnie jestem Niemka, urodzilam sie w Berlinie, mieszkalam tutaj 5 lat i przeprowadzilam sie do Polski... mimo tak wczesnego wieku, to pamietam jeszcze jakby to bylo wczoraj, moja porazke... brod, smrod i ubostwo.... ale jednak Polska to nie to samo co Niemcy. W niemieckim przedszkolu czesto bylam "ponizana" z tego wzgledu, ze chodzilam do tzw mieszanego przedszkola gdzie dzieciaki byly roznej narodowosci. Pamietam nawet, ze w mojej grupie tylko ja bylam czysta Niemka poprzez co, "kazali mi sie wynosic do bialych". Jednak po przeprowadzeniu sie do Polski calkowicie zmienilam nastawienie. Ludzie o wiele bardziej przyjazni, pikny klimat malego miasteczka i czego dusza tylko pragnie. Jednak znowu wrocilam do Berlina i zaczelam tu studia, i powiem wam.... zaluje tego. Mimo, ze sie w Niemczech urodzilam, to czuje sie Polka i jest mi wstyd za Niemcy. Ktos tu juz powiedzial, ze tutaj mowy o przyjazni... to jest prawda. Fakt, poznalam na studiach swietnych ludzi, ale... oni nie wiedza co to gleboka znajomosc, co to gleboka przyjazn, nie wiedza co to prawdziwe zycie studenckie. Niektorym moze sie tutaj podobac, innym znowu nie. Ja jstem calkowicie za Polska.... i w grudniu zbieram papiery i wracam:) Ludzie to nie jest to samo... a bywa, ze czlowiek do tak wielkich i naglych zmian nie jest sie w stanie dostosowac. Pozdrawiam wszystkich "szanujacych sie" Polakow, tych, ktorzy sa ze swojego pochodzenia dumni i beda zawsze wierni swojej ojczyznie:)
perlowa popieram Cie w 100 %, masz calowita racje tak jak pozostali, ktorzy sa tego zdania, ze nie mozna sie wstydzic tego, ze jest sie POLAKIEM czy POLKA. Ja jestem z tego rowniez dumna. Mieszkam w Niemczech od 5 lat i nigdy nie krylam sie z mowa polska wsrod innych. Nie przeszkadza mi to czy ktos sie patrzy na mnie bo rozmawiam nie w ich jezyku. Glupota. A co do turkow, racja, jest ich tu strasznie duzo, az do przesady. Denerwujace jest to, ze oni nie musza uczyc sie niemieckiego, bo gdzie sie nie rusza tam pracuja ich rodacy, w urzedach, sklepach, przedszkolach... ehhh.
perlowa konfitura, swietny nick, popieram twoje zdanie, niemiecki kraj jakos nie pasuje do europy i psuje stosunki miedzynarodowe, to samo odzwierciedlaja niemcy wobec innych narodowosci i wobec siebie samych
Witam wszystkich polakow, niemcow, tych co sie zrzekaja polskich pochodzen/obywatelstw i tych rodowitych polako-niemcow ktorzy sie juz tutaj urodzili. Jest masa osob ktora pisze same brednie, i to nie tylko w tym temacie, zalosne jest tez to ze masa leniow otwiera 100 tematow o tym samym i jednym pytaniu -OBYWATELSTWO- PRACA- PRZEPROWADZKA – gdzie nie wejde widze niemal te same pytania i odpowiedzi...ehh, nie wiedomo gdzie pisac, po co takie zamieszanie? :D Zaczne od tego iz rowniez z przyczyn osobistych wyjechalem do niemiec jak mialem 19 lat. Taak rok 1999 :o) rany to byly boskie czasy, kazdy je pamieta DEUTSCHE MARK i sie kazdemu dobrze zylo, prawda? Wszystko bylo kolorowe itd. Wyczytalem gdzies idiotyczna wypowiedz pewnej osoby ze NIEMCY sa winni temu co sie dzieje w Unii i ze psuja swoim wizerunkiem unie europejska? A co oni takiego robia bo tego nigdzie nie wyczytalem. Chyba zapominamy ze Niemcy nie sa jedynym krajem w unii europejskiej, a moim zdaniem to sama unia europejska popsula juz dawno dawno sytuacje w europie!!! Zanim nie weszla ta cala parodia unijna, wszyscy mieli bardzo dobrze, wszytskim zylo sie naprawde dobrze i nikt nie narzekal! Poczekajcie az w polsce pojawi sie euro , to bedzie wielki SZOK dla wszystkich polakow! Beda mieli swoja wymarzona unie europejska!...a teraz....nie ukrywajmy tego, nie przechwalajmy sie paszportami bo one sa i tak gowno warte!!! Tylko nieliczni sie do tego przyznaja ze to prawda! Mam podwojne obywatelstwo, no i co z tego? Czy z tego powodu mam jezdzic do polski i rzucac forsa na prawo i na lewo zeby pokazywac jaki to ja fafarafa nie jestem? Mam szpanowac po wszystkich znajomych zeby pokazywac jaki to ze mnie bogaty niemiec??? Rany ludzie ilu z was tak szpanuje? Ja znam setki!!! W polsce szpanuja , a w niemczech co? Zachrzania co miesiac do urzedu pracy czy job center z pelnym papierkiem podbitych pieczatek od pracodawcow na ktorm sie znajduje: nie ma miejsc, nie ma pracy, nie ma nic! Zwija Arbeitslosengeld 1 albo 2, placa mu co 6 miesiecy za to jego ciasne m1 czy tam m2 i tak zyje z dnia na dzien coraz wieksza masa ludzi! Widze w gazetach BEZROBOCIE SPADA!! Rany rewolucja..bezrobocie spada, ale czyim kosztem? Ilu ludzi zachrzania do roboty za 1 EURO czy 1.50 na godzine??? Plakac mi sie chce, ilu niemcow opuszcza niemcy?? Wyjezdzaja do USA, Kanady, Hiszpanii, na Mallorce, do Australii, Luxemburga czy Norwegii!! Oh tak, Luxemburg panstwo niespelnionych marzen, tam maja najnizsza srednia krajowa 1500 Euro, Norewgia podobnie :o) co slinka wam cieknie co? Niestety niemcy nadal nie wprowadzili systemu zarobkowego NAJNIZSZA KRAJOWA! Ja tutaj nie bede sie rozpisywal o dokumentach i urzedach bo to pestka w porownaniu z tym co sie tutaj dzieje (kazdy jeden papier jest do zalatwienia, nie ma urzedu w ktorym nie da sie czegos zalatwic!!! Co do niemieckich rodzin to wyjezdzaja masowo, calymi rodzinami!! Mowisz nie? Poogladaj troche TV, malo tam z kamera na zywca pokazuja? Ah, nie ogladasz? Za duzo Jerrego Springera pewnie , albo Lzy Eleonory?! OBUDZ SIE! Za rok albo 2 drugim urzedowym jezykiem w niemczech bedzie TURECKI!!! Smieszne co? Isminiz nedir? Anlamýyorum..... sen benim herseyimsin... senden hoşlanıyorum!!!! Ledwo umiemy niemiecki a juz beda nam kazac sie uczyc tureckiego.. boicie sie? Alez nie ma czego, zapewniam , moze byc tylko lepiej!! Tylko lepiej, ale tylko wtedy jesli bedziemy sobie pomagac!!! NIE ROZUMIESZ? PO CHINSKU PISZE?? Jesli my POLACY bedziemy sobie pomagac- to bedzie sie nam dobrze zylo!!!! Niewazne czy bedzie bieda czy tez nie-zawsze damy sobie rade..ale chwilka, niech pomysle kiedy ostatni raz otrzymalem jakakolwiek pomoc od polaka......zaraz..calkiem niedawno...jeszcze chwilka...mhmh..ah to bylo 2 lata temu!! No tak, wtedy mialem jeszcze moje wlasne PKW!!!! Oh wtedy mialem duzo znajomych!! Nie mialem co prawda az tak bardzo wypchanego portfela, ale auto mialem :o) jak to milo miec przyjaciol gdy ich potrzebujesz!!.autko sprzedalem, ubezpieczenie bylo za drogie, benzyna drozala, przeglady kosztowaly tez pieniadze.....coz..tak bywa w zyciu. Pogodzilem sie z tym opchnalem autko, i co miesiac kupuje sobie Monatskarte BVG na BERLIN AB-bo mieszkam w berlinie-caly czas- a od niedawna kupuje S-Ticket,,wiecie o co biega... i co sie stalo raz potrzebowalem zeby mnie sasiad z dolu podwiozl, SASIAD POLAK!!!! I co, powiedzial, a no ok, kiedys mnie tam wiozles ok, no to heja, pojechalismy. Od tamtej pory schodzi mi totalnie z drogi! Wlazi w dupe niemcom ile sie da, turkom tez ......FRAJER! Kiedys go.........!!! Nie slyszalem kiedy ostatni raz gadal po polsku! Ah, zapomnialem jego dziewczyna to tez POLKA!!! RODOWITA!! Ale nie pamietam kiedy oni gadali po polsku...w wigilie? No tak, zwierzeta mowia wtedy LUDZKIM GLOSEM!!! Plakac mi sie chce! Bo tak jest, mam tylko jednego prawdziwego przyjaciela POLAKA na ktorego zawsze moge liczyc!!! Nie bede tutaj wymienial mnostwa przypadkow, gdzie mnie oszukiwano, i to wlasny rodak polak, ile razy mnie oszukiwali, w pracy czy po pracy, okradali, a nawet czasem rzucali sie naprawde o nic do bicia!!...czasem mialem nadzieje ze kiedys bedzie inaczej, ale juz dawno ja stracilem..zadaje czasem pytanie czy warto jest zyc....nie ludze sie tym ze polak polaka utopil by w lyzce wody....tak bedzie zawsze, teraz nawet jeszcze bardziej! wiem ze zawsze po deszczu wychodzi slonce!!! Wtedy ja nie bede potrzebowal tych pseudo POLAKOW!!! Beda mnie mogli pocalowac w ..... TRAMPKI!!! Chociaz nadal staram sie ufac ludziom, nie tak jak kiedys ale sie staram, byc otwartym i usmiechnietym, taki jaki kiedys bylem w polsce, USMIECHNIETY! Bratniej duszy u niemca nie znajdziesz.....wszystko takie sztuczne az smierdzi na kilometr!! Ale sie z tym pogodzilem.......kiedys pewnie powroce do polski, wroce do rodziny ktora na mnie zawsze bedzie czekac :o) wiecie co...Sami wiecie kim jestescie, skad pochodzicie i kim chcecie byc, jedno jest pewne ze jestesmy POLAKAMI! Nie kryjcie tego, dumnie i glosno pokazujmy nasza polska dume i godnosc! Laczmy sie a bedzie nam dobrze, to przeciez nie kosztuje, zadnych sztucznych przyjazni dla kasy!!! Narzekamy na turkow- o cala masa, gdzie sie nie rusze to turek!! Ale te turki maja swoja godnosc, te turki nie okradaja siebie, te turki potrafia sobie pomagac!!!! BOLI??? I POWINNO!! Spujrz teraz w lustro i zapytaj jeszcze raz , czy dla paru euro, auta i innych rzeczy musze udawac kogos kim zupelnie nie jestem? Musze wlazic komus w dupe tylko po to zeby mnie lepiej traktowano czy lubiano? Co to , jakis chory LAKASMUS??!!! Na nas powinno sie wolac KAKALACKEN-kakerlaken!!! Z wielkim bolem to napisalem!!! Lze mam w oku!!! Zamiast sie przechwalac – mamy kase, zyje sie nam super, jest siwetnie- napisz jak i gdzie nasz rodak polak moze otrzymac pomoc, w jaki sposob, sam/a mozesz pomoc rodakowi! OCZYWISCIE zauwazam mase dobrych komentarzy i takojaka owo chec pomocy!! Ale to jest internet i nie oszukujmy sie nawzajem! To nie to samo co na zywo!! A pisanie glupich postow mam obywatelstwo..mam kase, i zyje mi sie zajeodlotowo niczego nie dowodzi, a tych co nie maja to i nawet wkurza...i boli...nie wiem co jeszcze napisac.....tym oto moim postem apeluje o wzajemna pomoc i rowne traktowanie! Mamy sie jednoczyc a nie na siebie napadac! Jeden maly krok, jeden dobry uczynek, jeden prawdziwy usmiech moze odmienic ciebie i osobe ktorej pomagasz i ktora wspierasz, nawet chocby psychicznie!!...ide ludzie....pozdrawiam wszystkich...niech kazdy zyje ale daje tez innym zyc..oby sie wam w zyciu ulozylo. Zycze wam wszystkim z calego serca.
alez sie rozpisal chlopie , widze ze w nocy nie miales co robic(04.04)
1. Trzeba szczerze powiedziec ze niemcy wielu ludzia "zycie uratowaly" tu moze zarabiaja po 1[tel]euro maja mieszkanie moze auto w polsce by byli bezrobotnymi
w PGR.
2.Polacy nie tylko szpanuja w niemczech " Bogactwem " w Polsce polacy nabrali kredytow na domy lub mieszkania na ponad 100miliardow zl!!!!

3.Nie mozesz pisac ze wszyscy niemcy to zakamoflowane Bestie , ktore po jakims czasie pokazuja pazurki , w polsce mieszkalem 25lat tam tez potrafia cie utopic w lyzce wody.Kapitalizm przekrecil kregoslup moralny nie tylko w niemczech

4.Turcy sie tak kochaja na wzajem?!!!! TURCY tez potrafia okrasc turka , pobic go , wiec nie ma co pisac ze tak swietnie razem zyja!!

5.A jezeli polacy mowia do siebie po niemiecku to i bardzo dobrze , wrescie sie naucza jezyka , wkoncu jest wolnosc moga do siebie mowic nawet po rumunsku ( chinski jest za trudny :-)

6.Zycze ci wszystkiego dobrego jak do polski wrocisz , ale po tylu latach pobytu w De czlowiek pamieta z polski tylko te dobre chwile , mozesz sie rozczarowac tam tez jest wyscig szczurow!!

__________________________________________________________________________EnD____
malo wiesz, wez swoj kapitalizm, wpakuj go sobie w buty i idz poplywac.
kurde, niekumaty czlowiek dla ktorego trzeba mowic wolno, wyraznie i dwa razy powtarzac :/ gdybym napisal o polakach czy niemcach ze WSZYSCY tacy sa bylo by jasne, a ze nie napisalem WSZYSCY to jasne to jest ze nie WSZYSCY!!!!! jestes jednym z tych polakow okradajacych polske na 100mld ZL? to nie wracaj nigdy do polski! W polsce tez topia w lyzce wody? hahaha, naiwny dzieciak, w polsce trzymamy sie jakpo tako, nie robimy sobie az tylko przekretow w koncu wiedzial bym gdzie cie szukac :D tutaj to co innego :D predzej zaufal bym turkowi jak polakowi, obracalem sie z nimi kilka lat i zylo mi sie z nimi 1000razy lepiej jak z polakami! dostales w ryj od turka i teraz ich tak nie lubisz? spadaj leszczu!!!!! stary kto tu mowi do siebie po jakiemu? mam jeszcze bardziej wytlumaczyc bo jestes chlopem z mozgiem 5-latka??? idz do przedszkola i wez ksiazke poczytaj mi mamo, bo tutaj tematy sa raczej tylko dla doroslych . Stary setki przykladow, mala grupka max 3 osoby..gadamy fajnie po polsku nagle ktos iddzie, hmhmm, teraz tylko po niemiecku,, sasiedzi ida niemcy, teraz gadamy tylko po niemiecku...co to za kamuflowanie??? z calej dzielnicy u mnie na ktorej mieszka przynajmniej 50 polakow, w czasie mistrzostw tylko 2 osoby sie do tego przyznaly. ja i taki koles, obwiesilismy balkony na max w polskie flagi! reszta wywiesila niemieckie i udawala nadal wielkich niemcow!! i to tacy wlaza w niemcom w dupcie ze hoho!!!! jezdze czesto do polski, wiec wiem jak tam jest!!! jest napewno lepiej jak tutaj. bo tam mam znajomych, przyjaciol, rodzine...tutaj nie moge liczyc na nikogo...ufam tylko sobie!!
WIDZE ZE takimi osobami nie mozna dyskutowac , widze ze wiesz wszystko najlepiej wiesz, typowy wszystko wiedzacy luzak..powinienes frajerze terapi poszukac!!!
Chodziłam do niemieckiej szkoły wszyscy byli mili oprócz niektórych osób np. Albanów są dziwnym narodem.Ale był jeden turek, którego bardzo lubiłam. Naprawdę sympatyczny:) Wszystko zależy od charakteru, a nie od narodowości. O polakach też źle mówią, ale to nie reguła:)pozdrawki
Niestety ja od Polaków w Niemczech trochę się odsunąłem. Myślałem że to mit że polak polakowi wilkiem. Ale niestety naciąłem się kilka razy. Bardzo mnie to zabolało że rodak mógł posunąć się do tak perfidnych rzeczy.
Jeśli chodzi o Niemców (mieszkam w Baden Wurttemberg) to akurat w tym rejonie niemiec Schwabisch niemcy są bardzo zamknięci i tacy chłodni. Nie przyjaźnią się nawet ze sobą (oczywiście są wyjątki). Co innego można powiedzieć o Rosjanach, Węgrach, Azjatach Włochach Grekach. Mam przyjaciół o tych narodowościach i naprawdę można na nich polegać. Na turków złego słowa też nie powiem, nie generalizujmy. Znam naprawdę spoko Turków. I póki co ze strony tych nacji które wymieniłem nie spotkała mnie jeszcze żadna przykrość. Co innego polak dla polaka w polsce a co innego na poza krajem.
Mam 17 lat i po studiach chce wyjechać do Niemiec... mam przyjaciół w Niemczech (Niemców) i nie uważam żeby byli jakoś źle do nas nastawieni... moja gmina jest gminą partnerską jednego z miast w Niemczech (Niedersachsen).Spotykamy się dwa razy w roku i za każdym razem jest na prawdę super!! słyszałam, że to zależy od miejsca zamieszkania..w mniejszych miejscowościach podobno ludzie są milsi.. czy to prawda??
Jak by to powiedziec gdybym miala prace byla bym przeszczesliwa ale ze jej nie mam to kiszka. W PL studiowalam tu pomagam mojemu mezowi bo robi abendgymnasium i robie kurs a tak poza tym to NUDA. Jak przez najblizszy rok nic sie nie zmieni czyli nadal bede tak daleko od celu to sie zwijam do PL. Mam ambicje a niestety tutaj moge je utopic w klozecie!!
Bez jezyka to kariery nawet w Raju nie zrobisz!Tu trzeba dozyc do celu , a nie po roku marudzic ze nudy!Wyjsc do ludzi a nie w domu siedziec!
Nie napisalam ze jestem w DE od roku!! Jestem od 8 miesiecy w tym dwa z tego bylam w Pl wiec jakies pol roku. Niemiecki mam opanowane na poziomie B2 i nie jest tak ze popadam w jakies depresje, ale lepiej bym sie czula gdybym miala juz prace. Pozdrawiam
A co robisz, aby ja znalezc?
witam serdecznie, wiesz ja nie wstydze sie tego ze jestem Polka (procz pewnego ranka) ale wstydze sie za polakow ktorzy tu sa.. mieszkam w berinie pewnego dnia gdy jechalam do szkoly wsiadl do s-bahn polak chyba na haju nacpany czy nachlany obojetne?? krzyczal na caly jeden przedzial umial po niemiecku moze z 4 slowa i niewiem kogo chcial zagrac.. w kazdym badz razie wyciagnal jakas tabletke z portfela i darl sie po polsku ze ma extazy i ze polak i niemiec nigdy nie beda przyjaciolmi ze ich nienawidzi kopal po siedzeniach niestety siedzial na przeciw mnie i naprawde bylo mi wstyd sie odezwac do niego zeby sie w koncu zamknal.. i jak myslicie dlaczego polacy maja taka opinie?? bo sobie na nia zasluzylismy oczywiscie nie wszyscy wiadomo nie wszyscy sa tacy sami ale ludzie sa ludzmi i wnioski wysuwaja sie same, pozdrawiam
popieram, zrob to co mowi ci serce badz rozsadek i nie sluchaj kogos kto tu byl i sie mu nie udalo bo jednak szanse jak juz napisalas masz wieksze w niemczech.. jak nie sprobujesz, kiedys mozesz zalowac a do polski zawsze bedziesz mogla powrocic przeciez to nasza ojczyzna ;) ja tu przyjechalam z takim samym nastawieniem, pozdrawiam cie cieplutko
witajcie...jestem tutaj nowa,potrzebuje napisac pismo po niemiecku do lekarza. dostalam rachunek ,zaplacilam a teraz dostalam upomnienie ze nie zaplacilam,potrzebuje napisac ze mam to uregulowane i wyslac kopie zaplaty... pomocy
Slaazak, nie rob z Polski piatego swiata!!! Zastanowcie sie prosze chociaz chwile, dlaczego miedzy Polska i Niemcami jest tak duza przepasc cywilizatryjna? Moja odpowiedz brzmi: bo my ciagle narzekamy! Zamiast brac sprawy w swoje rece, wolimy wyjechac i za 1000 pracowac jako Pauschalkraft w Aldim. Przez nasze zaniedbania (tylko nasze, bez zadnych bajek o komunizmie, bo to bylo 20 lat temu!) nasza gospodarka jest taka jaka jest!!! Zamiast inwestowac, my wolimy kase przejadac. Druga sprawa to nasze male zaangazowanie obywatelskie. Nie jestesmy spoleczenstwem obywatelskim. Boimy sie politykow, nie potrafimy strajkowac, pozwalamy naduzywac prawa. Nie jestesmy konsekwentni.
Jako panstwo na dorobku patrzymy na czysty materialny zarobek, zapominajac, ze sa wazniejsze sprawy w zyciu niz kolejna niemiecka wyplata, ktora przeciez jest dzisiaj juz niewiele wieksza niz polska. Ja urodzilem sie i wychowalem w duzym polskim miescie. Dwa lata temu wyjechalem do Niemiec na studia. Poza prezniejsza gospodarka nie widze zadnych roznic miedzy Niemcami a Polakami. Tutaj tez sie woda gotuje!!!
A co do stereotypow o Niemcach powiem tylko, ze niektorzy z Was wypisuja tutaj burdy na resorach. To jak odbierasz ludzi zalezy od milionow detali: twojego nastawienia, samopoczucia, checi zintegrowania sie, etc...
Niemcy sa 82 milionowym spoleczenstwem, w przekroju ktorego znalezc mozna najrozniejsze charaktery. Uogolnianie nic nie da. Wszyscy jestesmy wkoncu rowni. Swoja piaskownice mozna nawez zbudowac w Zimbabwe, jesli sie tylko chce!
Pozdrawiam
zależy. uważam że raczej niemcy nie kochają polaków xD są wyjątki oczywiście. Ja np.jestem dziewczyną więc niemki raczej za mną nie przepadają. nie ma na to reguły.
Temat przeniesiony do archwium.
61-90 z 96

« 

Nauka języka

»

Inne