Jak sie Polakom mieszka w Niemczech?

Temat przeniesiony do archwium.
91-96 z 96
| następna
Mieszkam w Berlinie od jakis 3 miesiecy i jeszcze nie spotkalo mnie nic pzykrego ze strony Niemcow, powiem wiecej od kilku lat bywam tutaj regularnie i nigdy nie spotkala mnie zadna przykrosc.
Mialam okazje pomieszkac 3 miesiace na poludniu Niemiec, gdzie Polakow raczej niewielu bylo i wspominam ten czas takze bardzo milo. Jestem zdania, ze skoro jestem Polka to powinnam o tym mowic i to robie. Tak szczerze to podoba mi sie przede wszystkim to, ze sa bardzo zaskoczeni ze normalna dziewczyna z Polski dobrze sobie tutaj radzi, a przede wszystkim zna ich jezyk. Dzieki temu, ze lubie porzadek i o niego dbam, i dodatkowo moge z nimi porozmawiac zyskalam ich sympatie.
ja uważam,że Polacy dużo lepiej traktowani są w Niemczech niż w Polsce, tam zaznają szacunku,na co w Polsce raczej rzadko można liczyć. Są bardzo otwarci i pomocni. :)
ja moze dodam troche grosza do tej dyskusji:

1. Co to trozsamosci, powiem tak, ze jest pelno faktorow, ze nigdy prawdziwi Polacy nie beda Niemcami, tylko obywatelami niemieckimi, jak juz, ale drugiej klasy, co stoi na przeszkodzi:

- menatlnosc - przede wszystkim nasza naiwnosc i chce pomocy -, akcent, wyglad, itd.

2. Do ludzi, ktorzy nie chca mowic po Polsku, to powiem tak, ze niektorych moge rozumiec, poniewaz Polacy przyjezdzajacy do Niemiec robia rzeczy, do ktory nawet Ruski by sie nie przyznal. Za przeproszeniem, nasi rodacy "nasraja" a Ty, mieszakjacy w Niemczech, musisz to posprzatac. O tym malo Polakow mysli, ze rujnuja swoja a i nasza - Polakow na obczyznie - reputacje, ktora tak ciezko i tak dlugo zostala wypracowana.

3. Do pierwszego wpisu. Jak bedziesz mieszkala troche dluzej w Niemczech - nie tam pare miesiecy, czy pare lat - i chciala miec "lepsza" prace, bo ci twoje wyksztalcenie na to pozwala, jak jakis tam Niemiec, to bedziesz miala powazne problemy. Niestety Niemcy, wystarczy tylko zajzec do innych krajow, uwazaja sie za pepkiem swiata i inne narody tylko egzystuja, bym im sluzyc. Za pierweszych germanskich narodow nic sie tutaj nie zmienilo. Co sie zmienilo jest to, ze nie ma juz "prawdziwych" Niemcow, tylko mieszanina (Turek, Ami, Japonczyk, Serb, itd.), i to na szczescie, bo mielibymsly znowu wojne.

To tak z moich doswiadczen z ostatnich 20 lat spedzonych na obczyznie.
Hmmm ... wnioskując o tym wykształceniu ... lepiej jest zdać mature już tam i dalej kształcić się w tamtym kraju ?
to nic nie zmieni, ja mam mature i studia w Austrii, a dyskryminacja dalej jest, a w Niemczech jest to samo, a nawet gorzej.
TVPL.tv to najlepszy portal dla polonii na swiecie - sami mozecie dodawac swoje opinie, artykuly, a nawet filmy!
Temat przeniesiony do archwium.
91-96 z 96
| następna

« 

Nauka języka

»

Inne