wredni i zazdrosni

Temat przeniesiony do archwium.
61-90 z 179
http://www.stern.de/wirtschaft/unternehmen/unternehmen/:Diskriminierende-Werbung-Diebische-Polen/558527.html

poczytajcie sobie pod tym linkiem co pisze niemiecki STERN na temat reklamy Media Markt , wlasnie przez zasrana tolerancje polakow dochodzi do tego ze niemcy maja nas za zlodziei i smieja sie oficialnie z nas w TV, ja tylko dodam ze jakby niemcy probowali taka sama reklame zrobic np. z Turkami to ich sklepy Media Markt mozna by kupic oczywiscie w czesciach na tureckim bazarze... smiejmy sie razem ha ha
w każdym kraju są ludzie i krzesła.
A ja jestem pięknym taboretem ;)
To nieprawda, że wszyscy się tu zgadzją i idą za Mokotow jak głupie owieczki....poprostu podobne poglądy....Osobiście mnie pan nie zrazi do Niemców, bo mam całkowicie odmienne przeżycia związane z tym krajem:)A że sprzeciwiliście się zdaniu Mokotowa, to jak widzicie wasze wpisy nie zostały usunięte:) Chyba dobrze by było zakończyć tą dyskusję, bo każdy a swoje zdanie na ten temat:)
oooo dzieki ci wielki Mokotowie, ze nie usunales tych niewygodnych wpisow;-) "odmienne przezycia zwiazane z tym krajem" moze miec ktos, kto spedzil tutaj jedyne urlop albo studiowal, albo czasowo pracowal a to nie to samo, co zyc tutaj kilkadziesiat lat. sprobuj znalezc wsrod Niemcow przyjaciela, takiego od serca, na cale zycie. jako obcokrajowiec bedziesz tolerowany, ale kiedy ci sie noga powinie, dadza ci poznac, ze ty tu nie nalezysz.
Alles nur Quatsch, was ihr hier schreibt! Ich weiß nicht genau, wer seid ihr eigentlich? Weder Deutsche noch Polen! Ihr jammert nur die ganze Zeit. Ihr könnt endlich aufhören, denn euch gefällt es weder in Deutschland noch in Polen.
a kim ty jestes? ostatnio na lekcji niemieckiego cwiczyles spojnik weder ... noch?
mam kotka ktorego przywiozlem z Polski, bardzo sie wszystkim podoba, jest rudy i piekny, zajal trzecie miejsce w internecie w konkursie Garfielda i dostal nagrode, niestety znowu jakis "bardzo mly sasiad" zakablowal go w spoldzielni mieszkaniowej, ta spoldzielnia grozila pisemnie ze albo kota usuna albo mnie z mieszkania, musze dodac ze kotek jest bardzo czysty, wykastrowany, zdrowy i przebywa tylko w mieszkaniu. Ludzie! w jakim my swiecie zyjemy??
w zwiazku z planowanym przyjazdem na stale do Polski chcialbym sie spytac czy w Polsce mieszkajac na osiedlu mozna trzymac kota w mieszkaniu, czy trzeba miec specjalne zezwolenie na to, i czy dany wlasciciel domu czy spoldzielni ma prawo wyzucic lokatora z powodu kota?
Hallo polak w niemczech, teraz sie przekonalam ze jestes czlowiekiem ktory specjalnie wyszukuje sytuacje aby wbic klin pomiedzy niemcami i polakami. O tym ze w niemczech sa mieszkanie i nie tylko spoldzielche ale takze prywatne w ktorych nie wolno trzymac zwierzat domowych , jest pewno wiekszosci polakom nieznane. Jezeli nie znasz regulaminu twojej spoldzielni mieszkaniowej to jest twoja sprawa. Nie tylko polacy nie moga w tych mieszkaniach trzymac zwierzat domowych ale rowniez niemcy i ludzie innej narodowosci.
oh, juz nie badz taka wrazliwa i nie przesadzaj z tym klinem ja nie pisze tu o zlych niemcach, ktorych przeciez bardzo kocham, tylko o zlych sasiadach ktorzy chca mnie wygnac z kotem, a pytam sie dlatego by mnie w Polsce cos podobnego nie spotkalo, i co w tym widzisz znowu zlego?
[wpis usunięty]
1.Jak mi by sie chcialo rzygac na mysl o przeprowadzeniu do Niemiec- to wcale bym sie nie starala dostac niemieckiego obywatelstwa!!!!!!!!!!!
2. Nie mozna wszystkich wrzucic do jednego worka i podsumowac ze wszyzcy Niemcy sa tacy "wstretni,paskudni,wrodzy Polakom ludzie,ktorzy
tesknia za czysta aryjska rasa" !!!
sorry mialam napisac "zygac"
pierwsza wersja była lepsza;-)
Basia Malbork, to wkoncu zdecyduj się czy obrażasz Niemców czy Polakow..bo i tych i tych zbeształaś w swoim wpisie, a najlepiej nie besztać nikogo bo każdy człowiek, nie zależnie od karaju, jest inny
[wpis usunięty]
jak widzicie nie jestem jedyny ktory poznal sie na niemcach, a nikt mi nie wierzyl. W niemcach trzeba dlugo pomieszkac i pracowac wtedy sie widzi ta prawde niemiecka. Wielu szczegolnie mlodych tutaj na tym forum mysli ze cale niemcy to Hotel Tokyo, niestety jak dorosniecie tu w niemcach to staniecie przed twardym bojowym i nieraz agresywnym narodem , tu nie ma litosci tylko prawo dzunglii. Jak bym byl mlody natychmiast bym pojechal za chlebem jak najdalej od niemiec. pozdrawiam i zycze milego pobytu
Ja kilka razy byłem w niemczech i to dłuższy czas niemcy jakoś mi nie zaszli za skórę, wręcz przeciwnie byli mili i nie spotkałem z ich strony żadnych nieprzyjemności. Polacy natomiast chcieli mnie okraść pod Magdeburgiem i jakie to robii wrażenie?? Jednak nie tylko niemcy są tacy źli
Pracowałem kiedyś w Niemczech w Hanowerze w dużej firmie. Niemcy chcieli otworzyć przedstawicielstwo w Polsce i pojechaliśmy do Poznania robi business. Po drodze moi niemieccy bossowie pytali mnie m. in. cyt. orygnalnie, aby uniknąć wszelkich zniekształceń: "Wo befindet sich die Wolfenschanze des Führers? Weit von Poznań entfernt?". O czym to świadczy? Według mnie traktują Adolfa nadal jako Führera. Inny przykład z tej samej podróży, tym razem w drodze powrotnej do Hanoweru: Bossowie prowadzą rozmowy telefoniczne przez zestaw głośnomówiący i, aż w pewnym momencie dzwoni jeden z kierowników filii z Norymbergi i mówi: "Die Polen haben schon wieder alles vermasselt!!!" (chodziło o kolegów z Polski, którzy również pracowali w Hanoweze a jak się ostatecznie okazało nic nie 'sknocili'). W tym momencie Niemiec przełączył zestaw głośnomówiący na zwykły a do mnie powiedział, że ten kierownik wcale tak nie myślał. To tylko dwa drobne przykłady, a poza tym na każdym kroku Niemiec daje odczuć swoją rzekomą wyższość; poza tym te uśmieszki, niedonczone zdania"Polen...".
w Polsce jest tyle pieknych zabytkow i krajobrazow do zwiedzania, ale oni, nie, tylko Führera chca zobaczyc. Ja bym ich zawiozl do Oswiecimia i pokazal im ta ich kwatere Führera! Nie chodzi o to czy niemcy sa zli, tacy sa wszedzie, ale oni nie moga zniesc tego , ze ktos stoi wyzej jak oni. Przeciez mieli kiedys taki piekny hit "deutschland, deutschland über alles".
Niemcy przygotowuja sie do mistrzostw w pilce noznej jak do wojny, i juz czuja sie mistrzami swiata, chociaz nic nie pokazali ostatnio wlochy wkopali im 4:1 ha ha
Masz rację jak byłam w Niemczech to tylko słyszałszałam od sąsiadówrn"my Niemcy" , a nawet zachowanie młodych było takie nieuprzejme.
jest Kopernik w koncu Polakiem albo Niemcem ?, pytam bo niemiecki " Stern" jak pisza podaje ze jest niemcem, moze ja tez jestem niemcem?

http://www.stern.de/wissenschaft/natur/180659.html?q=kopernikus
Jeszcze raz wysylam, bo sie cos ze znaczkami zepsulo

http://pl.wikipedia.org/wiki/Kwestia_narodowo%C5%9Bci_Kopernika

Polaku w Niemczech, masz braki w wiadomosciach... Jakbys nie wiedzial, ze do dzisiaj nie jest wyjasnione jakiej narodowosci byl Kopernik. Trzeba jednak stwierdzic, ze jego matka byla niemka, a prawdopodobnie nie znal nawet jezyka polskiego, byl jednak poddanym Zygmunta I Starego i Zygmunta II Augusta

http://de.wikipedia.org/wiki/Nikolaus_Kopernikus
(przeczytaj akapit zaczynajacy sie od "Die Nationalität von Kopernikus")

Na polskiej Wikipedii, jest stwierdzone ze byl polskim astronomem(z odnosnikiem do pierwszego linku ktorego podalam), w niemieckiej, ze przyjmuje sie ze mial dwie narodowosci

Polecam linki:
http://www.przekroj.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=761&Itemid=50rnrnhttp://forum.historia.pl/forum?id=4319

oraz oswiecenie sie w pewnych kwestiach jak np. pojecie narodowosci na przelomie sredniowiecza/renesansu

A Albert Einstein?
http://pl.wikipedia.org/wiki/Albert_Einstein
(przeczytaj: kwestia narodowosci Alberta Einsteina)

A Maria Sklodowska-Curie? Polka, czy Francuzka urodzona w Polsce?

http://pl.wikipedia.org/wiki/Maria_Sk%C5%82odowska-Curie

na wikipedi francuskiej jest napisane:
http://fr.wikipedia.org/wiki/Marie_Curie

était une physicienne française d'origine polonaise
byla francuska fizyczka pochodzenia polskiego.

Takie spory sa nie do rozwiazania, chyba ze ozywimy tych ludzi i sie ich spytamy.

Pytales, wiec odpowiedzialam
agnieszko. ich liebe dich, dzekuje za wyczerpujace informacje, ja czytam czesto Stern i dlatego natrafilem na tego Kopernika, zeby ktos mi nie zarzucil szukania klinow PL/D np. prof Molotow, w Polsce mnie uczono w szkole ze Kopernik to Polak, wiec okazuje sie ze ja rowniez nie jestem polakiem ani niemcem, w kazdym razie jest to nie wyjasnione, niestety nic jesczcze nie pisza o mnie w Vikipedia, a wiec poczekajmy.. dziwny jest ten swiat.
Gdyby kot umial mowic, nic by nie powiedzial...
....moj kot
[wpis usunięty]
to juz indianie znali przed wiekami, ze, najlepsza obrona jest atak, a najlepsza reklama, antyreklama
Jakie ładne piekiełko....my im, a oni nam...ehhh i tak ma wyglądać zjednoczona Europa???? Polacy też szykują się na ten mecz z Niemcami jak na wojne...w mojej szkole słyszy się okrzyki chłopaków tego typu: "Żeby polscy kibice zaje*** tych szwabów, to nie będą cieszyć hitlerowskich mord" Ludzie, bez przesady, czy nie wymyślono sportu dla przyjemności??????????
patrycja, nie mialem tego na mysli ze niemcy chca kogos zabic na tym meczu, chcialem tylko dac do zrozumienia ze w obliczu bezrobocia , napiec spolecznych , problemow socjalnych , maja w glowie tylko ta pilke nozna, oczywiscie to ma byc tylko sport
A ja wam powiem,ze najwieksza pomylka to proby naprawienia swiata!!!Polak przez cala historie swiata byl sola w oku niemca.Polak przez setki lat musial bronic sie przed niemcem.To sie nie zmieni z dnia na dzien.I jednostka nie ma mocy to zmienic.Trzeba byc debilem zeby walczyc z wiatrakami.Totez ja nie walcze o tolerancje polsko-niemiecka ani niemiecko-polska.Co prawda nie popieram wojen,otwartej wrogosci...ale popieram by dawac niemcom tyle ide oni nam.Ni mniej ni wiecej.Tyle samo...Czyli trzeba dac im do zrozumienia,ze wszyscy...oprocz niemcow....sa rasa wyzsza!!!Musza czuc to, co probuja osiagnac....musza czuc,ze ich rasa jest ponizej kazdej innej.Skonczyla sie epoka ich dominacji.Setki lat....pomyslcie.....setki lat....
Temat przeniesiony do archwium.
61-90 z 179