wredni i zazdrosni

Temat przeniesiony do archwium.
151-179 z 179
| następna
Weronika, moze nam wyjasnisz co to jest STEREOTYP?! Czytajac twoje wypowiedzi smieje sie zawsze do lez, gdzie ty sie jezyka polskiego uczysz? Jezeli nie wiesz, co dane slowo obcego pochodzenia znaczy, to go nie uzywaj, osmieszasz sie tylko. nad skladnia zdania tez przydaloby sie popracowac, nieprawdaz? mam nadzieje, ze nie zamierzasz zdawac matury, z taka 'polszczyzna';-)
Jak chcesz, to się śmiej. Twoja sprawa.
Wiesz co to jest mądrość?
-Skuteczne ukrywanie głupoty.
Zdziwiłbyś/zdziwiłabys się, gdybyś wiedział/wiedziała, że język polski jest raczej moją mocną stroną. Chcesz mnie po prostu wyśmiać. Śmiało! Ja to wytrzymam, bo wiem, że nie masz racji.
Co do matury - oczywiście, że chcę zdawać, ale mam na to jeszcze dużo czasu.

Tobie przydałoby się czytanie ze zrozumieniem...

Nie mam zamiaru reprezentować tak niskiego poziomu jak Ty.
Pozdrawiam bardzo serdecznie i mimo wszystko życzę Ci, żebyś mile spędził/spędziła te święta.
oh, ludzie nie klocmy sie miedzy soba, ja tez robie duzo bledow w polskim, ruskim, niemieckim i angielskim, tematem tego forum jest jak napisane powyzej zycie, praca i nauka w Niemcach, opisalem troche zlych doswiadczen z niemcami, i okazuje sie ze nie wolno na tym forum nic zlego o nich pisac, zostalem przez niektorych tutaj za chorego psychicznie, wyzwany, za niedouczonego, wrecz proby wyzucenia z forum, itd. jesli tak bedzie dalej to nigdy nie osiagniemy demokracji wolnego slowa i tolerancji
[wpis usunięty]
[wpis usunięty]
Polacy sa za to przykladem narodu tolerancji. Nic tylko brac z nas przyklad!
uczcie sie inne narody, tego jak Polacy sie zachowuja gdy widza osobe innego koloru skory, uczcie sie epitetow: zoltki, czarnuchy, jugole, turasy; zachowujcie sie wobec obcokrajowcow, tak jak Polacy zachowuja sie wobec swoich rodakow mieszkajacych w Kazachstanie czy odleglych krancach Rosji. Wobec tych, ktorzy nawet nie moga przyjechac do kraju swych korzeni i przodkow. W koncu to przeciez ich wina, ze zostali tam zeslani... prawda?

http://www.pomagamy.pl/numery/5/polska_goscinnosc.htm
http://www.wspolnota-polska.org.pl/index.php?id=zind2
http://www.networkpl.com/modules.php?name=News&file=article&sid=3429

oj Polaku w niemcach, chyba nie wiesz jak sie zyje w Polsce.

patrz na nasz polski narod Polaku, badzmy bardziej w czynach mocni niz w gebie...
To już chyba prowokacja, ten post jest moim ostatnim postem w tym dziale, zbędna dyskusja:/
Hmm...

dazu braucht man nichts mehr zu sagen. Welch ein auserwähltes Volk, das sein Geld im Exil verdienen muß - das ich nicht lache !
no to jest bardzo przykre ze rowniez w Polsce dochodzi do takich czynow jak opisujecie, niestety nie mieszkam w Polsce i trudno mi jest ocenic obcy kraj i ich mieszkancow, ja jestem mieszkancem niemiec i moge tylko o wyczynach niemieckich cos na ten temat powiedziec, pozatym nie sadze zeby niemcy nauczyli sie od polakow nienawisci do innych narodow i bicia obywateli innych krajow, najgorsze jest to ze ten czarnoskory czlowiek pobity w Podstamie jest obywatelem niemieckim pochodzenia etiopskiego jak podaje oficjalnie prasa niemiecka, moim zdaniem powinnismy razem przeciwdzialac takim rasistowskim wyczynom, milczenie, albo nawet omijanie tego tematu na tym forum nie jest moim zdaniem dobrym wyjsciem
, wszyscy szlifujemy jezyk i powinnismy czytac w gazetach co sie dzieje zlego na swiecie
dzekuje Agnieszka za linki, poczytalem tak masz racje to jest smutne, ja pracuje osobiscie z kazachem, on przyjechal na stale do niemiec z rodzina jak podaje ma zone pochodzenia polskiego, jako kolega jest raczej OK, chociaz niemcy (w pracy) tez mu w d..pe kopia, on ma problem, poniewaz jak opowiadal byl w ruskich czasach inzynierem, zreszta jak 99% wszystkich ruskich, mial dobry na tamte czasy w rusach job, tu w niemcach jest jednak tylko zwyklym robolem, i to go w d..pe szczypi, do tego nie nawidzi Polakow, przyczyny do teraz nie podal, i Niemcow tez ma schnauze voll, ja go osobiscie w sumie lubie i toleruje jego milosc do Stalina, jedynie moglby wiecej swoj niemiecki jezyk podszlifowac, bo mam alergie na ruski jezyk
hm niedawno pisales ze masz alergie na neimeicki teraz ze na rosyjski... na co ty nie masz alergii, co ty lubisz?
hi, robercik no, niestety cierpialem kilka lat w Polsce pod presja nauki ruskiego jezyka, jak wielu, w tamtych czasach w Polsce. Niebyloby nic w tam zlego, gdybym mial jakis interes do tego jezyka , niestety nie mam rodziny ani znajomych w Rosji zeby sie tego uczyc, przydalo sie co prawda ten ruski zeby poderwac w tamtych czasach na imprezach kilka ruskich djewoczek, osobiscie nie mam nic przeciwko ruskim ludziom, ale ten jezyk brzmial zawsze dla mnie tak chaziajsko, dla mnie osobiscie najpiekniejszy (w brzmieniu) , jezyk to wloski, nastepnie angielski , hiszpanski, niemiecki, turecki..........ruski
jak podaje aktualna prasa niemiecka, okazuje sie ze ten pobity w Potsdamie czarnoskory byl mocno pijany , ponad 2 promile i podobno robil juz wczesniej tego samego wieczoru problemy z innymi ludzmi m.i. w autobusie i pobliskiej dyskotece, ci co go pobili tez byli pijani, a wiec prawdopodobnie normalna rozroba , a nie rasistowskie podklady , poczekajmy najlepiej jak sie ta sprawa oficjalnie dalej potoczy
Przeczytałam wszystkie te Wasze wpisy i... jestem zażenowana :/ Cała ta rozmowa jest po prostu żałosna... Jakieś uprzedzenia,spory,złe doświadczenia z Niemcami,potem również "źli Polacy",Turcy,komuna... Ludzie! po co to wszystko pisać??? Wywiązała się tylko niepotrzebna kłótnia,a nic sensownego z tego nie wynikło. Każdy ma prawo mieć swoje poglądy i po co o tym dyskutować? A niektóre posty są tak głupie,że chyba pisane tylko po to,żeby poprzeć którekolwiek ze stanowisk i zamanifestować swoją obecność na forum... śmieszne:/ A co do "polaka w niemcach"... szkoda mi Cię człowieku...:/:/:/
http://wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,53600,3368758.html taki wizerunek o Polsce maja Niemcy
Nie Zabrali Ci,tylko sie Zrzekles dla niemieckiego!!
Po pierwsze,jeśli już coś czytasz,to czytaj dokładnie i ze zrozumieniem. Nie napisałam,że nie podoba mi się życie w Niemczech. Wydaje mi się,że jednak kto inny chciałby zabłysnąć na tym forum... z marnym skutkiem niestety :/ Widzę,że Twoim jedynym sposobem rozmowy jest atak,więc zastanów się następnym razem zanim cokolwiek na tej stronie napiszesz,bo aż przykro to czytać. Jeśli chodzi o "obudzenie" to przydałoby się Tobie...
Hamburg - Immer mehr Deutsche kommen mit ihrem Geld nicht aus! Laut Schuldenreport 2006 sind schon 3,1 Millionen Haushalte überschuldet. Seit 1999 hat sich diese Zahl mehr als verdoppelt.

Alarmierend: In den ersten vier Monaten des Jahres mußten schon 30 000 Verbraucher Antrag auf Privat-Insolvenz stellen. Ein Anstieg um rund 50 Prozent im Vergleich zum Vorjahr und neuer Rekordstand! Das geht aus Zahlen des Statistischen Bundesamtes hervor.

BILD nennt wichtige Gründe, warum die Bürger nicht mehr mit Geld auskommen:
moze to cie obudzi nocna Lady,

Angst um den Arbeitsplatz: Immer mehr Menschen können sich nicht auf ein regelmäßiges Einkommen aus einem Vollzeit-Job verlassen. Die Zahl der Firmenpleiten steigt von Jahr zu Jahr. Betroffen sind auch viele Kleinunternehmen und Ein-Mann-Betriebe. Millionen Arbeitnehmer haben nur noch befristete Verträge oder müssen Lohnkürzungen hinnehmen.

Sinkende Einkommen: Die Realeinkommen stagnieren seit Jahren, bei niedrigen Gehaltsgruppen sinken sie sogar! Im letzten Jahr stiegen die Löhne zwar um 0,4 %, die Tarif-Löhne um 1,2 %. Bei einer Inflationsrate von 2 % bedeutet das für Millionen Arbeitnehmer: LOHN-MINUS!
"wiesz co, nie chce mi się z Tobą gadać..." kojarzysz to?? eh...no właśnie...
lady_midnight ,potraktoj to po prostu jako wspaniala i nieszkodliwa satyre niemiecka, ha ha
Wiecie co, wasze opinie sa rozne, bylem w roznych czesciach niemeickich landow, ale w nadreni - palatynacie w malych miastach jest okropnie. Niemcy wcale nie sa mili - na wiosce wolali polniche schwein, schweine Polen - troche przykro. Nawe moj Freund byl mily ale gdy sie odwrocielm mowil _ szwein - bardzo cicho . jesli macie dobry sluch - to obserwujcie Niemcow - jak ktos powie do was danke schon - obserwujcie kogos tuz po rozmowie - ja slyszalem bardzo cicho schwein - od wielu. Nie ufajcie tym ludziom.
Wszyscy tu chwalicie Niemcow. A ja np jestem porzadnym studentem i czulem sie obrazony przez ludzi ze wsi.
trzeba tez mowic obiektywnie.
1. Niemcy wcale was nie kochają
2. Moj freund - byl mily i uprzejmy - dawal mi jedzenie, pracowalem tam, nie przemeczajac sie zbytnio, ale w rozmowie - telefonicznej z niemcem okreslil mnie schwein 100% schweine polen - zrobilo mi sie przykro - i opuscilem ich land
3. ta pomoc mam wrazenie jest sztuczna
4. Ale potem ten znajomy:

powiedzial w sms - chchcialbys zyc w Niemczech?
to materialne, wizualne spoleczenstwo. Tu jest walka - konkurencja tylko...

To tacy sami ludzie jak my, maja swoje problemy. Jedyna roznica, ze dbaja o porzadek.
nie zgodze sie z toba! nie mozna tak uogólniać!ja jestem bardzo czesto w nadreni i nigdy nie spotkalam sie z jakimis przykrosciami ze strony niemcow,mam tam wielu znajomych a nawet przyjaciol i sa naprawde bardzo serdeczni i wcale zle nie mowia a ni nie mysla o polsce czy polakach,ale oczywiscie tez prawda jest ze sa tacy niemcy ktorzy mysla inaczej ale coz wszedzie w kazdym kraju sa ludzie z uprzedzeniami,a my polacy czy nie traktujemy czasem innych z uprzedzeniem ???
Mieszkam od niedawna w Köln, przed wyjazdem nasluchalam sie, jacy oni sa gluuupi.No i rasistowscy. Moze ci starsi, mlodsze pokolenie jest calkiem fajne... Tak przynajmniej mi sie zdaje...
no i oczywiscie sie z Toba zgodze :)
mnie też nic przykrego nigdy nie spotkało.
Tylko raz dziadek mojego kolegi mnie się spytał:
Ob man in Polen Rad fährt*
Ale on nie miał w tym żadnej ironii, jego brat jest w konsulu w Kalingradzie i wiedział że tam rowery nie są takie znane ;).

Ich weiß nicht ob Rad fährt oder radfährt. Man schreibt ab heute radfahren ;)
jak moi znajomi niemcy pierwszy raz przyjechali do polski to sie zdziwili ze tutaj taka "cywilizacja",wyobrazali sobie polske tak mniej wiecej chyba jak rumunie,a tu niespodzianka:) zadziwialy ich piekne budowle zabytki itp a tez moze dlatego ze trafili do pieknego miasta..... mowie tu o Gdańsku :)
jechalem kilka tygodni temu autobusem kilka przystankow w malym miescie w okolicach Dortmundu, w pewnym momencie kierowca widzac ze nie zdazy przejechac przez skrzyzowanie na zielonym swietle, gwaltownie zachamowal, w tym momencie przewrocila sie na podloge staruszka, caly autobus wybuchl smiechem z tego powodu, nikt jej nie pomogl wstac z podlogi, dopiero jakas greczynka, lub turka podniosla ta kobiete, kierowca nie raczyl nawet powiedziec przepraszam przez mikrofon, nie mowiac juz zeby podniesc swoj tylek i zainteresowac sieczy staruszce sie nic nie stalo, jesli to nalezy do kultury niemieckiej, to danke schön für die Blummen!
*Blumen
Don't worry, myślisz że we Wrocławiu ktoś by pomógł?
Jak ostatnio spytałem się sąsiadki z zaawansowanym, wieku czy ponieść jej zakupy to się zdziwiła i powiedziała że chwile postoi i sobie sama poradzi.
Temat przeniesiony do archwium.
151-179 z 179
| następna