Ile sią czeka na pochodzenie

Temat przeniesiony do archwium.
151-180 z 201
Mam pyta nie do ludzi którzy składali już wnioski na pochodzenie. Czy wymagana jest znajomość języka niemieckiego przy składaniu wniosku. rnDziękuje za odpowiedzi.
przy samym skladaniu wniosku znajomosc niemieciego nie jest potrzebna, jednakze wnioesk musi byc wypelniony w tymze jezyku. Natomiast juz niedlugo osoby otrzymujace pochodzenie beda musialy uprzednio zlozyc egzamin z wiadomosci o niemczech, tj.historia, polityka, gegrafia. test jest w jez.niemieckim.rnpozdrawiam
nie wazne kto a skad masz takie informacje i od kiedy te egzaminy mialyby wejsc????pozdrawiam
niemiecka miedia podawaly kilka mies.temu, ze cos takiego ma wejsc w zycie. sa plany, debaty wsrod politykow. nie znam szczegolow. ktos zadal pytanie, czy trzeba znac niemiecki, wiec odpowiedzialam, ze ´poki co nie, ale w najblizszej przyszlosci tak. moze ten ktos zaczalby chociaz nauke, zwiekszajac tym samym swoje szanse.
Perfekte Kenntnisse der deutschen Sprache in Wort und Schrift sind für Ihre Einbürgerung nicht erforderlich. Sie haben ausreichende Kenntnisse der deutschen Sprache, wenn Sie sich im täglichen Leben einschließlich der üblichen Kontakte mit Behörden auf Deutsch zurecht finden und Sie - entsprechend Ihrem Alter und Bildungsstand - ein Gespräch auf Deutsch führen können. Dazu gehört, dass Sie Texte des alltäglichen Lebens verstehen und mündlich wiedergeben können.

Unterschiedliche Auffassungen bestehen in den Bundesländern, ob auch schriftliche Sprachkenntnisse verlangt werden können. Sie sollten sich daher bei Ihrer Einbürgerungsbehörde über die dort gestellten Anforderungen informieren.

http://www.einbuergerung.de/26_120.htm
[wpis usunięty]
A CO NAPISAŁ BO NIE UMIEM NIEMIECKIEGO
PROSZE OKONTAKT MAILOWY CHCE STARAC SIE O WYJAZD NA POCHODZENIE ALE NIE WIEM OD CZEGO MAM ZACZAC ODEZWJI SIE DO MNIE [email]
Mam do ciebie pytanie : Mam obywatelstwo polskie moja babcia i dziadek maja obywatelstwo niemieckie. Chciala bym przyjechac do niemiec na stale, ale nie za bardzo wiem jak to wszystko zaczac zalatwiac w niemczech? Dodam jeszcze ze moj chlopak do kturego chce przyjechac ma podwojne obywatelstwo. Jaka bylaby najprostrza, najszybsza i najlatwiejsza droga do uzyskania przeze mnie obywatelstwa niemieckiego? Z gory dziekuje za pomoc.
PS. Jezeli byloby to mozliwe Prosze o odpowiedz na mojego meila [email]
Mam do Was pytanie : Mam obywatelstwo polskie moja babcia i dziadek maja obywatelstwo niemieckie. Chciala bym przyjechac do niemiec na stale, ale nie za bardzo wiem jak to wszystko zaczac zalatwiac w niemczech? Dodam jeszcze ze moj chlopak do kturego chce przyjechac ma podwojne obywatelstwo. Jaka bylaby najprostrza, najszybsza i najlatwiejsza droga do uzyskania przeze mnie obywatelstwa niemieckiego? Z gory dziekuje za pomoc.
PS. Jezeli byloby to mozliwe Prosze o odpowiedz na mojego meila [email]
Chcialam bardzo serdecznie podziekowac Agnieszce.R. za pomoc. Nie liczylam na jakakolwiek odpowiedz. Jeszcze raz dziekuje i pozdrawiam.
Ja rowniez zlozylam papiery w czerwcu 2005 roku i po 19 miesiacach przyznano mi obywatelstwo.Zalezy na ktora polke trafia papiery.Pozdrawiam
dla nika emma-76 to ja (sharki31)pisałaś abym dał ci znać jak się zdecyduje a jestem zdecydowany więc jak możesz to odezwij się na e-mail [email]
Papiery zlozylem w opolu i czekalem 6miesiecy, wszystko zalezy od tego czy ktos z twojej rodziny zalatwial juz pochodzenie.
El Hadij miło znów widzieć Cię po roku na forum, hehehe. Kiedyś twierdziłeś,że nie otrzymam obywatelstwa a przynajmniej napewno to sugerowałeś. No cóż...myliłeś się...mimo,że od 7 lat biję się z Niemcami o obywatelstwo....a kilka m-cy temu wzięłam niemieckiego adwokata-wkrótce otrzymam niemieckie obywatelstwo :D Czekam już tylko na ostatni dokument, który jest w drodze ;) sprawa wygrana. Coprawda Niemcy podważyli Ojcostwo Mojego Ojca ze względu na to,że nie miał z Moją Matką to jednak wyjeżdżam, bo okazało się,że Mąż Mojej Mamy (z którym nie była jeszcze rozwiedziona gdy przyszłam na świat) jest jakoby Moim Ojczymem więc..o paranojo!...uznali Moje prawo do pochodzenia po Nim. Paranoja-bo nie jestem nijak spokrewniona z tym człowiekiem-ale adwokat był bardzo skuteczny ;) Jeśli ktośkolwiek chce otrzymać informacje na temat tego jak starać się o pochodzenie lub potrzebuje adwokata-zapraszam na forum,zaglądam tu dość często ostatnimi czasy ;) Apropos mam tylko teraz jeden problem...jak zdobyć meldunek w Niemczech bez pomocy rodziny (pośredniegomeldunku u nich)??????? El Hadij słodko Cię pozdrawiam, buziaki ;) :*
Witaj My zlozylismy konsulacie we Wroclawiu w marcu tego roku. W sierpniu dostalismy potwierdzenie z niemiec ze dokumenty otrzemali i mamy czekac.
Mamy nadzieje, ze wmiare szybko dostaniemy potwierdzenia pochodzenia - bo nasz wujek (brat mamy) z rodzina posiadaja je od kilku lat.
Co myslisz o tym ? Pozdrawiam
Czy mogłabyś podać swoje namiary? Chciałbym do Ciebie napisać, bo moja sprawa ciągnie się juz dosyc długo. Pozdrawiam.
Mam mame w Niemczech ,jakie potrzebuje papiery od niej jesli chce sie przeniesc do Niemiec na jej pochodzenie.prosze o odpowiedz na adres [email]
Jesli moja siostra rodzona zalatwiala przez te same biuro to czy ja bede czekal tez tak dlugo?
a ja pobilem chyba rekord swiata w potwierdzeniu obywatelstwa skladanego w polsce :) - skladalem wniosek o potwierdzenie pochodzenia w konsulacie w Krakowie i ... dostalem je dokladnie po 56 dniach oczekiwania :)
Ja po zlozeniu dokumentow do otrzymania obywatelstwa czekalem nie cale 5 mies.
Witaj mam prośbę jesli mozesz napisz do mnie na [gg]
JEstem w trakcie wypelniania wniosku mam juz komplet dokumentow mam pare pytan moze mozesz mi pomoc

Pozdrawiam
Ewa
witam mam prośbę ogromną ...... dziadek słuzył w niemieckim wojsku ....pewnie podpisał Deutsche Volksliste mało tego był ranny i dostawał swiadczenia z Niemiec /renta/ gdzie ja moge odnaleść potwierdzenia tego - tych dwóch faktów /DZIADEK i własciwie NIKT z RODZINY MAMY juz nie zyje.....!!! ...chciałem to dołączyc do dokumentów o obywatelstwo...... słyszałem ze są jakies archiwa w Opolu i Wrocławiu ?? Czy tam wystarczy napisac czy trzeba osobiscie ...- czy cos trzeba im pokazywac ze to moj dziadek itp ???? bardzo prosze o jakies info !!!! Jaca
witam mam prośbę ogromną ...... dziadek słuzył w niemieckim wojsku ....pewnie podpisał Deutsche Volksliste mało tego był ranny i dostawał swiadczenia z Niemiec /renta/ gdzie ja moge odnaleść potwierdzenia tego - tych dwóch faktów /DZIADEK i własciwie NIKT z RODZINY MAMY juz nie zyje.....!!! ...chciałem to dołączyc do dokumentów o obywatelstwo...... słyszałem ze są jakies archiwa w Opolu i Wrocławiu ?? Czy tam wystarczy napisac czy trzeba osobiscie ...- czy cos trzeba im pokazywac ze to moj dziadek itp ???? bardzo prosze o jakies info !!!! adresy tych zbiorów archiwalnych ...tu i w Niemczech,.... Jaca
ja mam sensowyny powód o którym pewnie nawet Ci sie nie sniło...he he ale ...nie podam Go na forum.... przynajmniej na razie .... /mimo to pozdrawiam./
Witam,jeżeli starasz się o pochodzenie po dziadku to musisz to udokumentować ,że to jest twój dziadek-jego akt urodzenia , małżeństwa; piszesz że to ojciec twojej matki więc jeszcze akty mamy i twój akt urodzenia. W wielu miastach w Polsce są archiwa nie piszesz skąd jesteś więc nie wiem jakie miasto ci doradzić, a najlepiej szukać Volkslisty w archiwum w okolicy gdzie mieszkał twój dziadek w latach kiedy służył w wojsku niemieckim.
Jeżeli dziadek był z okolic Wrocławia to wystarczy akt urodzenia dziadka jeśli w latach jego urodzenia były to tereny niemieckie to bez jakichkolwiek innych dokumentów otrzymasz obywatelstwo. Ale akty kolejno dziadka , mamy i twoje musisz dołączyć.
Mam również pytanie odnośnie obywatelstwa niemieckiego.Mój dziadek (od strony matki) urodził się w Katowicach w 1909r,babcia również w Katowicach w 1915r - czy są to jakiekolwiek podstawy aby obywatelstwo niemieckie otrzymać?
tu poczytaj forum(przydatne informacje)

http://www.sozpol.com/pl/forum?func=view&id=193&catid=2
sory to bylo do tej wyzej na temat Volkslisty

urodzenie w Katowicach o niczym jeszcze nie swiadczy

reszte info tu

http://www.sozpol.com/pl/niemieckie-obywatelstwo/prawo/dziedziczenie
od strony matki mozna uzyskac Obywatelstwo jezeli jest sie rodzonym po 1975 roku

jak wczesniej to tylko po lini meskiej(dziadka ,pradziadka,ojca)
Temat przeniesiony do archwium.
151-180 z 201

« 

Pomoc językowa

»

Pomoc językowa