Praca dla pielęgniarek

Temat przeniesiony do archwium.
31-60 z 66
jesli chodzi o papiery to nie mam pojecia kogo biora do Ambulante Pflegedienst.. ale jesli chodzi o doswiadczenie to sie grubo myslisz.. bo ja wlasnie pracuje tam.. a doswiadvczenia wczesniej wcale nie miala, ba nawet zawoddu pielegniarki nie mam... pracuje jako Aushilfe...i wiem ze takich ogloszen jest na peczki.. a kasa tez fajna....
jako "aushilfe" zarabiasz ok 1200 dopiero po 3 letniej szkole mozesz mowic o dobrych zarobka
Dzieki za odpowiedz. Wiem, na czym polega praca w domu pacjenta. Mysle, ze nawet w ten jeden wolny dzien ma sie na oku podopiecznego, ale pojade do niemiec z odpowiednim nastawieniem, wiec mysle, ze sie nie rozczaruje. :) Jezyk znam na tyle, by nie dac sie wykorzystac. :P ;)
Hej. Dzieki za wyczerpujące zeznanie, sama nasluchalam sie opini, które niekoniecznie byly dobre, ale słyszałam tez o takich, gdzie babcie wrecz płakały, kiedy ich opiekunka wracała juz do domu. :) Wiec jak widac, nie jest to regułą. :) Na pewno będe ostrożna. Pozdrawiam.
Niekoniecznie z dużym..Ale jednak z doswiadczeniem. :)
Czesc mam pytanie Chodzi oto ze mam 20 lat i chciala bym zostac pielegniarka w Niemczech!tylko niewiem dojakiej szkoly musze sie zglosic! mieszkam w Niemczech od roku i jest mi tu troche trudno bo w polsce nie slaczylam szkoly znaczy sie tyko gimnazum liceum zawalilam znaczy sie zucilam.wiem ze zle zrobilam I teraz se to uswiadomilam ale chciala bym zaczac od nowa czyli Zostac pielegniarka Czy mozesz mi pomuc???od jakiej szkoly musze zaczac????i wogule co mam zrobic!bardzo mo zalezy Dziekuje Dagmara
musisz zrobic ausbildung na krankenschwester... to co bylo w polsce nie ma tutaj wogole zadnego znaczenia... liczy sie tylko to ajkie zrobisz tutaj w niemczech doswiaczenie.. najlpeiej poszukaj sobie praktyk, nawet i bezplatnych w szpitalu.. zebys miala jakiekolwiek doswiadczenie.. a potem wystarczy pisac bewerbungi do szkol o ausbildung.. powodzenia
czesc mozesz mi cos wiecej napisac o tej pracy jestem pielegniarka zalezy mi na wyjezdzie do niemiec i przedewszystkim na znalezieniu pracy choc mój niemiecki jest slaby moze powinnam na poczatek znalezc cos innego.
a o co konretnie ci chodzi??? temat jest strasznie obszerny:)
Niemiecki znam podstawy zaczynam znów sie go uczyc i mam nadzieje ze mi to wyjdzie.Złozylam papiery do Domu Opieki Społecznej u nas w Niemczech bo mieszkam a raczej dzieli mnie most graniczny Görlitz.Ale jest cisza moze powinnam poszukac najpierw cos innego zeby doszkolic jezyk?
mysle ze idealna rzecza dla ciebie bylaby zwykla praktyka... podszkolilabys troche jezyk, slownictwo medyczne... noi latwiej by ci bylo cos znalesc z jakimkolwiek doswiadczeniem... przewaznie za zwykla praktyke nie dostaje sie pieniedzy.. no ale zeby cos dostac trzeba cos dac z siebie czasem :)
slazzak pielegniarki zarabiaja 1.200€
Steuer klase 1, w Altenheim okolo 1350 euro.
Jak w Altenheim'ie placa to nie wiem, ale wiem ze pielegniarki w szpitalu dostaja 1.200€ ( to wiem na 100%) :)
Może jest na forum jakaś pielęgniarka która pracuje w Niemczech w soim zawodzie?
Chciałam zapytać czy aby pracować w szpitalu wystarczy tylko złożyć odpowiednie dokumenty(tak jest w Austri)czy należy zdawać konkurs(tak jest we Włoszech),jak to się odbywa?
Witajcie. Moja znajoma Niemka jest pielegniarka w Berlinie i zarabia ok 1100€ ("na reke")
A co do pracy w Ambulanter Pflegedienst nie potrzeba wielce papierow, liczy sie czy ktos ma juz jakiekolwiek doswiadczenie. (W Berlinie wystarczy zrobic 3-miesieczny Pflegebasiskurs) i mozna skladac podania. Praca jest fakt jako Kranken- albo Altenpflegehelferin, ale i placa tez nie jest super.
Witajcie, moja koleżanka, z zawodu pielęgniarka własnie się rekrutuje do pracy w Niemczech. O tyle jest fajnie, że nie będą jej narzucać pracy w szpitalu na przykład w Monachium, tylko będą szukać odpowiedniej pracy dla niej zgodnie z jej kwalifikacjami i specjalizacją. Wiem tylko, że rekrutacją zajmuje się firma w Krakowie, Trenkwalder Benefit i ponoć cały czas zatrudniają polskie pielęgniarki w Niemczech.
hej wszystkim!! Wlasnie ja tez slyszalam o tym Trenkwalderze Benefit z Krakowa, nawet udalo mi sie znalezc ich ogloszenie w sieci. Podaje linka: https://niemiecki.ang.pl/forum/zycie-praca-nauka/94178/page/2#post1249074. Wynagrodzenie od 1800 euro brutto miesięcznie, wiec nawet przyzwoicie w porownaniu z zarobkami w Polsce, ale warunkiem jest jezyk - zreszta jak wszedzie. A co najwazniejsze praca w szpitulu niemieckim, a nie w Altenheim. Ja wyslalam CV, i juz jestem po pierwszym etapie rekrutacji. Czekam na termin drugiego etapu. trzymajcie kciuki!!!
Dziewczyny jedzcie do Szwecji czy Norwegji, tam macie dobra prace (gora 5 pacjentow do "obslugi"), b. dobre wynagrodzenie (od 3000 Euro) i szacunek!!!!, bym jeszcze zapomnial i wolny czas.
Nie pchajcie sie do Niemiec, z Niemiec pielegniarki uciekaja!!!!
I jeszcze do tego Trenkwalder, on kasuje na was 20%-30%, a zaplata jest minimum, bo 1000 € musicie odciagnac i zostaje wam 800 € na reke, a nie bedziecie zyc w Polsce tylko w Niemczech.
Cytat: Japanese
Dziewczyny jedzcie do Szwecji czy Norwegji, tam macie dobra prace (gora 5 pacjentow do "obslugi"), b. dobre wynagrodzenie (od 3000 Euro) i szacunek!!!!, bym jeszcze zapomnial i wolny czas.

bardzo dobra rada
Nie wiem, skad masz takie informacje Japanese. Ja juz jestem po I etapie rekrutacji. I jesli chodzi o wynagrodzenie, to MINIMUM 1800 EURO brutto miesięcznie dostaje sie na reke, jak sie z potencjalnym pracodawca wynegocjuje sie wiecej ze względu na swoje kwalifikacje, to zarabiasz wiecej. Mi kolezanka, ktora wlasnie 3 mies. pracuje juz w Monachium polecila Trenkwaldera z Krakowa, porzadna firma. Zalatwiaja wszystkie formalnosi, i my, pielegniarki, nie ponosimy zadnej prowizji w wysokosci 20%-30%, jak Ty wspomnialas!!!!!!! Bo te koszty leza po stronie pracodawcy!!! Nie wiesz, to nie wypisuj bzzzzdur i zyj w Polsce za 1200 zl.
Dziewczyny, ja zostałam zatrudniona przez Trenkwaldera Benefit z Krakowa i pracuje od 3 miesiecy w Niemczech w Kolonii w St. Antonius Krankenhaus na Abteilung für Unfallchirurgie und orthopädische Chirurgie. Jestem baaaardzo zadowolona,pracuje jako Krankenschwester. Jest swietna ekipa, pacjenci i nie prawda jest to, ze sie oddaje prowizje 20-30%!! !! Wszystko zalezy od tego na jaka kwote sie podpisze umowe z pracodawca. Jesli mialabym komus polecic firme, ktora zatrudnia personel med. w Niemczech to z reka na sercu polecilabym Trenkwaldera, zreszta to jest firma austriacka, naprawde porzadna.
Cytat: pieliegniarka
Nie wiem, skad masz takie informacje Japanese. Ja juz jestem po I etapie rekrutacji. I jesli chodzi o wynagrodzenie, to MINIMUM 1800 EURO brutto miesięcznie dostaje sie na reke, jak sie z potencjalnym pracodawca wynegocjuje sie wiecej ze względu na swoje kwalifikacje, to zarabiasz wiecej. Mi kolezanka, ktora wlasnie 3 mies. pracuje juz w Monachium polecila Trenkwaldera z Krakowa, porzadna firma. Zalatwiaja wszystkie formalnosi, i my, pielegniarki, nie ponosimy zadnej prowizji w wysokosci 20%-30%, jak Ty wspomnialas!!!!!!! Bo te koszty leza po stronie pracodawcy!!! Nie wiesz, to nie wypisuj bzzzzdur i zyj w Polsce za 1200 zl.

Dziewczyno, pielegniarko, po pirewsze nie wiesz co to jest brutto, po studiach zazadzania tez ludzie tego w Polsce nie wiedza, jak mowilem na reke dosatjesz 800 Euro, jak jestes bez rodziny. Po drugie, to z mojej strony byla tylko najlepsza oferta, za taka oferte/rade placi sie ciezkie pienadze, jak jeszcze nie wiesz tego, to jak zaplacisz, to bedziesz wiedziala. Nie czytasz gazet i nie rozmawiasz z ludzmi, bo jezyk Ci na to nie pozwala, to nie pisz tutaj bzdur, prosze.

Po trzecie nie wiesz, kto placi prowizje, tez jestes niedoinformaowana, wiec najlepiej nie wypowiadaj sie na zaden temat, bo ani o tym ani o wym nie masz zielonego pojecia. A jak Ci na cale zycie wystarcza te pieniazki, do rob co chcesz. Bo do konca zycia bedziesz charowac jako sluzaca dla ludzi, korzy nie maja nawet wyuczonej matury w Twoim kierunku, bedziesz zawsze ta do "czarnej" pracy.

Ja pracowalem jako pielegniarz zawsze co rok w czasie przerwy semestralnej i wiem, jakie sa realina i jakie place, kto ile zarabia i co za wyksztalcenie ma. Jeszcze raz prosze Cie albo nie pisz bzdru albo idz sie doinformowac, ale nie przez kolezanki. Dzieki z gory!
Tu masz wynagrodzenia brutto (bez odciagnania skladek, podatku, itd. w summie c.a. 1000 Euro)

http://www.gehaltsvergleich.com/gehalt/Krankenschwester-Krankenpfleger.html
jeszcze pielegniarki w Norwegii - Forum

http://www.krankenschwester.de/forum/ansprechpartner-institutionen-erfahrungsberichte/932-arbeiten-norwegen.html
Quelle: http://www.gutefrage.net/frage/hoehe-der-loehne-und-gehaelter-in-norwegen

Höhe der Löhne und Gehälter in Norwegen

gefragt von Franz577 am 30.10.2008 um 12:47 Uhr

Hallo!

Daß in Norwegen das Lohnniveau höher ist als bei uns, war mir schon vorher bekannt. Denn dafür sind die Lebenshaltungskosten dort auch höher.
// do przetlumaczenia!
Ein Arbeitskollege von mir behauptet allerdings, die Löhne wären dort durchwegs etwa dreimal so hoch wie bei uns. Also jemand, der bei uns 2500 Euro brutto hat, bekäme dort für die gleiche Arbeit 7500 Euro!

Ich sagte ihm, daß das wohl nicht sein kann und ich das nie und nimmer glauben kann. Doch er blieb felsenfest bei seiner Meinung.

Weiß nun jemand, wieviel höher die Löhne tatsächlich sind? Und gibt es eine zuverlässige Quelle, damit ich meinen Kollegen eines besseren belehren kann?
Cytat: Japanese
A jak Ci na cale zycie wystarcza te pieniazki, do rob co chcesz. Bo do konca zycia bedziesz charowac jako sluzaca dla ludzi, korzy nie maja nawet wyuczonej matury w Twoim kierunku, bedziesz zawsze ta do "czarnej" pracy.

Niektórzy ludzie nigdy się nie nauczą.

PS. Japanese przestań pisać na kolanie, bo błędy są.
edytowany przez Tamod: 15 paź 2010
Ja, ich weiß! Sorry! Sie hat mich dermaßen aufgeregt, dass ich nicht mehr darauf geachtet habe, wie ich was schreibe, sondern nur was ich schreibe.

Der Satz "dostaje brutto na reke" ist ein Hammer. Dabei wissen schon die Kinder im Kindergraten den Unterschied zwischen netto und brutto. Ein bedauernswerter Fall! ;(
Witam wszystkich, pracuje 3 mies w Kolonii, w St. Antonius Krankenhaus na Abteilung für Unfallchirurgie. Korzystałam z usług Trenkwaldera Benefit z Krakowa. Zarabiam zdecydowanie lepiej niż w Polce, powiem tak, na poczatek 1300 euro NETTO to minimum jaki mozna zarobic jako pielegniarka w Niemczech. Wczesniej pracowałam jako opiekunka, ale si9e tam nie spelnialam zawodowo, zreszta musialam 24 h opiekowac sie dziadkiem! A w tej chwili robie co lubie i uwierzcie naprawde warto wyjechac za granice!
Temat przeniesiony do archwium.
31-60 z 66