Olimpiada Języka Niemieckiego 2009

Temat przeniesiony do archwium.
91-120 z 283
macie już jakieś wieści dotyczące waszych wyników? ;)
mam wieści, ale nei mam czym się chwalić ;)D. Gefangene bardzo dobrze jak na 1. klasę gratuluję ;)
Dziękuję :)
No, Aga, powiedz, ile masz punktów, przecież i tak wszyscy nienawidzimy tej olimpiady i tak :)
Witam, czytam od jakiegoś czasu, co piszecie i postanowiłam sama się tu udzielić ;)
Mam nadzieję, że nie wystraszycie się obcego ;]
Chciałam się dowiedzieć, jeśli ktoś z was wie, od ilu punktów przyjmowano w tym roku do drugiego etapu?:) Nie pisałam w tym pierwszym terminie, bo moja szkoła nie dostała info; nie znam jeszcze swojego wyniku, więc się denerwuję ;)
"ELIMINACJE SZKOLNE
1. stopień, eliminacje szkolne, przeprowadzany jest w szkołach i przez nie organizowany. Nadzór nad przebiegiem eliminacji sprawują Komitety Okręgowe. Liczba uczestników z każdej szkoły jest nieograniczona.
1. stopień może składać się z dwóch etapów: wstępnego, nieobowiązkowego, który ma charakter przygotowawczy, i właściwego, obowiązkowego, przeprowadzonego według wytycznych Komitetu Głównego. Udział w eliminacjach polega na napisaniu przez ucznia testu, który będzie poprawiony przez nauczyciela według dostarczonego klucza. Wszystkie poprawione prace (ostemplowane i podpisane przez nauczyciela!) należy przekazać do Komitetów Okręgowych. Po dokonaniu weryfikacji zostanie ustalona lista uczestników dopuszczonych do eliminacji okręgowych. Komitety Okręgowe zawadamiają szkoły o zakwalifikowaniu ich uczniów do 2. etapu w ciągu 4 tygodni od eliminacji szkolnych."
przyjmowano teoretycznie od ok. 80 pkt, ale ponieważ olimpiada była niby bardzo trudna i bardzo mało osób przeszło, obniżyli próg, ale nie wiem do ilu.. ja miałam 64,5pkt. i dowiedziałam się wczoraj, że przeszłam, więc już się totalnie pokręciłam z tymi procentami...
co?? przyjmuja juz z 64,5?

dziwne rzeczy sie dzieja...
Ja przeszedłem również (lubelskie), w moim okręgu próg wynosił 55 pkt.

Dlatego Aga powiedz, jak Tobie poszło, bo jest praktycznie 100 % szansa, że przejdziesz :)
Nieistotne progi, procenty, ważne, że przeszliśmy i sprawiedliwości stało się zadość ;)
D.Gefangene, do okręgu lubelskiego należy też Rzeszów,tak jak w OJA,prawda?
Jeśli tak,to również przeszedłem :)
mi strasznie poszlo mam ok.50 pkt nie iwem dokladnie al;e jak tak to nei wiem czy jeszcze moge wyslac??? orientuje sie ktos?
możliwe, że jeszcze się załapiesz. Jak już było wspomniane zależy od progu w danym województwie, także wszystko jest możliwe :-)
ja też jestem z lubleskiego właśnei się dowiedziałam, że miałam dokładnie 52pkt, ale ja i tak nie wysłałam swojej pracy. D.Gefangene jesteś pewien tego progu? nie wiecie czy teraz będę mogła wysłać pracę czy już przepadło? ;)
Moja nauczycielka powiedziała, że tak ją poinformował Komitet z UMCS'u.
I prosili ją, aby dosłała prace, które w jakiś tam sposób mogły się jeszcze załapać.
Peter5, są dwa oddzielne Komitety: Rzeszowski i Lubelski (tak podaje strona internowa OJN)
D. Gefangene mam prosvbe daj mi jakiś namiar na ciebie moze byc co kolwiek gg, mail,n-k bo chce z toba porozmawiac a nie chce zasmiecac forum ;)
czyli moge wyslac ale jak mam 52 to jest szansa zeby, przeszła?
[email]
5911641 - gg

Pisz śmiało ;)
Hej jestem tu nowa :) czy może ktos z Was ma testy z II etapu olimpiady z poprzednich lat? bylabym bardzo wdzięczna :))
poszperaj po forum na pewno znajdziesz ;)

jednak mam 60%, moja nauczycielka kilka rzeczy przeoczyła :) mam nadzieje ze to wystrczy jutro wysyłam ;)
ja jestem w drugiej klasie i mialem 84,5 punkta. Mam podobne pytanie,co poprzednicy, ma ktos moze testy z II etapów?? Wiem, że są tutaj gdzies one, ale mi zależy na II etapie zeszłorocznej olimpiady, tj. XXXII. bo tego akurat testu nie posiadam i nigdzie go nie ma, natomiast jestem w posiadaniu calej reszty testow. Jakby ktos mial akurat ten test, o który dokładnie mi chodzi, to prosze o wysłanie go na mail'a : [email] . z góry wielkie dzieki. i gratulacje dla wszystkich, ktorzy dostali sie dalej;) z czego przygotowujecie sie na drugi etap? ja korzystam z Dreyer/ Schmidt'a i Helbig/ Buscha, sa super. Jezli ktos sie z nimi nie zapoznal, to polecam;)
Olimpijczycy, jakie tematy wybieracie na prezentację ustną ?
chodzi Ci o lektury? Ja wybrałem:
43. Justiz und Gerechtigkeit im Drama Der Besuch der alten Dame (poln. Wizyta starszej pani) von Friedrich Dürrenmatt.
23. Geschichte, Exotik und Grausamkeit im Roman Das Parfüm (poln. Pachnidło) von Patrick Süskind
14. Die Problematik der Tragödie Faust. Teil I (poln. Faust cz. I) von Johann Wolfgang von Goethe
15. Die Problematik des Romans Die Leiden des jungen Werthers (poln. Cierpienia młodego Wertera) von J. W. Goethe
1. Die Alltäglichkeit des Grausamen. Jurek Becker: Jakob der Lügner (poln. Jakub Łgarz)
a Ty, co wybrałaś??
*wybrałeś

1. Die Thematik der Prosa von Franz Kafka.
2. Lyrische Gedichte und Balladen von Goethe und Schiller.
3. Jakub Łgarz Beckera.
4. Themen und Motive in der Danziger Trilogie von G. Grass.
5. H. Boells Prosa.

Chociaż zastanawiam się nad jeszcze zmianą 3. i 4. pozycji na coś innego. (1., 2. i 5. są pewne)
... że Wam się chce...:p ja poszedłem bez przygotowania i nie pozwolono mi opowiadać o czerwonym kapturku, bo nic innego nie umiałem...;p ale przynajmniej było śmiesznie;p
Przejdziemy, nie przejdziemty, to nieistotne. Ta wiedza na pewno się przyda tym, którzy chcą iśc na germanistykę itp. itd.
ja też dostałam się dalej, ale... (wiem, że to idiotyczne pytanie!) co się robi w II etapie?
jeżeli nic się od 2 lat nie zmieniło, to:
1) etap pisemny, ci którzy mają 85% i wzwyż przechodzą do ustnego
2) etap ustny: a) krajoznawstwo, b) literatura, c) rozmowa na temat ogólny

Gefangene: nie mam nic przeciwko, jak Cię to interesuje. Ale i tak podziwiam, mi się nie chciało ;-) fajna atmosfera jak na ustnym, jak widzisz takich zestresowanych, którzy za wszelką cenę chcą przejść, takich jak ja, którzy nic nie umieją, trzecia grupa to przygotowani, ale bardziej im to obojętne, czy przejdą, czy nie... Mimo wszystko: potraktujcie olimpiadę na luzie, maturę i tak zdacie bez problemu ;-)
Czy ktoś z Forumowiczów ma może jakieś doświadczenia z etapu okręgowego?
jeden wpis wyżej została opisana część ustna:)

a na pisemnej... tekst z lukami(slownictwo przede wszystkim) potem tez luki ale tez gramatyczne/idiomatyczne i tlumaczenie zdan na jezyk niemiecki o ile sie nie myle.
a jesli pytasz o Inhalt i co masz sie nauczyc:
moze byc wszystko, to w koncu olimpiada:)
Temat przeniesiony do archwium.
91-120 z 283

« 

Pomoc językowa

»

Inne