Olimpiada Języka Niemieckiego 2009

Temat przeniesiony do archwium.
121-150 z 283
Echs, cięzko będzie, ciężko ...
Najgorszy oczywiście Lueckentext i tłumaczenie.
DLA POLAKÓW (taaa...;)uroki OJN) rzeczywiście najgorszy pierwszy tekst z lukami na słownictwo...
calej reszty mozna sie nauczyc
co prawda jeszcze nie wieem, czy przeszłam, ale się zapytam: czy teraz też do ustnego przechodzi tak mało osób i np. może tak być, że z danego ookręgu nikt nie przejdzie ;p oczywiście domyślam się ze tak ale wolę się upewnić :D
a tak w ogóle do tych co przeszli ile mieliście pkt? ;)
Tym bardziej, że w tych tekstach czasami trzeba wstawić proste słówka, jakieś przyimki, najbardziej oczywiste końcóweczki, a tak ciężko na to wpaść :)
Na stronie OJN jest napisane, że mogą obniżyć próg do 80 pkt, jeśli tak słabo wypadnie test, ale osoba, która w ten sposób się zakwalifikowała, ma szansę przejść do etapu centralnego tylko wtedy, gdy we wszystkich okręgach obniżono wymaganą ilość punktów.
hey wam! dołączam się do dyskusji, bo też przeszlam (86pkt) ... aa mozecie mi powiedziec czy na drugim etapie ta czesc pierwsza polega na tym samym, co pierwszy etap? aa do ustnego mam wybrac ile pozycji z tej listy? aa musza byc ksiazki z tej listy,czy moze byc jakas inna ksiazka, bo chcialam lessinga nathan der weise sobie wziasc ;) pozdrawiam!
Nie chcę podawać fałszywych informacji, ale wydaje mi się, że nie można samodzielnie sformułować tematu - sam chętnie bym to zrobił, gdybym mógł.
A wszystkie pozostałe informacje: ojn.amu.edu.pl
przeszłam :D kurcze tylko 22 osoby z lubelskiego, nie iwecie jak z innych województw?
U, to nawet dużo :)
Ciekawe, ile dojdzie do ustnego ?
I gratulacje :)
ja miałam 90,5% i też się dostałam, ale nie chcę iść na ten ustny :(
Dlaczego ? Nie masz ochoty pracować nad tymi zagadnieniami ?
ej aa kto tu jest z lublina? ;)z checia bym nawiazala jakis blizszy kontakt, wymienila sie materialami itd. :)
A ja jestem ze Świdnika :)
Wyżej gdzieś podałem swój nr gg, pisz, jeśli chcesz.
ja nie z lublina ale z lubelskiego ;p moje [gg]
hej, jestem tu nowa. Wiecie jaki jest próg punktowy żeby przejść do II etapu. Jestem z woj małopolskiego , a nauczyciele mi nic nie mówią ;/ ( [gg] )
Zależy od okręgu.
Czy ktos z zachodniopomorskiego wie może jaki był próg?
A jak nie to wiecie może jak sprawdzic bo ja nigdzie nie moge znaleźc w internecie a w szkole mi powiedzieli ze w styczniu sie okaze;(
tzn. ja nie korzystam z gadu, masz D.gefangene moze facebook'a albo skype?
Mam.
moj nick na skype to alimesweet, to jak mozesz to napisz tam do mnie ;)
Wiedermal ist es hier sehr still !
Czy ktos zna jakies konkretne ksiazki z ktorych moznaby sie uczyc do 2 etapu do czesci ustnej(tematy do wyboru)?? Bardzo prosze o odp:)
Internet.
Menschen ! Warum schreibt ihr nicht ?
Alle lernen und lesen Lektueren ganzen Tag und ganze Nacht. ;-)
Wie die Vorbereitugen? Ich habe nur "Process" von F.Kafka gelesen. ;-)
Ich habe schon "Vorleser" und "Die Räuber" gelesen :)
Einen guten Rutsch ins neue Jahr!
Jaga, hast du auch das Thema über Kafka ausgewählt ?

Ich habe bisher nur "Amerika" und "Das Schloss" von Kafka gelesen. Und ein paar Heinrich Boells Werke.
23. Die Thematik der Prosa von Franz Kafka: Der Prozess (poln. Proces), Das Schloss (poln. Zamek), Amerika (poln. Ameryka), Die Verwandlung (poln. Przemiana) u.a. darum es dir geht? Nein, ich habe nur ein Buch gelesen ;)

Ich habe noch eine Frage nach denen, die im vorigen Jahr oder frueher am muendlichen Teil teilgenommen haben: Wie sehen die Fragen aus der Literatur? Fragen sie nach den Einzelheiten? ;-)
Temat przeniesiony do archwium.
121-150 z 283

« 

Pomoc językowa

»

Inne