Ile sią czeka na pochodzenie

Temat przeniesiony do archwium.
181-201 z 201
| następna
jezeli mial rente to jego numer mozna zdobyc w Berlinie

kazdy ma swoj numer....i jakies info
dziekuje Ci bardzo ...za odpowiedz....chodzi o miasto Katowice.... - słyszałem ze odniesienie do tych terenów to archiwum w Opolu lub we Wrocławiu..... albo jakies w Berlinie..... / szukam jakis namiarów na te archiwa...i nie wiem czy tam osobiscie jechac trzeba czy zwrócic sie pismem ...????
Szukam pomocy,mam 8 osobowa rodzine i chce wyjechac na stale do niemiec,wiem ze moge bez problemu starac sie o pochodzenie po dziadku prosze o pokierowanie mnie gdzie i jak najszybciej to zalatwic z gory serdecznie dziekuje pozdrawiam.
Hmm,każdy by chciał jak najszybciej załatwić sprawę przyznania obywatelstwa, niestety to wszystko trwa sporo czasu. Dokumenty składasz w Generalnym Konsulacie Niemiec we Wrocławiu, a oni przesyłają dokumenty do Kolonii . Mój mąż właśnie otrzymał odpowiedź że sprawdzanie dokumentów może trwać nawet dwa lata.
Bardzo prosze o pomoc,mam 8 osobową rodzine i chcę starać się o obywatelstwo niemieckie które mam po dziadku ,bardzo proszę o porade gdzie mogę złożyć dokumenty żeby długo nie czekać i czy do tego są potrzebne pełne akty urodzenia.
Proszę o pomoc,czy mam możliwość otyrzymania obywatelstwa niemieckiego po dziadku ze strony matki?Co za dokumenty mi będą potrzebne żebym mógł wraz ze swoją 8 osobową rodziną wyjechać,gdzie złożyć dokumenty żeby długo nie czekać pozdrawiam
no przeciez wyzej masz odpowiedz ..

podam ci link tam znajdziesz wszystkie odpowiedzi na twoje pytanie

http://www.sozpol.com/pl/niemieckie-obywatelstwo

Wniosek o potwierdzenie niemieckiego obywatelstwa

Aby otrzymać potwierdzenie posiadania niemieckiego obywatelstwa po niemieckich przodkach, należy złożyć wniosek wypełniony w języku niemieckim oraz poprzeć swoje niemieckie pochodzenie odpowiednimi dokumentami. Urzędem odpowiedzialnym za rozpatrywanie wniosków jest Bundesverwaltungsamt w Kolonii. Wnioski te składa się:

* w przypadku miejsca zamieszkania w Polsce: osobiście w niemieckich jednostek konsularnych w Polsce - tutaj wypełnisz wniosek po polsku,

* w przypadku miejsca zamieszkania w Niemczech: w miejscowym urzędzie stanu cywilnego (Standesamt) lub w innej wyznaczonej jednostce administracji lokalnej (najczęściej Auslaenderamt),

* w przypadku miejsca zamieszkania w Polsce oraz wyznaczeniu osoby zamieszkałej w Niemczech i upoważnieniu jej do przyjmowania korespondencji z Bundesverwaltungsamt: drogą pocztową bezpośrednio na adres Bundesverwaltungsamt w Kolonii -
jestem urodzony w marcu 1975 roku
tak masz prawo sama takowe posiadam po dziadku mamy(rodzenie po 31 grudnia 1974 roku)czyli po 1975 maja prawo

tu masz test sprawdzisz czy sie nalezy Ci

http://www.sozpol.com/test/index.html
pytanko moze ktos wie jak dlugo czekac na potwierdzenie obywatelstwa niemieckiego
Pisano juz kilkadziesiat razy na tym forum,

nei da sie powiedizec, ja zcekalam nei cale 4 lata, maz 2,5 roku
pytanko to gieron ja skladalem wniosek miesiac temu we wroclawiu droga pocztowa czy niepowinienem otrzymac jakiegos potwierdzenia ? bo do tej pory niedostalem zadnej informacji
ja czekalam 9 miesiecy(mysle ,ze zalezy od dokumentow)ja mialam juz kompletne obywatelstwa dziadkow i mamy to moze dlatego szybciej
jak beda cos potrzebowali to napewno Ci przysla jakies pismo(powinni co napisac w najblizszym czasie)cierpliwosci !!
u kazdego jest inaczej
Mój mąż wysłał dokumenty w grudniu i tydzień temu otrzymał pismo że dokumenty "doszły" czyli na potwierdzenie czekaliśmy troszkę dłużej niż miesiąc. No i była tam informacja że do dwóch lat może trwać sprawdzanie tych dokumentów.
Witam, mam pytanie mopi dziadkowie, albo pradziadkowie urodzili sie na niemieckich terenach które teraz należą do polski, czy moge sie ubiegac o niemieckie pochodzenie i jakie dokumenty powinnienem miec i gdzie sie z nimi udac aby jak najszybciej załatwić te papiery jestem z Opola.Bardzo prosze o odpowiedz
Skoro jesteś z Opola to najlepiej przejdź się do konsulatu Oni Ci tam wszystko dokładnie wytłumaczą . A na początek poczytaj co piszą na stronce Generalnego Konsulatu Niemiec we Wrocławiu ;

http://www.breslau.diplo.de/Vertretung/breslau/pl/04/Feststellung__der__Staatsangehoerigkeit/Feststellung__Seite.html

możesz tam też zadzwonić lub wysłać maila - wszystkiego dokładnie się tam dowiesz.
Witam
Mam do Państwa pytanie o nadanie niemieckiego obywatelstwa.
Mój dzidek(ojciec mojej matki)urodził się w Sokalu 1943 roku miasto to było pod okupacja niemiecką od 1941 do 1944 roku.Od 1941 roku Sokal należał do Generalnego Gubernatorstwa.
Moja babcia (matka mojej matki) urodziła się w Olkuszu 1944 roku.Na początku września 1939 miasto zostało w wyniku działań wojennych zajęte przez Wehrmacht.Ostatecznie 20 stycznia 1945 roku Armia Czerwona zajęła miasto w wyniku przeprowadzonej ofensywy na Śląsk.
Czy któreś z tych informacji dają podstawe do ubiegania się niemieckie obywatelstwo? Nigdzie niechcą mi udzielić dokładnych informacji.
Bardzo prosze o pomoc
Pozdrawiam
czyli chcesz starac sie o obywatelstwo ze strony matki przodkow??mam rozumiec?
Tak chce się starać o obywatelstwo po ojcu albo matce mojej matki.Nikt z rodziny nigdy tego nie załatwiał i nie bardzo niewiem jak to załatwić i wogóle mi się należy niemieckie obywatelstwo.bardzo prosze o pomoc.
Witam
Jak mozesz to dezwij się do mnie na email - [email]
Mam pare pytań dotyczących załatwiania niemieckiego obywatelstwa w niemczech.
El Hadji - jak mozesz to odezwij się do mnie na email - [email] pare pytań dotyczące złożenia wniosku w niemczech o uzyskanie niemieckiego obywatelstwa.
Temat przeniesiony do archwium.
181-201 z 201
| następna

« 

Pomoc językowa

»

Pomoc językowa