Kuchnia
Pod pojęciem kuchni niemieckiej mieści się zbiór kilku popularnych kuchni z różnych regionów Niemiec. Można w niej spotkać wpływy włoskie, greckie, hiszpańskie, tureckie, polskie, czeskie i słowackie oraz dalekowschodnie.
Tradycyjny jadłospis
Główny składnik menu kuchni niemieckiej stanowi wieprzowina podawana w przeróżnej postaci , między innymi jako kiełbasy. Wielu ludzi postrzega kuchnię niemiecką jako tłustą i obfitą. Wyjaśnia to częściowo fakt, iż Niemcy są wysunięte stosunkowo daleko na północ i w czasie ciężkich zim wybierano kaloryczne pożywienie. Dochodzą do tego liczne potrawy z ziemniaków (ziemniaki gotowane, puree, ziemniaki smażone, sałatka ziemniaczana, placki ziemniaczane, frytki, pierogi z ziemniakami, krokiety) a samych Niemców zalicza się do narodów o największym spożyciu ziemniaka na osobę.
Tradycyjnym głównym posiłkiem jest obiad, który przeważnie jadany jest między 12:00 a 14:00, choć w ostatnim czasie zmienne godziny pracy przyczyniły się do tego, iż obiad jadany jest dopiero wieczorem. Kolacja jest zazwyczaj mniejsza, często składa się na nią kilka kromek chleba z dodatkami. Śniadanie składa się przeważnie z bułeczek, tostów lub chleba z marmoladą, miodem, kiełbasą lub serem żółtym. Niemcy jadają także muesli z mlekiem, owoce, jogurt, czy też inne produkty mleczne. Głownymi napojami są kawa, herbata, sok, kakao, lub mleko. Popularnym napojem odświeżającym są soki owocowe połączone z wodą gazowaną, zwane Schorle. Połączeni Coli z gazowanym napojem pomarańczowym (np. Fantą) nosi nazwę Spezi.
Potrawy regionalne
Niemcy obfitują w liczne potrawy regionalne. Specjalnością Brandenburgii, która posiada kilka tysięcy jezior oraz kilkadziesiąt tysięcy kilometrów cieków wodnych, są ryby w różnej postaci. Szczególny przysmak stanowi sandacz – serwuje się go tutaj pod pierzynką z kopru, knedlami, ciepłymi ogórkami oraz soczewicą. Równie znane są ogórki spreewaldzkie, cieszące się wzięciem w najrozmaitszej postaci: kiszone, w occie, z pieprzem, czosnkiem lub musztardą. Smakosze zachwalają również Rzepki z Teltow – odmiana białej rzepy, charakteryzująca się dość ostrym smakiem.
W Północnej Westfalii króluje Rheinischer Sauerbraten (wołowa pieczeń z rodzynkami moczona w occie). Specjalnością regionu jest również czarny chleb – pumpernikiel, który w przeciwieństwie innych chlebów nie jest wypiekany w piecu, lecz gotowany na parze. Swój charakterystyczny czarny kolor uzyskuje dzięki dodaniu melasy.
Najznamienitszymi wyrobami Bawarii są: znane przez piwoszy na całym świecie bawarskie piwo oraz kluski serowe (Kässpätzle), podawane ze śmietaną, regionalnym serem z Allgäu oraz smażoną cebulką. Do klasyki kuchni Bawarskiej należy także pasztet z wątróbki oraz kiełbaski monachijskie i norymberskie kiełbaski z rusztu.
Ze świecą szukać tego, kto nie słyszał o serwowanych w berlińskich knajpkach Eintöpfe – popularnym posiłku, przygotowywanym w jednym naczyniu i zastępującym cały obiad. Głównym składnikiem są dostępne w danej chwili pod ręką składniki. W zależności od nich to danie może mieć konsystencję zupy, gulaszu, lub potrawki.
Alkohol
We wszystkich rejonach Niemiec popularne jest piwo, przede wszystkim Pils, ale spotkać możemy również wiele regionalnych rodzajów piwa, jak na przykład: Helles, Kölsch, Märzen, Altbier, Weißbier lub Berliner Weiße. Popularne połączenie piwa i lemoniady nosi na południu kraju nazwę Radler lub Gespritztes, zaś na północy spotkamy się z nazwą Alsterwasser. Istnieje także mniej popularne połączenie piwa z Colą zwane Drecksack, Schmutz, Diesel lub Krefelder.
Równie popularne jest znane na całym świecie niemieckie wino. Potwierdza to fakt, iż w Niemczech znajduje się 16 regionów winiarskich. Niemieckie wino pochodzi głównie z terenów wzdłuż Renu, Dunaju, Menu i Neckaru. Najbardziej znanymi niemieckimi winami są Riesling, Müller-Thurgau (Rivaner), Silvaner, Spätburgunder oraz Dornfelder. Połączenie wina z wodą gazowaną nosi nazwę Wein-Schorle.