viadrina 2009

Temat przeniesiony do archwium.
1-30 z 226
poprzednia |
hej:) Właśnie powoli kończę maturę i jestem prawie pewna, że wybieram się na viadrine na prawo polsko-niemieckie. Za pewne jest nas więcej. Proponuję, więc abyśmy się "zjednoczyli" i razem przeszli przez ten rekrutacyjny proces;) Osobiście jestem z Poznania:)to moje gg : 892506
Witam witam ;)

Będę ubiegała się o miejsce na wydziale kulturoznawstwa. Na razie przeraża mnie trochę cały proces rekrutacji, ale może okaże się łatwiejszy, kiedy w końcu trzeba będzie wziąć w nim czynny udział ;p

Pozdrowienia z Kielc :)
Hej!
Dołączam się do Was ;) Będę próbowała dostac się na Ekonomie, choc póki co czekam niecierpliwie na wyniki matur. Szczerze mówiąc też jestem przerażona rekrutacją i tymi wszystkimi papierkami, które trzeba pozałatwiac ;)

Pozdrawiam ;)
Ciekawie się złożyło - 3 osoby, 3 różne wydziały ;p
Na pewno potrzebne są notarialnie potwierdzone kopie świadectwa ukończenia szkoły i maturalnego, kopia dowodu i życiorys, chociaż zastanawiam się, w jakim celu jest potrzebny. Hm, a wniosek, zdaje się, trzeba wydrukować i wysłać podpisany ... tak?
tak myślę ;)
podpisac i wysłac z pozostałymi dokumentami do UNI-ASSIST
hejka!! ja juz wszytkie dokumenty wyslalam, wiec jakby ktos mial pytania to chetniesluze pomoca. ps. wybieram sie na kulturoznastwo
No no, widzę że rośnie nam nowy "narybek" studentów viadriny. Życzę powodzenia w procesie rekrutacyjnym, jest on dosyć ciężki, ale jak się przebrnie przez niego to już tylko z górki ;)
Dzięki za wsparcie, black rose :)

Przyznaję, że nie mam pojęcia co dokładnie powinnam robić. Hm, chyba nie jest konieczne korzystanie z pośrednictwa UNI ASSISTANT. Na stronie Viadriny podano taki adres:

Europa-Universität Viadrina
c/o uni-assist e.V.
Helmholtzstr. 2-9
D - 10587 Berlin

Mam jeszcze jedno pytanie, dotyczące opłaty rekrutacyjnej. Ile wynosi, skoro nie korzystam z usług UNI ASSISTANT i na jaki nr konta należy ją przesłać?
Tak ... w zasadzie mam wyłącznie wątpliwości. Będę wdzięczna za jakiekolwiek wskazówki.
Wyczytałam właśnie, że trzeba korzystać z ich pośrednictwa. Wybaczcie.
haha kto by przypuszczal ze moj frankfurt cieszy sie takim powodzeniem. zastanowcie sie dobrze nad tym, na prawo przyjmuja kazdego i po tym naprawde nie ma pracy, pytajcie o ludzi juz po szkole ktorty teraz zarabiaja mniej niz na studiach : )

po kulturoznastwie i tak nie ma nigdy pracy : ) to mozna studiowac jako hobby a na ekonomie juz gorzej sie dostac ale po niej godziwe zarobki :) tyylko kto chce cale zycie siedziec nad papierkami ? :D

osobiscie polecam techniczne studia, np. drezno UT.
viele grüße von e.
Na prawo przyjmują każdego ale nie każdy te studia kończy - fenomen "przyjmowania wszystkich" już wczesniej gdzies wczesniej w postach wyjasnialam- chętnych na studia prawa polskiego i niemieckiej jest mniej poniewaz nie dużo ludzi decyduje się na prawo polskie znając bardzo dobrze język niemiecki. Zazwyczaj albo nie znają ludzie niemieckiego albo jak już znają to startują tylko na prawo niemieckie, najczęściej do Berlina. Dlatego na Viadrinę na prawo przyjmują wszystkich, żeby mieć studentów i kasę ze studentów. UAM nie dokłada się za dużo do Collegium Polonicum, dlatego jest problem z kasą. Natomiast kierunek konczy najwyżej połowa osób które przychodzą.
To o czyms swiadczy.

Co do Twoich zarzutów że ludzie po prawie zarabiają mniej... hm... może podasz jakies przykłady? Ja mogę podac co najmniej 10 przykladow moich znajomych którzy po prawie na Viadrinie i UAM zarabiają sporą kase, bo najnormalniej w swiecie są radcami prawnymi. Podaj mi proszę jakąś osobę po UJ czy UW ktora bez aplikacji zarabia duże pieniądze to pogadamy. Twój komentarz nie jest zgodny z prawdą, chyba ze mowisz o ludziach ktorzy konczą studia, siedzą w domach i się dziwią ze nikt do nich z ofertami pracy do drzwi nie puka. Jesli o takich mowisz, to przyznaję Ci rację.

Co do KUWI: to rzeczywiscie po tym pracy pewnej nie ma. Nie jest to ani lingwistyka ani socjologia. Własciwe takie wszystko i nic. jak ktos się gdzies zakręci to moze pracę znajdzie. Na Viadrinie KUWI jest utworzone glownie dla tych, co nie lubią ekonomii i prawa. jesli ktos mysli o swojej przyszlosci to jednak nie wybiera raczej tego kierunku. Z drugiej strony trzeba robic to co się lubi...
W Polsce dobre wrażenie może robić sam fakt studiowania na zagranicznej uczelni ;) Ale kulturoznawstwo studiowane u nas na pewno nie wystarczy na zatrudnienie na godziwych warunkach. Jeśli zatrudnienie w ogóle.
Na KUWI najbardziej obiecująca wydaje się być oferta nauki języków i w sumie tylko na nich mi zależy. W Polsce można by 'zrobić' do tego kilka kursów i ewentualnie uczyć lub tłumaczyć. Zastanawiam się, czy w takiej sytuacji warto w ogóle składać podanie czy od razu nastawić się na filologię na UAM ... ?
Języków uczysz się w sprachenzentrum, więc uczysz się na zasadzie takiej, że możesz też się uczyć w jakiejs szkole językowej coś innego studiując. Moim zdaniem jak pracodawca chce zatrudnic tłumacza to zatrudnia kogos po filologii i kursie tłumacza przysięgłego niż po kulturoznawstwie. Żeby zrobić tłumacza przysięgłego, jasne że trzeba skończyć wszystko jedno jakie studia, kurs i potem zdac egzamin, ale moim zdaniem studia filologii lepiej przygotują do zawodu tłumacza niz studia kuwi, gdzie się np tłumaczy teksty antyczne z kodeksu justyniana.
dzięki ;) Wyczytałam w innym temacie dotyczącym Viadriny, że tez jesteś z Kielc ;p A z którego liceum, ... jeśli to nie tajemnica?
Kłania się absolwentka IV LO :)
A Ty tez z Kielc? :D Sorry nie zauważyłam :) Ja jestem absolwentką II LO :)
Miło się złożyło :)Wiem, że z Sawki studiuje już na Viadrinie kilka osób; zdaje się, że właśnie prawo. Jeśli zdecyduję się złożyć dokumenty i dam radę przetrwać proces rekrutacyjny, może gdzieś tam się spotkamy ;)
Szczerze to nie znam nikogo z Kielc z IV LO na Viadrinie. Znam z żeroma i sniadka,ale z sawickiej nie.
O, a to mnie zaskoczyłaś. Są na pewno nasi. W zeszłym roku jedna z dziewczyn wpadła do szkoły opowiedzieć trochę o studiowaniu na Viadrinie i stąd wziął się też mój pomysł. Hm, może niektórzy już skończyli studia, ... trudno mi powiedzieć. Chyba jest tam sporo Kielczan :) A jak wygląda dojazd? Gdzie np. można najbliżej dojechać pociągiem?
Ja znam z Kielc dwie osoby oprócz mnie. Dojazd jest średni. Ja jeżdzę pociągiem przez Warszawę. Do Wawy zwyklym a z Wawy eurocity do Frankfurtu. Eurocity kosztuje niestety ca. 19 euro. Dojazd jest lipny.
miałbym do Ciebie pytanie... za 19 euro rozumiem, że Berlin-Warszawa-Express? będę jechał nim w grudniu z Berlina do Poznania, mogłabyś mi powiedzieć, czy jest, albo jak duży jest problem dostać te bilety w promocyjnej cenie za 19 euro?
Nie ma problemu żadnego, bo to nie jest promocyjna cena. Wystarczy mieć poniżej 26 lat :) Wiem jednak że lepiej jest zamawiac bilety tak tydzien - dwa tygodnie wczesniej, żeby miec pewność że się dostanie miejsce. Bilety są z rezerwacją. Jest jeden wagon na końcu, który nie ma przedziałów, polecam dla tych którzy podróżują w pojedynkę. Jest jednak wtedy mniej miejsca na bagaże. Zapomnialam wczesniej dodac że ten expres jedzie z ffo do Wawy 5 godzin. Do Poznania z Berlina to będzie ok. 4 godziny
Cześć:) Ja też się wybieram na Viadrine, na Kulturoznawstwo. Wysłałam ostatnio mail żeby się spytać, czy trzeba ten życiorys wysłać i czy można samemu dostarczyć dokumenty i oto co mi odpisali: einen besonderen Lebenslauf brauchen Sie nicht zu schreiben; es genügt, wenn Sie die entsprechenden Felder im Antragsformualr ausfüllen.Die Unterlagen können Sie nicht hierher bringen, da sie zu uni-assist und nicht zu uns geschickt werden müssen.
o, to super!:) co najdziwniejsze na informacji pkp w warszawie udzielono mi informację, że bilet dla studenta kosztuje ~115zł (ciekawe po jakim kursie liczone...), na stronie DB jest możliwość kupienia za 19 euro, ale jednak nie na każdy przejazd jest ta oferta aktywna, a normalny kosztuje coś ponad 30 euro - stąd moje pytanie. Bilet kupię już w listopadzie, jak tylko pojawi się możliwość kupowania biletów na nowy rozkład jazdy. A jako info: w Niemczech pociągi jeżdżą szybciej ;-) z Berlina do Poznania, jak się nie mylę: 2h 49m ;-)

wielkie dzięki za info! :)
ten expres jedzie przez ffo, do ffo jedzie ok. godzinę, natomiast do poznania jedzie powyzej dwóch, więc w przyblizeniu wychodzi 4 godziny :)
do poznania od ffo jest powyżej dwoch godzin expresem chcialam napisac *
Mam pytanie odnoście formularzu. W punkcie 1.1 trzeba wpisać w Hauptfach Kulturwissenschaften? I coś jeszcze? A po co są te małe okienka po prawej stronie? I czy konieczne jest uzupełnienie pkt. 1.2?
Hej!
Dopisuję się do listy viadrinowców.
Prawo niemiecko-polskie. W poniedziałek mam zamiar zanieść papiery w Poznaniu w Collegium Historicum. Odciąża to całe zamieszanie rekrutacyjne, i jest pewność, że dokumenty zostaną dostarczone. Bo z tą Pocztą polską różnie bywa!
Pozdrawiam!:)
Ja w sobote wysle moje papiery pocztexem albo dhlem do uni assist do Berlina. Rzeczywiscie ten pomysł z dostarczaniem papierów do poznania i wrocławia jest fajny, sama bym chętnie skorzystała, gdybym miała bliżej :P Również wybieram sie na prawo polskie i niemieckie.
Jak po wynikach ? zadowoleni?
pozdrawiam :)
Hej tem wybieram sie na Viadrine i wiekszosc dokumentow mam w zasadzie zalatwiona ale skad wiesz ze trzeba napisac zyciorys? bo na stronie uniwersytetu zadnej takiej informacji nie znalazlam. Ponadto mam jeszcze pytanie dotyczace stypendiow startowych dla polakow. Chcialam zlozyc wniosek ale nie mam konta w niemczech a wydaje mi sie ze jest potrzebne.Skladal ktos moze juz taki wniosek? Ponadto nie mam 100% pewnosci czy sie dostane bo nie mam pojecia jak Niemcy przeliczaja polska mature. Czy za mature dwujezyczna otrzymuje sie jakies dodatkowe punkty???
Hej tem wybieram sie na Viadrine i wiekszosc dokumentow mam w zasadzie zalatwiona ale skad wiesz ze trzeba napisac zyciorys? bo na stronie uniwersytetu zadnej takiej informacji nie znalazlam. Ponadto mam jeszcze pytanie dotyczace stypendiow startowych dla polakow. Chcialam zlozyc wniosek ale nie mam konta w niemczech a wydaje mi sie ze jest potrzebne.Skladal ktos moze juz taki wniosek? Ponadto nie mam 100% pewnosci czy sie dostane bo nie mam pojecia jak Niemcy przeliczaja polska mature. Czy za mature dwujezyczna otrzymuje sie jakies dodatkowe punkty???
Temat przeniesiony do archwium.
1-30 z 226
poprzednia |

« 

Życie, praca, nauka