viadrina 2009

Temat przeniesiony do archwium.
61-90 z 226
Ja niby mam umówioną rozmowę w międzynarodowym domu studenckim w FFO.
Ale na Willkommenstag (który jest już 25. sierpnia (!) ) można dostać formularze na mieszkanie w akademiku.
tu strona : http://www.euv-frankfurt-o.de/de/studium/termine/studienanfaenger/willkommenstag.html

pozdro
Ja chyba bede mieszkac w akademiku w słubicach, ale tez zastanawiam sie kiedy wysła sie o niego podanie. napewno po otrzymaniu listu, ze jest sie przyjetym. poza tym wczoraj orientowalam sie w tych kursach i kase trzeba im wyslac do 1 wrzesnia, wiec jeszcze troche czasu jest. na stronie viadriny sa wszystkie informacje i formularze. na jakie kursy sie wybieracie ?
ja w polsce mam niby zaklepane prawo na UW, ale cholernie nie chce w warszawie wylądować.
pozdrawiam :)
dostalam w piatek odpowiedz- przyjeli mnie na kulturoznastwo:) tez chcialabym mieszkac w akademiku po stronie polskiej (ze wzgledu na koszty). Z tego co mi wiadomo to formularze sa tez na stronie internetowej, wiec nie widze potrzeby przyjazdu na willkommenstag. zastanawiam sie tylko czy trudno dostac pokoj w akademiku.. We frankfurcie biora pod uwage kolejnosc dostraczenia podania, a w slubicach chyba sytuacje materialna (???). Nie wiem dokladnie, czas pokaze.
A jezeli chodzi o Semsterbetrag to sypendysci placa mniej, tylko problem w tym, ze nie wiem czy przyznaja mi stypendium.. wiec chyba poki co zaplace calosc, a najwyzej juz na miejscu bede sie ubiegala o zwrot. Jak myslicie?? A jak wasze wyniki?? juz dotarly?? jest powod do radosci??
ja do 20 wrzesnia jestem na urlopie, wiec odpuszczam sobie kursy przygotowawcze. Tym bardziej , ze jestem zwolniona z DSH (mam ZOP). Wazniejsze dla mnie jest Einführungswoche- tu sie pojawie:)
Akademik w Słubicach dostaje każdy, tym sie nie martwcie.Teoretycznie brana jest pod uwagę sytuacja materialna, ale z tego co wiem to nawet wykazu zarobków nie biora do wniosku o akademik.W Słubicach mozna mieszkac w pokoju 2 albo jednosobowym, ale na pierwszym roku raczej jedynki nie dostaniecie.
Właśnie listonosz dostarczył mi list!! :D

WITAJ GPL ^^
a ktory akademik bys osobiscie polecila??
ja też się własnie dowiedziałam ze jestem przyjęta. teraz trzeba załatwić akademiki i ten kurs przygotowawczy. nie wiecie czy jeśli jest sie na kursie przygotowawczym to trzeba płacić za każda nockę w akademiku czy mozna go wynająć za te 320 złoty miesięcznie??
nie wiem, jak to wygląda w Słubicach/Frankfurcie, skoro tam w dużej części Polacy studiują. Ale na ogół różnica między polskimi, a niemieckimi akademikami jest znaczna. W akademikach w Polsce jest, że tak powiem głośno, w Niemczech jest spokój - jak ktoś chce się uczyć, to nie ma problemu (pomijając to, że spora rzesza Niemców nie potrafi się uczyć we własnych pokojach i w ogóle wolą się uczyć w grupach... dziwne...). kwestia, czy ten spokój wynika z mentalności, czy z umiejscowienia akademika ;-)
Ja nie wiem gdzie jest taniej. W Słubicach w akademiku w 2-osobowym zapłaci się z 360 zł, a w Frankfurt(Oder) dostanie się fajny własny pokoik w WG za 130€ ( w Plattenbau zawet za 80€). Ale na początek można obojętnie gdzie mieszkać i patrzeć na tablice z ogłoszeniami o WG.

pozdro
Ja chcę złożyć podanie zaczynając od 7 września, jak zacznie się kurs przygotowawczy, ponieważ nie jestem w gronie tych szczęśliwców, którzy są z niego zwolnieni
zazdroszcze , że juz wiecie:P do mnie narazie nic nie odszło i pewnie znajac poczte polska to niepredko dojdzie. własnie ciekawi mnie co z tymi cenami akademika w czasie kursu. mam nadzieje, ze moznago wynajac jak w normalnym miesiacu studiow za te 320 zł. poza tym to podanie o akademik wysyłacie listownie, tak jak ten formularz z kursów ?
tak, tak wyślę to nawet lotniczym jak będzie trzeba! ;P

mnie zastanawia dokonanie wpłaty 100eu. Doszły do mnie informacje, że po otrzymaniu startstipendium Viadrina opłaca połowę. Zatem nasuwa się kolejne pytanie, kiedy będziemy o tym poinformowani!

Od samego początku, cała ta procedura jest dla mnie lekko zwariowana.
wogole jest chyba tak, ze dla kandydatów na viadrine jest 50% znizki, a cena 100euro jest sprzed znizki, wiec tak czy siak dla nas to 50 euro.( taka informacja zostala mi udzielona przed viadrine). a dostałas tez to stypendium ? wiadomosc o nim przyszła razem z decyzja o przyjeciu ?
pozdrawiam :)
a ty katrinka skad jestes ? troche denerwuje sie, bo wy juz podostawaliscie jakies wiadomosci a ja nic :P moze poczta ma do mnie dalej :D
Witam, witam!!!

Widze, ze wszyscy zadowoleni tak jak ja z wybranych studiow :D:D:D.
Co wam powiem, to wam powiem, ale wam powiem, ze sie ciesze, ze WAS! tutaj znalazlam. ;)
Mam te same problemy co - mieszkanie, kurs przygotowawczy i-te-de.

Moze bysmy sie umowili o jednej godzinie na gg albo skypie i spokojnie popisali?

Pozdrawiam!
Na ogłoszeniu o "Startstipednium" dla Polaków było że nie płacimy czegoś tam, ale pierwsze spotkanie tej grupy co przydziela stypendia jest dopiero 31. sierpnia! :P

Ja dalej nie mam listu :(
a skad jestes?
z Wrocławia.
Ale do mnie wszystko długo idzie, bo jest automatyczna sortownia na Bielanach Wrocławskich (będzie za 4 dni :P)
No to bez obaw, wszystko bedzie ok! :)
to w takim razie jak ludzie z wrocławia jeszcze nie dostali to do mnie do tarnobrzegu dojdzie za miesiąc hahaha :D
W takim razie chwalcie sie jak juz listy dojda!
Kto chetny niech pisze na gg do mnie:11303468, zeby poklachac.
Na dzis dobranoc ;*
Ja jestem z okolic Piły. Może dostałam tak syzbko list, bo mój listonosz pochodzi ze Slubic! ktoż to wie ;p

Czyli generalnie wychodzi na to, że nie wiadomo co z tym stypendium i płatnością za kurs. MOże warto pojechac tego 25-go coby się więcej dowiedzieć.

Jeżeli chodzi o miszkanie, to ja chciałabym segment w akademcu najlepiej z dziewczynami z 1 roku, żeby nam się lepiej żyło ;] do maximum 6 osób.
Macie formzularze z rozpisanymi cenami tych kursow?
No to ja juz Katarinka znam odp na Twoje pytania :)
ja tez sie dostalam na prawo polsko niemieckie, ale czy jest osoba ktora nie musi zdawac egzaminow jezykowych na viadrine?
ja jestem z rzeszowa i do mnie list doszedł wczoraj. a jak załatwiacie to ubezpieczenie? trzeba chyba pójść do oddziału NFZ.
kurde kurde wszyscy listy nadostawali a do zachodniopomorskiego nie doszedł ;-(
pewnie dlatego że mnie nie przyjęli... dopiero bedzie :|:|:|
gratuluje wszystkim tym co sie dostali na swoje wymarzone kierunki ! apropos ktoś dostał list że sie nie dostał ? ? ! ! ? ?
ubezpieczenie dla studentow przyszlo razem z potwierdzeniem studiow :p
Jesli dostalismy te listy, to mamy potwierdzic chec studiowania teraz czy potem z dokumentami w dniach 22.09- 1.10?
Temat przeniesiony do archwium.
61-90 z 226

« 

Życie, praca, nauka