Ja w sprawie akademików i opłat.Nie wiem jak teraz wygląda z opłatami, podejrzewam że niewiele zmian, czyli: ten kto ma stypendium to będą od Was pobierwac opalte za studia 150 euro. Jesli nie macie styepdnium to 208 czy cos. Co do akademików to lepiej piszcie podanie teraz. Im wczesniej tym lepiej. Podanie i potrzebne dokumenty ściągniecie ze strony collegium polonicum. Akademiki są przydzielane przez kobiety w administracji, oczywiscie mozecie pisac jaki segmenti akademik chcecie, ale na pierwszym roku i dają taki jaki popadnie. Co do warunków w polskim akademiku nie ma gwarancji ze jest ciszej niz Niemczech i na odwrót. Jest różnie, zalezy od ludzi. Ja mam segment 8 osobowy ale jest na prawdę super. Cicho i czysto. Zalezy jak się trafi. W Niemczech najwięcej Niemcow mieszka na logenstrasse, oderstrasse i Augustbebelstrasse, akademiki tak 210 euro mniej więcej. Dalej mieszka dużo ukraińców i nie ma gwarancji ze będzie cicho. Z niemcami w segmencie zazwyczja jest cicho (aż za bardzo) gdyz Niemcy nie są zbyt otwarci (mówię ogólnie z opinii znjaomych ktorzy z takowymi mieszkają).
Jesli macie jakies pytania odnosnie akademików to piszcie. Ale tak jaki mowie, radzę wysylac podanie szybko.