viadrina 2009

Temat przeniesiony do archwium.
91-120 z 226
teraz nie, pozniej osobiscie...
Macie te formularze na kurs jezykowy?
Ja w sprawie akademików i opłat.Nie wiem jak teraz wygląda z opłatami, podejrzewam że niewiele zmian, czyli: ten kto ma stypendium to będą od Was pobierwac opalte za studia 150 euro. Jesli nie macie styepdnium to 208 czy cos. Co do akademików to lepiej piszcie podanie teraz. Im wczesniej tym lepiej. Podanie i potrzebne dokumenty ściągniecie ze strony collegium polonicum. Akademiki są przydzielane przez kobiety w administracji, oczywiscie mozecie pisac jaki segmenti akademik chcecie, ale na pierwszym roku i dają taki jaki popadnie. Co do warunków w polskim akademiku nie ma gwarancji ze jest ciszej niz Niemczech i na odwrót. Jest różnie, zalezy od ludzi. Ja mam segment 8 osobowy ale jest na prawdę super. Cicho i czysto. Zalezy jak się trafi. W Niemczech najwięcej Niemcow mieszka na logenstrasse, oderstrasse i Augustbebelstrasse, akademiki tak 210 euro mniej więcej. Dalej mieszka dużo ukraińców i nie ma gwarancji ze będzie cicho. Z niemcami w segmencie zazwyczja jest cicho (aż za bardzo) gdyz Niemcy nie są zbyt otwarci (mówię ogólnie z opinii znjaomych ktorzy z takowymi mieszkają).
Jesli macie jakies pytania odnosnie akademików to piszcie. Ale tak jaki mowie, radzę wysylac podanie szybko.
ja wlasnie dostałam papiery, też jestem przyjęta :)

Black rose - Co do akademików to rozumiem, że jak napisze, w ktorym chce pokoj to powinnam go dostac ? (chodzi mi o głównie o łazienke, nie o segment)
I pytanie z mojej strony, czy mozna sie jakos 'dobierac'? Czy tak poprostu laduje sie bele gdzie? :P Nie ukrywam, ze dla mnie studia sa po to, by rowniez sie zabawic a nie trafic w towarzystwo sztywniakow ;p
mi napisali na zulassungbescheid, ze musze sie ,,einschreiben`` i wyslac wszystkie pozostale papiery i dowod wplaty do 28.08.09. Ale to moze dlatego, ze jestem zwolniona z egz. jezykowego...
HAHAH a ja właśnie dzisiaj dostałem również list !! :-) noo ale trzeba będzie jeszcze test DSH zdać... :-/ muszę też złożyć podanie o akademik, w ogóle to proponuje żebyśmy powoli zaczeli sie poznawać ( narazie na gg ) 2648754
CO WY NA TO ?? !! Pozdrawiam i życzę miłej nocy.
Oliwwia nie chcesz przebywać w towarzystwie sztywniaków i idziesz na prawo? HAHAHA :D Chciałabym Cię zobaczyć na praktyce w kancelarii :D
Co do akademików to mozecie pisac o segmenty, niestety na pierwszym roku dają gdzie popadnie (to tylko jedna z wad administracji). Łazienki są w jedynkach, na pierwszym jednak bardzo rzadko o jedynkę :) Ale składajcie próbujcie :)
bardzo trudno* o jedynkę ;)
teoretycznie na stronie collegium polonicum pisze, ze w akademikach arcadia i sapientia w pokojach dwuosobowych rowniez jest lazienka. mija sie to z prawda ? bo ja wlasnie o jednym z tych akademikow myslalam. nie chce mieszkac w jedynce, bo wypadaloby kogos poznac szybko ;)
ja tez bym na poczatek wolala w dwojce.. najlepiej z kims z kulturoznastwa... Ktos z Was sie dostal? Bo poki co widze szczesliwych przyszlych prawnikow:)
a tak w ogole to sie zastanawiam, czy duzy procent Polakow na kulturoznastwie??
Zawsze razniej wsrod ,,swoich`` :D
a to podanie o akademik i zaświadczenie o zarobkach mamy przesłac pocztą czy mozna np meilem??
dzwonilam niedawno i wszystko poczta :p
ja dzisiaj już wysłałam papiruuski!:)
chce ktos z was w de akademiku mieszkac?
a co dokładnie wysyłałaś?? podanie o akademik + zaświadczenie o zarobkach??
a i jeśli chodzi o kurs przygotowawczy to trzeba robić przelew już teraz i wysłać wraz z wnioskiem czy potem?
Ściągnęłam wniosek ze strony internetowej, także tam były 2 strony, które wypełniłam.

Jeżeli chodzi o kurs przygotowawczy, to też mam dylemat, czy wpłacać całe 100eu, bo termin jest przecież do 1 września. Być może dowiemy się więcej szczegołow 25 sierpnia. Ale czy ktoś ma w planach wypad na jeden dzień tak w środku tygodnia?
to 100 € to jest juz ta fiu fiu cena promocyjna (:
Poz- jesli bedziesz mieszkac w akademikach przy ul. pilsudskiego to obojetnie czy dostaniesz pokoj 1- czy 2-osobowy to i tak poznasz kupe ludzi :) tam jest taki klimat ze bardzo ciezko jest sie calkowicie wyizolowac:) co do arcadii i sapientii to faktycznie zarowno w jedynkach jak i dwujkach sa lazienki w pokojach. na poczatku nie ma co pisac zyczen swoich dot. konkretnego akademika albo nawet pokoju bo na 1. roku tego za bardzo nie uwzgledniaja. w trakcie semestru odbywa sie tam wiele rotacji i wtedy mozna nachodzic te babki i sie tam starac o zmiane pokoju.
100 euro za kurs przygotowawczy... no świetnie, czyli jeszcze dojazdy na viadrine ( albo jakieś zakwaterowanie ) a Viadrina zapłaci tylko połowę za ten kurs... I kto mi powie że studiowanie jest bezpłatne :D
wie ktoś coś na temat ubezpieczenia, czy trzeba im jakąś odpowiedź wysłać, co z tym kursem DSH, itd ??

Jeśli ktoś ma ochotę to zapraszam na gg już wcześniej podawałem ale raz jeszcze nie zaszkodzi : 2648754
Pozdrawiam !
Co do ubezpieczenia to musisz zalatwic sobie karte w NFZ albo ubezpieczyc sie w Niemczech, co uniwersytet poleca ale co jest platne. Skladajac np. zaswiadczenie o uiszczeniu oplaty musisz tez oddac zaswiadczenie ze jestes ubezpieczony w Polsce i miec ogolnie ta karte ktora oni kseruja.
Czyli jak zwykle ze wszystkim jest wielkie zamieszanie. A czy to można załatwić dopiero w październiku?
tam w tej ulotce co dostalismy gdzies sa zapisane terminy. teraz nie moge tego znalezc, ale pamietam, ze ostateczny byl gdzies na poczatku pazdziernika.

a jesli jestesmy bezpieczeni w polsce, przedstawimy te wszystkie zaswiadczenia, to tez placimy te 60eu miesiecznie ?
najlepiej załatwić to pod koniec września albo na początku października. Potem trzeba będzie chyba do 30 października składać papiery na collegium polonicum na polskie studia i będzie przypał.
po co skladac papery na CP???
Poz - wtedy nie musisz placic zadnej oplaty.
Oliwwia - jesli studiujesz GPL, to musisz sie immatrykulowac na Viadrinie i CP.
Czyli te papiery które dostaliśmy w "paczce przyszłego viadrinowicza" odnośnie ubezpieczenia, nie musimy wypełniać i wystarczy ubezpieczenie polskie?!

niech będzie.
Wypelnic tez trzeba i napisac ze ubezpieczenie w polskim NFZ i potem pokazac im karte...
Oliwwwia obudź się, będziesz studiować prawo polskie i niemieckie :> Czas się zainteresować studiami. Poza tym otrzymujesz dwa tytuły mgr z UAMu prawa i LLM z Viadriny ( dwa razy bronisz pracy magisterskiej i po polskiej i po niemieckiej stronie). Po polskiej stronie zaliczasz polskie prawo, masz indeks itp. a po niemieckiej niemieckie przedmioty, powinnas to chyba wiedziec....
Black_rose, a Ty na którym jesteś roku ?:)
Temat przeniesiony do archwium.
91-120 z 226

« 

Życie, praca, nauka