viadrina 2009

Temat przeniesiony do archwium.
151-180 z 226
ahh! 56 :D
DHS składa się z 4 części, w których sprawdzane są wszystkie cztery umiejętności językowe oraz znajomość gramatyki i struktur języka niemieckiego.
wiem to, bo pisalam XD
Pomóżcie! Mam prośbę. Jak wyglada z oplatami za DSH.Co z tym zwrotem 50%? Słyszalam,ze tzeba wpłacic jakąs kaucję za akademik. Kiedy opłaty: semestralna, za akademik i tę kaucje o ile jest?
Witam wszystkich:)
Mam takie pytanie do Was? czy ktoś wybiera się może na kurs przygotowawczy do DSH? i wie może jak ma on wyglądać? bo ja się nie mogę zdecydować:d
Pozdrawiam:)
Kurs przygotowawczy trwa zaledwie parę dni i głównie robi się tam przykładowe testy dsh. Nie polecam tego kursu. testy można znaleźć w internecie i jeżeli zrobi się wystarczająco dużo w wakacje, to nie ma problemu ze zdaniem.
hej ja mam takie pytanko czy dużo ludzi odpada z roku jak nie daja rady. bo pomyslalam ze moglabym sie ewentualnie przeniesc od semestru letniego na Kuwi jezeli prawo okaze sie zbyt ciezkie;-). gdzies czytalam ze uni assist trzyma wszystkie dane jeszcze przez rok wiec chyba w takim wypadku trzeba by bylo tylko ponownie 30 euro zaplacic.a i jeszcze mam jeden problem: zapisalam sie we wrzesniu na kurs i nie wiem jak z tym akademikiem czy wziasc juz na caly miesiac czy tylko na te pare dni kiedy jest kurs przygotowujacy?co sie bardziej oplaca? z gory dzieki za odp;-)
Nie opłaca się brac akademik na miesiąc jezeli nie zamierzasz tam przebywac. Najlepiej tylko na parę dni. Ogólnie to podziwiam Twoją odwagę i podejście... iśc na studia prawnicze i uwazac ze jak za ciężko to się pójdzie na kuwi hm...
na prawo idzie się po to, żeby zostać prawnikiem czyż nie? :>
Do klauzury ma się cztery podejscia, więc i tak nie odpadniesz po 1 roku. Za to jesli na drugim nie zdasz to Cię wywalają albo spadasz o rok, jesli wczesniej zaliczylas inne egzaminy. Ogolnie radzę zastanowić się nad studiami, bo kuwi a prawo to dwie różne rzeczy, jesli chcesz isc na studia prawnicze które są łatwe, to moze wybierz od razu kuwi. tutaj studiujesz nie dosc ze prawo z uamu to jeszcze prawo niemieckie, a potem zeby coś znaczyc musisz kuć do aplikacji, bo po samym prawie to mozesz sobie tyrac w urzędzie za 1500 zł na rzecz adwokatów. Wiem jaki panuje wyzysk w urzędach czy kancelariach.No chyba ze ktoś marzy io takim życiu to proszę bardzo.
Tak wlasciwie to moja sytuacja wyglada troche inaczej. Otoz wybieram sie na Rechtswissenschaften bo ten kierunek mi bardziej odpowiada niz GPL.Zdaje sobie oczywiscie sprawe że nie bedzie łatwo go skonczyc ale mimo wszystko postanowilam sprobowac.Jezeli okaze sie ze jestem na ten kierunek za glupia i kompletnie sobie nie radze to dopiero wowczas pomysle o przejsciu na kuwi.
Witam. Ktoś z Ostrowa Wlkp. może?:)
A czy ktoś z Was wybiera sie na ten kurs przygotowawczy?
Tak, ja ;)
czesc!

mam kilka pytan do bardziej zorientowanych niz ja;)

- jak to jest z tym nfz? czy musze isc do tlumacza przysieglego, zeby przetlumaczyc zulassung, czy mozna zalatwic ubezpieczenie w nfz w inny sposob, np.wypelniajac jakis formularz?

- czy na studiach mozna liczyc na bardziej indywidualne podejscie do studenta, czy tez jest sie anonimowym numerem z listy?

- ile jezykow obcych mozna wybrac?

- czy stypendiaci 8chodzi o stypendium startowe) maja wplacic 212 euro, a potem zostanie im zwrocone 50 euro, czy mogą wplacic juz ˝ulgowa kwote˝ - 160 euro?

- i jeszcze jedno: ile trzeba liczyc srednio miesiecznie na utrzymanie, zakladajac, że mieszka sie w akademiku Slubicach...tak szacunkowo:)

wiem, że pytania sa dosc chaotyczne - kazde z innej paki, ale bylabym wdzieczna za pomoc:)
ja też wybieram się na kurs :)
jeśli chcesz być ubezpieczona jako student uczący się za granicą to musisz pokazać decyzję o przyjęciu, ja musialam ją tłumaczyć u tłumacza przysięgłego. w takim wypadku jesteś ubezpieczona pod rodziców i nic nie musisz płacić. musisz tylko wypełnić dodatkowo formularz o ekuz, żeby dostać karte.

a co do stypendium to narazie nie wiadomo jak z tymi decyzjami, pewnie musimy zapłacić za semestr normalnie, a później nam zwrócą jeśli je ewentualnie dostaniemy.
dzieki za odp:)

i jeszcze jedno pytanie: ile jest godzin wykladow na 1szym roku GPL? ^^
dostalam wczoraj informacje, ze przyznali mi stypendium startowe :)NICE:) A jak tam u Was?? Dostaliscie juz decyzje o otrzymniu pokoju w Wohnheim???
Ja się nie wybieram na ten kurs przygotowawczy bo nie sądzę, żeby przygotował mnie do egzaminu z języka:d A bedziecie mieszkac w Słubicach czy we Frankfurcie?
A jeszcze jedno pytanko: czy jest ktoś może z woj. lubuskiego?
ja dostalam i decyzje o przyznaniu stypendium i decyzje otrzymaniu pokoju :) gdzie bedziecie mieszkać ? frankfurt czy słubice ? ja narazie słubice ;)
a o pokoju decyzja przyszla mailem czy poczta?? Ja zlozylam podanie o pokoj w slubicach
Ja też złożylam podanie o pokój w Słubicach, ale powiedzieli mi, że do 10 września bedzie dezycja czy dostalam pokój czy nie, bo ja dopiero od października tam bede mieszkac:) a do jakiego akademika skladalyscie, bo ja do Arcadii i Sapientii.
ja mam od września, bo jade na ten kurs. tez chcialam pokoj w arcadii albo sapientii, ale w decyzji nie bylo napisane dokladnie gdzie bede go miala, a decyzja przyszla poczta. z tego co wiem to sporo osob juz dostalo decyzje o przyznaniu akademiku , wiec jak nie masz to moze zadzown do nich bo ja myslalam ze mi nie dojdzie ten list to babka wyslala mi go faxem, ale okazalo sie ze w ten sam dzien byl juz w skrzynce ;)
Ja także dostałam list ze Słubic, o przynaniu 2-osobowego pokoju.Chciałam 1-osobowy, w Sapientii , albo Gaudium, ale podobno 'pierwszaki' dostają co popadnie...
Stypednium od listopada! bardzo pozytywnie;)
To może juz dostałas dlatego ze idziesz na ten kurs:) a ja nie ide na kurs i babka sie mnie pytala od kiedy bym chciala mieszkac wiec jej powiedzialam ze od pazdziernika i ona mi powiedziala ze decyzja powinna przyjsc do 10 wrzesnia:) a wiesz moze czego bedziecie sie uczyc na tym kurscie?
nie mam pojęcia. ja zapisalam sie na kurs do dhs + na prawniczy niemiecki. mam nadzieje ze przerobimy testy dsh z viadriny, bo z innych uczelni juz sporo zrobilam, ale z viadriny ani jednego nie znalalam. ma ktoś moze przykładowe ??
,,najgorsze´´ jest to ze w piatek jade na dwa tygodnie na urlop i byloby genialnie gdyby juz wiekszosc spraw byla do konca tego tygodnia jasna, przede wszystkim akademik. Przeczekam o jutra i jak nic nie przyjdzie to zadzwonie.
a kiedy w ogole zaczyna sie Wam ten kurs?? I kiedy macie egzamin??
Poz a moglabys podac linki do tych dsh, które już przerobiłaś, bo chciałabym sobie też poćwiczyć:) z góry wielkie dzięki za pomoc:)
http://www.application-center.pl/index.php?area=4 tutaj jest kilka:) mam jeszcze ksiazke z tymi testami, ale ukladanymi przez jakas kobiete, nie z konkretnych uczelni. mam nadzieje ze na kursie dostaniemy z viadriny z poprzednich lat, podobno tez kiedys byly dostepne w sprachenzentrum, ale nie wiem czy nadal są.
a czy dostaliscie jakies potwierdzenie mailem albo poczta ze sie zapisaliscie na ten kurs?
Temat przeniesiony do archwium.
151-180 z 226

« 

Życie, praca, nauka