viadrina 2009

Temat przeniesiony do archwium.
31-60 z 226
Co do stypendiów startowych to musisz mieć konto w Niemczech, ale wystarczy że założysz je jak już stypendium dostaniesz. O stypendium warto papiery składać, dostaje się 150 euro miesięcznie przez rok, więc jest to na prawdę super ułatwienie dla Polaków. Papiery składa się do 15 lipca. Co do dokumentów to wejdzcie sobie na stronę viadriny na rekrutację lub na uni-assist chociaz tam są podane ogolne warunki przyjęć na uniwersytety.
Jesli chodzi o przyjęcie na studia, to zalezy na jaki kierunek składasz, ale z tego co pamiętam to matura dwujęzyczna nie daje dodatkowych punktów. Nie wiem czy musisz zdawac dsh, chyba już nie. To jest ten plus.
Black-rose, przyglądam się Twoim wypowiedziom pisemnym i widzę, że jesteś chętna wszytskim do pomocy . Ja także potrzebuję pomocy, a propo universytetu Viadrina...Przeczytałam niedawno, że ktoś Cię poprosił, abyś napisała ma na maila swoje osiągnięcia i oceny i czy trudno było się dostać itp. Ja również byłabym niezmiernie wdzięczna, gdybyś mogła napisać mi w mailu podobnie - jakie były wyniki Twoich matur, czy z łatwością dostałaś się na ten uniwerek itp. oto mój mail [email]
Pozdrawiam wszytskich maturzystów, życzę Wam, abyście bez problemów dostali się na tę uczelnię ;))
Black rose dzieki za odpowiedz;) Mam jeszcze tylko pytanie czy aby wyliczyc Abiturnote musze po prostu zsumowac wszystkie oceny ze swiadectwa maturalnego i zamienic to na system niemiecki?
Nie mam pojęcia jak oni to przeliczają, ale chyba tak jak mówisz.
Dopisuję się do viadrinowców ;)
Złożyłem na KuWi i German-Polish Law.
Wielu moich niemieckich i polskich znajomych tam studiowało albo nadal studiuje. Byłem ostatnio na Dniach Otwartych tam, nawet fajnie wygląda :P
Mi mówił taki Herr na Viadrinie że to jest specjalny wzór dla każdego kraju. I generalnie jest tak że lepiej jest rozszerzenie mieć bo ma się wtedy dodatkowe punkty. (Pan powiedział jak się np. 80% (pkt) z rozszerzenia to się np. dostaje 5 pkt-ów więcej - trochę mało sprawiedliwe ale to było tak z palca wyssane).
Generalnie obawiam się z KuWi ,bo teraz dużo Niemców z zachodnich landów chce się integrować ze wschodem i dlatego wybiera Viadrine = mniej miejsc dla nas :P
Ale Hoffnung stirbt zuletzt
Niemcy zachodni ze wschodnimi?? Coś Ci się chyba pomyliło ;) Na KUWI na pewno jest numerus clausus, bo Viadrina ma dużą ofertę erasmusów, jedną z największych w Niemczech. A Ty się chłopie lepiej szybciej zdecyduj czy prawo czy KUWI bo to są dwa całkiem odrębne kierunki. Albo chcesz być hm... nie wiem kim są ludzie po KUWI albo prawnikiem. Już pisałam wczesniej o ludziach, którzy chcieli pojsc na German and Polish Law bo "chcieli mieć coś wspólnego z niemieckim" i teraz albo wylecieli albo mają mnóstwo powtórek i muszą rok powtarzać. Piszę to po to, abyście dobrze przemyśleli wybór studiów :)
A teraz najważniejsze pytanie!!
Czy każdy kto złoży papiery się dostanie?!

Otóż, przez moją nieuwagę przeoczyłam terminy na inne uczelnie.
Moja znajoma która skończyła właśnie pierwszy rok German-Polish Law powiedziała mi ostatnio "nie znam jeszcze nikogo, kogo by nie przyjeli"
Bo na GPL jest 120 miejc a 80 osób
nie Schwarze Rose :)
Mam dwie znajome, jedna z Dortmund, druga z Göttingen. Jedna skończyła KuWi, druga robi semestr w Krakowie.
Ale naprawdę jest takie coś, że Niemcy ostatnio chcą się intergrować ze wschodem.
Ostatnio byłem pić na wyspie we Wro to poznałem Niemca z Aachen, który robi Freiwilliges Jahr w Krzyżowej
Co rok liczba chętnych wzrasta :) Na naszym roku jest ok.90 osób. Na szczęście te studia kończy ok.40 osób, więc idioci odpadają :)
Poza tym powtarzam po raz setny, że wlasciwie tylko na pierwszym roku mamy czyste niemieckie prawo od drugiego roku mamy większość polskich przedmiotów, a niemieckie trafiają się sporadycznie. Także jeśli ktos chce być prawnikiem w Niemczech to niech idzie od razu na niemieckie prawo.
Nils: CO do Twojej koleżanki to ona kończyła te studia w innym systemie, teraz się dużo zmieniło, przede wszystkim liczba poprawek jest ograniczona. Wprowadzili niektóre dodatkowe egzaminy. Także teraz jest o wiele ciężej niż wcześniej.
Ja złożyłem w pierwszej kolejności na Kulturwissenschaften. Jakby mnie tam przyjeli to bym wybrał Sprachwissenschaft i Vergleichende Sozialwissenschaften.
pozdro
Witam.... dołączam się do grupy German and Polish Law... widze ze bedzie nas troche :-) właśnie dzisiaj dostałem mail od uni-assist ze moje dokumenty wysłano na viadrinę... Nooo to teraz się zacznie. Nie wiecie może kiedy rekrutacja się zakończy i jak można będzie sprawdzić listę ??? moj nr [gg] jak coś to dajcie mi znać na gg, mieszka ktoś z was może w berlinie ?
Pozdrawiam forumowiczów... !
Wyniki przychodzą w połowie albo na początku sierpnia. jaką listę??
@all : W zeszłym roku nasze ministerstwo podało złe wytyczne i nikt się dostał na KuWi, dopiero w październiku ludzie dostali listy z przeprosinami, że jednak zostali przyjęci.

pozdro
Hej, dwie studentki Viadriny szukają od 1 sierpnia współlokatorki do trzypokojowego mieszkania studenckiego. Osobny pokój, internet, 10 minut do granicy Collegium Polonicum. 400 zł/ miesiąc (w tym wszystkie media, internet. Cena naprawdę okazyjna.
jakby któraś z was była zainteresowana, piszcie śmiało: [email] pozdrawiam
dziekuje za odp. Chodziło mi o listę osób przyjętych na studia...
Nie ma publikowanej listy. przynajmniej w zeszłych latach nie było.
Dostaje się list jakoś do połowy sierpnia. To czekanie mnie zabija :P
hmm no to dobrze wiedzieć... szkoda tylko że nigdzie o tym nie napisano na stronie internetowej i trzeba sie wypytywać o wszystko... :|
nie dziw się, dla Niemców to jest normalne, bo tak jest na chyba każdej uczelni. Tak więc dla Niemców byłoby dziwne, gdyby była informacja, że lista będzie wywieszona... ;-)
Witam wszystkich przyszłych studentów Viadriny :-)
A w szczególności tych, którzy złożyli papiery na GPLaw, "mój" kierunek ;-) Moi drodzy, kiedy dostaniecie już potwierdzenie, że od października zaczynacie swoje studenckie życie, mam dla Was propozycje jak wykorzystać tę resztę wakacji, która Wam zostanie:)
Otóż na każdym wydziale prawa, a także w Słubicach, działa Europejskie Stowarzyszenie Studentów Prawa, w skrócie ELSA. Jednym z projektów, które organizuje, jest ADAPCIAK. Projekt ten ma na celu ukazanie studentom roku „zerowego” przedsmaku życia studenckiego ;-) I jest to naprawdę świetna okazja do tego, żeby się wprawić i zaprawić, poznać ludzi ze swojego wydziału i z całej Polski a oprócz rozrywek - zapewnione ciekawe spotkania, m.in. z przedstawicielami zawodów prawniczych.
Tegoroczny odbywa się w OLSZTYNIE od 7 do 13 września 2009.
Żeby nie przedłużać -> więcej informacji:
http://www.adapciak.kokodzambo.pl/index.php

Pozdrawiam Was sesyjnie,
Karolina
mam pytanko. Dostal juz ktos z Was odpowiedz czy zostal przyjety??? Chwilowo zostalam pozbawiona skrzynki pocztowej (wymiana bramy przed domem) i boje sie ze poczta mnie ,,nie znajdzie``. Rzekomo poczta trafia do sasiadow, ale nigdy nic niewiadomo... Pozdrawiam. OLA
Ja spać nie moge przez to czekanie...
Też nic jeszcze nie dostałem, napisano mi że mam czekać do połowy tego miesiąca, dostanę jakiś list. Szkoda ze nie wyślą odpowiedzi mailem, byłoby szybciej.... a tak czekać trzeba :(
pozdrawiam i życzę powodzenia !
ja tez czekam :D mam nadzieje, ze juz niebawem cos przyjdzie bo niedlugo szlag mnie trafi :P
Mnie chyba już trafił! W sobotni wieczór siedzę na niemiecki.ang.pl :P
Ale to czekanie jest straszne! A na Viadrinie taki Pan "mit wenig Haar" mi powiedział że w połowie sierpnia wysyłają.
Każdego dnia przychodzi mi inny scenariusz do głowy, bo już niby się chce w FFO gdzieś szukać mieszkania albo coś a tu nic :P
jak będziecie czekać dwa miesiące na wyniki egzaminu to dopiero będzie Was szlag trafiał ;)
Ja również czekam z ogromną niecierpliwością, bo jak list do mnie nie dojdzie, to mogę liczyć już tylko na studia zaooczne..
A jaki macie plan jeżeli chodzi o mieszkanie. POdanie o akademik już napisaliście? Zastanawia mnie jeszcze kwestia zapisów na kurs przygotowawczy. Kiedy? I jak rozwiązać sprawę z opłatą.

Pozdrawiam wszystkich czekających!!! :)
Temat przeniesiony do archwium.
31-60 z 226

« 

Życie, praca, nauka