viadrina 2009

Temat przeniesiony do archwium.
121-150 z 226
ja mam za to pytanie odnośnie jezykow obcych na viadrinie. wiem, ze zajecia odbywaja sie w sprachenzentrum i sa odplatne. zastanawia mnie tylko jedno czy ta cena co jest podana, np. 125 eu albo 50eu to jest cena na semestr czy na ile ? w programie studiow wogole nie ma jezyka obcego ? z gory dziekuje za odpowiedz :)
Cena jest zalezna od poziomu i jezyka ktorego sie uczysz. Ceny ktore sa podane to oplaty za jeden semestr.
Hamburrger dzięki za wsparcie z odpowiadaniem ;)
Języki obce nie są obowiązkowe na GPL bo wychodzą z założenia że niemiecki mamy jako obcy język.
Ja to chce miec do 5 wrzesnia wakacje a dopiero potem myyyyslec, wiec nie sprowadzajcie mnie na ziemie :D:D
a od kiedy pisaliście akademik we wniosku?? od 1.09 bo skoro mamy tam mieszkac na tym kursie to chyba trzeba zamówić też na wrzesień.
Wiadomo, jesli macie we wrzesniu kurs, to tez gdzies musicie mieszkac ;)) nie wiem kiedy odbywa sie kurs ale w razie czego mozna sie dogadac i wynajac pokoj na pol miesiaca zgodnie z cenami za pobyt dugoterminowy ;) czyli korzystnie...
Hamburger a Ty co studiujesz? ;>
GPL
I jak sie studia podobaja? ;>

Jest jeszcze jakas oplata za sam ten test dsh?
Studia sa w porzadku, zalezy pod jakim wzgledem. Dopiero na drugim roku teraz bede wiec jeszcze nie wiem jak to wyglada na CP. Co do olat za sam egzamin to trzeba jeszcze za niego zaplacic. Nie wiem ile, musisz spojrzec na stronie.
No to teraz moge Cie o cos przydatnego popytac, jesli sie zgodzisz oczywiscie ;p ;)

Pisales dsh? :P
a tak w ogole, to to wszystko jest tak popier***one na tych viadrinowych stronach, za ja nie moge!!!!! :o
DSH nie pisalem, wiec Ci za bardzo w tym nie pomoge... a czego dokladnie szukasz na tych popier** stronach viadrinowskich? :D
ile ten dsh konkretnie kosztuje i hmm... najlepiej ile wysilku musialabym wlozyc, zeby ladnie go zdac ;D;D
ooo Hamburger ciekawe czy Cie widzialam na uczelni gdzieś .. :>
Oliwwwia zalezy na ile umiesz niemiecki. Jezeli umiesz super gramatyke i slownictwo to zdasz na pewno. Jezeli kiepsciej to radze robic testy. Ja się przygotowywalam cale wakacje, wczesniej zdawalam w czerwcu ZMP.
black rose - na ktorym roku jestes? Pewnie sie kiedyś nieświadomie widzieliśmy ;)
załatwial sobie z was ktoś już EKUZ ? ja mam narazie niemałe problemy z tym w moim oddziale NFZetu. Teoretycznie jestem przyjęta, ale przyjęcie to jest pod warunkiem zdania DSH, więc nie wiem jak ostatecznie zostanie to zrozumiane i zakwalifikowane.
a do studiujących mam pytanie, czy myślicie, że będzie jakiś problem z immatrykulacją studiów, jeśli przedstawe na Viadrinie EKUZ tylko do końca października (turystyczny=absolwent jest ubezpieczony tylko 4 miesiace zakonczeniu szkoły, wiec tak wychodzi), a później odbiore zaświadczenie z dokładnym czasem trwania studiów i bez zadnych warunków ? z góry dzięki za odpowiedz :)
podobny problem miałem, a nawet gorszy, bo mój kierunek był zulassungsfrei, czyli przed zapisaniem się na studia nie miałem żadnych papierów z uczelni, a EKUZ potrzebowałem. Po 20-minutowej kłótni z panem z NFZ (z którym do dzisiaj ani razu tak od sobie i bez komentarza nie załatwiłem niczego... swoją drogą, gdyby NFZ miał konkurencję, jak w Niemczech, to ci urzędnicy by się inaczej zachowywali...) raczył mi pan z NFZ powiedzeć, że tak robią wszyscy, że najpierw dostają turystycznie (do końca września, bo tak ważna jest legitymacja szkolna), a potem trzeba jeszcze raz przyjść i dostać na semestr (tak jak ważna jest legitymacja studencka... i ani dnia dłużej...). W moim przypadku nie było problemów załatwić z tym studiów
tak mozesz bez problemu zrobic
ja będę teraz na trzecim :)
witam witam, jestem po 1 roku GPL. Rok temu zdawalam DSH i moge Wam powiedziec, ze martwic sie o zdanie tego egzaminu nie musicie :) wiadomo, ze stres zawsze jest, ale jak bylo w tamtym roku (podejrzewam, ze teraz tez tak jest),polegly student ma mozliwosc poprawki w styczniu, pozdrawiam

Hamburgerr, a Ty to kto?:P
Hamburger to hamburger, chyba nie cheesburger :D :D :D ehhh... jest jakies minimum tego dsh? 30%? ;>
zeby zdac i miec spokoj trzeba miec hmm 67%(cos kolo tego), a jak sie ma ok 56% to sie dalej nie zdaje, ale tez nie wylatuje ze studiow, ale musisz poprawic w styczniu i masz dodatkowe darmowe kursy przygotowawcze. Oliwwiaa!! no co ty!!nie cen sie tak nisko :P zobaczysz, ze nawet sie zdziwisz, ze tak wysoko napisalas :P (przynajmniej ja tak mialam)pamietaj tylko, ze nie mozesz miec ponizej 56%
ponizej tych 56 nie jest sie dopuszczonym do studiow tak? czy jak ;>

Ja sie nie cenie nisko, tylko wiem, jak jest ;)
a ja słyszałam, że od 33% jest się dopuszczonym do studiów, tylko trzeba w zimie poprawiać, ale widać mam jakieś złe informacje :P
hej. Napiszcie proszę dokładnie jak załatwić to ubezpieczenie zdrowotne żeby nie mieć problemów przy immatrykulacji...Czy na test dsh trzeba się gdzieś zapisać? Prosze napiszcie jeszcze ile trwa wydawanie tej karty ubezpieczenia. Dzięki wilekie! Pozdrawiam:):);)
na karte ubezpieczenia nie trzeba dlugo czekac, od razu Wam ja drukuja. o tych 33% tez slyszalam w tamtym roku, ale jest to nie prawda. nie znam osoby, ktora miala ponizej 56%, ale z tego co wiem, mozna pozegnac sie ze studiami.
aha wlasnie zapomnialam, osoby majace Zulassung automatycznie zapisani sa na dsh :P
a skad to wiesz?
o tych 57 % :p
Temat przeniesiony do archwium.
121-150 z 226

« 

Życie, praca, nauka