Viadrina 2010

Temat przeniesiony do archwium.
1-30 z 470
poprzednia |
Przeczytałam cały obszerny temat poświęcony Viadrinie na rok 2009 i pomyślałam, że dobrze byłoby, jeżeli tutaj mogliby spotkać się kandydaci na rok 2010 :-)
Sama startuję na Viadrinę w tym roku. Najchętniej zajęłabym się ekonomią, jednak złożę również papiery na GPL. Mam mnóstwo wątpliwości, strasznie się boję, że się nie uda... Zapraszam do dyskusji, mam nadzieję, że razem będzie nam łatwiej.
Pozdrawiam,
Saay
Ja coraz więcej czytam o German and Polish Law... i coraz bardziej mnie to interesuje ;> ktoś coś wie? ktoś coś słyszał? ;)
dołączam do grona :) Sam wybieram się na GPL.. ale ciekawe jak bedzie w tym roku z miejscami, jak dotąd nie bylo numerus clausus, w tym roku prawdopodobnie jest..
Jak dobrze zdacie maturę to nie ma co się o numerus clausus martwić. No i potem DSH. I zastanówcie się czy chcecie studiować prawo, bo studiować jedno prawo to jest problem, a co dopiero dwa. Jeżeli niektórzy z Was martwią się numerus clausus, bo czują, że kiepsko zdadzą maturę to serdecznie Im współczuję, bo na prawie trzeba się NA PRAWDĘ uczyć, a poza tym po studiach trzeba coś w życiu robić. Samo prawo niestety nie daje nic więcej niż pracę w urzędach lub bankach (generalizuję teraz). Radzę robić aplikację. Jeżeli ktoś nie jest na siłach robić aplikację w przyszłości (mówię tutaj o wiedzy, zdolnościach, nie o posiadaniu znajomości) to niech zrezygnuję ze studiów prawniczych, radzę z całego serca.
Co to znaczy dobrze zdać maturę? ;)
Co najmniej 70 %.
KorzystajÄ…c z okazji black rose:
A jak to jest z językiem? Wiadomo nikt z Polski nie przybywa na Viadrinę z perfekcyjnym niemieckim ( chyba..:D ) ale ten poziom powinien byc chyba jakis taki wystarczający.. :)
nie wiem jak zapytać, po prostu ile trzeba od siebie wymagac, ja np jestem po egzaminie DSD II + siedzę i uczę się jeszcze w domu :)
Moim zdaniem język niemiecki trzeba znać na bardzo dobrym poziomie, bo to ułatwia argumentację na egzaminach po niemieckiej stronie. Trzeba na pewno znać gramatykę, bo egzaminy po niemieckiej stronie (pisemne rozwiązywanie kazusów) wymagają do zdania dobrej pisowni. Co do słownictwa to jest ono średnio ważne. Język prawniczy i tak człowiek się uczy od podstaw. Polecam najpierw przeczytać sobie wstęp do prawoznawstwa po polsku, żeby potem bez problemu móc rozumieć pewne instytucje prawne. Poza tym moim zdaniem większe problemy sprawia na studiach polski niż niemiecki język prawniczy ;)
Wnioskuję z Twojej wypowiedzi że na pewno nie Jesteś na pierwszym roku;)
Jak Tobie się studiuje na Viadrinie? Wiesz, Twoja opinia na pewno będzie bardziej wiarygodna niż opinie osób, które na uczelni nie studiują a na jej temat na forum się wypowiadają .. :)
Czy GPL na Viadrinie to jest to czego się spodziewałaś? I w ogóle podziel się trochę doświadczeniem jeśli masz czas o ochotę :)
Pozdrawiam :)
Coś mi chyba nie dodało wypowiedzi.
Wypowiadałam się na temat Viadriny już chyba milion razy ;)
Ja jestem z Viadriny bardzo zadowolona, bo chciałam studiować prawo w PL i połączyć to z możliwością nauki języków obcych.
Kierowałam się prostą matematyką: Co rok prawo w PL kończy co najmniej 200 osób + jeszcze zaoczni. Tych, co oprócz wiedzy prawniczej dysponują jeszcze znajomością niemieckiego prawniczego, jest bardzo mało. Mniejsza konkurencja, prosta matematyka.

Wykładowcy z UWr i UAMu gwarantują wysoki poziom nauczania.

Nacisk na GPL jest kładziony głównie na prawo polskie, co ma dla mnie duże znaczenie, ponieważ chcę robić aplikację w PL.

Ponadto na Viadrinie ważna jest nauka rozwiązywania kazusów, na polskich uniwersytetach funkcjonują głównie testy i opisówki.

Jak się człowiek postara to może zyskać tytuł mgr z UAMu i LL.M. z Viadriny

To tak w skrócie, bo czasu za dużo nie mam.
no właśnie widzę "masę" Twoich wpisów na forum..
Dobrze że jest ktoś taki jak Ty :)
Czyli ogólnie Jesteś zadowolona, dobrze wiedzieć :) Mam zamiar przybyć na dni otwarte i "popatrzeć" trochę ..
Z tego co wiem można pochodzić na wykłady w czasie dni otwartych. Na stronie Viadriny widziałam jakąś informację, że są dni otwarte dla Polaków teraz w kwietniu.
dokładnie w kwietniu :) poważnie jest taka możliwość żeby podczas dni otwartych wpaść na wykład? to bardzo ciekawa opcja, zobaczyć sobie jak to wszystko wygląda :)
Kurczaczki, a wiadomo coÅ› o ekonomii? ;)
witam :) ja rowniez chce w tym roku zdawac na kierunek German and Polish Law na Viadrinie.Przeczytalem wiekszosc informacji o Viadrinie na tym forum,oraz napisalem maila do wydzialu prawa z pytaniami.jak ktos ma pytania ,to najlepiej napisac maila.tu macie adres [email] .Pozdrawiam Wszystkich
Naczytalam sie juz chyba wszystkiego co mozliwe na internecie o tej całej Viadrinie i na prawde szkoła wygląda na bardzo bardzo interesującą:)
Wg mnie jest to renomowana i szczególna uczelnia, dzieki której prócz wyzszego wykształcenia, mamy "w kieszeni" język obcy, co w dzisiejszych czasach jest ogromnym atutem.
Jeśli ktoś ma predyspozycje i lubie niemiecki (albo jak w przypadku jednego kierunku-angielski) to moim skromnym zdaniem warto pomyslec o studiach we Frankfurcie:)
Widze, że zwolenników kierunku prawa polsko-niemieckiego nie brakuje, co oczywiscie nie jest dziwne,bo na pewno jest wyjątkowy i daje spore mozliwosci.
Ja jednak mimo wszystko obstawiam wydział ekonomii:) A najszczęsliwsza byłabym studiując na IBWL i mam nadzieje że rok akademicki 2010/11 rozpoczne właśnie na Viadrinie...:) Jak juz wspomniałam, przeglądałam mase stron, ale najwiecej dowiedziałam sie tu:
http://www.wiwi.euv-frankfurt-o.de/de/studieninteressierte/_dokumente/bsc-broschuere-pl.pdf
wszystko jest jasno i dokladnie wytłumaczone, mnie iteresuje wydział ekonomii, nie wątpie że są sporządzone podobne broszurki dotyczące pozostałych wydziałów:)
Wszystko wygląda tak idealnie, najbardziej jednak przeraża mnie wrzesniowy egzamin DSH, ale skoro inni polacy zdali, to znaczy że jest możliwy do zdania:P
Niewątpliwe że przez wakacje czeka nas duużo pracy, powtarzania...
Licze też na chociazby minimalną wyrozumiałość wykładowców co do polskich pierwszaków, bo początki będą na pewno straszne, przerzucić się z lekcji w jezyku polskim na lekcje w języku niemieckim... sądze że to szok nie tylko dla mnie...:)
Zapraszam na Dzień Otwarty dla polskich uczniów na Uniwersytecie Europejskim Viadrina we Frankfurcie nad Odrą 22 kwietnia 2010, od 10 do 16 na Europaplatz 1, w budynku Gräfin Dönhoff (GD) w sali nr1 (Hs1).

Jestem ambasadorem Viadriny i chętnie odpowiem na wszystkie wasze pytania na forum.

pozdrawiam i do zobaczenia na Viadrinie!
http://www.euv-frankfurt-o.de/pl/studium/termine/tag_der_offenen_tuer_schnupperstudium/index.html
Tak sie zastanawiam...
Na jakicha dokładnie zasadach przebiega rerutacja na poszczególne kierunki?
Są jakies specjalne przeliczniki ocen, pkt z matury, tyle udało mi sie wyczytać z poprzednich tematów dt Viadriny ale
Czy są jakieś +/- progi , odnośnie średniej ocen badz tej matury, jakie należy spełnić by mieć szanse na pozytywne rozpatrzenie podania?
Oczywiste że każdy kandydat jest indywidualnie rozpatrywany, zależy też jaki jest poziom innych potencjalnych studentów...
Wiadomo coś więcej w tej kwestii?
Albo może ktoś jest trosze zorientowany ilu studentów przjmują na ibwl?
* rekrutacja :P
Dokumenty wysyłasz do UniAssist w Berlinie.
Wszystkie info o rekrutacji znajdziesz tutaj:
http://www.euv-frankfurt-o.de/pl/internationales/faq/5Schritte.html
i tu:
http://www.euv-frankfurt-o.de/pl/internationales/internationals/bewerbung/bachelor_diplom.html

NC czyli próg jest ustalany po rekrutacji, jak ja skłałem na kulturoznawstwo mówiono 2.0, a po rekrutacji był 1.9
KuWi ma najwyższe NC na Viadrinie. Nie powiem Ci jak dokładnie przeliczana jest polska matura, ponieważ co roku nasze polskie ministerstwo daje inne wytyczne.

pozdrowienia
A wiadomo może czy jeżeli zdaje się dwa języki to oba się liczą w rekrutacji czy tylko jeden, który pójdzie lepiej?
A wiadomo może czy jeżeli zdaje się dwa języki to oba się liczą w rekrutacji czy tylko jeden, który pójdzie lepiej?
też zdaje dwa jezyki na podstawie, ale wydaje mi się ze i tak najwiekszą wage ma j.niemiecki...
Liczy siÄ™ matura jako papierek,
teraz musicie zdawać polski, matme, język obcy.
Jeżeli przykładowo zdajesz niemiecki jako obowiązkowy język obcy, a czujesz się również dobry/dobra z angielskiego to może pomóć w podwyższeniu średniej. Ja tak zrobiłem. A ogółem jest obojętne jakie przedmioty zdajesz, ważne jest żeby mieć papierek.
@blaair
nie wiem czy ogółem ktoś patrzy na "wagę" przedmiotów, poprostu sumuje się wszystkie i przelicza na niemiecką skalę, nie patrzą na przedmioty osobno.
* po prostu
to wszystko jakoÅ› tak niewiarygodnie Å‚atwo brzmi:P
dziekuje za rozwiązanie wszelkich bieżących wątpliwości Nils,
teraz tylko czekać na mature, wyniki, no i walczyć o przyjęcie na
Europa-Universität Viadrina ^^
Na wszystkie niemieckie uniwersytety liczy się średnia z całej matury, czyli nieważne co zdajesz byle wysoko. Jak ktoś zdaje biologię a idzie na prawo to jego problem, ale moim zdaniem to bez sens. Lepiej zdawać wos albo histę, bo i tak na studiach przewijają się te tematy. Jeszcze jedna rada dla tych co na GPL startują, otóż nie wystarczy umieć niemiecki na tych studiach, bo jest to prawo i np na 6tym semestrze są same przedmioty po polsku: prawo karne, pracy, rodzinne, spadkowe, spółki i rzeczowe, papierów wartościowych, wszystko egzaminy. Radzę przemyśleć sprawę, bo samo to że ktoś lubi niemiecki nie wystarcza w ogóle żeby studiować ten kierunek i żeby go ukończyć. Nacisk kładziony jest głównie na prawo polskie. Jak ktoś chce studiować "wszystko jedno co byle po niemiecku" to niech idzie na germanistykę albo lingwistykę do Niemczech, a nie marnuje czas swój i wykładowców na trudnym kierunku.
Oczywiście można zacząć German Polish Law, a jeżeli stwierdzi się że kierunek jednak nie jestem tym czego się chciało, można przejść na kulturoznawstwo, albo ekonomię (jeżeli spełnia się NC). Będąc na prawieo i tak trzeba robić 3 Scheiny z innego fakultetu. (2 wprowadzenia, 1 pogłębienie)

pozdrowienia z Frankfurt(Oder)
Temat przeniesiony do archwium.
1-30 z 470
poprzednia |

« 

Pomoc językowa - Sprawdzenie

»

Pomoc językowa - tłumaczenia