Viadrina 2010

Temat przeniesiony do archwium.
61-90 z 470
Ja też zastanawiam się nad studiami na Viadrinie. Black rose-jezeli mozesz podaj mi prosze swoje gg, chciałabym pogadać.pozdrawiam
Ja juz chce byc na Viadrinie i zobaczyc jak tam jest
hej! a na jaki kierunek sie wybierasz? ja bym chciala na GPL. Niemiecki mam bardzo dobrze opanowany. Chciałam isc na polskie prawo i germanistyke, ale widze, ze Viadrina daje jeszcze lepsza mozliwosc. Jak tam własciwie jest? Bardzo ciezko? Więcej nauki po polsku czy po niemiecku? Powiedzcie mi, jak wyglada plan zajec tam? jest na ktoryms roku tak, ze np zajecia od poniedziałku do czwartku a piatek wolny? jak to wyglada? Jest ktos z okolic Opola kto sie tam wybiera badz juz jest? pozdrawiam serdecznie.
hej.ja na początku chciałem GPL, ale bardziej chcę IBA(International Business Administration),przeczytaj sobie wcześńiejsze wypowiedzi na tym forum.Jest cała masa wypowiedzi która może w pewnym stopniu odzwierciedli Viadrinę i jak tam jest.W przyszły czwartek są dni otwarte,więc radzę jechać.Ja na pewno pojadę :)
blaair czy Ty chcesz iść na IBA czy na któryś z tych 2 kierunków ekonomicznych.Jeżeli chcesz iść na IBA to nie trzeba mieć już certyfikatu TOEFL,możesz przed rozpoczęciem studiów zanieść.Napisałem w tej sprawie maila do koordynatorki ds. polskich studentów.Czy ktoś będzie nocował w Słubicach?Chętnie bym się zapoznał z ludźmi którzy idą na dni otwarte,w grupie raźniej niż samemu.
mi sie marzy IBWL.... także załapuje sie na dsh :)
To na IBA musicie miec z gory zdany egzamin?? :O
cale szczescie ze my mamy organizowany dsh ze szkoly we wrzesniu albo ewentualnie poprawka w styczniuu:)
ja na pewno zjawie sie na dniach otwartych, choc bez nocowania bo mieszkam na tyle blisko ze bez problemu dojade:)
to juz za tydzien:D
ja marzę o IBA,np. jeżeli bym się dostał na IBA to mogę im później dać certyfikat o zdaniu TOEFL.Na dniach otwartych myślę że się dowiem wszystkiego na ten temat:)
Dokladnie.. mamy juz maly zarys wszystkiego, a nad reszta bedziemy sie zastanawiac po dniach otwartych jak juz (miejmy nadzieje) dowiemy sie wszystkiego:)
Yeah :) Słuchaj pochodzimy razem po dniach otwartych.Czy są chętni by przyłączyć się do grupy?Pochodzimy razem na dniach otwartych.Fajnie będzie się poznać.Raźniej będzie :)
Kasiu podaj Twoje gg to udzielę Ci informacji, o ile mi oczywiście czas pozwoli ;) Chcecie zobaczyć plan to jest na stronie internetowej viadriny. Wchodzicie na studium i wybieracie fakultet. Potem vorlesungsverzeichnis :)
ja też bym z Tobą blackrose porozmawiał.To moje [gg] .Pozdrawiam
Jak masz czas i chęć,to miło będzie jak do mnie napiszesz :)
Ja niestety nie pojawię się na drzwiach otwartych, ponieważ jest to dla mnie za daleko jechać i wracać, zajęłoby mi to cały dzień. Mam nadzieję, że podzielicie się tu wrażeniami ;-)
drzwi otwarte były naprawdę udane :) przyjechały grupy szkolne z całej Polski(Warszawa,Leszno,Legnica,Sczecin,Police itd).Wykłady o fakultetach prowadzone były w miarę profesjonalnie i nie nudziły.Pani Agnieszka Schmid koordynator ds. polskich studentów była przemiła i można było z nią bez problemów porozmawiać o Viadrinie.obiad był za free i nocleg w akademiku.Byłem w Amicusie i jestem zadowolony,bo mogłem porównać do akademików w których byłem we Wrocku i Wawie,i w Amicusie uważam że jest naprawdę super.Frankfurt i Słubice też mi się spodobały.Wogóle pobyt na drzwiach otwartych utwierdził mnie w przekonaniu żeby starać się o miejsce na Viadrinie
Amicus to jest akurat najgorszy z akademików w Słubicach ;) Sapientia i Arcadia to jest coś! Fakt, że w Słubicach akademiki są super, szczególnie w porównaniu z Warszawą czy np Katowicami.
Hej nie jesteś sama też chcę studiować na kulturówce lingwistykę mam nadzieję że się uda:)
Właśnie wiem o tym, i się pozytywnie zaskoczyłem.
Ja też byłam bardzo pozytywnie zaskoczona Dniem Otwartym:).
Już jestem pewna na 100%, że chcę tam składać dokumenty, może uda się dostać na GPL...
Szkoła była naprawdę świetnie przygotowana do przyjęcia tak dużej ilości gości, a wszystko było mile i przyjemnie zorganizowanie ( mianowicie nie w sposób sztywny:P ).
czy tam studia prawnicze też są jednolite 5 letnie jak w Polsce ??
ja mam problem i nigdzie nie mogę znaleźć odpowiedzi. chce rozpocząć studia GPL ale ostatecznie być adwokatem w Niemczech, czy muszę robić magistra polskiego i czy potrzebuję ukończenia 2 niemieckich egzaminów prawniczych? czy tylko pierwszego? i ile lat trwa nauka do otrzymania tytułu adwokata niemieckiego? bardzo proszę o odpowiedź!!! pozdrawiam.
mam dwa pytania do studentów GPL. Czy zdawaliście na maturze historię i czy byliście przyjęci na Viadrinę już z certyfikatem ZOP, DaF albo DSH? Ja mam na razie tylko ZMP i chciałbym zdać DSH, nie wiem tylko gdzie i kiedy. Na stronie Viadriny jest napisane, że kandydaci muszą przed podjęciem studiów zdać DSH. Może mnie ktoś oświecić w kwestii tego certyfikatu? :)

Wiadomo, że żeby dostać się na prawo na UAM trzeba zdawać na maturze historię, inaczej jest z Viadriną. Czy jeśli nie zdaję historii, nie mogę starać się o tytuł magistra na UAM? Bo z tego co widzę większość studiujących na kierunku GPL jest jednocześnie studentami UAM.

I jeszcze jedno: czy matura ustna też jest brana pod uwagę? Słyszałem, że na Viadrinie liczy się tylko to, żeby dobrze zdać maturę, a z czego to już mniej istotne. ;)
no właśnie, ja ponawiam pytanie!
co prawda ja nie na Viadrinę, tylko do Berlina ale uważam , że kryteria mogą obrać podobne.
Czy ustne tez sa brane pod uwage, czy jakoś się je "waży"? czy po prostu średnia? :)

z góry dziękuję za odpowiedź.
Jesli chodzi o GPL , wszystko jest tak samo jak w polsce, 3 lata licencjat i 2 lata magisterka , potem aplikacje, nie ma krótszej drogi żeby zostać prawnikiem:) o ile sie orientuje po 3 roku wybierasz specjalizacje albo prawo niemieckie albo polskie (ale w tej kwestii nie dam sobie głowy odciąć:P)

Na stronie Viadriny są wypisane egzaminy z jezyka niemieckiego które upoważniają nas do podjęcia studiów, jeśli na dzisiejszy dzien nie masz zdanego żadnego, albo żadnego który jest wymagany, to nikt Cie z tego powodu nie skreśla, normalnie składasz papiery świadectwo ukonczenia szkoły i maturalne , a jeśli przejdziesz rekrutacje i dostaniesz sie na studia, Viadrina zaprasza Cie na egzamin DSH który sama organizuje, w tym roku odbywa sie on chyba 28 września i kosztuje lekko ponad 100 Euro.

Jeśli chodzi o mature - nie ma żadnych wymogów, na dniach otwartych mówili nawet że jeśli na maturze nie zdajesz niemieckiego - to nawet to nie wyklucza Cie z możliwości starania sie o miejsce na uczelni:) Co zdajesz- Twoja sprawa, ważne by były wysokie wyniki. Tutaj system polski i niemiecki troche się różni, bo u nas starając sie na prawo -musisz zdawać historie, kierunki techniczne-fizyka,chemia, medycyna-biologia itd. natomiast w DE nie ma takiego czegoś. Natomiast, u nas obojętnie jaką szkołe kończysz czy jest to technikum mechaniczne czy ekonomiczne, czy jest to liceum ogólnokształcące czy profilowane - nikogo to nie interesuje, ważna jest matura i mozesz skladac papiery gdzie chcesz. W Niemczech natomiast jesli kończysz liceum ogolnoksztalcące lub baletowe - rzeczywiscie skladasz papiery na jaki chcesz kierunek, natomiast jesli miales jakis sprecyzowany profil szkoły np. Technikum EKonomiczne-mozesz starać się jedynie o miejsca na wydziale ekonomicznym... może to troche niesprawiedliwe no ale...tak jest i już.

Odnosnie matur ustnych- nie pomoge bo nie wiem, ale słyszałam że liczą się. Ale w tej kwestii nie mam srawdzonego źródła informacji..:)

pozdrawiam:)
sprawdzonego*
blaair z całym szacunkiem ale jak nie wiesz to się nie odzywaj ;)

studia w PL prawa trwają 5 lat! na GPL studiujesz i prawo polskie i prawo niemieckie! Przez 5 lat!
Zapisując się na GPL zapisujesz się machinalnie i na Viadrinę i na UAM. Studiujesz dwa prawa (jak głosi nazwa kierunku). Po 3 latach musisz zrobic tytuł LL.B. -> Bachelor of German and POlish Law to jest tytuł po niemieckiej stronie, ale musisz go zrobic bo nasz kierunek jest specyficzny i nie dostaniesz magistra z UAMu jesli nie będziesz miec LL.B. ( to w sumie jedyna roznica od rozkładu studiów w PL od German and POlish Law).
Potem bronisz magistra i mozesz ale nie musisz robic tytułu LL.M.-> Master of german and polish law.
po 3 latach kontynuuje się naukę po prostu, masz przedmioty i z polskiego, i niemieckiego, i międzynarodowego prawa.

Co do matury to warunki przyjęcia są takie jak w całych Niemczech - zdajesz co chcesz, byle wysoko.

Studenci GPL zdawali w większości DSH, ja sama zdawalam, miałam wcześniej tylko ZMP zdany. DSH jest trudniejszy niż ZMP, ale siedzialam w wakacje i się nauczyłam więc wszystko można.

Historia na maturze nie jest więc obowiązkowa, ale wypada wiedzę z historii mieć, gdyż prawie kazdy wykład z prawa po polskiej stronie rozpoczyna się od historii danej dziedziny , co warto znać.
oczywiście, że są 5letnie. Dodatkowo musisz zrobic licencjat po niemieckiej stronie -> LL.B jezeli go nie masz to nie dostaniesz magistra z UAMu ( to jest ten wyjątek obowiązujący na Viadrinie), natomiast kończąc studia po 3 latach i zrobieniu tytułu LL.B. ,masz tylko ten tytuł, bo po polskiej stronie możesz dostać tylko tytuł magistra po 5 latach.
black rose a możesz mi zdradzić z jakich materiałów uczyłaś się do DSH? Bo ja jestem chyba w podobnej sytuacji co Ty kiedyś, czyli ZMP zdany i nic poza tym (miałem 78%). Mam dużo czasu na naukę do DSH, tylko nie wiem za bardzo co ten egzamin sprawdza i z czego się uczyć. Póki nie mam materiałów chyba po prostu będę się uczył słowek ze słownika :D
z całym szacukiem black_rose :
napisałam to co ja akurat wiem, zaznaczając że nie koniecznie muszą to być w 100% wiarygodne informacje, po to jest forum, żeby dyskutować, jeśli napisałam coś nie tak to po prostu wystarczy jeśli coś sprostujesz albo powiesz jak to jest rzeczywiscie, a nie "nie odzywaj sie" nawet z całym szacunkiem .
Moze black_rose innaczej nie umie!
Praktycznie kazda wersja moze byc niepelna czy niepoprawna. Wiec tutaj nie musisz przepraszac, intencje sa wazne -> pomoc innym!
skądże Japanese , to nie są przeprosiny, lecz małe sprostowanie i przypomnienie na czym polega wypowiadanie się na forum. Nikt nie powinien chyba nikomu mówić "nie odzywaj się" .
Temat przeniesiony do archwium.
61-90 z 470

« 

Pomoc językowa - Sprawdzenie

»

Pomoc językowa - tłumaczenia