Jesli chodzi o GPL , wszystko jest tak samo jak w polsce, 3 lata licencjat i 2 lata magisterka , potem aplikacje, nie ma krótszej drogi żeby zostać prawnikiem:) o ile sie orientuje po 3 roku wybierasz specjalizacje albo prawo niemieckie albo polskie (ale w tej kwestii nie dam sobie głowy odciąć:P)
Na stronie Viadriny są wypisane egzaminy z jezyka niemieckiego które upoważniają nas do podjęcia studiów, jeśli na dzisiejszy dzien nie masz zdanego żadnego, albo żadnego który jest wymagany, to nikt Cie z tego powodu nie skreśla, normalnie składasz papiery świadectwo ukonczenia szkoły i maturalne , a jeśli przejdziesz rekrutacje i dostaniesz sie na studia, Viadrina zaprasza Cie na egzamin DSH który sama organizuje, w tym roku odbywa sie on chyba 28 września i kosztuje lekko ponad 100 Euro.
Jeśli chodzi o mature - nie ma żadnych wymogów, na dniach otwartych mówili nawet że jeśli na maturze nie zdajesz niemieckiego - to nawet to nie wyklucza Cie z możliwości starania sie o miejsce na uczelni:) Co zdajesz- Twoja sprawa, ważne by były wysokie wyniki. Tutaj system polski i niemiecki troche się różni, bo u nas starając sie na prawo -musisz zdawać historie, kierunki techniczne-fizyka,chemia, medycyna-biologia itd. natomiast w DE nie ma takiego czegoś. Natomiast, u nas obojętnie jaką szkołe kończysz czy jest to technikum mechaniczne czy ekonomiczne, czy jest to liceum ogólnokształcące czy profilowane - nikogo to nie interesuje, ważna jest matura i mozesz skladac papiery gdzie chcesz. W Niemczech natomiast jesli kończysz liceum ogolnoksztalcące lub baletowe - rzeczywiscie skladasz papiery na jaki chcesz kierunek, natomiast jesli miales jakis sprecyzowany profil szkoły np. Technikum EKonomiczne-mozesz starać się jedynie o miejsca na wydziale ekonomicznym... może to troche niesprawiedliwe no ale...tak jest i już.
Odnosnie matur ustnych- nie pomoge bo nie wiem, ale słyszałam że liczą się. Ale w tej kwestii nie mam srawdzonego źródła informacji..:)
pozdrawiam:)