Viadrina 2010

Temat przeniesiony do archwium.
151-180 z 470
tutaj macie pomoc w wypełnianiu podania ...
http://www.euv-frankfurt-o.de/pl/internationales/interessenten/bewerbung/antragPL.pdf

a właśnie bez sensu jest ten punkt 6.1 bo trzeba dolaczyc certyfikaty nazwe placówki itd -.- no a wiadomo ze jak sie chodzilo prywatnie na lekcje czy choćby nawet w szkole mnóstwo godzin to co MAM SOBIE LICZYC TE WSZYSTKIE LATA?!?! a certyfikat to chyba im napiszę Matura ludzie!
ostry cyrk .. a jak zobaczyłam to podanie to już w ogóle szok, ale naszczęście z koleżnką rozkminiłyśmy :P
ciao ;*
O matko! Itsmeolsen dziękuję bardzo, właśnie czegoś takiego szukałam:), myślę, że wszystkim się to przyda...

Co do godzin, ja chyba wpisuję godziny wg umiejętności, czyli najlepiej wejść na stronę instytutu Goethego i zobaczyć jaki certyfikat i jakie umiejętności po ilu godzinach:), chyba, że ktoś ma lepszy pomysł?
800 godzin trzeba mieć odbytych, wiec chyba ponad 800 należy wpisać.. nikt chyba dokladnie się nie doliczy:)

Jeżeli chodzi o Antrag..
tam w punkcie 5 są dwa akapity:
1. Schulabschlusszeugniss
2. Hochschulaufnahmeprüfung
W oba miejsca nalezy wpisać datę i nazwę matury? W obu punktach pytają nas o to samo?

Bede wdzięczny jak mi ktoś to rozjaśni:)
Ja to zrobilam w ten sposob, że w miejsce Schulabschlusszeugnis wpisałam :
30.04.2010 (bo to jest data ukonczenia szkoły na dokumencie) no i wlasnie nie wiem czy jako nazwe wpisac Świadectwo ukonczenia technikum (bo ta data wlasciwie jest z tego dokumentu) czy Matura (tak jak jest w przykladach), jak na razie mam "Swiadectwo ukonczenia technikum / Matura":P ale tą kwestie planuje jeszcze dzis wyjasnic dzwoniąc do tej pani ktora sie nami zajmuje:P
Natomiast Hochschulaufnahmeprüfung to są egzaminy jakies na studia wyzsze, ktorych pewnie i tak nikt, ze zdających w tym roku mature, nie ma za sobą...
Zreszta wszystko jest w tym kilka postów wyżej linku ze wskazówkami wypelniania podania...
powodzenia wszystkim:P
podales iban i swift?? powinno pojsc jako sepa z oplata jakies 50 centow...
ja Wam wszystkim życzę powodzenia na studiach, jak macie problem z wypełnieniem podania... ;-)

Mensch12:
>1. Schulabschlusszeugniss - data ze świadectwa szkolnego
>2. Hochschulaufnahmeprüfung - data z matury

świadectwo maturalne i świadectwo szkolne to przynajmniej za moich czasów były dwa oddzielne dokumenty ;-)
blaair: wg mnie egzaminem na przyjęcie na studia jest właśnie w Polsce matura...
widzisz Macieju najpierw dokładnie przeczytaj posty zanim cokolwiek napiszesz.
Dokładnie każdy o tym wie, że Schulabschlusszeugniss jest swiadectwem ukonczenia szkoly. Jednak w podanym wyzej linku ze wskazówkami jest napisane że w tym miejscu należy wpisac: date figurującą na ŚWIADECTWIE MATURALNYM oraz polska nazwe MATURA. I tylko to jest problemem

Jeżeli chodzi o te szkoły to dostałem odpowiedz z uczelni, może to wyglądać w taki sposob jak zaproponowałem, czyli np. 2[tel]Oberschule in X: I liceum Ogólnokształcące im. Y, najpierw podac nazwę niemiecką szkoły, następnie pełną polską:)
dla jasności.. świadectwo szkolne i świadectwo maturalne nadal są dwoma oddzielnymi dokumentami:)
Tak w ramach ciekawostki nowy kierunek studiów: germanistyka , utworzony w Collegium Polonicum we współpracy z Viadriną, co ważne można uzyskać dwa dyplomy, polski i niemiecki.
Szczegóły:
http://www.cp.edu.pl/pl/public_relations/startsite_news/rechte_spalte/nowy-kierunek/tekst/index.html
blaair czy dowiedziałaś się może, jak należy wypełnić te pola odnośnie matury i świadectwa szkolnego? :)
wpisujesz MATURA i date ktora widnieje na swiadectwie maturalnym..
chociaz to wiem nie bezposrednio od tej pani Agnieszki, bo niestety nie moglam sie dodzwonic.. ale ja wypelnilam to pole w taki wlasnie sposob i sadze że wlasnie o to chodzi:)
w miejsce Schulabschlusszeugniss?
a pole Hochschulaufnahmeprüfung zostaje puste, chyba że zdawałeś jakies egzaminy na studia... z tego co czytalam na forach z poprzednich lat, jakies drobne błędy w wypelnieniu tego podania są przewidziane i wcale nie skreślą naszych szans na studia:P najwazniejsze to na spokojnie do tego podejsc i na prawde warto przeanalizować sobie wszytsko z tym wzorem:
http://www.euv-frankfurt-o.de/pl/internationales/interessenten/bewerbung/antragPL.pdf

PS. Mam nadzieje ze wszyscy zadowoleni z wyników matur:P
TAK:)
ok, tak zrobię

dzięki za pomoc:)
kein Problem:P:)
Mam takie pytanie: jak wysyłacie dokumenty? Myślałam, żeby wysłać pocztą polską listem poleconym priorytetowym, ale babka na poczcie twierdzi, że list taki idzie do Niemiec średnio 10 dni- boję się, że dokumenty będą w Berlinie po czasie. Sama nie wiem co robić, bo żeby pojechać do Berlina muszę przemierzyć całą Polskę :(
babka chyba przeasadziła. Nieraz już wysyłałem listy priorytetem do Niemiec i trwa to średnio 2/3 dni. I tak samo zamierzam zrobić tym razem. Dokumenty wyślę prawdopodobnie jutro i spokojnie wszystko dojdzie;)
mam pytanie co do punktu 5 Angaben zur Vorbildung i teraz w pierwszym mamy ausbildung wpisujemy kiedy gimnazjum kiedy podstawówka itp ale czy wy wysyłacie im również świadectwa (tłumaczenia i kopie) KAŻDEJ ZE SZKÓŁ? czyli z podstawówki , z gimnazjum? czekam na odpowiedź, która jest dla mnie ważna, bo planowałam jutro wysłać dokumenciki!
nie musisz dołączać tych świadectw, wystarczy wpis w formularzu, że taką szkołę skończyłaś:)
kopiujesz i tłumaczysz tylko św. ukonczenia liceum i sw. maturalne
dzięki Mensch !! :)) gdzie składasz? :))
Wysłać nalezy jedynie kopie dokumnetow z liceum zadnych z podstawowki ani gimnazjum
a co w koncy wpisaliscie w puknt 6.1 ??
słuchajcie a co wpisujecie w Studiengang 2. Wahl - można tam wpisać to, co się chce studiować jeżeli się nie dostaniemy na ten pierwszy kierunek?:):):):)

i jeszcze jedno pytanko!! czy zarejestrowaliście się na stronce uni-assist? Ja się tylko tam zarejestrowałam i nic innego nie mam zamiaru tam robić.

I już ostatnie, czy mogę wypełnic podanie na komputerze i w wersji wydrukowanej wysłać? (byłoby o wiele wygodniej i z pewnością estetyczniej)?!

wszyscy tutaj na Viadrine? (mi się marzy Berlin (składam na 3 uczelnie), albo Frankfurt am Main)
ja na EUV:)

Studiengang 2. Wahl - tak, tam powinnaś wpisać drugi kierunek, jednak na Viadrinie chyba nie mozna

Strona internetowa uni-assist - przydatna, moim zdaniem dobre zabezpieczenie w razie jakichś problemow z dokumentami

Tak, mozna wypelnic podanie na komputerze, ja tak samo zrobię, oczywiście podpisac sie na koncu ręcznie.
tak tak tak tak tak tak - podpiszę się ręcznie też!
mam jednak mały problemik, bo teraz nie wiem czy wpisać coś tam w ten 2. Wahl czy nie? :) chyba lepiej wpisze, niech sobie będzie.
ja wpisalam pierwszy i drugi wybór, podobno na viadrinie nie biorą tego drugiego pod uwage, ale to raczej zaden bład , na pewno nie zaszkodzi, a moze cos pomoze...:P
Czy ktoś doczytał się kiedy będą ewentualne wyniki?
Coś mi się wydaje, że w połowie sierpnia tak jakoś.I to też zależy jak długo poczta będzie szła.Wszyscy wysłali?Tylko czekać na wyniki pozostało
rany :) słuchajcie może sobie powiemy wszystko, co kolwiek wiemy o tym głupim numerusie claususie :)

czy egzaminy ustne też są brane pod uwagę? :) i jakie przeliczniki oni tam stosują?

moje wyniki z matury ustne 3x100% i 1x95%, pisemne polski77, mata 90, niem pod 100, potem rozsz niem 96 i geografia 52. Czy myślicie, że to starczy do Berlina gdzie numerus clausus wynosił 1,5? nie mam bladego pojęcia jak to wyliczyć!
Temat przeniesiony do archwium.
151-180 z 470

« 

Pomoc językowa - Sprawdzenie

»

Pomoc językowa - tłumaczenia