Viadrina 2010

Temat przeniesiony do archwium.
121-150 z 470
dzieki za rozeznanie w cenach :)

hmmm czy to jest wlasciwe podanie na studia?

http://www.euv-frankfurt-o.de/de/studium/pdf/antrag_zulassung_ausland_de.pdf

wole sie upewnic bo jest ich multum :p

o zdjeciach tez nic nie znalazlam, troche dziwne... poszukam jeszcze
tak to jest to podanie.
Aż mnie przeraża myśl o jego wypełnianiu :D
Jak znalazłabyś coś o zdjęciach to daj znać :D
trzeba dołączyć kolorowe zdjęcie :]
a wiecie cos na temat akademikow? gdzie mozna znalzc podanie i do kiedy trzeba wysylas?
http://radamieszkancow.prv.pl/

Tu znajdziesz wszystkie informacje na temat akademików w Słubicach;) Jeżeli chodzi o stronę niemiecką to nie wiem, bo się nie interesowałem :D

Gdzie jest ta wzmianka o zdjęciu? Na podaniu?
http://www.prawo.amu.edu.pl/uploads/pdf/rekrutacja/FAQ%20dla%20polskich%20maturzystow.pdf

nie wiem na ile to jest aktualne, ale w tej wersji jest podane ze mamy wysłać kolorowe zdjęcie..
blaair dzięki:)

itsmeolsen podaj swoj numer GG jak możesz;)
spoko 8516946
coś dla tych, co jeszcze nie płacili dla uni-assist..
Nie kierujcie się że trzeba zapłacić 30 euro.. bo płaci się dwa razy tyle:/
Zapłaciłem równo 250 zł, sam bank niemiecki pobiera prowizję 80 zł, polski okolo 30 zł
jak to? a jak placiłaś? robiłaś normalny przelew w banku i drugie tyle zaplaciłaś za jego wykonanie?:O
a w którym to banku?
mensch12 - przepraszam najmocniej za ten rodzaj żeński, nie doczytałam końcówek w Twojej wypowiedzi..)
Ja wypełniłem podanie ze se strony uni-asiist.de .Wypełniłem w języku angielskim. Ktoś już wypełnił?Niebawem wyniki matur.Nie mogę się już doczekać.
nie ma sprawy:)

Mam konto w BGŻ i tam płaciłem. Tak jak powiedziałem, zanim pieniądze dotrą do Uni-assist pośredniczą im 2 banki - polski i ten niemiecki. Oba pobierają prowizję.. I dlatego wychodzi taka suma, no niestety..
To ma być kopia czy odpis świadectwa? Bo to są dwa różne dokumenty..
z tego wiem, to ma być to kopia świadectwa
z tego CO wiem:)
Chciałbym Was poinformować, że można ominąć te drogie prowizje za przelew zagraniczny.Mam konto w Alior Banku, i poszedłem się zapytać w owym banku o koszt przelewu, i pani mi powiedziała że prowizja za dokonanie przelewu z placówki banku to ok. 79zł, a jak ktoś ma konto internetowe, to zapłaci tylko prowizję 5zł.Ja na szczęście mam konto internetowe, więc zaoszczędziłem trochę pieniędzy.Jak możecie to wysyłajcie z kont internetowych, bo szkoda płacić sute prowizje.
z tego co ja się orientuję: Twój bank pobiera prowizję 5zł, a jaką prowizję pobierze bank niemiecki to już inna sprawa
Czym jest numerus clausus (nc):
http://www.euv-frankfurt-o.de/pl/studium/bewerbung/numerus_clausus/index.html
zgadzam się, 5 zł to raczej prowizja polskiego banku, a niemiecki tak czy siak pobierze swoją
Rzecz w tym Maciek, ze nie masz porownania. Studia prawa sa trudne - wszedzie.
Moje kolezanki na German&Polish Law maja sie dobrze i do nerwic im daleko. Skonczenie ze srednia 3.0 jest dobra podstawa, zeby podjac prace w zawodzie prawnika. Trzeba byc frajerem, zeby z dyplomem prawa (niewazne z jaka ocena) isc do pracy w bierdonce.
Muszę stwierdzić, że zapłaciłem tylko 5 zł.Sprawdziłem swoje konto i nie widzę by oprócz prowizji 5zł, coś innego było pobierane.Najlepiej pytajcie się w bankach, z których dokonacie przelewu.
dziwne, ale skoro mówisz..
To miałeś szczęście, że na to wpadłeś, no i oszczędziłeś pieniędzy troche:)
okej, więc też wyślę kopię świadectwa:),
wypełniał może ktoś już podanie?
Mensch12
Ja własnie po twoim wpisie, z tą prowizją myślałem by się do Berlina wybrac,zamiast placenia za prowizje i wyslanie listu. Ale udalo mi sie to zalatwic hehe :) Ja juz wypelnilem podanie.Mam pytanie, jak pisaliscie swoje szkoly od podstawowki do liceum, to pisaliscie nazwy po polsku?np. szkola podstawowa nr x i y w miejscowosci jawor?Bo ja po polsku pisalem?Dobrze czy zle?Co myslicie?
Trzeba pisać życiorys?
Na stronie uni assist znalazłam wzmiankę :
http://www.uni-assist.de/tipps-in-polnisch.html

chaos z tą rekrutacją;/
fajnie, że mogłem ostrzec! :D
Właśnie dokładnie takie samo pytanie z tymi szkołami mi się nasuwa. Ja proponuje np 2[tel]Oberschule in X: I Liceum Ogólnoształcące im. Y

A to podanie wypełnić to też niezłe wyzwanie:)
jezeli chodzi o lebenslauf to gdzies tam kiedys czytałem, że uczelnia dyktuje jakie dokumenty nalezy zlozyc. na stronach viadriny nie ma o tym wzmianki, ale jezeli uni-assist tego wymaga, to lepiej dolaczyc.
Na szczescie to tylko powtorzenie informacji personalnych, szkol i jezykow, tyle ze na jednej kartce:) Ja tam na wszelki wypadek "skonstruuję" coś takiego
ja jeszcze nie,narazie czekam.Zrobie to początkiem lipca
Mam pytanie do tych którze juz wypelnili, bądz wypelniają podanie..
A mianowice, punkt 6.1 odnośnie nauki języka niemieckiego, wiadomo ze kazdy ma inny poziom, wiekszosc uczyła sie głównie w szkole + jakieś korepetycje, ale nie łatwo oszacować ile to było GODZIN!... Ile Wam wychodzi? Czy jest jakaś optymalna liczba?
Mógłby ktoś jeszcze 'rozjaśnić' sprawę z tym
co wpisujemy w Hauptfach, a co w Nebenfach ?
Temat przeniesiony do archwium.
121-150 z 470

« 

Pomoc językowa - Sprawdzenie

»

Pomoc językowa - tłumaczenia