Viadrina 2010

Temat przeniesiony do archwium.
391-420 z 470
To tak jeszcze odnośnie DSH, jakby ktos miał ochote przeanalizowac sobie wzór egzaminu :

http://www.sli.uni-freiburg.de/sprachtests-zertifikate/deutsch/dsh/dsh-modellpruefung

http://translate.google.com/translate?hl=pl&langpair=en%7Cpl&u=http://dsh.tud-forum.de/DSH_UN_Erfurt.html&rurl=translate.google.com
PatrycjaTe podasz mi gg?:)
23819820 prosze, prosze ;-)
Hej, słuchajcie mam pytanie:) czy ktos juz skladal moze podanie o akademik w Slubicach??:P
Ja, złożyłem już 2 dni temu.
I powiedz mi Szczepan, wypelniles tylko formularz i nic wiecej juz im nie wysylales?? czy cos jeszcze trzeba dolaczyc??:P
o,i powiedzialbys mi jeszcze jak to wyslales:P:P w sensie,czy mailem,poczta,czy czym tam:P
czytajcie Misie posty powyzsze, one naprawde wiele Wam wyjasnia
A komu by się chciało to wszystko czytać? Przecież to doświadczone czatowcy i każdemu trzeba sto razy przeliterować jedno i to samo, aby wreszcie dotarło do baniaka. Czytanie to przecież potworna robota. Lepiej pograć w piłę, potem walnąć pytanie do forum i sobie pójść, dalej pogrywać. Przecież tu chodzi tylko o wpisywanie literek i nic więcej. O czytaniu (że rozumienia nie wspomnę) nie było nigdzie mowy.
Wysyłanie życzą sobie tylko pocztą tradycyjną, do wniosku trzeba dołączyć zaświadczenie o zarobkach (ale Pani z administracji powiedziała mi przez telefon, że może być zeszłoroczne rozliczenie PITowe) :)
Witam! Czy ktos z Was dostal sie VWL? Poki co widze tutaj tylko przyszlych studentów GPL :-) Gratuluje wszystkim! Ja podanie o akademik mam juz wyslane, moja mama mi wszystko zalatwila, kiedy bylam na wkacjach. Ja na kurs do DSH nie ide, poniewaz po pierwsze jest to wiekszosc wrzesnia siedzenia w Slubicach dla 2-3 godzin kursu dziennie, a po drugie bardziej istone kurs kosztuje, a moze mi sie uda zdac ten egzamin, a jak nie to napisze poprawke w styczniu za ktora w pratyce zaplace mniej niz za kurs + mieszkanie teraz. Jak nastroje? ;-)
Bylam dzis osobisie zaniesc podanie o akademik i pani oznajmiła mi że pokoje jednoosobowe są juz praktycznie rozdane czyt. - nie ma szans na jedynke...
Jesli chodzi o nastoje - u mnie tak średnio, bo im blizej wszystkiego tym bardziej lękliwie... a jeszcze dzis ten akademik zdołował mnie totalnie...
pozdrowienia w szczegolnosci dla przyszłych ibwl-owców :)
Nie jest juz tak zle. Zawsze kazdy poczatek jest trudny! ;)
No to teraz czekanie na odpowiedź z akademika, ostatnio ciągle czekam.
Saay, zadzwoń i spytaj:)
A czy ktoś z forumowiczów wybiera się do akademika 'po drugiej stronie mostu':)?
Dla mnie akademik w FFO jest, póki co, poza zasięgiem finansowym (szczególnie, że nie wiedzialam nic o tym, że podania o stypendium sklada się zanim się dostanie na studia ;-(

A Aleksandro, Ty wiesz już w jakim pokoju będziesz mieszkać?

Pozdrawiam! :)
Nie;D, Pani nie chciała mi zdradzić, nie muszę chyba dodawać, że chyba nie trafiłam w gust, bo miałam wrażenie, jakby odpowiadała na moje pytania z łaski :-)
Mam pytanie które mnie dreczy od kilku dni po przeczytaniu jakiegos forum odnosnie DSH...
Z tego co wiem
66% < zdane
33% - 66% poprawka
33% > niezdane --> i tu mam pytanie. Czy jeśli bede miała mniej niz 33% to oznacza że nie moge nawet podejsc do poprawkowego egzaminu styczniowego,co jednoczesnie znaczyłoby że nie przymują mnie do szkoły?!
jeżeli masz mniej niż 33 % to w ogóle studiować na Uni nie możesz. Znam takie przypadki. Do 66 % chyba masz wtedy poprawkę plus chyba powyżej 56 % masz poporawkę ustną dwa dni później. W pozostałych przypadkach masz poprawkę w styczniu, tak przynajmniej było pare lat temu.
Mam pytanie w sprawie dokumentu Immartikulationsbescheinigung.. Czy ktos moze mi powiedziec o jaki dokument chodzi? Czy to jest to co dostalem listem z potwierdzeniem przyjecia?Jak nie, to czy go dostaje zaraz po zlozeniu papierow? Jak ktos wie to b.prosze o pomoc...
Mam pytanie w sprawie dokumentu Immartikulationsbescheinigung.
.
Czy ktos moze mi powiedziec o jaki dokument chodzi? Czy to jest to co dostalem listem z potwierdzeniem przyjecia?Jak nie, to czy go dostaje zaraz po zlozeniu papierow? Jak ktos wie to b.prosze o pomoc...
Hej Janek,
jezeli wykonasz Punkt 4.:
http://www.euv-frankfurt-o.de/pl/internationales/interessenten/bewerbung/5_Schritte.html

To bedziesz mogl sobie wydrukowac Immabescheinigung.
Hej:) dostalam dzis listowna odp w sprawie stypendium startowego:)
Gratuluję wszystkim przyjętym na studia!:)
Czy mogłabym może Kogoś poprosić o przesłanie mi testów DSH?
Pozdrawiam:)
czytalam gdzies ze stypendysci placa tylko polowe za dsh i tę opłatę wstepna... czy ktos moze ma jakies info na ten temat>??
z tego co ja wiem, za dsh normalnie kazdy placi 130 euro, natomiast osoby ktore maja stypendium płacą o 50 euro mniej czesnego, ale to tylko słowne przekazy, nie wiem ile w tym prawdy, ale watpie zeby stypendium miało cos wspolnego z obnizeniem oplaty za dsh..
To jeszcze raz ja zgłaszam się z ogromną prośbą o przesłanie przykładowych testów DSH, nie podałam jednak wcześniej swojego maila - [email] Bardzo proszę o pomoc:)
wysłane:)
http://www.europa-uni.de/de/studium/finanzierung/stipendien/startstipendien/ausschreibung_pl.pdf tutaj jest info , ale jest napisane dokladnie "Stypendiaci są zwolnieni z opłaty wpisowej (51 EUR) !" czyli bedziemy placic 179 euro? tak to trzeba zinterpretowac ? ;p
Temat przeniesiony do archwium.
391-420 z 470

« 

Pomoc językowa - Sprawdzenie

»

Pomoc językowa - tłumaczenia