Viadrina 2010

Temat przeniesiony do archwium.
301-330 z 470
bo ja teraz nie wiem czy jechać i zaklepywać miejsce w akademiku, czy co robić...
uff to dobrze bo juz sie martwilam ;p a i dobrze ze nie jestem z tym sama :D
no wlasnie sie nad tym zastanawiam a ile kosztuje kurs? bo oprocz tego jeszcze trzeba placic osobno za test?
i dochodzi jeszcze opłata semestralna to multum kasy
czytalam na forum z tamtego roku ze rownie dobrze do testu przygotowac sie mozna samemu ... hmm zastanowie sie jeszcze do jutra
a to prawda ,ze jesli sie nie zda egzaminu to mozna go poprawiac bez kosnekwencji nie dopuszczenia do studiow
Zależy ile brakowało Ci % do zdania, bynajmniej z tego co JA wiem...

Ja chyba jednak wybieram się na ten kurs, ponieważ po pierwsze nie ma konkretnie określonego zakresu materiału, ani książek. Tam natomiast zostanie opracowane... to fakt dosyć sporo kasy..
to Wy nie zdawalyscie dafu ze musicie zdawac dsh czy jak to wkoncu jest?
ja ciagle czekam i czekam..
Ja zdawałam inne certyfikaty, ale niestety nie zwalniają z DSH,
pozdrawiam:)
Nie wiem ile w tym roku kosztuje kurs przygotowawczy, aczkolwiek jezeli macie takie mozliwosci finansowe to sie na niego zapiszcie, bo bardzo dokladnie jest na nim omawiane na co nalezy klasc nacisk na DSH, omowienie gramatyki, struktur a zawsze poprzez aktywnosc na owym kursie jestescie db zapamietywani :)
Jezeli traficie do pani Wolfgram albo Dorin Lutschien? czy jakos podobnie nazywa sie ta Pani, to one obie was baaaaaaaardzo dobrze nakieruja pod temat ;-).
W zeszlym roku DSH bylo jesli chodzi o mnie na maxa *porabane*, bo sluchanie bylo o wyprawie na ksiezyc czytanie i wypracowanie o alternatywnych zrodlach enegrii i ich zastosowaniu. Dla mnie to byl koszmar. W ogole nie znalam slownictwa z tego zakresu to tez zdalam DHS, a w zasadzie nie zdalam na chyba 47%. Jesli chodzi o to co na tym egzaminie napisalam to bylam z tych % niesamowicie dumna hiehiehie ^^. Ale nie ma tego zlego co by na dobre nie wyszlo! od pazdziernika do stycznia chodzilam na zajecia przygotowujace do poprawy DSH, bo kazdy kto mial od 34-57% (jakos tak) z automatu mogl sie zapisac na dodatkowy bezplatny niemiecki w centrum jezykowym viadriny. Osoby ktore uczeszczaly na te zajecia (odbywaly sie 2 razy w tygodniu) w drugim terminie zdaly DSH za drugim razem bez problemu. Ja poprawilam na 86% :)
A oplacalo sie na to chodzic, bo temat na poprawce byl maglowany na zajeciach, wiec nie macie sie czego bac! :)
oliwwwiaaa, a w czasie kursu gdzie wszyscy mieszkają, akademik jest już otwarty? I ewentualnie, który najlepszy?
Aaaaaaaa! I jesli bedziecie skladac podania o akademik, to nie sugerujcie sie tym, iz ktos tam napisal czy powiedzial wam, ze nie dostaniecie pokoju jednoosobowego, bo ja tak sie zasugerowalam czyjas wypowiedzia na tym forum i zlozylam podanie o pokoj dwuosobowy po czym po miesiacu juz mieszkalam w pokoju jednoosobowym, bo niestety nie przywyklam do mieszkania z kims w pokoju.
Co do standardu, to widze, ze watek byl gdzies wczesniej juz poruszony.
Arkadia, Sapientia to akademiki z lazienkami w pokoju o niby najwyzszym poziomie, tylko duzo osob tam przypada na kuchnie.
Juwenta, Gaudium- zalezy do jakiego segmentu sie trafi. Sa segmenty na 3,5 pokoi ale sa tez na 8-lazienki i kuchnia dla wszystkich wspolne.
A w Amicusiku! w ktorym ja mieszkam jest kuchnia i lazienka w moim przypadku na 2 osoby, bo obie z kolezanka mamy pokoje dwuosobowe jako jednoosobowe wziete. Amicus jest polozony najblizej mostu a co za tym idzie uniwerkow, jednak odosobniony od reszty akademikow, wiec jesli ktos chce zamieszkac w ciszy i spokoju z dala od ruskich i ukraincow polecam amicusa w ktorym sa praktycznie mieszkania dwu- i trzypokojowe a nie segmenty.
Jak sa skladane podania, tak odrazu sa przydzielane pokoje na caly rok. Tylko sami zobaczycie, ze rozmieszczenie i podzial ludzi szybko sie zmieni, bo po miesiacu wyjda odrazu *niezgodnosci charakteru* ;)
cena dwojki jako jedynki 450 zl
Sluchajcie moi wszyscy kochani,co beda zdawac DSH:):):* co prawda ja nie bede bo mam juz certyfikat DSD(taki sam egzamin jak DSH tylko ze robiony w Polsce)i naprawde nie zastanawiajcie sie nad tym,czy isc na kurs,czy nie:P kurs jest ewidentnie konieczny,bo bedziecie przygotowani dokladnie na to,co tam bedzie, a ostrzegam,ze nie bedzie to latwe:P moje DSD tez bylo calkiem kosmiczne,a podobno DSH to jeszcze wiekszy hardcore:P wiec leccie kochani na ten kurs koniecznie:):)pozdrawiam wszystkiuch:*:*
aleksandra91 podasz swoje gg? :)
oczywiście, że podam ;) : 12784386
Hej, hej - wszystkim bardzo serdecznie gratuluje dostania się na kierunek GPL na Viadrinie :-) W związku z tym bardzo serdecznie chciałabym Was zaprosić do wzięcia udziału w ADAPCIAKU, obozie adaptacyjnym dla studentów prawa z całej Polski, który odbędzie się w Jastarni od 13 do 19 września. Sami przyznacie, że musieliście długo czekać na wyniki rekrutacji w porównaniu z innymi polskim uczelniami. I na większość obozów adaptacyjnych listy są zamknięte. Ale jeszcze nic straconego. Dla zainteresowanych, jest jeszcze możliwość na integracje i udział w ogólnopolskim wydarzeniu, jakim jest ADAPCIAK. Czas na zastanowienie do piątku (20.08) - a więcej informacji >> http://www.elsa.gda.pl/adapciak
Zawsze też możecie napisać na [gg] , nie tylko w sprawie obozu :-)) Pozdrawiam Was serdecznie, Karolina
Szukam osoby, która dostała już list z Viadriny i ma DSD lub jakiś inny certyfikat zwalniający z pisania DSH. Mój nr [gg]
Pocieszę Cię, wydaje mi się, że jeszcze do nas nie wysyłali :| Chociaż wkurza mnie to coraz bardziej, chciałbym mieć już jasną sytuację, jak koledzy z DSH (bo przecież nie wysyłaliby zaproszenia na DSH odrzucając wasz wniosek o przyjęcie, prawda? ;D).
czyli jesteś w tej samej sytuacji co ja. podłącz sie do mnie na gg
I co, myślicie,ze nam wysla jakies potwierdzenia z opoznieniem?? w sensie wszystkim tym, co maja DSD???
O, zapomnialam napisac,ze pisalam do tej Pani Schmid i ona mi odp,ze wyniki beda po 15 i trzeba sobie doliczyc czas na dojscie listu....moze po prostu to wszystko sie przedluza dzieki poczcie:P ja osobiscie juz nic poczta nie wysle,bo moje papiery do uni-assist szly 11 dni;/ dlatego poki co nie stresujmy sie:p
Myślę, że nie ma innej opcji :) Nawet jeżeli ktoś się nie dostanie, to i tak pewnie przyślą jakieś zawiadomienie (ale wiadomo - w mniejszej kopercie, także wynik rekrutacji pewnie poznamy już po samej grubości listu ;)).
jesli wyslali te lsity kolo 15 sierpnia i ma byc to normalny list a nie jakis polecony czy cos to mozemy jescze na nie poczekac.. juz sie wystraszylem ze z moja poczta cos jest nei tak, ale widze ze wszyscy czekaja..
ciekawe tylko czy my tez musimy zalatwic formalnosci do 31 sierpnia tak jak osoby z niemiecka matura..
Czy może mi ktoś napisać co jest w tym liście z Frankfurtu?Też taki dostałam, ale przebywam obecnie za granicą i tata który nie umie niemieckiego przeczytał mi tylko parę zdań.Byłabym bardzo wdzięczna za pomoc!
Natalia a masz jakis certyfikat jezykowy czy bedziesz zdawala dsh?
Nie mam żadnego certyfikatu ale w zasadzie jestem po germanistyce :P Ale znając życie nie zaakceptują tego i każą pisać DSH. Zresztą tata coś tam czytał o DSH.
to pewnie dostałas ten sam list co ja ;]
zaczyna sie pogrubiona czcionka:
Einladung zur Deutschen Sprachprüfung für den Hochschulzugang(dsh) itd ;]
Czyli tam nie ma napisane,że się dostaliśmy tylko,że nas zapraszają na DSH tak? A jakiś termin immatrykulacji czy potwierdzenia wzięcia udziału w egzaminie DSH?
ja jestem po DSD a dostalem zaproszenie na egzamin DSH, czemu?
napisali ze warunkiem imartykulacji jest stawienie sie na egzaminie, napisalam do Agnieszki Schmidt bo przeciez musimy potwierdzic chec studiowania, a w tym liscie nie napisali do kiedy itd... zobaczymy co odpisze
mensch a na jakim poziomie masz dsd? bo musi byc c1
mensch12 podasz mi swoje gg?
Temat przeniesiony do archwium.
301-330 z 470

« 

Pomoc językowa - Sprawdzenie

»

Pomoc językowa - tłumaczenia