Viadrina 2010

Temat przeniesiony do archwium.
211-240 z 470
jeżeli o mnie chodzi, także wybrałem EUV ze względu na GPL, nie tylko, ale głownie

A teraz z innej beczki, mamy 14.07 a ja nadal nie otrzymałem potwierdzenia od uni-assist! Dokumenty wyslalem 05.07, co się dzieje? Czy wszyscy z was już otrzymali potwierdzenie ?
Faktycznie Maciek zgadzam się z Tobą, że inne kierunki niż prawo na Viadrinie nie mają takiej renomy jak np Humboldt albo Freie, to logiczne, bo Viadrina jest Uni dopiero od 1994 po przerwie. Natomiast np Humboldt budował swoją renomę długie lata, poza tym Berlin fajne miasto, więcej studentów tam ciągnie, więc większy mają odsiew. Na Viadrinie jest stosunkowo mało chętnych, ale to też mały uniwersytet, więc koło się zamyka.
Nie orientuje się jak wygląda poziom na ekonomii czy kuwi, więc nie potrafię porównać i stwierdzić, że na Humboldt jest lepszy czy nie. Znam ludzi, którzy przenieśli się z Berlina na Viadrinę i są zadowoleni, bo tutaj podejście jest inne do studenta. Nie wiem, ile w tym prawdy. Tak jak mówię, z prawa jestem zadowolona, co do innych kierunków nie mogę się wypowiadać.
A ja nadal nie otrzymałam potwierdzenia co do otrzymania pieniędzy...
ufff :) juz wszystko do mnie przyszlo, czyli teraz zostaje tylko czekac na wyniki! :D
Ja też dzisiaj dostałem potwierdzenie :) Ja wybrałem IBA, ponieważ mogę się uczyć 2 języków obcych, na 3 roku obowiązkowo jedzie się na wymianę z wybraną uczelnią partnerską, można w trakcie pobytu na innej uczelni zrobić podwójny albo potrójny dyplom i po skończeniu studiów jest certyfikat FIBAA który jest akredytowany na całym świecie ponoć.A to że Frankfurt to małe miasto, wogóle mi nie przeszkadza wprost przeciwnie :) Do Berlina jest ok. 40 min pociągiem, więc blisko.A poza tym mieszkając w Słubicach, a nie po niemieckiej stronie oszczędzam pieniądze, bo taniej i jeszcze studiuję na zagranicznej uczelni :) Czekamy na wyniki, Saay gratuluję świetnie zdanej matury!
Aleksandra 91 dostałaś już potwierdzenie?Może w spamie Ci pszyszło?
ulga, ja również dostałam potwierdzenie:D!
I ja dostalam potwierdzenie :-)
Dlaczego Viadrina? Bo żyje się za zlotówki, a nie za euro. Moich rodziców nie stać na dawanie mi 600 euro miesięcznie. To jest dyskwalifikujący czynnik innych niemieckich uczelni. A biegla znajomosc niemieckiego sie przydaje. Poza tym mój chlopak zostaje w Poznaniu.
gratuluje !
23 lipca piszę egzamin z angielskiego TOEFL, na IBA wymagają.Napiszę ten egzamin i czekać na wyniki
we Frankfurcie za 600 euro to byś przeżyła ponad 2 miesiące ;)
w większych miastach za te 600 euro ze spokojem przeżyłabyś te 2 miesiące, znam sporo osób, które na miesiąc nie wydają więcej niż 300 euro
Niestety ja nie bylabym w stanie przezyc za 300 euro. Nie potrafilabym przez 5 lat nie moc na nic sobie pozwolic.. Poza tym nie wiaze swojej przyslosci z Niemcami, a z Polską.
Maciek a ty gdzie studiujesz?

ja planuję wyżyć za 500 Euro miesięcznie w Berlinie - nie licząc kilku pierwszych miesięcy, na które ciężko pracuję już od dawna :)
Saay: 150 EUR czynsz, 150 EUR na życie. Przelicząjąc na złotówki: 600zł, czyli jakieś 140zł na tydzień, to mało na samo życie? Wiadomo, wszystko zależy od kogoś widzimisię, jeżeli ktoś lubi co tydzień iść do kina, imprezę, basen, w tenisa pograć, zjeść w restauracji to faktycznie masz rację 300EUR to mało ;)

pr0007: Berlin nie jest drogim miastem, za 500EUR bez problemu pociągniesz, a nawet będziesz mógł sobie codziennie poimprezować:p
mogła*:P
Dla mnie 300 euro to w przeliczeniu na zlotowki 1200 ;-)
pr: sorka ;)

dla mnie 150EUR to 600zł na życie ;)
Sorry nie doczytalam :) W zlotowkach to nie jest malo, ale obawiam sie, ze tam byloby o wiele drozej. Poza tym trzeba doliczyc ceny biletow, bo chce jechac 2-3 razy w miesiacu na weekend do Poznania, a ze Slubic jade polska koleja na ktora ma 80% znizki (moj ojciec tam pracuje) wiec naprawde Viadrina jest dla mnie najlepszym rozwiazaniem ;-)
w Polsce krąży dziwny mit, że życie w Niemczech jest drogie... a to nie do końca prawda ;)

swoją drogą: zawsze mówiłem, że związki zawodowe wykańczają PKP... ;-)
Mit? Zależy czy mówisz o życiu czy o przeżyciu do pierwszego.
Życie w Niemczech z polską pensją na pewno nie byłoby łatwiejsze i wygodniejsze niż w PL. Takie jest przynajmniej moje zdanie.
wchodząc do Lidla w Polsce ze zdziwieniem stwierdzam, że taniej jest w Niemczech. Co wracam do Polski to plecak mam pełen wszystkiego po kolei, co w Polsce jest dużo droższe. Ok, benzyna, czynsz, telefon, transport są faktycznie droższe, ale jeżeli chodzi o artykuły spożywcze, drogerię itd, to ceny są podobne, a czasami nawet niższe. Do tego trzeba dodać, że student najczęściej posiada bilet semestralny, czynsz w akademiku to nie majątek, a samochodu z reguły nie posiada ;)
Są produkty drogeryjne i spożywcze, które tutaj są tańsze albo tak samo drogie jak w PL, to się zgadza. Jednak ceny dobrych owoców, warzyw czy nieprzetworzonego mięsa są kilkakrotnie wyższe niż w PL. To na początek. Dalej to, co wymieniłeś plus duże podatki od zarobków, kupa kasy na ubezpieczenia i już tanio nie jest w ogóle.
Dlatego napisałam: przeżyć da się może taniej, ale normalne życie jest droższe.
white: tutaj mowa o studentach. Ubezpieczeni jesteśmy w Polsce, a pracujemy najczęściej jako Minijob za 400 euro, które są nieopodatkowane ;)
Sluchajcie, a nie mysleliscie o wynajeciu mieszkania w kilka osob gdzies w Slubicach, ewentualnie Frankfurcie? Mogloby wyjsc niewiele wiecej niz akademik, a mozna miec wlasny pokoj i spokoj.
Poza tym dostalam list z uni-assist, kolejny, sprawdzajcie ;)
Saay, myślę, że to dobry pomysł mieszkać na stancji, ale na początku chyba jednak lepiej pójść do akademika, np. ja jestem w sytuacji, że nikogo nie znam osobiście, a nie ukrywajmy, że są charaktery i charaktery, dlatego chyba lepiej się poznać w akademiku, a późnej przenieść na stancję, bynajmniej takie jest moje zdanie:).

Ja również dostałam list z uni-assist ;)

Pozdrwiam!
czy wy tez dostaliscie list pocztą od uni assist? o tej samej tresci co drugi email ...
Tak, ja również dostałam list o tej samej treści, szkoda, już cieszyłam się, że coś już wiadomo..
haha ja tak samo! strasznie długo trzeba czekac na te wyniki -.-
haha ja tak samo! strasznie długo trzeba czekac na te wyniki -.-
Temat przeniesiony do archwium.
211-240 z 470

« 

Pomoc językowa - Sprawdzenie

»

Pomoc językowa - tłumaczenia