Viadrina 2010

Temat przeniesiony do archwium.
91-120 z 470
blaair chodzi o to aby nie udzielać ludziom informacji, jeżeli się nie wie. Potem zobaczysz, jak gdzieś pójdziesz i ludzie będą gadać głupoty tylko dlatego że ktoś im gdzieś powiedział. Na temat Viadriny krąży mnostwo różnych historii, ludzie nie wiedzą, gadają, a ja potem to tłumaczę i tak już od paru lat. DLatego nie dziw się, że denerwuje mnie jak ktoś mówi nieprawdę, a nie wie. Rodzi to wiele nieporozumień.
Mówienie, że studia prawa w PL trwają 3 lata jest nieprawdą.
Black rose możesz odpowiedzieć na moje pytanie, z czego uczyłaś się do DSH? ;)
Hmmm Rzeczywiście ta informacja odbiega od tego jak na prawde jest , no ale chyba samych głupot nie przekazałam, bo co do matur, dsh i przyjmowania, nie sądze aby było inaczej.
- nie ma co dociekać, po prostu sobie pomagajmy:)
a propo , schodząc z tego tematu, mam pytanie odnośnie wniosku o przyjęcie na studia , czy ten jest prawidłowy i akualny i go wypelnionego mamy wysłać?
http://www.euv-frankfurt-o.de/de/studium/pdf/antrag_zulassung_ausland_de.pdf
No i zastanawiam sie czy wystarczą tylko strony 5,6,7,8 czy całość składa sie na wniosek?
kurde, szkoda, ze 5 lat, bo wygodniej jest 3 dzienne , 2 zaoczne.. musze sie dobrze zastanowić bo może naprawde warto :)
do dsh są testy w necie, wystarczy poszukać. Robiłam dużo testów, ale przede wszystkim słuchałam radia i tv niemieckiej, czytałam gazety i książki po niemiecku. Polecam czytać dużo artykułów, szczególnie ekonomicznych, prawniczych, politycznych, aby poznać słownictwo przed dsh.
słuchajcie a co to dla was znaczy "zdawać maturę wysoko"? czy średnia z matur 80% to już jest wystarczająco wysoko, żeby dostać sie na kierunek gdzie numerus claus wynosi 1,6?
Czy Viadrina jako Uniwersytet jest naprawdę aż tak oblegana i ciężko tam się dostać? Bardzo mi zależy, żeby tam studiować, ale czytając forum, mam coraz większe wątpliwości czy w ogóle mogę marzyć o studiowaniu tam, bynajmniej szkoła tak została tutaj zaprezentowana.
Chodzi mi np. o wydział prawa polskiego i niemieckiego...
Pozdrawiam.
A ja się zastanawiam, co można robić po prawie polsko-niemieckim? Bo przecież obywatela Niemiec sądzi się wg prawa niemieckiego a Polski wg polskiego. Gdzie pracują i czym się zajmują absolwenci tego kierunku na Viadrinie?
Na Viadrinie możesz studiować prawo i polskie i niemieckie. W branży prawniczej panuje straszna konkurencja. W związku z tym każda znajomość języka obcego prawniczego, każdy dodatkowy tytuł naukowy są na rynku bardzo cenione. Po niemieckiej stronie są kancelarie, które współpracują z Polską i bardzo cenią sobie prawników znających prawo polskie. Co do Polski to tutaj znajomość języka obcego jest wymagana w prawie każdej kancelarii.
Poza tym mnie przyciągnęła ciekawość, warto się dowiedzieć jak funkcjonują poszczególne instytucje prawne w prawie niemieckim i w polskim, jak rozwiązywane są te same problemy po obu stronach Odry. No i najważniejsze to metodyka kazusów, w Niemczech jest świetnie rozbudowana, w Polsce jest w strzępkach ;)
co do oblegania, to 120 miejsc jest do wzięcia, więc myślę, że na pewno większość osób się dostanie, zależy ile będzie kandydatów, ale oceniam, że wszyscy się dostaną ;)
acha, jeszcze do andruta91: tak gwoli ścisłości, obywatela niemieckiego możesz sądzić wg prawa polskiego, wszystko zależy od jurysdykcji (która np w sprawach o nieruchomość położoną w PL jest wyłączna i od prawa właściwego, którego szukasz za pomocą prawa prywatnego międzynarodowego- wystarczy że Niemiec pobije Polaka w Polsce - i już jest sądzony wg prawa polskiego ;))
black rose, trochę mnie uspokoiłaś:).
Czy to prawidłowy formularz na studia na Viadrinie? Na stronie znalazłam kilka, więc chciałabym dowiedzieć się, jak Wy sądzicie.

http://www.euv-frankfurt-o.de/de/studium/pdf/antrag_zulassung_ausland_
de.pdf
Witam, jestem nowa na forum i dopiero wdrażam się we wszystkie poruszone tu wątki:)
SAAY: przeczytałam, że interesuje Cię ekonomia na Viadrinie... Otóż mnie również, ale bardzo się boję czy się dostanę, jak sobie poradzę z językiem, jeśli się uda itp. chętnie podyskutuję na temat studiów ekonomicznych na Viadrinie i mam nadzieję, dowiem się wielu, przydatnych mi rzeczy:)
NILS: podobnie jak Ty zależy mi, aby mieszkać po niemieckiej stronie (jeśli się dostanę na studia na Viadrinie), bo uważam, że bezsensu jest nauka języka obcego mieszkając z rodakami:) Bardzo mi zależy, żeby spróbować swoich sił i dlatego wyjeżdżam na ponad miesiąc nad jezioro Bodeńskie, aby się ponownie zaklimatyzować i 'wciągnąć' się w niemszczyznę:D
Dowiedziałam się od koleżanki mieszkającej w Słubicach, która zaczęła studia na GLP, że ponoć jest możliwość przeprowadzenia kursu językowego dla obcokrajowców we wrześniu, który kończy się egzaminem. I jeśli zda się go na 67%, to ma się tak jakby 'zaliczony' język, nawet nie posiadając żadnego certyfikatu.
Czy byłbyś tak miły i przybliżył byś mi kwestię tego kursu??
Pozdrawiam:)
Witajcie,

studia prawa na viadrinie są bardzo trudne, trzeba dużo się uczyć. Jeżeli ktoś jest innego zdania, to zapraszam, niech napisze Hausarbeita, 15 Klausur i więcej się nie wypowiada. Poza teorią wymagana w Polsce, trzeba umiec rozwiązywać kazusy, a nie jest to proste.

Co do perspektyw,problem polega na tym, że duzo osób mysli, że jakoś to będzie i potem takie osoby nie osiągaja zbyt wielkich sukcesów.problemem jest równiez to, że masa osób na studiach w Polsce robi staże i praktyki miesiącami w polskich kancelariach od drugiego roku studiów. Znam przypadki, ze do studentów 2 roku zwracano się w korespondencji per Panie mecenasie. W Niemczech to nie wchodzi w gre, bo to jakby student 2 roku medycyny wykonywał zabieg wycięcia wyrostka. Zenada absolutna.

Co do perspektyw sa takie same jak po prawie w Poznaniu, Wrocławiu i Opolu. Dodatkowym atutem jest znajomosc prawa niemieckiego,oczywiscie nie w takim stopniu jak w przypadku studiowania samego prawa niemieckiego.Jesli ktos robi Staatsexamen, to perspektywy sa lepsze, ale jest to naprawdę megatrudne. Bez siedzenia w bibliotece po 10 godzin, odradzam.

Miejsce frankfurt nad Odrą nie powala, to dziura zabita dechami razem ze Słubicami, ale z drugiej strony sa tramwaje, basen, kino, blisko Berlin. Same Słubice porównujac je do miejscowosci o podobnej wielkosci,nie wypadają zle. Wazne, by miec sie czym zajac, albo imprezami albo samą nauką, albo obiema rzeczyami naraz, bo inaczej proponuje przeniesc sie do Warszawy albo Wrocławia.
Na ogól osobom z małych miast nie przeszkadza wielkosc SŁubic i tego miejsca.

Jesli ktos nie jest przekonany do prawa, lepiej pojsc na germanistyke albo polonistyke w Niemczech. Osoby, które nie wiedziały czego chcą, naprawde sie męczą, bo to przejscie przez mękę, tyle stresu, że szkoda gadac, jesli człowiek nie bedzie sie uczył, to po viadrinie moze nabawic sie nerwicy i innych przewlekłych schorzen.A jesli skonczy te studia ze srednia 3.0 to moze pracowac w Biedronce lub Lidlu.
hej Leute!
czas odświeżyć wątek i wspólnie przejść przez proces rekrutacji 2010 :]
jak tam, jest stres przed wynikami maturalnymi?
itsmeolsen - świetny pomysł:)
No troszkę czasami sobie dumam o tych wynikach :D ale zawsze trzeba być dobrej myśli:D
kurcze mnie przeraża cała wizja z podaniami,tłumaczeniami i na dodatek wszystko drogą listowną, boję się że podanie nie dojdzie na czas... dlatego chyba pojade osobiscie do uni asist, Jakie kierunki was interesują?
ja się bedę starał na GPL,
czemu miałoby nie dojść? Myślę, że czasu jest wystarczająco, teraz załatwić wszystko co się da, jak przyjdzie świadectwo maturalne od razu je przetłumaczyć, dołączyć do gotowych dokumentów i wysyłać;)

A Ty na jaki kierunek się wybierasz?
ja na Kulturwissenschaft,

rzeczywiście masz rację, zacznę kminić teraz te dokumenty które mam i później na gorąca priorytetem wyślę i luz, mam tylko nadzieję że mnie przyjmną! :P
a bedziesz mieszkac po stronie pl czy niemieckiej?
faktycznie, przyda się odświeżyć ten wątek...
zawsze to łatwiej i pewniej..

Ja także posiadam już przetłumaczone świadectwo :)
ja też mam już przetłumaczone!! :)

słuchajcie w jaki sposób wysyłacie dokumenciki do Berlina?
bardziej odpowiada mi strona polska, krótko mówiąc: jest taniej;)
macie moze link do padania na Viadrine ? a i potwierdziliście kopię świadectwa w szkole czy notarialnie?
macie moze link do padania na Viadrine ? a i potwierdziliście kopię świadectwa w szkole czy notarialnie?
jeszcze nic nie potwierdzałem, ale myślę, że szkola spokojnie ma do tego prawo.
Link do dokumentów:
http://www.euv-frankfurt-o.de/de/internationales/interessenten/bewerbung/bachelor_diplom.html
U mnie w szkole np. nie mogą potwierdzać, radzono mi zwrócić się do notariusza.
Także nie wiem... wolałam potwierdzić notarialnie, żeby nie było później problemów.
Pozdrawiam:)
aha w takim razie musze zorientowac sie jak jest u mnie w szkole,
a jaka cena za tłumaczenie świadectwa?
Cena za tłumaczenie zależy od stawki jaką bierze tłumacz,ja płacę 30zł za stronę A4.Potwierdzenie zgodności kserokopii z oryginałem u notariusza zapłaciłem, jakieś 20zł za 2 strony A4.Czy ktoś już wypełnił podanie?Mam zamiar w tym tygodniu je wypełnić,i nie tracić czasu później.Uderzam na International Business Administration, a dodatkowo złożę na Kuwi i Międzynarodowe Zarządzanie.Pozdrawiam wszystkich :)
Ja też mam pytanie do Was, czy do tych wszystkich dokumentów nie trzeba dołączać żadnego zdjęcia? Czy coś przegapiłem?

:D
Temat przeniesiony do archwium.
91-120 z 470

« 

Pomoc językowa - Sprawdzenie

»

Pomoc językowa - tłumaczenia