Viadrina 2010

Temat przeniesiony do archwium.
181-210 z 470
no właśnie ja bym też z chęcią się dowiedział, jak to się przelicza :D
o ranyyyy! z takimi wynikami to Ty sie wszedzie dostaniesz;P a ja myślałam że mi poszło całkiem dobrze...:P
Ja maturę rok temu pisałem.Uderzam na International Business Administration w języku angielskim.Jeśli nie, to Internationale Betriebswirtschaftlehre lub Kulturwissenschaft.Ustne zdałem na 80% z polskiego, 100% z roz. angielskiego.Z pisemnych polski podstawa 54%, angielski rozszerzony 76&, historia rozszerzona 56%, wos napisałem na 52% ale udało mi się w tym roku podwyższyć na 68%.Chętnie bym się dowiedział o przeliczniku i jak moja sytuacja wygląda, boję się że w tym roku nie uda mi się dostać na IBA.
ja nie chce wszędzie :( ja chce tylko do Berlina!!!!!

no właśnie! słuchajcie ta sprawa z tym numerusem claususem spać mi nie daje!
wyluzuj :) co ma wisieć nie utonie.
nie potrafie, bo o niczym NIGDY tak nie marzyłam jak o tych studiach:)
przeznaczenie :) jak masz sie dostac to sie dostaniesz:P ja bynajmniej mam takie założenie:P i tak teraz nie masz juz na nic wplywu, trzeba po prostu póki co zajac sie czyms i czekac na werdykt:)
Life is a journey, not a destination! :)

Ale macie racje, wszystko co mogliśmy - już zrobiliśmy.
To fakt, już nic nie zrobimy;), a przydałoby się odpocząć po maturach, wynikach, chaosie związanym z podaniami :)
Ubiegam się na IBWL. Wyniki mojej matury:
- z przedmiotów obowiązkowych:
pisemny: polski podstawa 81%, niemiecki podstawa 100%, matematyka podstawa 86%, ustny: polski 100%, niemiecki podstawa 100%.
- z przedmiotów dodatkowych:
pisemny: niemiecki rozszerzony 89%, wiedza o społeczeństwie podstawa 86%,
ustny: niemiecki rozszerzony 100%.
Wpisujcie się z lepszymi wynikami, bo to pokaże mi czy mam szansę na miejsce.
Sir Henry, gratuluję świetnie zdanej matury!W mojej ocenie, nie powinieneś martwić się o to czy się dostaniesz.Zajmij się wakacjami :) Ja zapomniałem o rekrutacji, zajmuję się innymi rzeczami.Po co się martwić,prawda?
Ja tez złozylam na IBWL , a mam gorsze wyniki, wiec mozesz sie pocieszyc ze masz wieksze szanse niż ja, chociaz wcale nie skreslam moich planów odnosnie Viadriny:P
A czy ktos juz dostal jakies potwierdzenie naa maila z uni asist ze doszly tam dokumenty i podanie?
dajcie sobie spokoj i idzcie korzystac z wakacji !! korzystajcie bo juz w pazdzierniku znowu powrót do ksiazek, ... a Blair wlasnie tez jeszcze nie dostalam powtwierdzenia, wydaje mi sie ze moze dopiero po 15 lipca beda nas informowac jak dojda wszystkie podania

pozdro
Ja dostałem. Swoje dokumenty zostawiłem w Berlinie i za dwa dni otrzymałem potwierdzenie złożenia dokumentów i dokonania opłaty.
ja również dostałam! Byłam bardzo zaskoczona, bo wysłałam papiery w poniedziałek a w środę już tam były - pieniądze też już są!
a wysylalas je w Polsce, listem poleconym priorytetowym ?
Ja nic jeszcze nie dostalam, napisalam do nich maila,
no coz, czas pokaze;p
wyslałam priorytetowym ekspresowym wartościowym - zapłaciłam ok 24 złotych(bez wartości zadeklarowanej co nie miało wpływu na prędkość przesyłki byłoby 5 złotych taniej).
ja też jeszcze nie dostałem informacji, że moje dokumenty doszły, a wysłałem je w poniedziałek..
A ja dostałam potwierdzenie, że dokumnenty dotarły, natomiast pieniądze nie...
ja za to mam potwierdzenie że wpłaciłem :D
Witajcie! Moje wyniki pisemne z matury to:
polski- 87%, matematyka- 88%, angielski- 95%, niemiecki rozsz.- 76% (jestem mega zadowolona, ponieważ do rozszerzenia zaczelam się uczyć od grudnia, wtedy zmienilam deklarację z rozszerzonego angielskiego wlasnie za sprawą Viadriny, którą udalo mi się cudem odkryć!), geografia rozsz. 67%. Zlozylam na VWL myślicie, że pokonam NC? :-)

Ja natomiast nie dostalam jeszcze żadnego potwierdzenia, a dokumenty wyslalam w zeszly poniedzialek! :(

Sluchajcie! Co robicie ze studiami w Polsce? Ja wczoraj dowiedzialam się, że zostalam przyjęta na gospodarkę przestrzenną inżynierskie do Poznania. Z samego rana jadę tam zawieźć dokumenty (mieszkam niedaleko Bydgoszczy). Jakoś muszę się zabezpieczyć, ale nie wiem, czy nie będą tam krzywo patrzeć na to, że możliwe jest to, że zrezygnuję... Też tak robicie? ;-)

A i jeszcze jedno! Oczywiscie zapomnialam hasla i dlatego tak dlugo sie nie odzywalam, ale regularnie Was podczytuję ;)
Gratuluję wyników matury Saay,
Miejsce na VWL masz pewne, ponieważ na nim nie obowiązuje NC!!!
Dostają się wszyscy.
Powodzenia
witaj Saay,

ja robię dokładnie tak, jak ty - składam do Polski, zastanawiając się, czy "nie będą źli" jeżeli się tak potem wycofam. No zobaczymy, mam nadzieję, że nie!
Wyniki z matury imponujące! (też mieszkam "niedaleko" Bydgoszczy)

Czy wszyscy tutaj - zgodnie z tematem, startują na Viadrinę, czy jest też ktoś chętny do Berlinka?
No niestety, ja też potwierdzam kierunek na uczelni w Polsce, wolę mieć 'zabezpieczenie' w razie gdybym się nie dostała na Viadrinę, lepiej żeby byli źli, niż żebyśmy stracili rok :)
tak! :)))
tak z ciekawości: dlaczego tylu z Was wybiera się na viadrinę, a nie na inną, dużo bardziej renomowaną uczelnię w Niemczech?
Co to znaczy "bardziej renomowaną?" Spójrz na stronkę: http://ranking.zeit.de/che2010/de/. Przeanalizuj i odpowiedz sobie sam na to pytanie. Pozdr.
Viadrina:

Fakultät für Wirtschaftswissenschaften (BWL)
Reputation in Studium und Lehre: 1,2 %
Forschungsreputation: 0,0 %

Fakultät für Rechtswissenschaft
Reputation in Studium und Lehre: 3,4 %
Forschungsreputation: 0,9 %

Fakultät für Wirtschaftswissenschaften (VWL)
Reputation in Studium und Lehre: 0,4 %
Forschungsreputation: 0,4 %

LMU München:

Fakultät für Betriebswirtschaft (BWL)
Reputation in Studium und Lehre: 47,1 %
Forschungsreputation: 57,7 %

Juristische Fakultät
Reputation in Studium und Lehre: 33,1 %
Forschungsreputation: 65,8 %

Volkswirtschaftliche Fakultät (VWL)
Reputation in Studium und Lehre: 65,5 %
Forschungsreputation: 75,8 %

i?

reszta kryteriów to w dużej mierze subiektywna opinia studentów, na zasadzie: nie idzie mi, bo za dużo wymagają, to wszystko jest złe;)
Maćku wejdź na stronę, na forum np UAMu albo UWr i zapytaj ich czemu wybrali UAM a nie UJ :>
Ale odpowiadam na Twoje pytanie: poszłam na Viadrinę a nie np na UWr,bo studentów polskiego prawa jest multum, a studentów prawa polskiego i niemieckiego baardzo mało :)
black: Twoje zdanie znam, rozumiem i szanuję ;) ciekawi mnie tylko, dlaczego takie multum ludzi idzie tylko na Viadrinę (i nie na polsko-niemieckie prawo, bo tu masz rację jest to jedyny kierunek w sobie i faktycznie może być atrakcyjny ;) ), a nie na uczelnię, na której oferowany jest takie sam kierunek, przy czym renoma uczelni jest wyższa ;)

Studentów UWr, czy UAM pytał się nie będą, bo pewnie 50% osób powie: bo mieszkam we Wrocławiu / Poznaniu, bądź w pobliżu - przynajmniej w przypadku mojej licealnej klasy 90% osób studiuje w najbliższej okolicy ;)
Temat przeniesiony do archwium.
181-210 z 470

« 

Pomoc językowa - Sprawdzenie

»

Pomoc językowa - tłumaczenia